Jump to content
Българският форум за музиканти

"Биене" между женски гласове


Recommended Posts

Реализирах едни записи на малък женски хор. При смесването забелязвам един дефект, който не мога да разбера как и защо се е появил - нещо като биене по време на няколко много особени хармонии между 3 групи гласове (тоест всяка група пее нещо различно от другата) - не става дума за фалшивеене, всичко е точно, може би става дума за интервали от половин или един тон (не съм гледал партитурите, ама така звучи)...но въпреки това дразни - усещам го като изкривяване и силно дразнене като избиващи средни честоти. Само че не се вижда нещо да избива, освен това изкривявания няма - първо че преди запис винаги си проверявам нивата и винаги оставям един headroom от поне 10 децибела (когато записвам гласове с голяма динамика), второ по време на запис следя нивата, трето самите писти са с ниски нива. И въпреки това има ядове. Интересното е че този дефект се долавя във всяка отделна писта, дори като ги слушам чисти, без никаква обработка (хора е записван с 3 студийни кондензаторни микрофона, всеки на отделна писта). Някой сблъсквал ли се е с нещо подобно и има ли начин да се оправи? Не ми се вярва де, ама все пак да питам. Впрочем преди време се сблъсках със същия проблем на оригинален аудио диск с църковна музика - при определени хармонии се получава това "биене", а същевременно става дума за професионален запис. Тогава мислех че е от колоните щото имах едни гадни, но после чух същите проблеми на различни хубави колони, вкл. монитори...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам подозрения от какво може да е, но не ми се вярва да има начин да се оправи.

Имаш ли възможност да пуснеш откъс, в който чуваш проблема, че ми стана интересно?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще опитам малко по-късно или утре вечер, че сега не съм на компа с който съм ги работил тези неща...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето го най-фрапиращото пасажче

 

Това е сурова писта, 24 bit, 44,1 kHz, mono, без никакви обработки и ефекти (само дето съм изрязал нужното място, за да не качвам цялата писта). Това е една от трите писти с гласове, същото (в по малка или по голяма степен) се чува и на останалите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Проблемът е в единия вокал - недостатъчна опора, пее със стиснато гърло - не е вдигнато небцето, и това смалява резонансната кухина->орязва честотите и звучи по-ниска.

Редактирано от Viara Ivanova
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

мдааа...дали от умора или други причини, но те си имаха доста проблеми и на други места (някои композиции не минаха без повечко дубли), но тук избиват проблемите и лошото е че и ръководителката им не ги е забелязала навреме...(айде аз имам някакъв слух, ама не разбирам детайлно от вокали, още по-малко от такъв тип музика и ми е трудно да преценя)

 

 

благодаря ти много, Вяра :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.