Jump to content
Българският форум за музиканти

матов лак драскотини .... !


Tronko

Recommended Posts

Здравейте скоро си купих електроакустична китара Walden N610СE. И понеже е с матов лак не знам kak да го поддържам а се драска много лесно, съвсем леки драскотини, които не вредят по никакъв начин, но все пак ... ако някой знае как да ги изчистя и как да поддъжам занапред лака моля пишете. :)

благодаря предварително ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

мерси :), а за влажната кърпичка ... :D малко не ми се пробва защото принципно матовият е лак е много тънак и за акустична китара не знам дали е подходящо

в краен случай може да се сложи тънък слой слюда ... предполагам :) а карнаубата дали я продават в някой магазин в софия освен онлайн

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това, че лакът е тънък няма никакво значение. Почистването става със суха мека кърпа, а когато не свириш държиш китарата в калъфа. Маже се единствено фингърборда - по музикалните магазини продават специални масла, лимоново и бадемово, и то само когато си свалил струните за да ги сменяш. Леките драскотини по инструмента не трябва да те притесняван, китарата не се драска само ако не свириш на нея. Спокойно, тия инструменти са "глупакоустойчиви". Съсредоточи се върху свиренето, а не върху лъскането.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:rolleyes:Dunlop Formula 65 :thumbup:

 

- Музикален Център Икономов, кв. Стрелбище, бл. 5, срещу входа на Южния парк откъм ул. Нишава

- Музикален Център Икономов, Сити Център София

- Музикален Център Икономов, на ъгъла на Лавеле и Тодор Александров зад Булбанк

 

Герги

 

П.П. За реклама почвам да взимам безплатно китари :hysterical:

Редактирано от Георги Тотев
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Карнаубата не вярвам да ти свърши работа,имам акустична с мат лак не става,най-много да си докараш петна по китарата.Не се притеснявай за драскотините,моята няма дори пикгард имам чувството,че след време сами се заличават.

Редактирано от gos
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Bodygloss 65 • Cream of Carnauba Wax

• The highest-grade carnauba wax, in a proprietary formula.

• Polishes and beautifies, while hiding light scratches.

• Leaves a moisture and stain-resistant barrier.

• 4 oz. snap cap dispenser.

...

В тази си форма восъкът от карнауба на Дънлоп е предназначен точно за драскотини по покритието. Лично изпробван многократно и доказано работи. :thumbs_up:

Спреят им наистина оставя тъмни петна по акустична китара с по-фино покритие, които се разсейват след известно време.

Има и други варианти за поддръжка на финиша, но са значително по-скъпи. А Герги ти е дал координати на магазини в София, така че - успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Това, че лакът е тънък няма никакво значение.

Категорично не съм съгласен!

По принцип на мен самия, драскотини /плитки или дълбоки/, въобще не ми правят лошо впечатление. Дори сме свидетели на стремление у някои колеги да причинят подобни и прочее терзания на своя инструмент. Когата обаче желанието е да се заличат подобни следи, има значение дебелината на лаковото покритие. Ако се използва някакъв софт абразив /за друго не се сещам/, неизбежно ще си получат петна от протриване при тънкото лаково покритие. Както между другото бе посочено по-горе. Поздрави!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кой говори за абразиви. Маслата, които се продават са за третиране на нелакираните части на китарите, а такива са само фретбордовете от полисандър и подобните нему дървета. Колкото и с каквото да мажеш един maple neck, файдата е нулева. За почистване на лакираните части може да се използва най-обикновен течен препарат за почистване на мебели (пуристите да не надават вой). Внимателно, с помощта на памучен тампон се почиства инструмента и после се подсушава с мека памучна кърпа. А като говорим за дебелината на покритието, повечето сравнително евтини инструменти са с полиестерно покритие, което даже в тънък слой върши някаква работа. Естествено, запечатаното с тях дърво не "живее" и това дава отражение на звука. Не напразно старите инструменти, както и скъпите съвременни реплики са със специално нитроцелулозно покритие, което позволява дървото да "диша".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Брат, много разбираш ... ама май само въпроса ми не си разбрал :) кой ти говору за чистене на гриф и не лакираните повърхности, аз питах за съвсем друго нещо. Благодаря на steeltanto че ми отговори .... а ти че обясни колко ... разбираш беше ненужно но благодаря за мнението

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

..... със специално нитроцелулозно покритие, което позволява дървото да "диша".

 

Toва не е точно така. Нитроцелулозното покритие има както и плюсове, така и минуси. Например този Goodall от 98-ма (информативно за класа китари, тъй като предполагам името не е толкова познато - текущите цени на китарите на James Goodall стартират от около $5000) е с такова покритие, като според Джеймс е използван възможно най-добрия нитроцелулозен лак наличен тогава:

p1030712.jpg

Та при повечето съвременни лютиерски "скъпи" (каквото и да означава това), акустични китари се използват лакове на -уретанова/полиестерна (при по-масовите производства - Тейлър, Larrivee) основа.

 

Нитроцелулозен лак продължава да се използва, ако се не лъжа при Мартин и Гибсън...

 

Мен специално драскотините не ме притесняват. Моите поне отнасят някои "рани" при свирене. Това все пак е инструмент, не е изложбен експонат.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако някой е подушвал Карнауба восъка, ще усети аромат на ацетон. Това слабо навежда на мисълта как аджеба това нещо замазва драскотините, които трябва да са наистина ужасно леки. Този препрат не пълни дупки. С полиращи препарати няма да стане също, защото просто може да се повреди лака. При акустичните китари не е толкова просто почистването и "корекцията" на подобни козметични повреди. Моят съвет е да се обърнеш към лютиер ако нещата са прекалено груби като драскотини. Ако не са synchu показа доста нагледно как не трябва да ти пука. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.