Jump to content
Българският форум за музиканти

Знаете ли си нотите по грифа?


Evtim Djerekarov

Recommended Posts

Шум е всеки звук, който чуваме или не чуваме (човешкото ухо не чува целият диапазон от произвеждани шумове около нас).

 

Тон е всеки шум с точно определена височина. Това е свързано с трептенията, обертоновете и всичко останало, но в музикален аспект се свързва предимно с музикалният звукоред - октавови групи и принадлежноста на тоновете към тях.

 

Нота е всеки тон с конкретна ритмична стойност - например тон До от първа октава с ритмична стойност четвъртина в темпо 80.

 

А сега, питам като идиот за 10 път, по дяволите - КЪДЕ ИМА НОТИ ПО ГРИФА?

 

 

Аре със здраве.....

 

 

 

Петър

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 104
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Първо искам да се извиня, че поста ми ще е изцяло оффтопик. Вероятно ще отнеса и някакъв warning за съдържанието му.

От съвсем скоро съм регистриран и само чета форума, понеже засега не съм достатъчно компетентен да се изказвам по повечето въпроси.

 

Не мога да не забележа очевидно заядливото, арогантно и надменно отношение на kitaratapesho към всеки, който не е достатъчно запознат с определен въпрос. Сякаш демонстрира как превъзхожда другите. Какво като е объркал термините, не е задължително всеки, който иска да се занимава с китара, преди да пипне инструмента да научи всичко и чак тогава да започне да задава въпроси. Вместо да замълчи или да го поправи, започва елитарнечене и подигравка.

 

Щом не искаш да отговориш директно на въпроса, не можеш ли поне да се въздържиш от коментар?

 

Аз мисля, че форума не е място за хвалене, а по-скоро място, където можеш да търсиш отговор на въпросите, които имаш.

 

flame on

Редактирано от sasoh
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^kitaratapesho e един от най-добрите музиканти във форума,и не е зле да четете между редовете какво казва като се е*ава с някой :headbang:

А по темата-знам си чудесно всички тонове по грифа и това се научава с времето,въпреки че свиря главно пентатоники-дърто куче съм си :) ,е няма такъв кеф като да влезнеш с Клептънско вибрато от нищото..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ не е така, просто си отскоро във форума и нямаш наблюдения още.

 

@kitaratapesho - извинявай, ама като ще правиш такъв коментар е добре да се информираш конкретно за точните определения. Парашкев Хаджиев го е обяснил много добре. Когато се говори за такива взаимосвързани термини и искаме да направим разграничение между тях, трябва да използваме точните и конкретни определения. Видно е, че го караш по памет.

 

 

Темата сама по себе си няма особен смисъл. Единственото приложение на такива таблици е човек да не брои позициите по грифа, а да си види табличката. Единственият начин да се знаят машинално тоновете по грифа е да се занимава човек с импровизация. Когато ти се наложи да мислиш коя позиция какъв тон е преди да я натиснеш, тогава говорим за истинско научаване. Няма как да се обясни, трябва да се свърши. Съвсем различно е от наизустяване от разни таблици и самоучители.

За да си знаеш тоновете трябва да се занимаваш с импровизация, а за да импровизираш трябва да си знаеш тоновете. Толкова е просто. А преимуществата са огромни. И са много, ама много.

Редактирано от lizardman
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

някакви методи за научаване на ТОНОВЕТЕ(не нотите - нали си теоретик) по грифа

 

Цитирам себе си от 24 април 2006г. Явно за почти 2 години на влизащите в тази тема не им бе достатъчно да намерят разликата между тон и нота. Извинявам се арогантноста си, но с всяка следващата тема все повече и повече се убеждавам, че нямам място тук. И не защото някой не знае. А защото никой не иска да се научи. Аз знам една малка част от нещата свързани с историята, теорията, импровизацията, аранжирането и всичко останало свързано с музиката. Но когато задам въпрос и някой ми отговори - взимам си поука и научавам нещо ново. Явно това не е присъщо за повечето потребители неоколо. Дразни ме, че във форума съвети и мнения дават некомпетентни хора. Дразни ме, че никой не си знае мястото. Както в темата за "ритъм" се разлетяха някакви невероятни музикални термини - "скорост" и "групата да свири в ритъм". Всеки, който не е компетентен е по-добре да се сдържи от публичното излагане на мнението си, отколкото да засилва лавинообразната музикална неграмотност!

 

И както един по един в последните 3-4 години от този форум се изнасят знаещите и можещите хора, както и Кольо_К хвана пътя, така и аз ще направя този избор. Мястото ми не е в този форум. Мисля, че нямам общ език с 95% от потребителите му. И проблемът си е изцяло мой!

 

Здраве и успехи на всички!

