Jump to content
Българският форум за музиканти

един текст и малко анализ


Recommended Posts

бъдеще, изпълнено със перспективи,

настоящo поведение, лишено от мотиви,

празно съществуване, лишено от цели,

липса на авторитети и поведенчески модели,

твърд алкохол и никакви мезета,

подове, покрити с празни шишета,

фасове, разсипани около пепелници,

леки момичета с разголени цици,

найлонови пликове и презервативи,

мръсно бельо и космясали сливи,

изгубени нощи, забравени дни,

никакъв смисъл и празни очи,

празни стомаси и празни джобове,

дробове, препълнени с лайняни отрови,

изпразнени курове, изпразнени чаши,

излята помия, забъркани каши...

 

Разглежданата творба е писана през лятото на 2007 година, като първоначалният вариант е по-дълъг и към края ритмиката се руши, а римите липсват. По-късно текстът е съкратен и редактиран, за да бъде използван за песен на група Твърд Кур За Сички.

В тази творба се откриват мотиви, характерни за цялостното творчество на автора – алкохолът, безпътицата, отчаянието.

Лирическият субект е ситуиран в едно празно настояще, което е противопоставено на перспективното бъдеще, обусловено от полаганите усилия в миналото. Хронотопът е застинал в една монотонна цикличност, която го прави сякаш отсъстващ: „изгубени нощи, забравени дни”. Липсата е основен мотив в творбата, което е отразено още в първата строфа. Като контрапункт на изпълненото с перспективи бъдеще стоят следващите три стиха, а и цялата творба, където сякаш всичко е изпразнено, отсъстващо, изгубено. Внушението се подсилва от безглаголността.

Настоящето на лирическия Аз е пропито от алкохол, изпълнено с леки жени, задръстено с отпадъци. Имплицитно е заложено желанието на героя да се отскубне от този пагубен цикъл, но явно нещо го възпира да намери път навън. Той е изгубил волята да се бори за нещо различно, смисълът за него липсва. Очите, символ на душата, също са празни. Внушението за безизходица е засилено от пуктуацията в творбата – текстът е събран в едно изречение, което е незавършено.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сори, ама какво казва този текст? Че водата е мокра и доматите не стават за сядане? Някаква идея, теза, случка, борба?

Горкият автор - дано това му е най-слабото произведение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

@L.K. Този текст не казва, че юдеомасоните управляват света или че е добре да си мием ръцете, след возене в трамвай/рейс/тролей, където има роми. Този текст няма претенцията да съобщава всевечни истини. Няма идея, теза, случка, борба. Има предаване на някакво настроение, усещане за нещата. Тука няма поука (би трябвало да е "тук", но няма да има рима). И наистина авторът е горък (има ли такава дума? ако нема, вече има!). Лошото е, че имам и по-слаби работи (защото авторът съм аз и знам). Може и да ги пусна тези дни, за да си изкажете мнението и за тях.

@Вяра Иванова композицията е стандартна и не заслужава да бъде чута в единствения вариант, в който е записана. Звучи като пияни пънкари, които свирят rock 'n' roll. Или нещо подобно.

 

Май добавих 2-3 запетайки. Може и да са излишни.

Редактирано от scumfuck
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Няма идея, теза, случка, борба.

 

Е, можеш ли да си кажеш такова нещо за текста, бе мен.... :hysterical: :hysterical:

Редактирано от buy&sell
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мааалко недовършено ми седи.

 

Виж сега, ако вкараш следното(без да губиш смисъла) :

 

мичурински дини +

авганистански мини.

 

ще стане хит , гарантирам ти.

