Jump to content
Българският форум за музиканти

Как да го направим да звучи по-яко?


Recommended Posts

С едни познати решихме да запишем вкъщи една песен, откакто си взех impact twin интерфейса, ама ми идва ташкън вече работата...

Откъс от микса - http://www.4shared.com/audio/uKrlTc-H/edge_of_yourself_mix.html - с малко максимайзер накаря, че иначе е хептен тихо.

 

Пускам за сравнение други песни, чийто звук ме кефи и забелязвам, че въобще не се доближавам (да, знам че с плъгини и т.н. няма да стане същия звук, ама поне доближаване?)... :D

Китарите са през revalver mk3.5, баса е с компресор от DSP-то на саунд картата (записан тъй) и съм сложил още малко компресия със sidechain към касата, също има дублиран трак с драйв и low/high cut, барабаните са toontrack superiour drummer.

Ама май не се получава. На какви нива трябва да са нещата и изпитвам ли ужасната нужда да си купя качествени студийни слушалки да чувам, тъй като се мъча с едни sennheiser-и hd202 и домашна hifi уредба сони? :)

Редактирано от Ex74
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Еми то миксирането си е цяла наука, която аз почти не знам(за сега), но се интересувам. Принципно еквалайзери слагал ли си? Send-ове някакви? Какви плъгини за миксиране използваш, каква DAW? Добре е да орежеш китарите под 50Hz за да не се карат с баса, аз слагам и Oxford Inflator и Limiter, и EQ го настройвам както ми харесва. Накрая ако ми хареса как се е получил микса го запазвам, ако не, го изтривам и почвам отначало.

Редактирано от spineless
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко е късничко, та се наложи да го слушам на слушалки и немога да го чуя на мониторите, на които далеч повече вярвам. Само по себеси яко ми звучи. Можеш да дадеш пример за песни към какъвто звук се стремиш. Low cut-a на китарите височък ми се струва на 160Hz, особено ако се използва добър еквилайзер за cut-a. Отнемъш от пауъра на ритъм китарите по този начин, като се има предвид, че основният тон на 6-та струна е около 80Hz.

Недей приема мнението ми като много сериозно, доста съм бос в областта.

 

ПП. На 49 секунда какво точно се случва?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди малко реших, че ще чувам по-добре в 4 сутринта, та: http://www.4shared.com/audio/A6l1mcOz/edge_of_yourself_mix2.html

китарите сякаш по-добре обаждат сега, ама ми звучи прекомпресиран целия микс...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

не знам за 4, ама в 5 май-чувам най-добре :D

http://www.4shared.com/audio/H8CsNpFW/Edge_Of_Yourself__hi_res_demo_.html

 

баса не ме кефи обаче как звучи... някак си ми бърка в средите много...

Редактирано от Ex74
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Китарите имат добър тон, но и според мен са много орязани от ниският край. Имат и някакво натрапчиво присъствие около 400 - 500Hz, което ги кара да звучат малко... "картонено". Басът също можеш да отпуснеш малко в Low End-a.. сега там се чуват само едни каси. Но последният микс действително е най-добре поне според мен. Напредваш и ще стане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

бас фикс, снеър фикс, и малко оверал микс фикс :D т'ва се едно софтуер правя...

http://www.4shared.com/audio/URZgCzRn/Edge_Of_Yourself__hi_res_demo_.html

Редактирано от Ex74
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Блендата на китарите е много гадна. От ReValver може да се изкара много по-добър саунд. Ползвай външни импулси на кабинети(ако ползваш вградените). Опитай със симулациите на LePou и TSE също.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност не е зле, микса не дразни, което е едно добро начало. На въпроса как да стане по-яко бих казал, че като начало от звука на Superior е почти невъзможно да избягаш - лесно се разпознава и може да се каже, че вече се възприема като евтино звучене. Желателно е да прибавиш други семпли и да blend-ваш на вкус. При чинелите това не е опция, за съжаление. Особено тези на SD звучат изкуствено колкото и да променяш динамиката. Баса ми допадна от това, което чух, но е леко тих и може да понесе още ниски. Китарният звук е доста субективен, този не е точно мой тип и има някои среди в излишък, но това е по-добрия вариант пред брутално орязаните такива или с дразнещи високи среди/високи. Все пак пробвай други импулси и/или симове и настройки.

 

Що се отнася до цялостното ниво - тук играе опита най-вече и по-малко разни хитрини и магии. Може би 95% от обработката са игра с EQ компресия и reverb, но съветите няма да помогнат много... горе долу колкото да ти обясняват как да караш колело или да плуваш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не слушах всички версии, но между първата и последните две разликата е доста голяма и то в положителна посока.

