Jump to content
Българският форум за музиканти

Къде да намеря лютиер


Recommended Posts

^ Никой не ти говори за половин цена и тем подобни аз никъде не споменавам какви са цените точните на единия и другия.В случая който аз имах ставаше въпрос за боядисване на китара за с плътен цвят за което цената беше 200лв което според мен е висока цена......някой да каже нещо негативно за Диката и ведна се почва ма туй ма онуй ...ми не е най-добрия лютиер пък според мен, все пак е въпрос и на лично виждане за нещата.Не ме карай сега да звъня да се за нимавам с глупости да снимам китари правени от Иван за да ти покажа че не отстъпват по качество и визия.

Редактирано от Mark Avrelii
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 114
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

A, според мен е :greenangel: (пак лично мнение), но аз, за разлика от теб го подкрепям със семпли и свестни снимки. Ако искаш някой да ти се връзва, направи същото (само ако искаш де). На мухабет всички са номер едно

 

П.С.

 

Що се отнася до цените му, нищо не съм казал, те са си негова работа и аз даже не съм особено в течение кое колко струва при него (много сме обсъждали китари и тн., но цени много рядко и само конкретно), аз говоря само за качеството на работата му. А то е впечатляващо :nono:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ ... ставаше въпрос за боядисване на китара за с плътен цвят за което цената беше 200лв което според мен е висока цена.......

Висока е цената. Аз бих ти я боядисал с плътен цвят за 20 лв барабар със струните.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Имам два за боядисване - каква отстъпка ще ми направиш?

 

...но има нещо странно в българските лютиерски сайтове (когато съществуват), наистина и това са цените на поръчковите инструменти (в някои поне има цени на готовите, но не винаги).

 

В доста от сайтовете, които съм виждал (говоря вече за не-български) има основни цени за различните типове поръчка, плюс ориентировъчни (а често и точни) цени на допълнителните екстри. Само когато нещо е много нестандартно, трябва да направиш запитване.

Дори, в момента не се сещам (по-скоро, не ми се търси :hysterical: ) за сайт без цени - само при нас е така, а защо, не ми се разсъждава.

 

П.П.:

Ето два примера, че да не е без хич:

 

http://www.conklinguitars.com/custom_shop_...es_options.html

 

http://www.wishbass.com/prices.html

 

и всеки си преценява :blush:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Ако липсва подробно описание в сайтовете на самите лютиери, подобна тема би давала по-скоро объркваща информация, а и най-вече, би била повече клюкарска, отколкото полезна :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

200 лева ми се струва адски много за тази операция. не веднъж съм споменавал, че съм със squier bullet и това, че китарата не е кой знае какво като звук и тн не значи, че примерно не искам да си я пазя години. в случая аз наистина имам намерение да я пребоядисам просто защото съм и е**л мамата на финиша и не мога да си представя, че ще я дам на някой, който ще ми вземе повече от цената на самата китара. дори и с аерограф да е рисувана не мисля, че 200 лева е нормална цена. сори. просто лично мнение. в крайна сметка китарата се сглобява, боядисва, пътува и стига от китай до мен за 170 лева + надценка в магазина. а оригиналния финиш не мога да кажа, че е зле. нищо, че е squier. от моята гледна точка не мога да видя просто откъде идват тези 200 лева.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами тогава я пращаш в Китай за пребоядисвене. B)

 

Да не мислиш, че на лютиера му пука дали боядисва Скуаяр за 200лв или Фендер за 12 000.

Труда и материалите са еднакви и в двата случая, времето за съхнене, времето за полиране, сглобяването и сетъпа на китарата също, че по някога гадните евтинджос китари са и по-трудни. Скъпата китара като я настройваш и сетъпваш

'слуша' и се работи много по лесно, а докато когато сетъпваш евтина китара китара, все нещо не е както трябва и главоболията са много повече.

Как може да мислите толкова елементарно...не е истина...