 

ПС- напоследък само + пиша на Вяра, чак ще се намразя.:oops:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хахах не си го слагай на сърце, Тони, аз от малка съм си неустоимаhysterical.gifhysterical.gif хахаха

Еееех, ако можеше тоя рейтинг да се обръща в купони за кашкавал примерно...или нещо цър-пър за тайфатаgreen_angel.gif.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Единственото, което разбирам от текста е, че речникът на автора е доста цветущ откъм мръсни думи. Не става ясно какъв е поводът за тези негативни описания и какво всъщност го кара да изпитва ненавист и негативизъм към това, което описва. Няма никаква теза, нищо не е ясно, просто много "красиви" думи на едно място. :D Ако се задълбочат разсъжденията върху причините и се формулра теза на базата на описанията, текстът ще зазвучи по-убедително, защото ще има вече доказателства, които да го подкрепят.

П.П. Ние прекрасно знаем какво описваш и защо, но творбата е незавършена, защото липсва повод и лично мнение, тоест не става ясно, че ти мислиш така. Има просто описание на някаква грозна картина и толкова. Този, който го чете, ще се досети за какво иде реч, но е хубаво да го има написано възможно най-директно, да е максимално изяснено, ако се сещаш какво искам да кажа. Това ще направи творбата по-силна. Другото което забелязах е, че се върти едно и също през цялото време (недостатъчни разсъждения). Пробвай да го развиеш повече, не се отказвай. Хубавите неща трудно стават ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като текст т'ва трябва да е пънк(в смисъл такъв е езиковия стил и усещане), но... представлява едно изреждане, от което няма много смисъл. Дай некъв сюжет, няк'ва пространствена цялост. Къде се случва всичко?

Иначе като епитети кефи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Ето един друг текст на група Твърд Кур За Сички – „Кур за папа Бенедикт XVI”. Всякаква прилика с действителни лица и институции е напълно случайна. Веднъж реших да напиша текст за един човек, който не съществува, който е една фикция, така да се каже. Една фантазна визия, както казваше един човек от Дружба 2. Та този измислен човек беше евреин (не съм антисемит, един от добрите ми приятели е от Палестина), който е върл антикомунист, дисидент, бивш комсомолски секретар, син на съветник на бай Тошо, убиец, който не е лежал в затвора, обича да кисне в кварталната видеотека, където кипи усърдна пиратска дейност, защитава със зъби и нокти авторското право и така нататък… И, не щеш ли, оказва се, че този човек съществува! Даже съм го виждал на улицата. Папата не знам дали съществува, защото не съм я виждал. Другата съществуваше, защото един приятел я беше видял на Цариградско.

Иначе единият китарист на групата е запален фен на папата и на католическите свещеници, защото споделят сходни страсти. Нека текста не се приема буквално, а като една метафора, една алегория, представяща модерното консуматорско общество, където човек е изгубен сред множеството, обвзет е от несигурност, миналото е фалшифицирано, настоящетото е тежко, а бъдещето е неясно. Поздрав на всички, които са махмурлии и се трудят!

 

 

Нема пари, немам здрави чорапи:

Кур за Бенедикт и за сичките папи!

Мразя мензис, мразя католици,

Обичам водка, путки и цици.

 

Всичките пътища водят към Рим.

Всичките ние в казана ще врим.

Кур за Ада, кур за Ватикана! (или „от трети клас не нося пижама”според настроението на вокала)

Бенедикте, дееба твоята мама!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

При все пълната липса на разбиране от моя страна към такива текстове, това звучи като миризлив БГ рап thumbdown.gif. Няма да се спирам като цяло на стихосложение, ритъм и т.н., очевидно само римите са намествани. От текста лъха яко липсата на лексикално богатство, замествано изключително с груби и (лично според мен) ненужни вулгаризми. Творбата отразява грубо и скотско съществувание, в което духовните ценности са директно зае*ани green_angel.gif. Не че нещо, ама по Планета ТВ поне са малко по-цензурирани ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^толко ти разбира и на тебе главата от бг рап...

Момчето пише както може, като не разбираш такива текстове защо ги четеш?

 

"Творбата отразява грубо и скотско съществувание, в което духовните ценности са директно зае*ани" <- и какво лошо има в това? Различни хора, различни ценностни системи :thumbs_up:

Слушай си Планета къде има "цензура". Нищо лично мен ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.