Jump to content
Българският форум за музиканти

Носово пеене или друг вид проблем ?


deeppuddledynamics

Recommended Posts

Здравейте на всички.

Имам лековат проблем,който на практика ми убива целият опит за записване на песен.

Ще бъда изключително благодарен, ако ми обърнете 30 секундно внимание и ми помогнете

 

Така, аз съм един младеж на 18 години, занимавам се с рап,доста по-различен от нещата,които се бълват по екрана,рекламират и т.н,но не мисля,че това е от значение..

да преминем на същинита,

всеки път когато опитвам да записвам някакви неща и изобщо когато "рапирам" (хах) по един или друг начин ЗВУЧА сякаш и носа ми влиза в действие и на него говоря, странно е...

по принцип почти ако не и винаги дишам през устата и все съм леко хремав...3та сливица, синузит ли е или някакъв пропуск и недостатък - не знам, затова пиша тук.

 

Пак повтарам ще бъда изключително благодарен,ако някой ми обърне внимание.

благодаря предварително, мир и любов

Редактирано от deeppuddledynamics
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей!Най-добре пусни нещо, което си записал, за да чуем :).

Казваш, че и когато говориш звучиш „хремаво”.Ходил ли си на УНГ специалист?

Поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може пък неволно имаш някаква по-нестандартна вокална техника, така че това може и да се окаже плюс, а не недостатък, така че по-добре е да си продължиш да рапираш по твоя си начин, така ще се откроиш на фона на другите рапери

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен нямаш опит и не си си разработил гласа и възможностите. Пусни наистина някой семпъл да чуем.

Честно казано в момента всички, които се налагат в световните класации пеят на нос и вият като вълци, дано ти поне не правиш второто.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

тези дни ще пусна нещо тук

само идеята е чист вокал върху инструментал или миксиран вокал ?

 

не мисля, че е до опита - причини не искам да изтъквам, както и да е.

УНГ като малък само съм посещавал, и ми казаха,че имам 3та сливица както всеки и е подута, но е нормално от възрастта.бил съм 4-5 ?! там някъде (:

 

Благодаря, че се отзовахте. Наистина го оценявам

чувстваите се поздравени

 

мир!

Редактирано от deeppuddledynamics
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Запиши се как си говориш нормално -около 1минута,представи се примерно.И запиши как рапираш с инструментал,без ефекти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

от 2-3 години се занимавам, в хор не съм пял....само с дядо ми като малък разни песнички ха-ха

значи оправям си другия компютър, където е миксера и кондензаторния микрофон, че съм на лаптоп и ше пусна 1 минутна реч и някакви 8-16 такта да чуете...до 2-3 дни макс ше е готово

 

евала за отделеното време,пак

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ето един трак дето трябваше преди време да запиша

http://dox.bg/files/dw?a=bef022d8c2

чист вокал върху биийт, без микс,мастер,сихронизации и тем подобни

микрофона ми е без филтър и стойка и затова пръщи леко

 

ай мир ;P

Редактирано от deeppuddledynamics
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защото държиш тон в говоренето си, а този тон идва неволно от това, че един вид ти се допява над подложката, която си има доста мелодични и нормални хармонични моменти но трябва да говориш всъщност, даже на места си личи леки тонове хващаш, различни.

 

Опитай всичко да правиш в рапа с гърло без да гледаш да го изкараш, а се съсредоточи в смисъла на текста. Какво ни казваш и с какъв глас и емоция би го казал на приятел например, с когото си свикнал. Сега си личи, че просто претупваш, за да демонстрираш текста. Добре, лошо няма, но повече слушах ритъма на сричките, отколкото какво ми казваш, рапираш.

 

:)

Редактирано от hologram
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

следователно да не се опитвам да пея повече ?

щото на мене основна идея в изпълнението на моя стил,който градя е да опитам освен, че ше рапирам ( много мразя тая дума нз защо ) и да удължавам някой ноти, за да се предавава повече чувство и емоция. рапа си ми е страста бих доста време отделил и платил дори стига, да се развия и да мога го правя отвътре. даже искам някой от припевите ми искам да изцялоо с пеене

нещо като припева на тази песен http://www.youtube.com/watch?v=NSegHs6zOPQ

 

благодарности \\//

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей.В отговора на hologram има догадки,но това,че не е певец му пречи да си обясни причините изцяло и да ти даде съвет,който да ти помогне без да ти навреди.

Това с пеенето "на гърло" е нещо, през което минават всички самоуки,"викащи неволята"-дали за махане на носовост,дали за " по-плътен глас", намиране на начин да пееш "гръдно" и т.н. Несъмнено и сам ще си стигнеш и до това с времето.Говоря от личен опит-и като певец,и опита ми от работата с ученици,а и от немалко прочетеното.

Най-лесно бих започнала обяснението и търсенето на решение с едно упражнение.С него се научаваме да намиране мекото небце, чрез което регулираме количеството въздух,което насочваме към носната кухина.

