Jump to content
Българският форум за музиканти

иСправяне на гриВТ


Recommended Posts

за кво става дума

баса ми е на 3 годинки, и беше правен по поръчка, че съм левак,

малко се е поогънал грифа... поддал е от струните, което е нормално, та исках да питам така за едно компетентно мнение как да го изправя

 

Доколкото знам трябва да се натегне шиша в грифа. Бях чувал че това ставало като го въртиш по четвърт оборот на ден (не повече) и гледаш дали се изправя и колко

 

който разбира тук се спира (казваха по сергиите на пазарите)

та аре кажете нещо по въпроса ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

мене като ми дойде ибанеца от уса също беше с гриво грифо :)

и го опраих мноо лесно (то в книгата си пише как) .... та ше ти кажа поне на китарата как стана :)

фащаш струните там дето се джойнтват с нек-а .. и гледаш на 8мо прагче колко е разстоянието м/у струната и прагчето ..... трябва да е колкото лист хартия (поне на китарките) .... ако ти гриф грифа ... не е съотв.

и вътриш лоста докато стане как си требе ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Относно т'ва с четвърт оборота (на ден) ....

четвърт пише че връткаш за да направиш нещо .... ама за това "на ден" ... за първи път чувам :no:

никой ли друг няма да се изкаже защо ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

тва за 1/4 оборот е верно-ама нека за по-сигурно го напарави лютиер :think: Ако искаш пробвай,ама внимавай,щото законите на Мърфи....

 

 

 

айде успех!

 

 

 

 

:stop: ДОКАТО ВЪРТИШ ТРЪС-А, СРУНИТЕ ТРЕБЕ ДА СА ПООТПУСНАТИ!!!!! :stop:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ДОКАТО ВЪРТИШ ТРЪС-А, СРУНИТЕ ТРЕБЕ ДА СА ПООТПУСНАТИ!!!!!

 

що бе ?

 

аре бе няма ли майстори

 

нека за по-сигурно го напарави лютиер

пу дейба, нали съм Българин, обичам сичко сам да си оправям.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аве и аз обичам всичко сам да си правя,ама понякога не става!просто куцо :) Така на старият ми бассьедна орфейка пробвах и му евах мамата почти.кривна още повече

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Струните трябва да са отпуснати, защото те 'сгъват' грифа - прилагат сили в такава посока, де. А гредата (truss e греда, дееба :) ) действа в противоположната посока :) Та затва отпускаш струните - да не става твърде динамично пребалансиране ;)

 

А за 1/4 оборот - идеята е да се даде време на дървото да се огъне. Ама аз моя го въртях с по 1/4 оборот на 10-15 мин, и немаше ядове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичко това което сте го казали е вярно но има една малка подробност: Никифена каза че грифът е огънат. Важно е тва дали е огънат под напрежението на струните, или си остава огънат и при отпуснати струни. Т.е. дали е настъпила вече пластична деформация :)

Ако е така, truss-а невинаги може да помогне. В смисъл неговата роля е да противодейства на напрежението на струните, а не да изправя грифа.

Има няколко начина на изправяне, но преди да се стигне до там, трябва да се види дали наистина е изкривен.

Аз го проверявам това като отпусна напълно струните, отвия и гайката на truss-а, и с добре опънат конец, опрян в първо и последно прагче, проверявам за разстоянието м/у конеца и средните прагчета.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи...

 

това което ще кажа е от опита ми с китара - при баса е същото само разстоянието между струните и грифа ще е различно.

 

При китарата натискаш първо и 13 (по избор може да е 15 или 17 - няма голямо значение) прагче и мериш разстоянието между 7( или 9 - пак няма голямо значение) прагче и струните. Забележете мери се разстоянието между струните и прагчетата, а не между струните и дървото на грифа. На китара трябва да е около 0.25 милиметра (все пак е и въпрос на вкус). За да мога да измеря такова нещо аз лично ползвам едни метални ленти, които се продават в авто магазините. При колите се ползват за оправяне на разстоянието между електродите на свещите. Та тия ленти са със най различна дебелина - от 0.05мм до 1мм и при това можеш да си правиш всякакви комбинации от тях. Та вземаш тая дето е 0.25мм и пъхаш под 7 прагче (да кажем) докато натискаш първо и петнайсто (да кажем). Ся тая интервенция ако нямаш 3 ръце ще е малко сложна :) така че е добре да има кой да ви помага :) . И така ако разстоянието е точно - не бараш. Ако е по голямо - гредата трябва да се завърти по часовниковата стрелка. Завърта се малко, струните се настройват пак на точен тон и пак се мери. В никакъв случай не правете повече от един цял оборот на ден! Дървото има нужда от време за да улегне и просто може да ви се сцепи грифа. Та ако има нужда от повече от един оборот оставяте китарата да пренощува (настроена) и на другия ден пак. Ако пък грифа е много плосък (разстоянието е много малко) - въртите обратно на часовниковата стрелка - другото е същото.

Важно е да не въртите бързо и по много, щото работата е деликатна. В началото е нормално леко да "заяде" щото се пак не е било връткано много време, но след това трябва да се върти лесно. Ако не се - на майстор :)

 

Ми това е май. За бас само трябва да видите из нета колко е стандартното разстояние между 7мо прагче и струните. И не забравяйте че тези стойности са само ориентировъчни.

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ние басистите сме малко по-така :blink: и затова при нас няма стандартно разстояние. Зависи повече от личните предпочитания, а и от изискванията на производителя на инструмента.

Някои басисти предпочитат голямо разстояние м/у грифа и струните (напр. Клиф Уилямс от АС/ДС), други държат грифа да няма никаква дъга (напр. Anthony Jackson) , а трети - на всички позиции да се чува "бръзденето" на струната в прагчетата (John Entwistle от The Who). Абе, басисти! :)

Аз си държа единия бас с по-височки струни и за рок много ме кефи :guitar:.Има атака, разбираш ли!

 

 

Давам един линк към статийка по въпроса. Нещата се повтарят с поста на AXE, но има и нова информация:

The Bottom Line

Редактирано от разбойник
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Аз малко късно се обаждам (може да си оправил проблема вече), ама все пак...

Значи, като се е изкривил грифа, дървото е свикнало с изкривеното положение. Ако направо въртиш шиша (да го изправяш), трябва да преодоляваш съпротивата на дървото, а тя не е малка. Далеч по- удобно е да викнеш някой да врътне шиша, а ти слагаш баса на коляно и леко (внимателно, ако си обичаш баса) натискаш (огъваш) грифа на обратно. Така освобождаваш шиша от напрежението на дървото и се върти по- лесно. Това с половината оборот на ден е достатъчно да свикне дървото.

За да не се изкривява грифа, трябва колкото дърпат струните, толкова да дърпа и шиша. Неизвестния фактор тука е съпротивлението на самия гриф (дървото), което се променя с времето (особено при температурни промени) и струните, дето ги сменяме (нови струни - нова настройка).

Пък за да няма усукване (надлъжно) в грифа, си купувайте по- маркови струни (на тия D`Addario, дето последно си взех, на кутията пишеше коя струна колко дърпа (май в кг) и разликите бяха доста малки).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.