Jump to content
Българският форум за музиканти

Хора ще съм ви много благодарен,ако ми помогнете


guitar master

Recommended Posts

Тъй като преди няколко дни си взех електрическа китара,реших да си свалям таблатури и да свиря по тях,обаче срешнах един проблем.Проблема се изразяваше в това,че имаше множество буквички и тем подобни,които си нямам и ни най-малка представа какво означават,та ще съм ви много благодарен,ако ми го преведете това:Tablature Legend

----------------

h - hammer-on

p - pull-off

b - bend

pb - pre-bend

r - bend release (if no number after the r, then release immediately)

/\ - slide into or out of (from/to "nowhere")

s - legato slide

S - shift slide

- natural harmonic

[n] - artificial harmonic

n(n) - tapped harmonic

~ - vibrato

tr - trill

T - tap

TP - trem. picking

PM - palm muting

\n/ - tremolo bar dip; n = amount to dip

\n - tremolo bar down

n/ - tremolo bar up

/n\ - tremolo bar inverted dip

= - hold bend; also acts as connecting device for hammers/pulls

<> - volume swell (louder/softer)

x - on rhythm slash represents muted slash

o - on rhythm slash represents single note slash

 

Misc Legend

-----------

| - bar

|| - double bar

||o - repeat start

o|| - repeat end

*| - double bar (ending)

: - bar (freetime)

$ - Segno

& - Coda

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://www.download.bg/prg_view.php?id=18509

вярвам че ще има много изчерпателен Хелп.. :D.. макар и на английски

Сори за невежеството..незнам кво значат 80% от нещата макар че вярвам че ги изпозвам...

По принцип слушаш и просвирваш,слушайки по внимателно би трябвало да ти дава идея кое кво е ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми да помогнем :godbless: То не е някаква голяма философия. Ако нещо не е правилно, поправете ме. Имай предвид че тия неща най-добре да ти се покажат, но ще пробвам да ти обясня.

 

h - hammer-on - буквален превор "чук". Това е като удариш с пръст струната на прагчето, без да я дърпаш със перцето (или с пръсти). Пак се чува тона, пак си е добре, само дето няма звук от перце :-(

 

p - pull-off - буквално "издърпване". Това е обратното на 'чука'. Като държиш струната на някое прагче и издърпаш (най-често надолу) струната и я отпуснеш същевременно с това. Представи си го като свирене с лявата ръка. Всъщност това което се получава е все едно че си дръпнал струната с перцето (пръст). Ако държиш друга нота някъде по струната (с друг пръст) ще прозвучи тя. Ако не, ще прозвучи струната свободна.

 

b - bend - "вдигане". Това е като държиш струната на някое прагче и буквално да я вдигнеш нагоре (още държейки я). Преди това обаче, удари с перцето струната. Така всъщност вдигаш тона, но някак си 'нежно'. В зависимост от това колко вдигнеш струната, ще вдигнеш и тона с толкова. Прмерно 1/4 бенд ще изсвири нотата с 1/4 отгоре. Това е моя много любима техника, но трябва да се усвои добре, защото звучи гадно ако не улучваш бендовете. Примерно да вдигнеш нотата с полутон и една четвърт (1 1/4) вместо само с полутон. Ще прозвучи не намясто ако отдолу имаш някакъв бас или друга китара или въобще някаква мелодия. На всяко прагче, на всяка струна е различно колко ти е бенд на полутонтон (и съответно на всички по-малки и по-големи). Техниката която аз използвам за да ги отркривам, е да правя бенд и да го сравнявам със следващото прагче (полутон-а). Където са равни, значи там ми е бенд с полутон :)

*В случай че не знаеш един полутон ти е едно прагче :D Освен за Си и Ми, ама това е друга тема.

 

pb - pre-bend - "пре-вдигане". Ми това е същото като предното с разликата че първо вдигаш нотата и после удряш/дърпаш струната с перцето /пръста/. Така не се чува онова 'повдигане'.

 

r - bend release (if no number after the r, then release immediately) - ми 'отпускане на бенда'. Предполага се че като направиш бенд трябва да го пуснеш все някога. Можеш или да го направиш веднага (и да не се чуе нищо, просто пускаш струната внимателно без да направиш pull-off) или бавно и да се чуе 'нежното' сваляне на тона.

 

/\ - slide into or out of (from/to "nowhere") - 'плъзгане от никъде'. Ми примерно трябва да хванеш 12 прагче, обаче преди това хващаш 5то (примерно), притискаш струната и плъзгаш до 12 прагче. Направи го и ще чуеш ефекта. обикновено from/to "nowhere" означава да започнеш плъзгането 5 позиции по-назад или по-напред.

