Jump to content
Българският форум за музиканти

Каква е разликата между аналоговите и дигитални модулиращи ефекти?


jorko123

Recommended Posts

Здравейте, колеги :)

Та.. реших аз да се сдобия с някакво модулиращо камионче (не съм измислил още какво, но ако има значение-насочил съм се към дилей или хорус)и докато разглеждах различните модели се запитах за разликата във звука и изобщo спецификата между аналоговите и дигиталните такива. Ясна ми е самата разлика между дигитален и аналогов ефект, но нямам опит с ползването и различаването на характеристике им в музикално отношение, звукоизвличане, взаимоотношение с различните видове усилватели и тн.

 

Преди време ползвах дигитален дисторшън, свързан към моето кубенце Fender Frontman 65r и..не останах доволен. Та въпроса ми е дали ще е същата историята и с тези т.нар. модулиращи ефекти? Ясно, че на качествен усилвател ще звучат добре, но докато се сдобия с такъв ще мине доста време. А и все пак да знам в съвсем музикално отношение как се справят двата типа (аналогови и дигитални) ефекти по принцип и по-специално свързани към не-много добро транзисторно кубе?

Ясно, че най-доброто решение е проба, но наред с нея искам да се консултирам и с по-опитните от вас, за да чуя мнения, съвети ии.. подобни неща.

 

Благодаря на отзовалите се :)

 

Георги

Редактирано от jorko123
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...имай в предвид че в 99% от случаите ривърб и дилей "камиончетата" са ДИГИТАЛНИ...според мен няма нищо лошо в дигиталния ривърб или дилей...напротив...много хубаво си се получава даже...аз ползвам ефект процесор и съм много доволен от резултата....всъщност използвам като се замисля точно ривърб и двоен дилей...всичко разбира се опира до конкретен модел ефектче...и най-вече до правилната настройка...ако прекалиш с модулацията може да прозвучиш като да свириш в селската баня...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хм, delay-а е трудно да не е дигитален. Единственият начин е т.нар. tape, където се използва безкрайна лента, от която зависи и времезабавянето. Но другото, което си мисля е, че delay-a не е точно модулиращ ефект (макар, че може да бъде и такъв - повторенията да бъдат модулирани).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Защо сподели една камара глупости, не знам.Но определено не помагаш!Има добри аналогови(не дигитални и не лентови)ефекти, които вършат много добра работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То твойто хич не е кубенце! Прилично кубе си е, при това си има ривърб. Аз бих си взел един приличен хорус. Под приличен имам предвид на доказан производител. Друг е въпроса, че на неговата цена можеш да се сдобиеш и с процесор, а така избора на ефекти е доста по богат. Смятам, че няма да има проблемен саунд, при правилна настройка и изправни устройства.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи излиза, че просто трябва да избирам ефекта най-вече с проба..

 

Благодаря на отзовалите се отново :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А, става и с боб /фасул-зрял/!!! Чета, че колегата Тотев му разбира, ама като му гледам инструмента, не знам дъл ши мойш си платиш :hysterical: !!! Поздрави и успех с избора!!! :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.