Jump to content
Българският форум за музиканти

И аз ще се правя на басист ;)


sw1tched

Recommended Posts

Всъщност си взех един 5 струнен бас, от марката, която предпочитаме да не споменаваме :greenangel: за да мога да записвам и измислям по-лесно бас към песните си.

Предвид скромната цена съм доволен от китарата, удобна ми е и не е зле откъм интонация въпреки опасенията ми. Затова пък хардуера и адаптерите са подобаващо ужасни :icon_shithappens:

В тази връзка искам да попитам дали някой от колегите има останал какъвто и да е работещ J адаптер за 5-струнен бас, дори да е stock адаптер от нисък клас бас. Тези, които имам звучат що годе ок след известна обработка, но са адски небалансирани като сила, както и да ги нагласям на височина - 5-та е мноого по-силна, 3-та и 4-та са супер тихи и 1-ва е също силна. Това че 1-ва е силна не ме притеснява защото може да се каже, че не я ползвам, но огромната разлика между 4-та и 5-та мога да я намаля само като наглася адаптерите под максимален наклон от 5-та към 1-ва, което не променя факта, че нивото на 4-та е много ниско и съответно шума е твърде силен.

 

Ето и малко некадърно дрънкане да се посмеете на модератора :D

http://dl.dropbox.co...ass%20test3.mp3

 

EDIT: възможно е част от струните да са дефектни, а не адаптерите. Ще пиша като се разбере

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам коя е "марката, която предпочитаме да не споменаваме" , май магазин имаше такъв, но и това отпадна. Както и да е, при всички случаи, преди да мислиш за смяна на адаптерите, смени струните. Много е възможно да е от тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е от тях, почти нови са, освен това чисто акустично 1-ва до 4-та са си балансирани като звук и сила, а 5-та всъщност е по-тиха (което в голяма степен се дължи на ниската на стройка, но все пак). Почукване с перце по адаптерите потвърждава, че са небалансирани.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кажи каква е марката и модела на баса де, каква е тая конспирация?! Това, че струните са нови съвсем не значи, че една или повече от тях са фабрично "мъртви". Попадал съм на не един и два комплекта, които са били точно такива в момента на поставянето им. Това, че акустично звучат също не е 100% гаранция. Странно също така е, че и двата ти адаптера се държат еднакво. Трудно ми е да си представя, че и двата са дефектни по един и същи начин.

 

Почукването с перце или всеки друг предмет изработен от неферомагнитниматериали, също не ти казва нищо. Всъщност ако адаптерите не са микрофонични, не би трябвало да се чува нищо при почукване с перце.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами някакъв Stagg от по-старите е съдейки по металната плочка с логото. С 4+1 ключове е. Модел не виждам никъде да пише нито сериен номер, но прилича на стара версия на bc300/5.

 

Ще потърся някакви други струни, но нямам подръка. Евентуално може да опитам да сменя мястото на 2 от струните.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При калпавите китари трудно ще чуеш добре звучаща пета струна. Нормално е и да имаш небалансиран звук. Ако там ти е кахъра - от китарата е. С нови адаптери и евентуално с една активна електроника ще можеш да изкараш една идея баса напред. blr е прав. Пробвай с нови струни. Това, че сегашните са почти нови нищо не значи :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дам, "почти нова струна" е криво понятие при бас струнките. :) Смени ги и тествай, но като бивш собственик на бас от тази "марка" имам усещането, че просто ще си скъсаш нервите да опитваш с евтини адаптери. Ако сложиш активна електроника ще можеш да "изравниш" тази неравност малко. Аз имам такъв проблем с единия ми бас, който не е никак евтин като инструмент и е марка, пред която хората благоговеят защото им е най-позната и хвалена. Просто електрониката му е нисък клас. Според мен просто имаш два варианта:

 

1. Краси(temerut) да ти даде малко съветче как да обработиш електрониката(тоест да я смениш) и колко ще ти струва цялото това удоволствие. Той също може да ти покаже как звучи Стаг с добра електроника. ;)

2. Ти да си направиш това проучване сам, но след като си изсипал един път 30-тина лева за струни, поне 50лв. за електроника втора ръка и си скъсал една торба с нерви.

 

П.П. Ще се сетиш кое е правилния инструмент! И аз така си купих Стаг, за да си запиша нещо, пък после... Само внимавай със 7-те дни между обявите като си пускаш китарите. :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами някакъв Stagg от по-старите е

 

Както личи не си от вчера с китара в ръка. Трябва ли тогава на теб да се обяснява, че с трици маймуни не се ловят. Дал си пари за някаква тояга и се чудиш що не свири като хората. Ако тръгнеш да сменяш адаптер, да слагаш активна електроника, нещата направо отиват в тиквите. Ще си дал толкова, колкото за приличен 4 - струнен бас, а ефектът нулев. Не мога да си обясня тая мания за 5 - струнни свирки, особено при хора, които нямат опит с тоя инструмент.

Струните, с които продават Стаговете обикновено стават единствено да се обесиш като разбереш как си се прекарал с покупката. Помоли някой познат да ти даде един употребяван комплект и виж как ще свири с него, чак след това купувай нови. Активната електроника няма да поправи нещата, поне аз не знам да има отделни корекции за всяка струна.