Редактирано от EAmechaniX
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Взе ми го от устата този път :D:cheers2:

 

Notflip

 

Каква ли мислиш че е гледната точка на лютиерите по въпроса. На тях съм им любими хората, които идват със Скуаиър за двеста лева, който обаче има сантиментална стойност за тях ( това е най честия случай ) обаче от друга страна не могат да си представят как нещо по нея може да струва повече от 30 лева да се ремонтира, защото цялата дъска, видиш ли, е 200.

 

Китара, за да се боядиса добре, се прави няколко дена , подготвя се, пръска се с боя, след това с лак, след това се чака да съхне, подготвя се пак, пак се пръска, след това още веднъж, а след това се полира (приблизително, не съм лютиер, само от наблюдения). Ти за колко време си навит да бачкаш 3 дена. Смятай плюс вложено ноухау ( а без него не може), плюс материали плюс помещение, плюс време за разглобяване и сглобяване плюс и за теб да остане, да не е работа за спорта?

 

Ако ти е скъпо, грабваш спрея и пръскаш, това е хавата, все пак като китара за 200 лева си е супер решение.

 

А как го правят ония в Китай би трябвало да е очевидно за всеки ( нисък стандарт, огромни капитаоловложения, огромен оборот- все неща свързани с ежедневието на Българските, и не само, лютиери)

Редактирано от kolio_k
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:cheers2: как 200 кинта за боя, бе пичове? Давайте ги китарите, ще боядисвам с каквото си изберете - латекс 1 ръка - 5лв. 2 ръце 10. Блажно - 1 ръка 7лв., 2 ръце 13кинта. Може с акрилни, може фасагенче. И пеперудки рисувам, но най-хубаво рисувам прасета! Ако имате дупки по китарката безплатно пълня с теракол - отгоре фасагена хваща идеално! Ако някой иска може драскана, влачена или въртяна мазилка./драсканата я правя най-красива/

 

А по въпроса - много съм доволен от един лютиер Христо/не му помня фамилията/ работи в София кв. Люлин 6. Прави предимно акустични китари, бузукита и цигулки. Едвам се нави на времето да ми смени фингърборда на старата щайга, но беше перфектно и на разумна цена. Акустичните му класически китари звучат фантастично - имал съм удоволствието да слушам и да пипна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Ти за колко си навит да бачкаш 3 дена. Смятай плюс вложено ноухау ...

 

Именно това е проблемът, че повечето от хората, които се оплакват от подобни цени(особено за наистина качествена работа, като тази на Диката и малцина други), или не са работили никога сериозно, или не се интересуват от съображенията на лютиера. Все пак, ако трябва човек да работи, да кажем 3 пълни работни дни по нещо, за каква надница да работи, имайки предвид, че не мие чинии и е инвестирал хиляди в оборудване? А материали, амортизация на инструменти, консумативи?

Или тези неща не са от значение, и комунизмът трябва да живее, ако ще и с четка и блажна боя да се боядисват китарите?

Все пак да не забравяме старите соц. електрически китари, които са направени с не много качествени материали, не много внимателен труд и с неголяма заплата. Това е резултатът.

Кой нормален човек ще работи 3 дни сериозно и отговорно, без да претупва, без да си пие кафето с колежката и да разправя вицове по цял ден, да кажем, за 10 лв. на ден? Ако има такъв бояджия, с кеф бих му пратил няколко китари за боядисване. Все пак, това не е серийно производство, става по-бавно, материалите, инструментите и консумативите се купуват на дребно, поради което са значително по-скъпи, а и труда е ръчен, често не в особено големи помещения, а отношението към инструмента е индивидуално. Да не говорим, че китайците, чиито цени много харесваме, са много-много на брой и занапред вероятно все по-успешно ще подбиват цената на нашия труд. Но те ще живяет в комунистически Китай, където цените са едни, а ние - в Европа, където цените са съвсем други. Така че и това е нож с две остриета.Казвайки тези неща, не казвам, че китара не може да се боядиса за по-малко от 200, но казвам, че китарата не може да се боядиса за МНОГО по-малко от 200, ако човек гони качество на труда и материалите, както и не е мазохист(и не му е хоби за събота и неделя).