 

s - legato slide - това е една от разновидностите на плъзгането. при нея свириш ноти, по струната като удариш само първата и с плъзгане (докато придържаш струната) отиваш на другите ноти, независимо по-назад или по-напред. Тука перцето (пръста) участва САМО при първата нота.

 

S - shift slide - другата разновидност на плъзгането. Същата работа като горната, обаче след като стигнеш до всяка следваща нота удрящ/дърпаш струната с перцето/пръста/.

 

- natural harmonic - "флажолет" Прави се като си поставиш пръста над някое прагче (БЕЗ да натискаш струната към прагчето), удариш струната и ТОЧНО в тоя момент я пуснеш. В началото ще правиш само един шум като пукот обаче ще свикнеш :)

 

[n] - artificial harmonic - е това на мен лично ми беше много трудно за разбиране. Прави се обикновено с дисторшън (аз не моа го докарам без) или гейн или квото и да било друго и с перце. Значи, нормално си свириш с лявата ръка обаче като удряш/дърпаш струната използваш перцето и малка част от кожата на пръста си. Доста усилие искаше от мене за да го направя.

 

T - tap - "тап си е май тап" :) това е с дясната ръка да правиш hammer-и и pull-off-и след това по грифа. С две думи, свириш с дясната ръка по грифа. Можеш да го правиш с някой пръст, а можеш и с перцето, ама лично на мен ми е по-трудно.

 

n(n) - tapped harmonic - ми това е средно м/у флажолет и тап. Трудно ми е да ти го обясня, пък и се среща много рядко, тъй че има време :D

 

~ - vibrato - -както си държиш прагчето (и нотата звучи) и почни да 'вибрираш' с пръста си (малки бендове). така че тона няма да е чист, а с малки отклонения (1/8, 1/4) зависи.

 

tr - trill - това изисква сила и издръжливост от лявата ръка. Хващаш с единия пръст някое прагче, и с другия (някой на същата ръка :D) някое друго прагче на същата струна и почваш яко и бързо hammer-i и pull-offs.

 

TP - trem. picking - ми като хванеш някоя нота, прагче и почни с перцето да дърпаш/удряш струната много пъти и много бързо, нагоре и надолу.

 

PM - palm muting - заглушаване. Сложи си китката на дясната тъка върху струните докато свириш. Сложи я някъде около тремолото, най-добре малко преди мястото където струните минават през тремолото.

 

\n/ - tremolo bar dip; n = amount to dip - това се праи с ръчката на тремолото. натискаш я надолу и после я връщаш до начална позиция.

 

\n - tremolo bar down - ръчката на тремолото я натискаш само надолу

 

n/ - tremolo bar up - връщаш я нагоре или ако си с Флойд си я дигаш нагоре без да си я натиснал.

 

/n\ - tremolo bar inverted dip - запърви път чувам кво е това, но най-вероятно е само за тия с Флойд - да дигнеш ръчката и после да я свалиш (обратното на дип, което е сваляне и ПОСЛЕ дигане)

 

= - hold bend; also acts as connecting device for hammers/pulls - да задържиш бенда. Тоест да задържиш струната вдигната.

 

<> - volume swell (louder/softer) - оставяш волюма на 0, удряш някоя нота и после бавно (или бързо) вдигаш волюма.

 

x - on rhythm slash represents muted slash - за първи път чувам, ма май е това да сложиш пръст (лява ръка) на струната без да я натискаш (нещо като флажолет) ама не я отпускаш после. т.е. правиш оня пукот за който ти казах горе при флажолета :)

 

o - on rhythm slash represents single note slash - за първи път чувам

 

 

Това е. Надявам се да съм бил изчерпателен (и още как :)). СЛед като четох темата, за това как "про-тата" не искали да обясняват и ми стана гадно. Не че съм 'про' или нещо такова, ама ми се е случвало да не искам да обяснявам на хора с по-малко знания в музиката (и особено в табулатурите :)).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи, нормално си свириш с лявата ръка обаче като удряш/дърпаш струната използваш перцето и малка част от кожата на пръста си. Доста усилие искаше от мене за да го направя.

Нари4а се още флажолет(аз го знам като форджулет:godbless:,както и да е).Целта му е да изкараш звук няколко октави по-високо - се едно е много нагоре по грифа.действието с кожата е съвсем леко докосване(и съответно махане на пръста след като си направил вси4ко,за да не го заглушиш),след като си дръпнал струната с перцето.зву4и мнооо яко.и наистина,в на4алото е трудно да го изкараш,но с пове4е практика става.

