Jump to content
Българският форум за музиканти

На горещия стол - synchu


Recommended Posts

Акустични или Електрически китари ?

Въпросчето не е от най смислените , а отговорът е предвидим (и от двете по много например ), но все пак, на каква вълна си ?... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имаш опит в студийната техника. Какъв микрофонен предусилвател би препоръчал за употреба с динамичен микрофон, ако условието е да има над 65dB усилване. Два варианта: до 800-1000 лв и над тази сума (без ограничение)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@ultramega

За момента акустични е краткия отговор :)

Иначе това е от кратките въпроси, които са с неочаквано дълъг отговор, защото преди години (много вече) първо започнах да свиря на пиано, после ходих една/две години на уроци по класическа китара. След това стана рокенрол&хеви метъл време, само дето нямах пари за електрическа и първата ми електричка беше акустична Кремона с две дупки (скоро се сетих за модела, ама пак го забравих) и адаптер от железарията за 4-5 лв (пари от преди 89-та, равняващи се на почти 10 дневните ми джобни). След това събрах пари от стипендии, баби и т.н. за електрическа Кремона. Почти 20 години карах основно с електрически китари и мисля че за момента съм си изпълнил почти програма максимум - по отношение на инструментите, по отношение на свиренето не съм я докарал и до средата, ама се стараем колкото можем. Може би все в някакъв момент ще преодолея предразсъдъците си към Фендер и ще си купя, ако не Фендер то поне нещо като Фендер. Върнах се към акустичните китари след като се роди дъщерята преди 3 години, по чисто обективни причини - шум. След това чух Томи Еманюел, Дон Рос, Дон Адлър, Чет Аткинс и т.н. ...и за момента съм останал преди всичко на акустични китари, вкл. и се сдобих с няколко прилични инструмента.

@BabyThomas

Като започнат да правят най-добрите струни - тогава :) (или поне започнат да правят струни, които освен ниски и високи, произвеждат и средни честоти - в интерес на истината дълго време на акустичната китара за кръчмарски изпълнения седяха еликсир, поради "враждебната" среда, в която трябваше да оперира китарката) :greenangel:

@разбойник

Зависи, за какво ще се използва, защото универсално оръжие трудно може да се намери:) До 1000 лв, честно казано отделен готов предусилвател не мога да се сетя (освен може би FMR RNP/RealyNicePreamp ), но в кит формат тези на 7th Circle Audio са чудесни. A12, N72, J99 модулите например.

А и предусилвателите по пултове на Саундкрафт и Ямаха в последно време не са лоши (единствено условието 65дБ усилване не го покриват добре - и разбира се не може да се очаква звука да е същия като на предусилвател от 1000$ за един канал). Въпреки, че нещо нямаме късмет с този, който обменяме два пъти напоследък - аз все още си го харесвам и си нямам идея защо така се държи във външни ръце.

Над 1000 лв става сложно - интересно защо си падам по Австралийска продукция - просто така се получава предполагам, но например jlmaudio.com - TG500 & Dual99 в API 500 series формат на мен ми харесват много и си ги използвам, иначе всичко в тази категория е добро като изработка, а звука е въпрос на вкус - Chandler ми харесват, BAE/Brent Averill/, API312, Great River също има и почти екзотики като EAR, Manley, GML, Forsell, Burl. Някои от тях съм ги слушал на живо, някои от тях използвал, някои от тях с масивно количество семпли по нета, разговори и така.

Откак се захванах с акустичните китари, честно казано съм позарязал един куп полузаписани идеи, защото в областта на акустичните имам толкова много да уча (не, че съм изучил електрическата китара, ама поне малко повече съм и търкал праговете), че отделям повечето свободно време за свирене. Ще видим де ще му излезе края :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за въпроса :) Хе хе хе

Нямам представа честно казано. Все още не съм намерил време да навържа напълно звукозаписната инсталация и време да се концентрирам върху записи на едно парче (или поне да взема да завърша някое от започнатите и оставени).

