Jump to content
Българският форум за музиканти

Книга за елементарна теория на музиката?


Recommended Posts

Здравейте добри хора. =)

 

Имам желанието да започна да уча .. малко теория и търся препоръки за книга на Български относно елементарна теория на музиката. Или просто някаква която има и друго в съдържанието си като по advanced левъли, няма значение просто някоя книга която ще е добра за newbie като мен. Насочил съм се към електронната музика не че има каквото и да е значение :happy:

 

Благодаря предварително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 33
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Книгата се казва точно така - "Елементарна теория на музиката" и беше учебник за средните музикални училища. Няма да си спомня автора, но съм сигурен, че в подходящи книжарници ще я намериш лесно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Парашкев Хаджиев е автора :) Една синичка такава, има я в музикалните магазини, а и по книжарниците. В Хеликон-а също я има. Около 6 лева беше цената.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хмм знам я тая книга. Мноо соц! Само ше се сдухаш...нямери си някви американсики учебници, дето са написани като за нормални хора. Се има по P2P мрежите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хмм знам я тая книга. Мноо соц! Само ше се сдухаш...нямери си някви американсики учебници, дето са написани като за нормални хора. Се има по P2P мрежите.

Искаш да кажеш, че муэикантите които раэбират теорията на П. Хаджиев са ненормални??!

Проблемът не е, че учебникът е написан лошо, а че узнаването за различните елементи на музиката от една страна и осъзнаването им и използването на тези знания в практиката са две различни неща.

 

В който и учебник да прочете човек думата "септакорд" - това няма да предизвика музикални представи в съзнанието му, ако не е чул много примери за такъв акорд.

 

Влад

 

п.п.

Най-добре е някой да ти покаже.

В.

 

п.п.п.

Ако неграмотните са норма тук - лошо!

 

след хмм има запетая;

тази

много

ще

намери

някакви

американски

дето-които

все

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз пък го минах целия учебник на П.Хаджиев ,има три четири теми които са по завъртяни,общо взето се учи.Отначало ми беше труден,ама да не ме оставят на испит ,се наложи да го изям ,въпроса е да ги разбирате нещата, а не да се учи наизуст

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

а случайоно някой да може да ми каже от каде в нет-а мога да драпна тази или подобна книжка че тука по плевенските книжарнички направо ме направиха на луд.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз да кажа мнението се като човек с музикално образование,

Българският учебник по ел. теория е на световна ниво, това го

казвам от опит правил съм директни сравнения, с западна литература,

западните "самуочители", така наричам тяхните учебници могат да ти дадът

само повърхностни познания, но професионален поглед върху нещата, категорично не :rolleyes:

И все пак казвам за да се изучи прилично ел теория на муз ти е нужен и учител, просто забравете вариантът на самоучение, бесмислено е , а пък учебникът ако ще да е писан и ат арменския поп :beer:

Eл. теория на муз. се изучава 5год в муз. училища и то доста усилено,

а вие искате хоп с вълшебна пръчица, ами просто не става :cheers:

И накрая давъм съвет на всички заблудени, че западната литература

е по добра от наща /музикалната имам в предвид/ много сте далече от истината драги момчета, само за пример в американските прехвалени колежи,

тригласна диктовка по солфеж едвам правят а кво остава за раздвижен четириглас, да ама не :bravo: щото съм им много добри съмоучителите, а такива

изказвания от сорта соц учебници ми звучът доста пуберско, щото пичът

дето ги пише едва ли е живял съзнателно по соц време за да знае кво е било,

сигурно тогава се е напиквал в пелените а е тръгнал да ми прави оценка на

утвърдена образователна литература, която е преведена на 16 езика и се

изучава в доста страни аман от необмислени постове

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е задължително. Зависи. Успехът от подготовката (в това число и самоподготовката) по музикална теория зависи и от подхода на учащия се. Теорията изисква разбиране и мислене. Който е по-слаб в това отношение (по-скоро мързелив), би изпитал нужда и от учител. Който е ама изкючително слаб, и учител трудно ще му помогне. Има истина в думите ти, но не е коректно да слагаш всичко под общ знаменател. :rolleyes: Има значение и какви точно учебници и книги си гледал. Защото са налични и такива чуждестранни, които наистина са по-добри и по-подробни. Е, солфеж на самообучение вече не върви!

Аз съм много доволен от българските учебници и бих ги препоръчал. Но в електронен формат съм сканирал само Хармония на Парашкев Хаджиев. Там например е подробно обяснено, по-ясно се виждат връзките на нещата, отколкото в някои чуждестранни книги, да. Не знам защо толкова хора се оплакват от този учебник, но е чудесен (според мен).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едно от нещата които исках да кажа е че нашите учебници,

са си доста конкурентни на чуждите,

подразниме фактът да си приравнява музикалната ни теорие и култура,

с даден строй/политика/ от някой който е ходил прав под масата

по онова време

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно съм съгласен! Музиката е била и тогава музика, е и ще бъде. :rolleyes: Политика, религия и т.н. са си хвърчащи аргументи и единствено строят забавни въздушни кули. <_>

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.