Jump to content
Българският форум за музиканти

"Проблем " с флойд


delmaro

Recommended Posts

Здравейте! Колко да е проблем, но все пак искам да знам дали е това, което си мисля. Китарата е Корт x11, настройвам я, заглючвам я при нъта. Докъто свиря без да използвам ръчката всичко е ОК, след това обаще като си поиграя(дори и само едно бутане на тремоло бара) и проверя струните, всичките 6 са или свалени малко надоло (като тон) или съответно нагоре, но нито една от тях не е по-разстроена от другата ( малко тъпо го обясних). Та, първо нормално ли е ( което ме съмнява) за китара с флойд и съответно проблема предполагам е в пружините? Нови ли да търся какво да правя, има ли значение самото разположение на пружините? Моите са ето така :

82427931.jpg

Редактирано от delmaro
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В твоя случай не е "проблем" с Флойд, ами проблем с "Флойд".

Ако искаш смяна на тремоло, което ЩЕ използваш, това ще ти допадне. Забрави за ОФР, защото с тези §€%$№ от Томан, ще ти излезе по-скъпо от китарата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Флойдовете всъщност нямат едно "нулево" положение.

Имат две такива. Едното е когато наведеш напред и тремолото бива върнато до изходно положение от пружините. Другото е когато дръпнеш назад и тремолото бива върнато напред от струните.

Тъй като физическият свят, в който съществуваме, не е идеален - тези две нулеви положения се различават леко едно от друго, както вече си забелязал.

За да се подсигуриш, че китарата ти ще е в правилен строй през повечето време - настройвай я след дайв. Т.е. - навеждаш флойда напред, оставяш го да се върне и тогава настройваш. Така се подсигуряваш, че "нулевото" положение, причинено от пружините ще е "правилното". Идеята е, че докато свириш, флойдът ти много по-често се навежда напред, отколкото назад(бендове, вибрато и т.н.)

 

Надявам се, че успях да се обясня.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има доста изписано за това защо един флойд трябва да е оригинален, а не негово копие... Повечето лизензни такива са ОК при излизане от магазина, но проблемите започват още след първата смяна на струни и няколко дневна активна експлоатация... Да не говорим за даун тунинг или нов размер на струните... Аз си реших проблема с Кейлър тремоло ;) Ibanez също имат добро решение по въпроса, но само при скъпите модели...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евала на Valserp, това е изключително важно нещо при настройването на флойд, а не знам защо, но се среща доста рядко по форумите. Ако след и тази забележка ти разстройва доста, трябва да провериш да не са затъпени ножовете, а и да не са, едно смазване с вазелин примерно, не вреди никога. Също важно нещо е, да се внимава в неутрално положение, флойда да стои хоризонтален спрямо тялото на китарата.

 

ПП. Lord Shredulous, много интересно и сравнително ефтино предложение за смяна на флойд. Пробвал ли си такъв флойд и вярно ли работи добре като оригиналния, както го представят?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробвах това това с насторйването преди заключвнето ... работи, но само когато ръчката я натискам към струните ( след това се връща в изходна позиция), но ако я натисна назад ( нагоре) и като отпусна всички струни са малко нагоре спрямо standard E (примерно)

трябва да провериш да не са затъпени ножовете

 

 

извинявам се за невежеството, но за кое става въпрос. Струва ми се интересно да се пробва със смазване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми той това се опита да ти обясни човека. Така поне при дайв-ове, вибрато, бендове и т.н. техники, свързани с движение на флойда към струните, ще ти се запазва строя при връщане в изходно положение. А за пулъп-ите примерно, ще трябва да си създадеш навика, след направата им да не пускаш ръчката да се връща сама, а да я отпускаш с ръка и леко да подминаваш неутралното положение, след което да я отпускаш нацяло. Нещо като съвсем лек дайв след пулъп-а. Много лесно се създава този навик и след това нямаш особени проблеми.

И както каза Valserp, това си е нещо типично за флойд роуз системата, дори и при добре настроен оригинален флойд се усеща този ефект (поне на теория трябва да е така, не съм пробвал на практика), може би в по-малка степен обаче, имащите такъв могат да споделят.