От теб се иска да си отвориш устата и да дишаш,и издишаш през носа. Горе и назад в устата усещаш,че езикът ти е "залепнал" за нещо.Това е мекото небце. Ако пробваш да запазиш тази позиция на небцето и езика докато говориш ще чуеш как говориш носово и неособено разбираемо. Това се получава при теб. Носовото идва от това,че тонът резонира в носната кухина.Лошата артикулация- от изместването на нормалните позиции на езика за производство на гласните и съгласните.

Ако опиташ да говориш и пееш "на гърло" с цел да махнеш носовото-въздухът да излиза само през устата, ще си причиниш стягане на мускулите около ларинкса,преумора на гласните връзки,болка,пресипналост. Това неизменно ще ти ограничи вокалното развитие. Моето предложение е да поработиш както върху контрола на мекото небце,така и върху опората. Тя е, която ни помага да говорим стабилно и силно без да крещим, без преумора и задъхване и може да ти даде търсената атака.

Пиши къде си да ти намерим учител!

Искрено се надявам да не се откажеш от пеенето-ще ти е от полза в рапа,както и рапът в пеенето. Не случайно много преподаватели по модерно пеене комбинират рап техники в различни упражнения.

Редактирано от Viara Ivanova
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи изслушах много внимателно тракчето и според мен ти нямаш вокални проблеми, а според стандартите на бг-рапа, ти не си по-зле от един Спенс, да речем, да не говорим пък за някакви си шамарковци, ванковции и прочее "ряпъри". Струва ми се, че някой голям "разбирач" или "авторитет", каквито у нас има на всяка крачка, ти е подрязал крилцата, а ти пък си го приел твърде сериозно, понеже явно все още нямаш достатъчно самочувствие. Аз само мога да те посъветвам да продължаваш смело, главата горе, самочувствието в тавана и да не ти пука от мнението на тоя или оня - таланта си го имаш, останалото е работа, бачкай здраво и се надявам скоро да покориш българската рап-сцена :thumbs_up:

Редактирано от Velius
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Следователно да не се опитвам да пея повече?

Нещо като припева на тази песен http://www.youtube.com/watch?v=NSegHs6zOPQ

Не съм ти казвал подобно нещо (да не се опитваш повече). Просто ти трябва повече практика и отпускане ей тъй отвътре. Пеенето е звук от най-прекия музикален инструмент - човешкия глас и говорен апарат (устна у носова кухина, череп и гръден кош) с езика и устните за членоразделяне на звуците. Това не са малко параметри - имай го предвид, макар че много хора ги приемат по подразбиране или съвсем ги игнорират.

 

 

В отговора на hologram има догадки, но това, не е певец му пречи да си обясни причините.

Това с пеенето "на гърло" е нещо, през което минават всички самоуки, "викащи неволята".

Ако опиташ да говориш и пееш "на гърло" с цел да махнеш носовото - въздухът да излиза само през устата, ще си причиниш стягане на мускулите около ларинкса, преумора на гласните

Пиши къде си да ти намерим учител!

Аз не бих могъл да кажа кога съм станал певец, за кеф си пея, свиря, музицирам, макар и зверски рядко. Без гърло няма да може да каже нищо, не съм писал да развива арии на гърло, а само да опита да направи естествен говора, когато иска да каже нещо с текста си, а не да се изравнява тоново с хармонията, защото личи, че някак си в самото рапиране има постоянен тон в говора и точно това го кара да звучи като мънкане, тъй като в рапирането има страшно много думи и набързо изговаряни заради ритъма, дишането се прецаква сегиз-тогиз и носа влиза в действие, малко като компенсация и съответно повечето струя се насочва накъм него.

Много хора правят грешката като разучават някоя песен за пеене (и рапиране) да се опитват да докарат максимално точно гласа на певеца от колонките. Какво се пропуска?

- пропуска се факта, че това е миксиран и мастериран запис, вокалите са напаснати в микса, имат корекции и прочие неща

- учещи се певци не трябва да имитират с гласа си тези корекции общо казано (галса от колонките - той не е същия, какъвто би бил на оригиналния певец, ако слушаш гласа му пряко), а да отпуснат своя си глас

- има добри имитатори, но те също имитират и обикновен говор, не само пеенето

 

При всички положения, deeppuddledynamics, имаш доста работа, но според мен се справяш добре на този етап. Добри неща правиш, ако са твои де. Няма смисъл да се отказваш да го правиш, но всичко си зависи от теб. Няма кой да влезе в тялото ти, за да ти каже що звучиш носово. Just relax... както е модерно да се казва. Тъп и безсмислен съвет, но другото ще се превърне в разточителен разговор от сорта: "Еми правя го... уж, ама пак не ми харесва, помагайте!". Неволята помага, защото като направиш нещо сам, си намерил свой път. Без значение колко заобиколно ще му се струва на друг. Всеки човек има различен усет за всички неща.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.