Казаха ти доста полезни неща, ще гледам да не повтарям много, но с цел по-добра пълнота на мнението ми ще пиша за всичко, та е възможно да се появят такива дублажи. :)

 

Дръмс: Както каза Боби, можеш да опиташ и други семпли. Знам че е ужасно досадно и няма как да тестваш всички китове на всички плъгини, но ако ти се занимава... Супериора не е чак гаден, но според мен Стивън Слейт е по-корав продукт. То всеки си има силни и слаби страни, но като цяло нещата, които аз съм пробвал, ми звучаха по-живи и истински със Стивън Слейт. Ако ти се занимава може да ми пратиш МИДИ трака, а аз ще ти експортна WAV файлове с него. Ей тъй за тест. ;)

Бас: Никога не записвай нищо с какъвто и да е ефект - визирам споменатия от теб компресор. Ако не уцелиш настройките или после в микса нещо не те кефи - вече не можеш да го промениш. Същото важи за китарни сола с дилей и т.н. На баса пробвай софтуерен бас АМР или импулси или и двете. Идеята за втори бас трак с драйв е добра и често има готин ефект при правилно блендване! :thumbs_up:

Китари: Чак гадни не са, но можеш и да ги подобриш. Не знам какво ползваш точно в РеВалвера, но опитай да сложиш малко външни импулси вместо тези неговите си симулации. Например RedWirez. Смятам, че ще звукнат много по-добре. Ако са записани клийн, задължително тествай споменатите по-горе плъгини на франсето - лично не съм ги тествал, защото имат само Уин версия, но съм чувал супер яки демонстрации!

 

Аз се занимавам съвсем любителски и ако съм написал някоя простотия моля за извинение. Изчел съм и съм изгледал стотици туториали, но нямам огромен практически опит, още повече пък професионален такъв. Все пак смятам, че нещо от казаното може да ти помогне, най-вече с идеи за размисъл и още тестове. ;)

 

Като цяло ме кефи как е започнало да става, а и самата музика е супер. Успех! :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за отговорите :) @sw1tched, да, виждал съм този метод за подобряване на семплите, но къде има добри такива за каси/солово главно?

@Baby Thomas, да, и аз съм с 2 ръце за Steven Slate барабаните, ама не мога да ги намеря по "забранените" сайтове...

Поиграх си с импулсите на китарата, в момента са микснати 3, един от GuitarHacks, един от God Cab и още един God cab room микрофон.

Подобрих баса и поразджурках мастър ефекта който бях забучил накрая (iZotope oZone 4) с готов присет и китарите звучаха прекомпресирани и леко пръщящи... (май?)

Тия дни като направя някакъв по-значим прогрес (дай боже) от последния микс ще пусна отново за критики... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Steven Slate не можеш (и няма) да ги намериш, защото са налични само за платилите. Затова предложих да ти пратя нещо за тест. :)

Тия плъгини с готовите пресети съм чувал, че не са много добра идея. Добри са като отправна точка, но е много по-важно да изучиш какво прави всеки един компонент и да знаеш кога и как да го използваш. Това разбира се в случай, че ти се занимава по-сериозно. Инак ако идеята е да кликнеш 3 пъти и да имаш що-горе приемлив микс - go for it! ;)

Има прекрасни видео туториали за по-големите DAW софтуери (Logic Pro, Pro Tools, Cubase, etc.). Имам купчина ДВД-та с едва ли не безценна информация, които могат да ти помогнат страшно много. Не просто за интерфейса и начина на работа със софта, ами и точно за миксиране и мастърниг! Пак да повторя - ако ти се занимава. Можеш да потърсиш из торентите и да им отделиш внимание.

 

БДУ, набавянето на по-читави от сегашните ти слушалки също може да ти помогне доста (понеже видях в съседния раздел, че планираш да купиш). Много хора твърдят, че на слушалки (т.е. не на монитори) е глупаво да се прави mix/mastering и т.н., но аз реших, че 2-3-4 проекта годишно не ми се инвестират 5-6 пъти повече средства, още повече че в типичната стая за живеене с гладки стени мониторите звучат "наполовина"... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбира се, че ми се занимава с това, даже искам да уча висше тон режисура /sound engineering?/, ама не намирам в България къде... :lol:

Като до измислим крайната версия на барабаните ще ти пратя мидито, да чуем как е с Steven Slate-a. :)

А за въпросните туториали? Къде мога да ги намеря?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.