Що се отнася до ножовете:

 

http://whatchamagoo.com/mgstuff/pic/projects/frsetup/Floyd-Rose-Parts.gif

 

на картинката са обозначени като pivot points. При твоя флойд може единият нож да не е заоблен, а линеен:

 

http://www.dolphinmusic.co.uk/shop_image/uploads/Image/floyd-rose.jpg

 

С времето се затъпяват и това води до влошаване на работата на флойда, що се отнася до стабилност на тунинга. По принцип трябва да са остри, не чак като домакински нож, но да кажем да са с широчина около 1/3 мм. Като се затъпят се заострят с пили примерно, но не е работа за всеки, ако ги прецакаш не става хубаво. Смазването им също е от значение, хубаво е примерно при всяка смяна на струни, да ги почистваш от събраната мръсотия и да им удряш по един вазелин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Baby Thomas -> "...стъдовете НИКОГА не се въртят като има напрежение - демек със сложени струни и тремоло! Ама НИКОГА! Моите така ги бяха въртели и се бяха прецакали, така кихнах 40 лева на Томан за едно комплектче..." - това се е случило при теб, бас държа ;)

 

p.s. Някак си не е редно да се гласува отрицателно, когато човек говори истини и се опитва да помогне, не че ми пука де :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

delmaro, случва се. Някои хора си го решават тоя проблем с едно нещо, наречено tremol-no. Други побутват след дайв или пул. Най-вероятно смазването няма да ти реши проблема, но опитай не знаеш откъде ще изскочи зайчето.

dickens, това което цитира има стойност, колкото ако беше цитирал Ангел Каралийчев. Всеки нож би се заъпил при това положение, независимо дали е на оригинален флойд или на такъв от Ибанез. И на пук на това на 3 китари Ибанез съм въртял стъдове с опънати струни и никоя не е имала проблеми в последствие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:offtopic-001: Аз просто казах, че това се е случило, не коментирам в случая дали е оригинално тремолото. При неоригиналното такова вероятността да се прецака е в пъти по-голяма заради калпавия метал... Ibanez правят най-добрия лицензен флойд, така че са извън класацията в случая ;)

 

p.s. Бих цитирал с по-голям кеф Асен Разцветников :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Смазах ги и между другото нещата се подобриха разликите в тона при игра с тремол бара станаха доста, доста малки сравнение с преди 1 час , е пак си ги има. Като махна струните мисля да погледна и ножовете предполагам са затъпени, защото не един път съм въртял стъдевете на сложени струни

Редактирано от delmaro
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Други причини за разстройване:

 

- новите струни имат нужда от известно време да се поразтеглят. Първите няколко дни е нормално да правят такива проблеми(от струните, с които съм свирил - D'addario "свикват" най-бързо, Еликсир пък - най-бавно[за сметка на това - "живеят" най-дълго])

- пружините си имат "памет". Ако скоро си сменил струните с различни по дебелина такива и си нагласил флойда, за да компенсираш за разликата в напрежението - пружините ще бъдат стресирани за следващите няколко дни. Това, в комбинация с предната точка, води до засилване на разстройването

 

- смяна на температурата около китарата. Първо - китарата ще има нужда от настройка преди да започнеш да свириш, тъй като през последното денонощие ще е била подложена на малки разлики в температурата, което със сигурност ще е дало ефект в/у строя. 30 минути след като си започнал да свириш - грифът и струните се загряват леко и отново ще трябва да донастроиш.

 

Преди да започнеш е добре да наведеш тремолото, да го опънеш назад, след което отново да го наведеш и да го оставиш само да се върне на място. Може да чуеш леки "пук-прас-тряс" от китарата, докато го правиш. След това - настройваш. Свириш половин час, правиш същото упражнение с тремолото(в този момент вече не би трябвало да чуваш пук-прас-тряс от китарата). След още 30 минути - пак(при нужда).

 

И както Mairomaster каза - тремолото трябва да стои хоризонтално, спрямо тялото. Твоето така ли е?

Редактирано от Valserp
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никъде не видях дали флойда е настроен правилно!

 

Лицензиран или нелицензиран, ако не е, винаги ще се разстройва. Равнината на флойда трябва да е в една равнина с тялото, иначе винаги ще има проблеми. Само при Edge pro не трябва да се бърка коя равнина- там се има предвид долната. Пусни един сърч, ще намериш моя тема отпреди 5-6 години със същия проблем с нелицензиран флойд, който е разрешен.

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.