Jump to content
Българският форум за музиканти

За Теорията на музиката


Знаете ли теорията на музиката?  

142 гласа

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Моля, впишете се или се регистрирайте, за да гласувате.

Recommended Posts

...което пък не значи че не можеш да се справиш и без нея, нали?

Просто с времето си извеждаш за себе си някои закономерности, които лично тебе си те кефят като ги използваш.

Ама аз (както и милиони други), като си пусна една песен не си казвам

"Ебахти виж тука ся как двете китари са в терца, баса свири еди ква си фигура, барабаните правят брейк по двата горни тома и после форшлаг, докато вокала пее еди как си..."

Вместо това си затварям устата и започвам да си клатя главата :green: :headbang:

 

А това горното бих го направил ако искам да разбера кое е тва, дето ме кефи в тая песен, че да мога и аз да правя такива яки песни. При това бих могъл да го направя и без да съм изчел 7439309 книги за музикална теория.

 

Музиката е изкуство, а изкуство значи да изразяваш себе си. Следователно никой и нищо не може да ти каже как трябва да го правиш. Някои работи могат само да ти помогнат в начинанието, щото то никак не е лесно.

 

:cheers::headbang:

Ето това е. Просто и ясно! Който не е съгласен да ходи да чете "Теория на квинтакордите" на професор Балалайков. Аз отивам да правя музика.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 126
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

...която сам не можеш да разбереш.

да ве, прави сте, за кво ви е да разбирате изкуството...

Не е нужно да разбираш едно искуство за да го създаваш. Точно затова е изкуство.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не, всъщност не е затова.

Щеш не щеш, така е. Дай на един талантлив художник четка и той ще ти нарисува прекрасно тяло, без да знае колко пъти влиза главата в тялото. Дай на един талантлив поет един лист и една химикалка и той ще ти напише страхотна поема на защото знае ААББ или АБАБ или що е строфа. Той просто така го чувства. За всяко изкуство е така. За музиката също.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не можеш да си представиш, колко много грешиш.

И това от човек, който дори малко уважение към родината си няма...

Или може би за да го разбереш трябваше да го напиша на латиница?

Айде лека на всички. Лека на модераторите :headbang:, които ще ме смъмрят за тоя последен офтопик, лека и на тебе.

 

Мир.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

всяко изкуство изисква да ЗНАЕШ какво правиш.

за да се научиш да пишеш КАЧЕСТВНА поезия, трябва да знаеш КАК се прави. и аз мога да седна и да редя рими, но това което ще напиша няма да има особена стойност, колкото и емоция да съм вложил в него, поради простата причина, че не знам КАК трябва да се получи крайния продукт. всичко извън това е жалък опит на глупави тийнейджъри описващи жестоката си реалност. който ги харесва явно е като хората които са ги писали.

при рисуването няма толкова теория, освен ако не искаш да се занимаваш с нещо конкретно. всичко останало е практика. въобще не ми го вади, като сравнение. ако искаш да рисуваш правилна глава, ще трябва да си скъсаш задника да прерисуваш учебника по анатомия.

въобще, забравете го това "без грам теория, пак е същото". това е няква огромна, масова заблуда, прокраднала се благодарение на мързеливи хора, харесвани от масата идиоти.

ако искате да правите проста музика, никой няма да ви спре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За всеки влак си има пътници.

Що си мислиш че твоята истина е ИСТИНАТА?

 

Може за тебе моята музика да е "проста" и аз да съм един от "масата идиоти", ама пък за мене твоята музика може да е пластмасова и изкуствена, а ти да си един от масата сухари :headbang:

(Казах може, така че не се впрягай)

 

Освен това някои хора просто си имат талант да правят нещата. Без някой да ги е учил. Не отричам че таланта може да се развива, но се замисли и за това.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

само таланта не е достатъчен.

 

надявам се псевдонима ми, този в ляво от това, което четеш в момента, е достатъчен за да разбереш, че казвам това което мисля АЗ? нито налгам нещо, нито се опитвам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

....

:-( То пак опря работата до тва кой учил, кой не. На мен този спор ми стана крайно досаден, ам` ша драсна пак некой ред. Па ако ще да се разчуе.

----------------------------------------

 

За незнанието си човек винаги може да намери оправдание; бтв снощи си дръпнах да гледам Бай Ганьо. Та ми иде една реплика оттам - "Кво ше и гледам на Виената...".

 

Та и тука така - к`во ше и учим на музиката - тя тая работа се усеща.

