Jump to content
Българският форум за музиканти

Help


guitar master

Recommended Posts

Бръждят ми струните на китарата и това адски много ме дразни,ще съм ви много благодарен,ако някой ми помогне,защото се чудя как да го оправя :think:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-лесно ще оправиш проблема ако увеличиш разстоянието между грифа и струните. Ако пък разстоянието между грифа и струните трябва да стане много голямо за да не бръждят, може би грифа има нужда от настройка и е хубаво това да го направи майстор.

 

edit - има възможност също и да има прагчета за смяна.

Редактирано от Delian
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има и друго - може да ти се е прехабила резбата на горния струнник(особено ако не е от най-качествените).Тогава повечето хора слагат по някоя и друга хартийка за да подпира и уплътнява "жлеба".Аз ти предлагам да опиташ с мъничко парченце дунапрен - намачкай го хубаво и го подложи под струната,натиси я малко да хлътне навътре и си готоФФФ.Все пак - гледай дунапренът да не "стърчи" навътре в грифа,за да не заглушава струната :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз ти предлагам да опиташ с мъничко парченце дунапрен - намачкай го хубаво и го подложи под струната,натиси я малко да хлътне навътре и си готоФФФ.Все пак - гледай дунапренът да не "стърчи" навътре в грифа,за да не заглушава струната :P

Аз съм правил това с конец, работи.Хартийката също става

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей затова съм фен на инстр. с нулево прагче(zero fret) което елиминира този проблем, и се чудя защо толкова малко производители го използват.

А култовите кремони и пълдини са с такова (поне повечето които съм виждал) :P

Бтв. дунапренът няма ли да убива вибрациите?

Редактирано от pacman
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз затова казвам да НЕ влиза навътре в грифа.То и самия струнник ги "убива" по тая логика :P Той уплътнява "леглото" за струната-така или иначе тя си има допир все с нещо там.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Човече. Начи. Тук някъде из форума на един (май мой) въпрос Налбантов каза магическите цифри. - над 14 прагче 6та струна да е на 2.5 мм, от него, а първа - 1.4 мм от него. Това на моята китарка стана перфектно. Точно възможно най-ниските струни преди да почнат да подрънкват. Първо си направи така тремолото, по нормално му, и после ако не стане, тогава използвай "чужди предмети" :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само да кажа, че като настройвате една китара е хубаво да се тръгне от някакъв ориентир и .... правилата спират те тука те.

 

Законът е, че всеки инструмент, пък бил той една марка и дори еднакъв модел, е различен. Две дървета еднакви нема, аз съм блестящ пример за това, друго дърво кат мене има ли, а??? ;);):):)

 

По4ни от 14-то прагче, пробвай на 24 (или 22-то, сравнявайки с 10-то), пробвай 2мм, 2,5мм, 1,5мм и т.н. то в един момент ще си пасне, сам ще го усетиш.

 

Това обаче си дълъг процес, поне няколко месеца за нова китара. След като направиш дадена настройка посвири, мини на друга, пак сам ще усетиш кое е най-добре за китарата.

 

Много хора казват, че старите инструменти имали душа. Това ако питаш мен е любовта и усърдието на собственика и да я поддържа и доразвива(смяна позиции, струнници и т.н.) през годините.

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.