Абе нещо се офлянквам накратко, както се казва, ама ще трябва да се взема в ръце, иначе ще забравя как се прави и ще трябва пак да го разучавам звукозаписа. :cheers2: :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Докато чакаме новото, да чуем нещо старо: http://soundcloud.com/synchu/synchu_lar_fishman_rare_earth_blend-mp3/

 

Много ме кефи - пускам си го често. :ok:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря. Това всъщност беше записано, като семпъл на Fishman rare earth blend :) оригиналът на Tommy Emmanuel е много силен. Казва се Lewis and Clark.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не си падам по въпросите, защото звуча като следовател, но като ти видя потребителското име в заглавието на тази тема и не мойм съ устискам! :greenangel:

 

1. От къде ти изскочи идеята да се занимаваш с музика?

2. Как намери време покрай ежедневието и семейството ти да стигнеш до това ниво?

3. Що продаде Маздата?

4. Фотографията или китарата?

5. Би ли си купил процесор за китарка?

6. Каква акустична китара до 150лв. да си купя? :secret:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Уха :)

1. Аз не знаех, че искам, ама ме пратиха да уча пиано, после както винаги съм цитирал Еди Ван Хален, с пиано трудно се подскача по сцената и понеже и баща ми свиреше на китара, някак естествено преминах на същата. Към края на гимназията, поради ред причини и наблюдения над действията на новоизлюпени "продуценти и промоутъри" (бяха смутните времена около '89та) - реших, че ще ми остане хоби.

2. Мен ако питаш доникъде не съм я докарал :), кат бях малък бях по-добър в състезателния елемент ноти/секунда май, ама не си давах много зор да мисля кои точно ноти :) Иначе свиря нощно време по малко, сутрешно време и така.

3. Още тихичко хлипам рано сутрин и ми сълзи носа, кат на цигане/ромче или както там е модерно да се казва, като видя Мазда 6 :), но карам служебна и няма начин. Скъпо излиза, въпреки че е по-добър автомобил.

4. Китарата - винаги. Още се мъчим да се спогодим с пущината, но не се дава лесно. Фотографията е забавна, но нямам времето и капацитета да навлезна съвсем сериозно.

5. Имал съм всички на Бос до ГТ-8, някакви на Line6, дрънкал съм на какви ли не процесори, все още имам процесор за delay/reverb/chorus/etc. Така че да. Ама гледам последните години, че естествено се ориентирам към по-простите неща. Още повече не свиря на живо и не ми трябва в реално време да сменям много звуци. Така че усилвател и китара са ми напълно достатъчни. Някой друг буустер отпред, дилей в луупа, чат пат уа и така.

6. Небеснокафява или блатносиня :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:cheers2: Поздравявам още един заклет фен на акустичните китари, защото много сме малко по тези земи и даже ни гледат пренебрежително! Та, за да ни уважават поне малко трябва да влагаме много-много повече труд от "електричарите". :virtuoz:

П.П. Няма по-сладък китарен звук от звука на хубава акустична китара, в изпълнение "натюр"! :coolp:

П.П.П.Винаги съм навит да посвириме заедно! :yes:

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря :) Ами ако направим кратка статистика, ще се види че акустичните китари, наричани най-вече "кухарки" в БГ (и не само) са възприемани като средство за кротко придрънкване на естетически спорни полународни творения на маса :cheers: , в което няма нищо лошо. А тя "може" ужасно много повече :)

За свиренето - винаги с удоволствие, доколкото мога, само май трябва пак да стане лято и да се завъртам по-често в Сф.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Акустичните ти любимци ги видяхме кои са, а електрическите? Любими банди? Любими стилове? Любима апаратура - усилватели, кабинети, ефекти, микрофони... ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кога ще дойдеш на форумна сбирка отново, все пак, а?

 

И наистина ли си налепил магистралата до Ихтиман със столевки, а?

 

:greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.