Jump to content
Българският форум за музиканти

24 3/4" - 629мм ПРОТИВ 25 1/2" - 648мм


a_panov

"Каква" ви е китарата?  

38 гласа

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Моля, впишете се или се регистрирайте, за да гласувате.

Recommended Posts

След смяната на доста, но не достатъчно китари (винаги ни са малко китарите) установих че мензура 24 3/4" - 629мм ми е най-удобна. Къси ми са пръстета, едно време не съм писал много в училище та да ми пораснат. Познавам китарист с 2 сантиметра по-дълги пръсти от моите и него му е удобна всяка китара. Но на мене НЕ!

 

На вас каква китара ви е удобна, не като дебелина на гриф а като мензура? Естествено че за "удобството" на грифа не влияе само мензурата а и профила+дебелина на грифа, "курватурата" на фредборда. Но все пак си изкажете мнението за мензурата.

 

Втори въпрос: защо сторед вас се е наложила 25 1/2" - 648мм - стротокастерската мензура при производството на 80% от китарите?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Три 25.5" срещу две 24.75". Да, късата мензура ми е по-удобна (за свирене на неща по-ниски от 12то прагче), защото и аз съм с къси пръстоля. Ще е любопитно някой да сподели впечатленията си от 25" мензура.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И двете ми китари са с 25 1/2". Китара с по-къса мензура не съм барал, но моите мисля че са ми добре. Пръстите ми не са много дълги, но и къси не са.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам китара и с 25 1/2 и такава с 24 3/4. Лично за мен и двете дължини имат своите предимства и оказват влияние на звученето на китарата. На китара с по-къса мензура се бендва по-лесно с подходящите струни и настройка. При по-ниски настройки вероятно по-дългата мензура е някакъв плюс.

Все пак като цяло нещата, както почти всички останали спецификации по китарата, опират до личните предпочитания и усещане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.