Jump to content
Българският форум за музиканти

един текст и малко анализ


Recommended Posts

Виж, колега. Може грам да не разбирам от изкуство, ама който и речник да отвориш или в google да пишеш, ще видиш, че изкуството най-често го наричат храна за ума и душата. В текста, който коментирах снощи, не видях и капчица от това dry.gif. Какво възпява? Може би "любовта" си към папата green_flying.gif? Препратката към Планета ТВ целеше да покаже, че разликата между текстовете тук и там е главно в цензурирането на едните. И аз не си падам по хипарски лирики за цветя и рози, ама и нищо от това дето слушам не е толкова пошло и постно (с което не целя да обидя автора; щом все пак му харесва да пише така, да продължава).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@hand_of_doom

Първо благодаря за коментара.

Надявам се под „миризлив БГ рап” да имаш предвид именно миризлив БГ рап, а не БГ рапа като цяло, защото има доста стойностни неща там и е ненужно да се сипва храна просто така, за спорта.

А текстът наистина „отразява грубо и скотско съществувание, в което духовните ценности са директно заебани”. Не се апелира хората да оскотяват. Просто това е ситуацията, в която е поставен лирическия герой. Ще си позволя един кратък разбор на тази тъй наречена „творба”.

В първия куплет е разяснено положението на лирическия герой в пирамидата на Маслоу (Ейбрахам Маслоу, ако случайно не го познаваш, е един психолог. Има една теория за пирамида на потребностите - пирамиди, фараони. Според Библията неговите предци също са строяли пирамиди и други подобни сгради, но не са били доволни и са се изнесли през Червено море). Та, човекът е най-отдолу у тая пирамида – нема пари, нема здрави чорапи. Мечтите му са свързани със задоволяването на базисни потребности – размножение и сигурност („путки и цици”, „водка”). Оттам произтича и омразата към бариерите, които други поставят между лирическия герой и желанията му. Мензисът възпрепятства възпроизводството, а католицизмът внася несигурност в душевния свят на Аза. Толкова за първия куплет.

Вторият куплет започва с директна метатекстова препратка към произведението на Гео Милев „Май” (не „Май” от „Експресионистично календарче за 1921”, а творбата от 1924 г., където Милев пише: „Всички пътище водят в Рим. Само един води в рая: пътят на свободата.”). С втория стих („всичките ние в казана ще врим”) лирическият Аз отрича свободата като реално достъпен стремеж. За него тя е непостижим абсолют. Празна дума с хиляди смисли без значение. Третият стих съществува в два варианта („кур за Ада, кур за Ватикана” и „от трети клас не нося пижама”), като и двете версии са вариации на една и съще идея – отказът за поднчинение на каквито и д ае авторитети. Лишен от свободата, лирическият герой не иска да приеме и робството. Сложна ситуация, в която са мнозина от хората по света. Лично аз познавам двама. Четвъртият стих е сложен, за да има рима, както и за да се напсува папата, защото такава беше заръката на единия от китаристите. Толкова за текста.

Относно „Планета”... Това е целенасочено промиване на мозъците на младежта, целящо да натрапи изроден ценностен модел. Рушат се вековни български ценности, като се подменят с други. Целта е да се отдели личността от семейството и приятелите, да се скъсат емоционалните връзки с близките и родината и да се наложи консуматорски модел на съществуване, който превръща индивида в лесна за местене пионка. Моят текст няма такава цел. Всъщност май няма никаква цел.

А що се отнася до изкуството, поздрав с песента на Бобо, Тошо и Табаков „Да нариташ културата”.

Иначе, без да се обиждаш, ми е смешно човек с аватар, представляващ чиляците от Мановар у кожи, да ми казва какво е пошло.

Опитах да бъда кратък, ама май не успях....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Надявам се под „миризлив БГ рап” да имаш предвид именно миризлив БГ рап, а не БГ рапа като цяло, защото има доста стойностни неща там и е ненужно да се сипва храна просто така, за спорта....

Иначе, без да се обиждаш, ми е смешно човек с аватар, представляващ чиляците от Мановар у кожи, да ми казва какво е пошло.

cheers.gif

 

 

 

Редактирано от Viara Ivanova
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Това е сто пъти по-истинско от превзетите любовни текстове. Хареса ми. Надявам се да пуснете още.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предлагам ти да напишеш либрето. Помисли само всичко това изпято със симфоничен оркесър. Залите ще са пълни. Скандалът ще е тотален...с истински преводи светът ще е в краката ти...(целта ще е налице, ако има такава...)аз вече го виждам!

