Jump to content
Българският форум за музиканти

Излезе Yamaha MoX


Recommended Posts

След години-години чакане се появи новото МО - МоХ, притежаващо целия уейвром на Motif XS. Цената му в Томан е 999 евро, то ест - никак не е зле! Обаче, мен ме притесняват и дразнят някои неща. Като гледах снимки на МоХ6 модела, самата изработка не ми вдъхна доверие, имам чувството, че Ямаха минават на нискобюджетно производство, което не е добре за тях (хората не са глупави и го виждат). Така е и с модела ММ6, който си е отвсякъде паянтов и му личи даже на снимка. МО6 и МО8 не бяха така. Слава Богу, Мотиф серията не е застигната от това и си е направена качествено отвътре и отвън, затова клавирите си тежат подобаващо. Като изключим изработката, отвътре нещата са си просто прекрасни. Полифонията, разбира се, е 64, но това не вярвам да притеснява голяма част от потребителите. Готиното при този модел е, че са оставили вокодера. Освен това има директни копчета за ДУАЛ и СПЛИТ, което прави клавира доста лесен за работа в реално време. Има специална интеграция с компютри и VSTi, вече няма нужда от скъпа външна звукова карта - трябва ти само компютър, ЮСБ кабел и разбира се, МоХ. Контролите и смяната става директно от клавира. Към него освен стандартния орязан Кюбейс, има и 2 качествени софт синтезатора, единият от които е хамонд орган на Ямаха (от демото ми се видя доста добър!!!). Неудобство за някои потребители ще бъде липсата на слайдери, те са заменени с врътки, което не е фатално. МоХ има достатъчно контроли, архитектурата на бутоните е запазена и е за мен е най-удобната съществуваща. С нетърпение чакам да се появи в Динакорд, за да го пробвам!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Леле тоя Берт Сморенбург е магьосник - за пореден път се убеждавам! с тея VST плъгини ме шашна. Изумен съм, че новото МО идва на 2 пъти по-ниска цена, отколкото през 2007 платих на Динакорд за ПСР s900. Изработката на МО-хикса е наистина малко евтинджос, хеле клавишите на клавиатурата, но пък изглежда доста по-стабилна от ПСРката.

 

За пореден път се убеждавам, че Берт че може да продаде и квадратна гума, не става въпрос само за това, че е виртуозен пианист (а както се оказва от тези видеа - и баскитарист).

 

Е хайде, да го получат в Динакорд, ще го погледна. Имам си iMac вкъщи, така че с компютъра и звуковата карта проблем нямам. Интересно ми беше как той свири на клавиатурата, а от компютъра му подава плейбек и VST. Явно комбинацията MoX - macBook има много ниска латентност. Има ли начин да се разбере какви са минималните изисквания на софтуера Cubase, който MoX ползва?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Работата не е в MAC-а. Просто МоХ има нещо като вградена звукова карта, така че ти трябва някакъв компютър - какъв да е. То затова при МоХ има комбинирани миди/аудио драйвери - инсталираш ги и си свириш на вст инструменти през клавира. За изработките не знам - аз имам PSR-S710. Изработката му никак не е лоша, като изключим че клавишите не са SYNTH ACTION. Тежичък си е клавира, харесва ми материата от която е направен и т.н. ММ6 не може да се мери с него, когато говорим за изработки - ама все пак и цената му е 1000 лева. За тези пари получаваш професионални звуци в най-нискобюджетната опаковка - за някои си струва, аз не съжалявам, тъй аз съм си го изплатил този клавир сигурно петорно. Реално, при сляп тест никой не може да каже Мотиф ли е това, Мо ли е или ММ6.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това за слепия тест е така, но нека не забравяме, че освен "евтината" обвивка МО-тата и ММ са бая орязани от към различни функции налични при мотифите. Така че, на който му трябват допълнителни екстри ще вади допълнително кешец...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принципно право казваш. А всъщност, май нещата вървят към все по-малко орязване на вътрешните функции, за сметка на външната изработка. МоХ реално е орязан само откъм полифония и удобство на управлението в реално време (което за някои потребители е незначително, а за други е фатално). За мен е някъде посредата. 64 полифония ми е достатъчна за свирене на живо (аз клавирите ги ползвам само за това), но бих предпочел долните 4 врътки да си бяха слайдъри, както при старото МО. Нещо ме кара да съм сигурен, че такива неудобства се създават УМИШЛЕНО, за да им е гадно на потребителите и все пак да предпочетат върховия модел. И Ямаха се усетиха - външната обвивка и софтуера на Мотиф ЕС и МО бяха 100% еднакви, ама това не е много добре за компанията, тъй като средния клас потребители, които, да кажем свирят в любителски групи, или пък си изкарват парите, но не са от най-известните и богатите, без да се замислят ще изберат по-евтиния вариант. Докато в сегашната ситуация, вече ще се позамислят сериозно и някои от тях със сигурност ще почнат да пестят в името на по-добрата изработка и удобствата в управлението.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе не знам, новите PSR ги усъвършенстваха откъм дизайн, но pitch ben & modulation колелата са супер евтинджос. PSR s900 си свири отлично вече четвърта година, но пък записването на парче с по-съвременно звучене е голямо предизвикателство предвид ограниченя брой органи, синтезатори и падове. Знам, че ще излезе PSR s920 по някое време тази година, но ъпгрейда към такъв ми се струва нецелесъобразно, ямаха дават на час по лъжичка с всеки ъпгрейд.