Да, де, знаем. :think:

-----------------------------------------

off///

:guitar: На мен вече взе да ми се дощява един jam session, да се чуе кой какво свири и доколко се фантазира. Членовете на един друг муз. форум, доколкото знам, се събират всяка седмица, да си свирят за удоволствие. Тука няма подобни индикации. Пък музикантите тук са повече от там.

end off///

-----------------------------------------

 

По въпроса с теорията:

:read:

 

- Няма неуки и самообразоващи се музиканти в джаза и в класиката. За мен това са жанровете, спадащи към сериозната, истинска музика.

- В хард рока и всичките разновидности на метъла - май болшинството са неуки (самоуки).

- Зад всеки известен неук музикант, присъстващ по някаква причина в световния музикалния бизнес, стои екип от изключително музикално грамотни хора - композитори, аранжори, звук инженери, мениджъри, продуценти, студиа, т.н. Там случайности няма. :no:

-----------------------------------------

 

:headbang: А таланти ще има. Но всеки талант трябва да се усети отрано и да се култивира, за да постигне нещо.

 

Е, в крайна сметка този спор в този форум ще го има винаги. ;)

 

Не се сърдете много. :cheers: Това си мисля, това пиша.

 

Сос здраве.

:headbang:

 

:hello:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

последното много ми допадна и аз така си мисля. все пак ако човек ще работи сам, както правят повечето във форума е хубаво да има музикална грамотност, но и да се опитва да открива нови хоризонти. защо тия музикално грамотни дето се споменават не са звездите, които слушаме и гледаме. не си мислете че е само визията, която прави една звезда звезда. от малкото опит който имам мога да кажа че самоуките имат невероятната способност да импровизират. те не са ограничени от правила, не разчитат на знанията си, не го мислят в момента - те го чувстват. от друга страна самоуките често попадат в задънена улица в даден момент. тук трябва да се намесят знаещите. не че съм особено знаещ, напротив, и не искам да кажа че това е начина, но аз.например, съм си изградил следния стереотип на работа: свиря си просто без да се напрягам особено в мислене какво е то докато ми хареса, докато това, което ЧУЯ ми хареса. после започвам да анализирам. ако нещо не ми е ясно си сядам на задника да прочета, защото разбирам, че вече съм готов за тази теория и ако не я знам няма да мога да продължа напред. другият начин е да се почне от теорията. нямам музикално образование освен уроците, които съм взимал, но мога да ПОДЧЕРТАЯ че нашата образователна система е насочена главно към това - каквото завършиш това и ще преподаваш, т.е. много е теоретична / говоря цялостно / . забелязъл съм че 90% от хората, които са завършили консерваторията са се превърнали в едни ПРЕВОДАЧИ на ноти - от партитурата до ушите ни, но са по-скоро компютърни преводачи, защото бидейки преводач знам, че е нужна и голяма доза креативност в превода. може би затова и тези 90% свирят в оркестъра, а другите 10 са солисти.

 

може още доста да пиша, но предвид часа и дължината на текста рискувам да не бъде прочетено от никого и още по-лошо - да се заплета яко.

 

PS не познавам много хора от консерваторията, но който и да е идвал да записва вкъщи от тях НЕ може да импровизира. говорил съм си по този въпрос и с човека, който ме запали по всичките комп програми. той е диригент и преподавател там. посъветва ме да не влизам в консерваторията. така че отговора май се крие в това какви музиканти искате бъдете, да знаете и каква музикална кариера ще изберете за себе си. тогава вече подберете това което Ви е НУЖНО да отделите време да го научите и го гонете до дупка

 

много дълго стана май емиииииииии ако искате четете

thank you people, thank you very much. i'm glad you like the show........ :headbang:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Приятелю bULGARIQ :headbang: ,

аз не съм теоретик, нито се наричам музикант, но обичам да си дрънкам (както аз му казвам) на китарката. Ако някой ден запиша някое парче то това ще е за мое лично удоволствие. Ако някой хареса моята музика - ОК. Ако никой не я хареса - ще изпадне в забвение...пак ОК. В този ред на мисли се опитвах да се поставя на твое място и да разбера, какво иска да постигне моя приятел bULGARIQ. Това което почусвствах е огорчение...според мен има нещо което те мъчи..., защото си мисля, че например доказани артисти като Steve Vai, Van Halen, Malmsteen и пр. няма да седнат да разясняват как видители щом не знаете теорията ващо не е изкуство и никога няма да бъде.

Приятелю в моя свят хората притежават, освен аналитичен ум, и чувствена душа, която не анализира а просто резонира с вселената, образно казано :headbang: . Постигни мир между двете и всичко е ОК.

В заключение: Споко, не се впрягай толкова. Ако искаш да убедиш някой в теорията си просто дай линк към твоето изкуство...и по-малко анализирай чуждото...

 

Поздрави,

Мечо :hello:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.