Jump to content
Българският форум за музиканти

Кабинет 2x 12 ....


Recommended Posts

Мисля да си направя един кабинет изцяло от масив вариантите са ми два да използвам липа тъй като е по-леко дърво мога да взема и бук или дъб но ще стане доста тежък но пък за сметка на това ако е с дъб може да се избегне слагането на толекс и да се се вижда естествения фладер на дървото.Знам че повечето хубави кабинети са от шперплат но ми се иска нещо по нестандартно.Та ми се иска да чуя и друго мнение по въпроса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не бих ти препоръчал липа, прекалено меко дърво е и се вдлъбва при удари. Ако ще ти е за домашна употреба и няма да го местиш насам натам - действай спокойно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз знам че е доста меко но може и да се шперва с 5мм твърда дървесина например ясен или явор от външната страна защото аз не смятам да свиря в къщи въпроса е дали ще скапе звука ако е от масив за колони никога не съм се интересувал за това питам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересен проект! С любопитство ще следя развитието. Иначе по темата - не съм запознат с приложението на дъба в изработката на музикални инструменти и оборудване. Липа и явор - класика. Но пък масив за кабинет... има риск от деформации, но ти със сигурност го знаеш. Успех в начинанието!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...Но пък масив за кабинет... има риск от деформации...

И не само. Леките материали с повишена еластичност вибрират и излъчват заедно с високоговорителя, което създава интерференции и като цяло - "назъбена характеристика". Има разбира се конструктивни методи за намаляване на подобни артефакти, но за сметка на усложнена конструкция (например като Матричната система на B&W). Не случайно се използват комплексни материали с редуващи се посоки на еластичност...

Човек като се хваща с нещо, е редно да се информира, макар, че почти не се прави в рамките на форума.

Мисля, че Басурендер може да е полезен със знанията си за материалите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Деформации със сигурност няма да допусна просто не знам как ще звучи това е ще ползвам стандартни параметри но разликата е че ще направя го направя с суха гратова сглобка и ще го залепя за здравина няма да мръдне по скоро ме интересува дали ще се отрази на звука много ми се иска- прани валяк - да каже кое дърво би станало.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...прани валяк

-а така, вече съм чист, свеж и изпран...biggrin.gif.

Проблемът не е в сглобките, а в това, че звуковото налягане напъва стените и те се огъват като мембраните на говорителите. И не става въпрос за деформации по няколко сантиметра!

Освен това всеки елемент от конструкцията има свои акустични параметри, като например резонанси.

Всичко това води именно до проблеми със звука.

За да се намалят тези (д)ефекти, се прилагат различни методи за елиминиране на огъването, за преместване на локалните резонанси, за намаление на интерференциите и дифракциите... Не е така просто да се отсече "ето това и толкова".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.