Пък и както казваш, този бас ще ти е за измисляне и уточняване на бас линии към парчетата ти. За запис все ще намериш нещо читаво. Желая ти успех в начинанието. А Стагът го сложи в графата "прежалими загуби".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ООп, хора, спокойно, вие май решихте, че съм се забравил и очаквам стага да зазвучи като vintage Music Man. Просто искам нивото да не е адски тихо на 3-та и 4-та, а повярвайте ми то е, дори и да не личи много от семпъла който съм пуснал който е с компресор, гейт, eq и т.н. Записвал съм доста басове и знам какви входни нива да очаквам, в случая 1-ва и 5-та са в рамките на нормата, докато останалите са все едно на адаптерите са сложили магнити само в двата края

 

"Манията" за 5-струнен е чисто от гледна точка на приспособеността на баса към ниски строеве без сериозни манипулации. Свиря основно в Drop-A и Standard-B, трябва ми поне .130 за 5-та, иначе все едно на ластик да свиря.

 

В обобщение: да не ставаме елитаристи, не съм си купил 5струнен бас за 130 лв, за да troll-вам форумите и да питам що не е най-хубавия бас на света. Идеята на темата беше, че споделям чувствата ви към бас китарите и малко по-често ще разглеждам този раздел. От доста години насам съм хващал нечий бас за малко и винаги ми е доставяло удоволствие, но никога не съм си позволявал да си купя, все за нещо ми трябват пари и защото съм съвсем наясно, че трябва да избягвам евтините изкушения. Еми, извинявайте ама до критическата ли трябва да стигна, за да си взема най-накрая бас и да се присъединя към този явно доста ексклузивен клуб. Реших, че ще е сега или никога и го взех... и не съжалявам, с най-голям кеф си свиря на него въпреки всичките му проблеми, а дори и приятелката ми пожела да посвири (с distortion при това! how epic is that?). Предположих, че сте задушевна компания басистите и се подкрепяте, да разбирам ли, че сте единни само в "храненето" на новодошлите? Не съм на 15 и не хващам бас за пръв път, не си правя и илюзии за този бас както вече споменах, просто мислех, че много от по-напредналите са сменили един куп адаптери и струни и имат останали излишни такива, не искам да си прося такива, но не очаквах, че ще докарам такъв shitstorm като попитам.

 

Междудругото, един приятел си купи ESP Surveyor-II за сума пари и имаше такъв проблем на едното EMG. Смениха му го и се оправи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен продължава да ми е странно, че и двата адаптера глъхнат на едни и същи струни. Именно това ме кара да мисля, че вероятно е от струните. Иначе, да се слага скъпа и качествена електроника на такъв инструмент е... на свинче-звънче. Съгласен съм и с мнението на другите, че колкото и малко да са, си похарчил парите си напразно. Особено при 5-струнните басове, Ники е прав, В-струна никога няма да звучи като хората.

 

Едит: Сега ти видях и горното мненеие. Никакъв "ексклузивен" клуб не сме, не се засягай. Както виждаш, получи и не малко конструктивни мнения. Това, което другите и аз се оптахме да ти кажем е, че е нормално при много евтините инструменти да се появяват подобни проблеми. Това не значи, че и далеч по-скъпи инструменти не дефектират, но това се случва по-рядко.

 

В крайна сметка, щом басът ти е удобен и си си го купил с мерак, няма нищо лошо, да ти е честит и със здраве да си го ползваш. Смени му струните, пък да видим какво ще стане. Следващата стъпка би била да си вземеш някакви по-прилични адаптери, например такива свалени от среден/висок клас Squier. В крайна сметка може да се получи един нелош инструмент за твоите цели.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще направя още тестове днес и ще споделя. За парите не съм съгласен. Наистина имам откъде да взема по-свестен бас за записи, но не мога да искам бас всеки път когато ми се досвири или си мисля бас за песните и в този смисъл баса си заслужава парите напълно, както казах с удоволствие свиря на него, не фалшивее и ми е удобен. Попитах дали някой има евтин адаптер именно, защото не искам звънчета за моето свинче, а искам да премахна единствения по-сериозен дефект, или поне да видя дали е от това. Ако се окаже от струните - чудесно, но малко ме съмнява. Ще пиша пак като знам нещо повече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямам подходящ, използван комплект, иначе с удоволствие бих ти го подарил за проба. Иначе, ако мога да съм ти от помощ с нещо-свиркай. Не съм лютиер, но мисля, че бих могъл да диагностицирам проблема.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не виждам защо си записал този семпъл, при положение, че си ползвал компресор. Точно щях да напиша, че басът си звучи прекрасно, особено за марката. Следващият семпъл го драсни съвсем постен!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега сложих първа струна на мястото на 4-та и наистина е доста по-силна, което ако не се дължи на разликата в самата височина на тона сочи, че 2-ра 3-та и 4-та струна са дефектни. Дано да е така. Ще потърся някакви използвани, но ок струни, за да се разбере със сигурност.

 

 

 

 

Аз не виждам защо си записал този семпъл, при положение, че си ползвал компресор. Точно щях да напиша, че басът си звучи прекрасно, особено за марката. Следващият семпъл го драсни съвсем постен!

Ето го без обработката...слушай на своя отговорност :D

http://dl.dropbox.com/u/1891957/bass%20raw.mp3

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това дава много по-добра представа за нещата. Сигурен си, че свириш с изравнена динамика? Ако е така и аз бих сменил първо струните после нещо друго. И все пак, ако ще сменяш адаптери/електроника, помисли не е ли по-добре да си купиш малко по-скъп, но приличен бас! Си струна ти звучи като канап, без брилянс, скъси я, няма да ти реши проблема, но може да звукне по-добре!

Редактирано от johniebgood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.