успех! :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@СвиленБас:

Лирическият герой на цитираната творба е явно пълен антипод (таван) на някаква личност, именувана Васо Гюров, която носи всички черти на идеалното. Трагиката се състои в гибелта на идеала при сблъсъка с реалността – Азът иска да бъде като Васо, но не е. Вместо да се опита да превъзмогне себе си, лирическият герой възприема една типично шопска нихилистична позиция – отхвърля идеала като такъв, желае да разкъса връзките си с реалността посредством водката. Това е накратко. Всъщност се оказа, че съществувал човек със същото име и сходни характеристики. Да не повярваш!

 

@cudcordz:

Кур за симфоничните оркестри.

 

@buy&sell:

Свилен не свири с нас. Ние сме трима политици, един бивш учител и един общ работник цех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

група Твърд Кур За Сички

Името е много добро. Текстовете-също, само малко кратки ми идват, но смесени с музиката сигурно са достатъчно дълги.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бе, ако ще слушам за деградация и разврат че си пусна G G Allin.

Мисля, че автора ме разбира достатъчно, или поне никнейма му :cheers2: .

 

Музиката смятам за доста подходяща за думите и идеята, бравос ;)

 

НО защо всички текстове за прости неща са толкова пошли? Аз, лично, скоро минах*не смятам това за "стилова" деградация* на прости думи, проста идея, просто казана, защото смятам, че простото послание се изказва просто. Може би защото емоцията е "елементарна" и по такъв начин трябва да се излее. Въпреки това и тези текстове седят.. има едно такова чуство, че "цици" е е сложено щото това трябва да го има в текста, туй ни е у главата, а пепелници щото и то ни е у главата, па и се римува.. Не казвам, че е така, даже напротив - 99% съм сигурен, че това дори не е минало през главата на автора. Моят съвет, ако може, е - работа по стила - защото за всичко може да се пише включвайки всякакви цинизми* стига това да не е целенасочено защото е смешно* дори, но може да се направи качествено, дори качеството да не е желано.

Подкрепям идеята, музиката и автора! ЗА БГ ПЪНК! За бг пънк има достатъчно основа и немалка нужда, но няма ли нещо ново като виждане, дори поне показано различно това виждане, всичко си седи като кавър на една несвършваща песен с еднакви куплети и рифчета ;)

Редактирано от buy&sell
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ако щеш слушаш, очевидно не свирят за тебе (публиката). новото е.. самият васо гюров хахахаха :)

а тука зад тая група има някаква голяма драма, която обуславя характерността на концепцията.

Редактирано от Fallenblood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То и на мен не ми се слуша за деградация, нито ми се пее, ама за съжаление това е положението. Ако живеех в Бояна в триетажна къща, ако ходех на работа с Бентли с шофьор, вместо да се бутам с работническата класа по трамваи, тролеи, рейсове и други разни метра и маршрутки, може би нямаше дори да изпитвам нужда да пиша такива глупости. Или щях да напиша текст, в който лирическият герой да няма пари за частен самолет и да му е тъжно.

Иначе за простотата – когато прост човек пише за прости неща, рядко може да излезне друго, освен прости думи. Така ми идва. Има хора, на които им се получава с прости думи. Примерно Вапцаров или Буковски. Аз пиша така, както говоря, защото така ми идва. Примерно:

 

Зората деня възвестява

и в локвите блесват лъчи.

Градът се изпълва със врява,

главата ми също бучи.

Но, вместо след пир полунощен

на зиг-заг да диря дома,

аз крача, самотен и снощен,

за да си продавам труда

и т.н.

 

Относно българския пънк – който иска, нека си го развива. Ние нямаме това за цел. Ние се събираме, за да се напием, и между другото свирим музиката си. От около 2-3 години си седим на едно място. Както каза другият човек, не го правим за публиката.

Пънкът в България май умре, както пеят едни националноотговорни бели младежи. Поне аз за повече от 5 активни групи (изключвам разни лигави помии като Оги 23 и подобни педеращини) не се сещам. И то не в София, а в цялата страна. Няма сцена, няма концерти, няма групи, няма фенове. Това е. И може би така трябва да бъде, но това е друга тема. Дълга и тъжна.

Може би някой ден ще решим да направим още десетина песни и да излезнем на сцена, ама времето ще покаже. Хайде хубав ден на всички, аз отивам да се трудя! Да живей труда!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрав Дух, Здрав Кур

дълъг и дебел

ама дано не е за всички...

добави още ‘‘нещичко’’ и ще става за припев не мислиш ли? а и папата ще се трогне!

помисли и за курозбирка. ще баде шедьовър със сигурност!

успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.