Jump to content
Българският форум за музиканти

ток


Bassko

Recommended Posts

Преди време отидохме двама басисти да свирим в една репетиционна (pj sound по-точно) беше забавно, свирихме някакъв chill-out jazz ама това няма значение. Та, свирихме си ние, мина се немина, и аз седнах на пода и след няколко секунди започна да ме пере брутален ток през струните! Дори от разстояние ме ловеше, а като стана всичко си беше наред. Сменихме си басовете-пак същата история. Въпроса ми е, от къде аджеба идва тоя ток :D

 

 

П.П. след като ме осведомите може да изтриете темата, ако не е полезна с нещо разбира се.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 46
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Позната история! На мен пък ми се е случвало следното:

С басиста както си свирим Breaking The Law ни хрумна, аз да натискам прагчетата на баса а той на китарата. В момента в който той докосна мойта китара а аз баса започна да ни мощи як ток! В края на краищата стигнахме до заключението, че сме затворили веригата и за това... :D

 

Та мойта теория е, че евентуално като си седнал и (продължавайки да държиш баса) е много вероятно някое кубе или кабел да не са били изолирани добре => те е ударил ток

 

:P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много гаден тоя ток деба... помня го тоя случай.

Тъпото е че вчера направих подобна издънка, но сам... седя си и си свиря и не знам кво ми хрумна да седна на парното... лелей как ебано ме хвана ток не е истина...

 

С една дума:

Всеки да си свири на неговият инструмент и да бъде винаги прав и тва е :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това за парното е абсолютна лай*арщина...На мен ми се е случвало да ме тресне и то по пръстите.Отвратно е.Не би трябвало(говоря за случай,в който не е било включено нищо около него и НЕ съм свирела на китарата),ама досега ми се е стоварвало поне 4-5 пъти...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

нещо не е било замасено, за тва става така, или по точно може би техниката е била зафазена ;)

а баско, кат седнеш определено съпротивлението между теб и земята е понамаляло и за това те е пердашил тока

 

земи 1 фазомер и го опри на струните да видиш как ще свети ;)

 

 

ПС: сега 1 случка да кажа и аз: Преди като бях 1ви КУРс в МИ-то си слагах контакуте сам под напрежение, че нямах ключ за таблото на етажа. Нямах и фазомер и реших да търся фазата с пипане ;) Ако бие ток, значи е фаза. и пипам аз едната жица (бахти и ентусиаста съм бил) няма ток. Хващам е добре с 2та пръста и нищо не ме тресе. Викам си ей я нулата, и завивам там жиците с отверката.

Какво се оказа в последствие :) ... изглежа съм бил добре изолиран и съм си държал фазата и не ме е пердашил тока, обачи като барниш китарата и хладилника ставаше опасно ;):)

После го оправих контакта

.... така и не съм си купил фазомер още ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никифен, ;):);) , направо нямаш аналог!!!! тоя метод на пробване ще го запомня!

 

Аз преди години имах една лампова апаратура Хагстрьом - шведска, ретро, голяма гъзария. От нея какъвто ток ме е прал . . . . Веднъж даже преустановихме репетицията, щото имах нужда от време за възстановяване. :)

 

По разни сайтове съм виждал препоръка да си вържеш масата на баса/китарата през съпротивление. Така ще усетиш че има ток, но няма да те тресне така, че да ти изпадат пломбите.

 

 

Никифен, твоето мнение?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

да търся фазата с пипане ;) Ако бие ток, значи е фаза. и пипам аз едната жица (бахти и ентусиаста съм бил) няма ток

:);):);)

Бтв. и мен ме е тряскал точец на няколоко пъти... усещането е хмм.. интересно ;)

 

аз доколкото знам в някои страни е забранено на производителите да заземяват струнниците на инструментите

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По разни сайтове съм виждал препоръка да си вържеш масата на баса/китарата през съпротивление. Така ще усетиш че има ток, но няма да те тресне така, че да ти изпадат пломбите.

от guitarnuts.com:

Disconnect the bridge ground wire on your guitar or use a small (about .02uf) capacitor shunted by a large (about 220k) resistor to isolate the bridge from the rest of the ground. Note that this may significantly increase the amount of hum you experience. Also note that this is only a partial fix – the jack plate and some other exposed metal parts (including metal volume and tone knobs) of your guitar and amplifier will still be potentially lethal.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Занули си добре апаратурата. Имаш няк'ва утечка. Отваряш, проверяваш, притягаш и затваряш. Ако ти се отдава разбира се. Късмет и не пробвай с ръка за фаза хахахахаха. Може и да не си късметлия като колегата по-горе.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

по въпроса с заземяването на струните от ЕМG казват, че адаптерите им са екранирани и се препоръчва да не си замасяваш струните по точно тези проблеми :happy:

колегата (аз де) си спомням че още като малък ме трясна тока когато бърках да пипна реотана на 1 печка (интерес....), от тогава май бая ме е тряскал :happy:

не е приятно :happy:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:happy: Мен как ме е тресло...Два от всичките пъти беше твърде яко и дори ми спря сърцето...Не е никак гот.За да тръгне отново съм се блъскала в касата на вратата и,като тръгна пак,като ми потече кръв от носа,рукна и от двете ноздри...Ебах си целата фамилия тогава :happy:
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Два от всичките пъти беше твърде яко и дори ми спря сърцето...Не е никак гот.За да тръгне отново съм се блъскала в касата на вратата и,като тръгна пак,като ми потече кръв от носа,рукна и от двете ноздри...

 

 

 

 

:wow: :happy: :wow: 'звинявай, ама да нямаш нещо температура?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.