Jump to content
Българският форум за музиканти

Кажете ми как се композират сола!


Recommended Posts

Не оспорвам въобще това, че помага :) Всяко нещо помага, но няма такъв филм да отидеш, да си платиш едни пари и да станеш музикант :) По аналогията на това, което казах горе - ако приемем музиката като един език на общуване - можеш разбира се да отидеш на учител, който да те научи да пишеш буквите, да четеш, можеш да отидеш на друг, който да те научи на правилна "подредба" на думите, да "четеш книги"(слушаш и попиваш музика), за да научиш фрази и нови "думи". Обаче никой не може да те научи да си поет в този език :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

За да композираш едно соло, първо трябва да знаеш гамата и хармонията на съпровода. Най-лесното е да свириш пентатоника или блус-скала в основната гама - например Ла.  Но така няма да си достатъчно разнообразен, ще звучиш винаги подобно и най-сетне ще се отегчиш. Ако вземеш под внимание акордната прогресия можеш да направиш интересни неща. Ако акордът във втория такт от рифа е Си минор то ти можеш да го акцентираш: 1. като свириш на силните времена в твоето соло тоновете си-ре-фа#. (тоническото тризвучие);  2. Да задържиш продължително някой от тези тонове; 3. Да изсвириш педал пункт върху някой от тези тонове; 4. Да изсвириш арпеж.

 

Хубаво е и да можеш да свирш контрастни фрази. Ако първата ти  4 тактова фраза си свирил предимно 16-тини във висока позиция във втората фраза премини на половини и четвъртини ноти на по-ниска позиция. Контрастът кара хората да се заслушват.    

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бе скучна е тая пентатоника ама последните 70 години, има не едно и две имена, които са си купили яхти и частни самолети заради нея :greenangel: отправям препратка към вица за единия тон, който изсвирва ББ Кинг на фона на шредъра и обира всички овации

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така е, но има нови подходи към пентатониката, които я доразвиват и я правят вълнуваща. Какво имам предвид? Ами вижте школата "Extreme pentatonic" на Ръсти Куули  (Rusty Cooley) например  това:

 http://vbox7.com/play:5370acfb    

 

Или това видео "Extreme Metal Pentatonic Licks" на Анди Джеймс:   

 

Р. Куули  и А. Джеймс  и използват разширени блус боксове, блус скали с три ноти на струна, блус тапинг,  необикновени блус секвенции на две, четири или повече струни  и какво ли още не. Ако Хендрикс види този необичаен подход към пентатониката, сигурно би изпитал културен шок.... Пентатониката в 2012 г. не е това което беше през 60-те и 70-те години... :)

Редактирано от Panzergrenadier
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кликни, плати 23 евра и ще получиш 2-3-4 лика от пентатоника, илюстрирани на богато.

Но ти се спестява теорията с бла-бла, за да си готов за другите 23 евра. Това аз уважавам в тези хора, защото те съумяват да изкарат много пари от мързеливите.

Това аз наричам "Мъни дот ком". Който го може, си купува частен самолет и вила в Монако...

Редактирано от travelcaster2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нищо не се купува, всичко се дърпа от Piratebay или от eMule-то. ;)

Редактирано от Panzergrenadier
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А Lick library - изданията изобщо не са за мързеливи, защото там няма табулатури и ноти - всичко е по слух! Най-малкото се развива слуха. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още по-зле - диктуват ти "вокално" прагчетата. Мега досадно и неефективно. Докато стигнат 4-5 тон от някоя фраза, аз вече съм забравил откъде тръгвам... :D

Обикновено гледам перформансите или преди обясненията, където свирят в нормално темпо фигурите.

 

Но пък иначе кефят доста, а на Анди Джеймс албумите са много корави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още по-добре - такъв метод ще тренира и развие музикалната ти памет.... :) Тоновете могат да се чуят.... и да се изсвирят. Проблемът е в това, че дължината на тоновете може да се усети само по слух.... дали това беше шестнадесетина? или триола?.... Това от своя страна развива чувството за ритъм. Lick library е за слухари....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.