 

Това с евтината и качествена работа е също толкова утопично, колкото прекрасните многоканални мощни лампови усилватели за 400 лв.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

явно всичко зависи от гледната точка. аз когато казвам, че мисля да дам китара за боядисване имам в предвид готово, изпилено и китосано тяло на китара за няколко слоя боя (моя), лак (мой) и полиране (...). въобще не ми е минало през акъла нито за сетъп, нито за разглобяване, сглобяване и прочее. най-малкото това са операции за които се плаща отделно. при ТОЗИ случай 200 лева ми се струват много. иначе реално аз сам ще си боядисам китарата, защото искам сам да го направя, иначе дупките по боята и драскотините въобще не ме притесняват. говориме принципно.

а относно 200-те лева - еми не знам за някои хора 200 лева не са никак малко пари. аз лично за 3 дни не съм печелил толкова, а не е като да не съм се гърчил. и продължавам да мисля, че парите са множко за тази операция. по-скоро бих купил втори squier, ако се налага да се овътря толкова. защото с новата боя печеля гриф адаптри и така нататаък. било то и скапани. просто това е моето виждане. иначе ми е ясно, че има много добри музиканти, които не могат адаптер да си сменят сами, защото се налага да работят с поялник и биха предпочели специалист да се погрижи за това.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

здрасти,отдавна не сьм гледал какво става тука напоследак,но ми обьрнаха специално внимание да про4ета темата сега.не пиша за реитинг,така и така сега не вземам работа.сьщо така и не затова,4е някои не ме харесва-лошо няма.аз се познавам с колегите,и от пловдив и другаде и не се засягаме от това кои е добьр и кои лош,за всеки има хляб.искам да дам сьвсем примерно описание на процеса на пребоядисване на китара,без да се имам за някакьв корифеи,и нека всеки да си направи сметката дали гореспомената сума е много или малко.преди това ще кажа,4е колегите,които аз харесвам,изобщо няма да се изкефят на сумата.та така-процеса

1.сваляне на старата боя-не става на машина в пове4ето слу4аи-на рька се тьрка яко и някои пьт и 2-3 дена не стигат

2.коригиране по тяло-изравняване,корекции от удари,лепене на пукнатини и т.н.-не става за един ден,и за два някои пьт

3.грундиране-1 рька,шлаифане,после още една и пак шлаифане-пак не става за ден

4.прьскане на цвят или сьнбьрст,запе4атване и пак шлаиф-един ден мин

5.още няколко рьце лак-сьответно няколко дена,нали все пак и сьхне

6.шлаифане с 3 вида шкурки-цял ден

7.полиране с три пасти-доста 4асове

8.сглобяване и сетьп-мин. един ден

това е сьвсем примерно описание,без детаили и проблемите.консумативите са адски-на евро цени,бензина не се коментира за тиа бая дни,лакове,грундове,шкурки,помещение или камера-плаща се ит.н. и т.н.

сигурен сьм ,4е колегите които следят темата(кд-коцето,смартпетьр и вси4ки които са супер наясно),няма да кажат нещо коренно разли4но.

марк аврелии-не сьм искал да те обиждам с цена-просто такива са нещата-всеки ще ти каже ,4е не сьм фен на големи манги без да ги заслужавам.тегли една 4ерта за ба4кията и колко време и труд иска и така.а да не говорим за некви куци цветове,които стават при американски условия,а тука ....

п.с.-видях една китарка -рисувана с аерограф и после боядисвана от вал4инов-цената беше над 400 лв.

та така,не искам да се мисли,4е важното е да се дерат кожи.просто си е бая ба4кане.нали всеки си е боядисвал кола-цените там са показателни,а китарата не кола.аааа и тая работа е дооооста отровна!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^Аз не знам за какви 3 дни говорите за толкова време в Мото Фое боядисват кола с подготвянето, ако е само смяна на цвят за един ден слагат цвета отгоре лакират две ръце и полират.

Ама не виждам за какво коментираме още това, по късно ще пусна линкове относно изработката на Иван с видео.В крайна всеки си прави сметка и има право на избор.....

 

Пък и аз не се чувствам обиден от това че си ми поискал 200 лева.

Редактирано от Mark Avrelii
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.