 

Прегледах списъка с блендите на MoX и установих, че списъкът му започва там, където свършва този на PSR s900 - има си ги всичките акустични инструменти + distortion китари, а VSTi плъгина добавя и един страхотен Хамонд. Предполагам, че с евентуална продажба на s900 бих могъл да финансирам покупката на MoX. Проблемът ми е, че ще загубя до голяма степен миди секуенсите на песните, които написах с s900 (със сигурност няма да звучат по същия начин на МоX) Голяма част, ако не целите, ще трябва да се секуенсират наново, а не знам дали ми се минава през това. По принцип свиря и композирам за удоволствие и сложната операционна система на MoX не ме плаши, със сигурност не е ракетна наука.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами така е, няма начин. Аз всъщност бих си продал моя ПСР за МоХ, но след като го пробвам на живо. А това ще стане - дали сега или след месец и нещо в Германия. Твърдо съм решен да прекарам поне около 15-20 минути в магазина с него. Между другото, МоХ не е с операционна система и се работи лесно с менюто му. Наистина, просто дисплеят е по-малък, но звуците са минимум 2 пъти по-качествени от тези на ПСР, плюс това има много по-качествени ефекти, които в комбинация правят чудеса!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бях в Динакорд на искърско шосе и си поговорих с управителя г-н Милушев. Не очакват да внесат MoX преди есента. В понеделник ще ми дадат цена за MoX-8 и ще я споделя тук. Посвирих малко на пианото P95, което има същата GHS клавиатура като MoX-8 и много ми хареса - не е нито лека, нито тежка. Така че, още се двоумя де, но може би моя PSR s900 скоро ще си търси нов собственик. Ако не си купя МоX-8 то със сигурност ще си взема P95 - много елегантен и минималистичен дизайн.

 

Георги

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обадиха ми се днес от Динакорд 3165лв за MoX-8. Ще ми се обадят, ако случайно получат модела, за да ида да го пробвам при тях. Разбирам, че Визиартс дават по-ниска цена, 200лв, но по традиция Динакорд правят 5% отстъпка около нова година, което смъква тяхната цена на 3000 лв. Тъй като не съм професионален музикант, не бързам. Този Визиартс не го знам какъв е, но заради 200 лв на 3000 не бих искал да имам отношения с тях. Опитът ми показва, че по-евтиното в последна сметка винаги излиза по-скъпо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Вчера бях в Динакорд на искърско шосе и вече имат мостра MoX 6. Можете да идете да пробвате, ако искате.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди малко бях в Динакорд на Искърско шосе и посвирих на Мокс-шести. Ами какво да ви кажа, това е най-интересният музикален инструмент, на който съм свирил досега. Ето какво мисля

 

- клавиатура: клавиатурата е изключително удобна, доста по-добра от тази на ПСР-ките

- звуци: естествено, но можах да прослушам всичките 1200 семпъла, но доколкото можах да се ориентирам, налице са всички семпли на PSR-S900 + още много, всъщност, саундсетът би трябвало да е сходен с този на Tyros 3

- операционна система: не изглежда трудна, без да съм чел ръководството за експлоатация можах да се ориентирам и да съставя pattern, разбира се, възможностите на инструмента са огромни

- интерфейс: операционните бутони по корпуса се натискат мъчничко, врътките са евтинджос. Определено би могло да е по-добре. Но за парите, които му искат нямам забележки

- екранче: мъничко е, но много четливо.

- тегло: само 7кг, лек е като перце.

- модулаторно и пич-бенд колела: много са "мазни", да ти е кеф да ги ползваш чак. :coolp:

 

Особено ме впечатли семпъла на пианото, много по-добър е от този на дигиталните пиана на Ямаха в този ценови диапазон. Доста дълъг състейн има. Със сигурност много може да се извади от него.

 

Искат му 2 и 100. Бих го отнесъл като куцо пиле домат. Колебая се между това и осмицата. На осмицата й искат 3160, за разликата между цената на осмицата и шестицата мога да си купя от томан един P95 и да ги вържа по МИДИ. Проблем имам, нали.

 

Благодаря на Петьо Бояджиев, че сподели за наличността на MoX-6 в БГ

 

Изобщо, :rocker:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.