 

Петър

 

П.П. ^ Приемам поправката! При обучението си по американската система приех, че трайноста е по-скоро свойство, касаещо нотите, отколкото тоновете. За разлика от класическата музика (за чиято теория на музикалните елементи пишат тези светли братя-теоретици Парашкев-Хаджиев), в модерната музика продължителноста на тона става безкрайно относителна откъм изписване. Говоря за една от трите основни пулсации в музиката - суингирането. Тонът има астрономическа продължителност, но се появява сериозен проблем при изписването му, тъй като нотната система, приета за основа не предлага ясен начин за изписването на суингираните нотни трайности. За съжаление теорията на Хаджиев засяга САМО класическата музика. В модерната музика се появи нова ритмична пулсация, чието изписване е относително, точно толкова, колкото и нейното вербално обясняване - суингирани осмини не означава две осминкови трайности, и така нататък.Не ми се навлиза в подробности, тъй като и без това никой тук не се интересува от това. Приемам, че според Парашкев-Хаджиев съм в грешка!

Редактирано от kitaratapesho
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

хмм...не. не схвана същността на забележката ми. модерната и класическата музика по различен начин ли определят понятието шум например?

изобщо не исках да навлизам в теоретични простотии.

 

иначе съм напълно съгласен с поста ти. обаче не виждам смисъл в това някой да се изнесе от форума. да не би да изисква огромни ресурси пребиваването тук? а колко много научаваме всички? и все пак.....да, причините да се изнесеш си ги казал. всеки сам знае за себе си. аз не бих се лишил от възможността да науча нещо ново или пък да помогна с каквото мога, стига да имам възможност да посещавам форума.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

kitaratapesho,

Без да навлизам в спор, много зависи къде и с каква цел учиш дадено нещо. Според моите познания, които са повече технически(инженерни)/компютърни, отколкото музикални, термините, които ти използваш, не са верни(примерно ШУМ няма нищо общо със "всеки звук, който чуваме", както ти казваш, по-скоро мога да го дефинирам като "всеки звук, който НЕ ИСКАМЕ да чуваме"). И обратното- моята дефиниция за шум, тон, трайност за теб биха били грешни според това, което си чел.

 

Може би дори в музикалната област, различните консерватории се различават в дефинициите на различни термини и пр., затова според мен няма смисъл да се дръгнете за дреболии. :)

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

а колко много научаваме всички?

 

А ако в един момен останем само посредствени пичове "музиканти " и вече няма да има от кого да научим нещо?

 

Е не че ще стане така, винаги има кво да научим от всеки, но някои хора, които наистина имаха какво да ни покажат пишат тук все по рядко или дори са спрели , за което аз лично съжалявам...

Редактирано от ultramega
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Винаги можете да се обърнете за помощ към някои професионален музикален педагог.

Ще научите/усъвършенствате някои полезни неща като:

- солфеж, елементарна теория, класическа хармония, полифония и други.

 

Дори ще можете се научите да свирите на някакъв класически инструмент! :bravo:

Редактирано от Ивелин
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще си позволя да поясня нещо, тъй като явно става голямо недоразумение:

 

В категорията Звук (Sound) се включват и Шума (Noise) и Тона (Tone).

 

Шума няма конкретна височина (Pitch), поради непостоянния си брой трептения за единица време, което не значи, че е неприятен за слушане - например звука от един водопад фактически представлява нещо много сходно със розовия шум :offtopic-001:

 

Нотата (Note) e писмен знак за обозначаване на тона.

 

В този смисъл, нещата в тази цветна схемичка, са местата и имената на тоновете, а не ноти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пичове,нали знаете че фалшиви тонове Няма,зависи в каква последователност биват изсвирени.Според мен Практика му е майката,не четенето..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко в девета глуха я откарахте темата с тия теоретични дисциплини, ама както и да е.

Ако искат модовете могат да променят заглавието на "знаете ли си ТОНОВЕТЕ по грифа, ако това е от такава важност за вас.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Та сега по темата ми се искаше да кажа няколко думи.

Свиря на класическа китара. Аз лично се оправям по-лесно с ноти от колкото с буквени означения.

Помня, че свирех гами от различни позиции и това много ми помогна за научаване на тоновете по грифа.

За съжаление на някои "музиканти" не им се учат ноти (Все едно да си писател и да не можеш да пишеш и четеш.)

 

Друг начин е целенасоченото мислене. Например хващаш си тоновете от 1ва до 5та позиция и при изсвирването произнасяш името на тона..малко е досадно но върши яка работа. Като станат сигурни тоновете до 5та позиция продължаваме нататък - от 6та до 9та например... и т.н. Това съм го прилагала и на себе си.

 

В общи линии всеки метод може да свърши работа ако се мисли целенасочено. Всичко изсвирено механично се забравя за секунди.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евтиме браво ! това е доста добро за начинаещи ( и не само) , един лесен начин да се научат нотите и тяхните повторения . различните цветове доста помагат !!! :thumbup::rocker::thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

на който се занимава сериозно не му трябват някви графики.според мен е по добре да си ги научиш с времето не да зубкаш грфики

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.