Jump to content
Българският форум за музиканти

Контрабас


eddie94

Recommended Posts

Здравейте, хора! От чисто любопитство реших да разгледам какви контрабаси се продават из форума и какви пари струва това удоволствие. И изпападнах малко в шок, защото не очаквах да видя кремони на 20+ години на такави цени. Не, че имам представа, ама щом така пише сигурно е вярно(цените имам предвид), а пък и аз изобщо не съм в час. Та това което ме интересува е да знам дали това е най - евтиния вариант? Тоест Кремона 2-ра ръка? Или има някоя по-''избушена'' марка? Айде, живи и здрави, и благодаря на отзовалите се ;)!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз мисля, че са "леко" неоправдано скъпи... ако си решил да имаш контрабас, май по-добрият вариант е басет, контрабас без тяло. Мяркал съм из нета една "Мюзима"(източно германска марка) на приемлива цена, преди време.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ама не, сметнете - едни нормални струни са 200 кинта (напоследък има и по-евтини, китайски, под 100 бяха, ама май малко се рdзплитат и после не порязват, а направо отрязват пръсти). Най-евтиното магаре е 50 кинта заготовката и още 50, че да "влезе" у баса (при майстор). Имаме струнник, който също минава 100-те лв, душичка, ключове - проверете цените на тия неща нови, в Томан, примерно. На старо не са много по-евтини.

 

Басетът в общия случай звучи като фретлес бас, но се свири по-трудно, щото мензурата му е около 104см - 3/4 ако е (20 см повече от 34"-бас). Не си струва, според мен, освен за гъзарията и за свиренето с лък.

 

И кое е скъпо - един Скуайер е 650 кинта от по-приличните, което пак е "ниска" китара, а тук говорим за контрабас, все пак! Има некви в Томан, марка Томан към 600 евро, ама не съм ги пробвал.

Евтините акустични басове са пак тия цени, а двете неща не могат да се сравняват.

 

Аз имах Кремона, взех я за 300 кинта и дадох още 500, че да почне да свири ;)

...а и много рядко ще намериш читава Кремона на старо...

В момента ако искаш Кремона, май трябваше да си я вземеш от щатите, където изобщо не е евтина - тук се правят, но няма начин да си я купиш от тук (поне така стояха нещата преди 4-5 години).

 

Успехи де и да се похвалиш :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако имах пари бих ги дал, контрабаса си е супер готино нещо

И какво като е 20+ годишна, щтрайховите инструменти колкото по одъртяват толкова по оскъпяват.

Пък и кремона правят хубави класически инструменти

 

Както колегата свилен каза, нормално е да са такива цените, като се има в предвид сложността на изработка на инструмента

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами ето ви моята равносметка : търся 3/4 контрабас за да се уча да посвирвам рокабили пицикато и слап, характерни за музикалния стил "psychobilly". Искат ми 750-850 лв за 20 + годишни fully carved (класически, "дървени")Кремона. Бих бил склонен да дам толкова за учебен инструмент, а все пак говорим и за лютиерска изработка ( макар и на бая години,) където вече играе моментът как е бил гледан ионструмента. Обаче в моя случай само срещу един адрес в браузъра излиза :

Thomann Double Bass Rockabilly

Цена така 535.00 E /1.95583 БНБ курс = 1046.40 лв./

Обаче аз мога да мина през фирма, да сваля включеното ДДС в цената, след това да очаквам доставка от Динакорд например на цената, на която доставят от Томан ( 0.00 лв ) :girl_cray2: и накрая излиза ми : 837.09 лв контрабасът.

Е, вярно, че е ламинат, но е чисто нов, върви с гиг баг и по коментари в интернет - за учебни цели, а дори и за лайвове без изисквания за съвършенство, е доста удачен вариант.

Споменах гиг баг, защото тук доста често се предлагат без куфар или кейс, най- много с мешка - подобен презерватив, колкото да си "го взимаш и да се разкараш по-бързо" :greenball:

 

И като цяло от търсенето ми се убедих, че предлагане много у нас няма. Специално във форума ако не са Свилен, Баба Меца и един пич Крис - не съм виждал някой да продава контрабас.

 

Кремона си имат шоуруум в Казанлък, имат и предлагане в София - мисля, че т.нар. "Русалка" магазин ги предлагаха. Но провери, че не съм сигурен. В София има няколко "класически" магазини, където изпадат втора ръка басове, но наистина държат цени.

 

Е, поздрави, и успех и да се похвалиш, като намериш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не виждам защо някой трябва да се учудва от "високите" цени на басове втора ръка. Както е чудно пренебрежителното отношение към продукцията на Кремона, която върви на високи цени по света. Фактът, че се чака с месеци за да ти приемат поръчката (ако въобще я приемат), говори сам по себе си. Имал съм два кремонски контрабаса и никой не е коментирал особено цената при продажбата им. Всяко нещо си има цена, един гигбег, поръчан в София върви от 300 лв. нагоре. Моят, който си пазя струва около $380 и си струва всеки един цент.

Ако спомена цени на лъкове за контрабас сигурно ще има инфаркти. Вариант за намиране на евтина свирка (най-вероятно в доста лошо състояние) е обикаляне на читалищата из страната. Тук таме има забравени бисери, които могат да се придобият след лек пазарлък.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аха, благодаря на всички! Иначе разбира се , че ще се похваля ако намеря нещо :D, но само ако се намери бачкане за през лятото. :icon_shithappens:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.