Jump to content
Българският форум за музиканти

Лампов амп


Recommended Posts

Програмирането на микроконтролери (и други подобни) не е работа за всеки. За мен определено не е.

Освен ако не се забавляваш страхотно с ученето на програмиране, по-добре намери някой да ти направи каквото ти трябва, а за единични бройки просто е безмислено сам да се занимаваш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 174
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Програматорите не са толкова евтино нещо и за единична бройка не си заслужава инвестицията. Ако няма от кой да вземеш безплатно по-добре се насочи към нещо готово/поръчай нещо.

http://constructor.bg/shop/product_info.php?cPath=302_304&products_id=12046

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Програматорите не са толкова евтино нещо и за единична бройка не си заслужава инвестицията. Ако няма от кой да вземеш безплатно по-добре се насочи към нещо готово/поръчай нещо.

http://constructor.b...oducts_id=12046

 

Здрасти, програматора който си посочил е само начин да качиш кода във микроконтролера, но за самата програма не е лесно да се напише по добре използвай помоща на някой който има опит. Казвам ти го от гледната точка на човек който се е занимавал. Но ако искаш да се учиш бих ти предложил друга платформа http://www.arduino.cc/ има много схеми описания и примери, също така се програмира директно през USB/RS232 порт не ти трябва допълнителен програматор.

Но не казвам, че ще е лесно. Все пак трябва да опиташ и сам да разбереш :coolp: .

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 weeks later...

и все пак прочетах тук там някои неща за ПИК микроконтролерите и започнах да се занимавам с тях и да ги изучавам. и дори и на някой да не му се вярва се забавлявам с това. все пак възможностите им са доста обширни във всяка една сфера.

 

преди седмица и нещо направих програма за RGB LED (тия дето се преливат цветовете, струват май по 2-3лв) и записах в чипа, сглобих и проработи и ми святка тука през ноща като нощтна ламБа.

 

по въпроса в програмируемата ми педалиера - имам готова работна програма като за начало, само здрав чип нямам и чакам с нетърпение утре да отворят магазините. бях заложил на pic16F84A, защото го обясняват обстойно в една книга и щеше да ми е най лесно, но нещо се е прецакал докато подкарам програматора и няма в него признаци на живот освен че мога само да го изтривам и записвам...и толкова, докато мигалката като я правих след това нямаше грижи - работи. реших да мина на малко по съвременен вариант с pic16F628A - почти същия но с малко повече "екстри" и по евтин....но пак имам лек недостиг на пинове тъй като реших че ще го правя с 6 канала с директен достъп. на този етап педалиерата я правя с 9 кабела, бутони и светодиоди...на следващият етап (като науча повече за комуникацията между микроконтролерите) може да сложа още един микроконтролер в самата педалиера при бутоните и да реализирам всичко в МИДИ формат (протокол) за да мога едновременно с това да управлявам и модулационен ефект процесор включен към ефект лууп-а...за сега още нямам такъв процесор (освен моя бос-гт8 който също върши работа), нямам и ефект лууп, не съм замислил още и линеен и балансиран изход...

 

във връзка с ефект лууп-а и ривърба - чудя се дали да е с ламБа или с операционен усилвател...защото ако е с лампи трябва да слагам допълнителен траф за да ги отоплявам...

контролера на педалиерата ще се захранва от сегашното отопление на лампите - той е с доста ниска консумация както и релетата и св.диодите но допълнителни 2 лампи ще се нуждаят от още 0,6А...и т.н. и т.н.......

 

не че звука е кой знае какво и незнам дали има смисъл да се втелявам толкова, но искам да си го направя така както е моята представа за "кубе" със горе-долу съвременни възможности...

Редактирано от rocker_vn
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом си се заел да учиш микроконтролери научи как последните могат да си комуникират по една линия. Така ще имаш един в педалерата и един в ампа и с един микрофонен кабел (+, маса и комуникация) и стерео жак ще си решиш проблема, вместо да ползваш кабели с по n на брой жици.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ горе-долу това смятам да направя, но до тогава ми се иска да подкарам усилвателя малко по простичко а и все пак ще си е натрупване на практически опит...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нали си ми "любимец", да те подкрепя малко с една публикация :

 

http://www.bgaudioclub.org/uploads/docs/PIC_Microcontrollers_Newnes.pdf

 

Дано се справиш с езика и да намериш каквото ти е нужно. Май всичко вътре ще ти е нужно...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Рокер, в МЦУ-бг ти бяха препоръчали да вземеш пик с повече крака, щото така ще си спестиш много ядове като тръгнеш да правиш платки.

И избери някой по-нов модел, щото с тия допотопните дето си ги цитирал вече е срамота :) Моят личен избор преди време беше 16F913 / 16F914. Ядрото е същото като при 628-цата (както при почти всички 16-ки), следователно, откъм програмиране - същото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

парни валяк - благодаря за литературата, доста ми е ценна. има повече нещо отколкото в "пик микроконтролери". където те срещна ще те почерпя.

 

КАЕ - колега, аз тепърва навлизам в света на микроконтролерите както знаеш, и мисля че като използвам първо практическите примери които са с наистина античния ПИК все пак получавам някакви знания и по ми е лесно да разбера някои работи които инъче няма кой да ми ги обясни. и на теб благодаря за предложението пик16г913/914 - ще се възползвам от него.

 

м/у другото подкарах мойта машинка след смяна на кварца и кондензаторите 22p - нещо явно са били дефектни.

пуснах и поръчка за гравиране на предния панел. само врътки за потенциометрите ми остана да намеря.

 

а още по между другото - започнах и да правя самоделна фрезоваща CNC машинка за домашни нужди. да видим кое по напред..... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

издирвам въде във варна се продават такива декоративни шайби :

 

4927_0.jpg4219_0.jpg

4219_1.jpg

 

никъде не съм срещал такива. най-често пазарувам от тоя магазин който се намира от мол варна надолу към кръговото на спирка варна уж много заредено, всичко си намирам там щом става въпрос за работата, обаче щом стане въпрос за усилвателя - нищо няма - няма удължени гайки 3мм, тва няма, онова няма и най вече декоративните шайби там ги няма. някой да е купувал от някъде и да сподели? или някой ако има в наличност - трябват ми само 4 бр. / 5мм или 6мм.

 

всички знаете за какво са ми - за закрепването на шасито към кутията, главите на болтовете да легнат в тези декоративни шайби.

 

по принцип ми трябват черни, но ако се наложи ще ги боядисам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямате ли във Варна мосю Бриколаж.Там съм виждал такива шайби. И в подобни големи магазини.

За черни ме си спомням да съм виждал,но може да ги оксидираш като ги нагрееш до червено и потопиш в машинно масло.

Редактирано от lyubohar
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ще проверя там утре ако имам възможност.

 

аз избягвам мр.Бриколаж откакто видях кутийка с 20 поп-нита за 4-5лв...при положение че 100бр са 2лв максимум

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.