 

офтопик(сори за което):ти Yamaha RGX420S ли щеше да вземаш?Нея ли купи?

Която и китара да е все пак,4естита да ти е! :-(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи, нормално си свириш с лявата ръка обаче като удряш/дърпаш струната използваш перцето и малка част от кожата на пръста си. Доста усилие искаше от мене за да го направя.

Нари4а се още флажолет(аз го знам като форджулет:godbless:,както и да е).Целта му е да изкараш звук няколко октави по-високо - се едно е много нагоре по грифа.действието с кожата е съвсем леко докосване(и съответно махане на пръста след като си направил вси4ко,за да не го заглушиш),след като си дръпнал струната с перцето.зву4и мнооо яко.и наистина,в на4алото е трудно да го изкараш,но с пове4е практика става.

 

офтопик(сори за което):ти Yamaha RGX420S ли щеше да вземаш?Нея ли купи?

Която и китара да е все пак,4естита да ти е! :-(

Мда това забравих да го спомена. Получава се яко пищящ звук :twisted: . Мноо як.

Значи по двата вида флажолети, можеш да черпиш още информация (за това как звучат), като гледаш, КОЕТО И ДА Е видео на Zakk Wylde. Примерно намери си изпълнението на Ozzy от 'Live at Budokan' на Crazy Train. Там на всек 10 секунди има я artifical, я natural harmonics. Сичко пищящо общо взето е такова там :twisted: :green:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хей не мога да разбера защо си Гитър Мастер а не четеш изобщо табулатури

дано поне с 5толинието да се справяш :o

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тъй като преди няколко дни си взех електрическа китара,реших да си свалям таблатури и да свиря по тях,обаче срешнах един проблем.Проблема се изразяваше в това,че имаше множество буквички и тем подобни,които си нямам и ни най-малка представа какво означават,та ще съм ви много благодарен,ако ми го преведете това:Tablature Legend

Еми човека попита. Има и други които не го знаят и се надявам да им е полезно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Fenixbg,много благодаря за помоща,ще те споменавам с добро,дори си много изчерпателен,а за това защо съм се именувал guitar master,еми написъл съм това към което се стремя,а иначе съм далече от истинския guitar master.Свиря от 3 години като първата година и половина свирих на акустична китара,а през другата година и половина на електрическа .През втората започнах и уроци по акустична китара.А сега за RGX420s,пича беше и сложил ебати цената ,и нямаше начин да я вземе.Взех си един Stagg модел Les Paul.Много ми хареса китарата и за това я взех,отговаряше на главното изискване:оптимално добро качество на максимално ниска цена.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

x - on rhythm slash represents muted slash - за първи път чувам, ма май е това да сложиш пръст (лява ръка) на струната без да я натискаш (нещо като флажолет) ама не я отпускаш после. т.е. правиш оня пукот за който ти казах горе при флажолета

 

Това не е ли доста често използвано? Правилно си го обяснил. Примерно като началото на Smells like teen spirit или Faith във бизкит варианта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

x - on rhythm slash represents muted slash - за първи път чувам, ма май е това да сложиш пръст (лява ръка) на струната без да я натискаш (нещо като флажолет) ама не я отпускаш после. т.е. правиш оня пукот за който ти казах горе при флажолета

 

Това не е ли доста често използвано? Правилно си го обяснил. Примерно като началото на Smells like teen spirit или Faith във бизкит варианта.

Да бе, ама се позабърках от това "on rythm slash represents muted slash" макар че то и тука си е обяснено. А о - то съм го виждал досега само като знак обозначаващ 'отворено' (натиснато докрай) Wah Wah

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

n(n) - tapped harmonic - натискаш на прагче n и тап-ваш на (n). идеята е да се получи флажорет, тъй че трябва да тап-неш леко и бързо- най-лесно се прави на n(7/9/12), ще пробваш и ще видиш/чуеш :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

n(n) - tapped harmonic - натискаш на прагче n и тап-ваш на (n). идеята е да се получи флажорет, тъй че трябва да тап-неш леко и бързо- най-лесно се прави на n(7/9/12), ще пробваш и ще видиш/чуеш :D

Нещо не разбирам в обясненията. Натискаш n и тапваш пак това прагче. Как? Аз го знам по малко по-друг начин. Натискаш едно прагче и тапваш (леко и бързо) някое по-нагоре.

За справка - The Call of Ctulu :read: (накрая :P )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.