Jump to content
Българският форум за музиканти

Концертно озвучаване на акордеон


master_gamgee

Recommended Posts

Здравейте колеги! Чудех се дали да сложа тази темичка в някой от разделите за инструменти, но реших че тук има по-голям шанс някой колега звукар ;) да и обърне внимание.

 

Та...аз съм част от варненската група Лот Лориен, която от известно време е със сменен състав и вече използваме акордеон. Досега сме имали 2-3 концерта, но сега се очертават доста ангажименти, някои от които доста сериозни и ме тормози въпроса с озвучаване на басовете на акордеона. Както знаете звука на басовете излиза най вече около самите клавиши с които се свирят басовете, а те се намират на подвижната част с която се издува или прибира меха, тоест става дума за доста подвижна част и един стационарен микрофон не върши работа. В студиото по принцип слагам един кондензаторен микрофон пред статичната част, който хваща мелодията и един който е малко по-отдалечен от басовете, на ниво е някъде под тях и гледам да го сложа така че да е горе долу на едно и също разстояние независимо накъде се движи подвижната част. При всички случаи този микрофон е малко отдалечен, но в студио това не е брада след като акордеона записва сам, няма странични шумове и ползвам чувствителен микрофон. На живо обаче нещата са различни. Предполагам че много от вас са се сблъсквали с така типичния у нас метод за озвучаване на фолклорни ансамбли, а именно слагаш 3-4-5...12,15 еднакви микрофона отпред на сцената (shure 57 или 58 е класика), излиза ансамбъла, отваряш всички микрофони и каквото се чуе...а именно боза, но май този метод няма алтернатива при положение че става дума за концерти с по 20 (примерно) състава които идват точно преди концерта, нямат време за чек, свирят по 1-2 дълги парчета, а и озвучителите нямат никаква представа кой ансамбъл с какви инструменти е и как ще се подредят по сцената...с това и аз съм се сблъсквал когато ми се е налагало да озвучавам или снимам телевизонно подобни фолклорни концерти. В общия случай става дума за куп инструменти разположени на разстояние от микрофоните, всеки инструмент се прослушва от поне 2-3 инструменти, при това с някаква фазова разлика, с кънтене и т.н....поне в повечето случаи няма брада с микрофониите, понеже съставите са свикнали да се слушат акустично и нямат нужда от монитори, макар че ако са далече от микрофоните и трябва да ги усилиш ето ти микрофонията. Та, споменавам този промер, защото в случая с Лот Лориен аз просто искам да избегна микрофоните поставени на разстояние от акордеона - първо че става дума за съвсем друга музика в която инструментите са малко на брой и всеки трябва да звучи достатъчно детайлно, особено акордеона, който играе важна роля като хармоничен и солиращ инструмент, второ- имаме барабани и монитори които създават достатъчно голямо звуково ниво за да смутят един по-чувствителен или по-усилен микрофон, освен това при тези звукови нива на сцената няма как музикантите да чуват акордеона акустично, тоест и той трябва да влезе в мониторния микс и то с такова ниво че да избегнем микрофонии.

 

ъ...доста обстоятелствен станах. Та както казах с мелодичната част нямам ядове-един динамичен микрофон пред неподвижната част. Но басовете също са много важни - има доста раздвижени аранжименти в някои композиции и искам да извадя достатъчно детайлен и силен като ниво звук за предното озвучаване и мониторите без сериозна опасност от микрофонии.

 

някакви идеи???

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм специалист, но може би микрофон като тези, които слагат на саксофоните да речем...? Да го закачиш за ремъка, на лявата ръка или по някакъв друг начин?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

kolio_k ми подхвърли доста добре изглеждаща идея, която обаче засега ще пропуснем поради липсата на достатъчно лев. Иначе и аз си мисля за някакъв мик тип гъши врат (еластично окачване), само трябва да се помисли за закачането към акордеона така че по никакъв начин да не пречи на акордеониста - дори да е лек, кабела все пак дърпа, така че разни варианти като ръка или ремък не стават...ще мислим

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, а защо не озвучите акордеона, като поставите вътре в него няколко малки микрофона и изведете кабели свързани към женски жак, монтиран на удобно място. Виждал съм така фабрично озвучени акордеони, даже имат потенциометри за регулиране силата на различните микрофони, също и корекции, ниски, високи. Ето няколко снимки, на реда с регистрите се виждат потенциометрите.

445395954_o.jpg

На тази се виждат микрофоните с които е озвучен, приличат ми на пиезо, като за акустична китара, но сигурно са доста качествени, като му видях цената от 5000$

снимки на микрофони натисни тук

Редактирано от simeonov58
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ на мене на пръв поглед ми приличат на микрофони, подобни на тези в старите телефонни слушалки (въглеродни) но сигурно греша :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

сори, ама на мен ми изглежда малко като тунингован голф двойка - шарено, цветно, ма си остава голф (не че имам нещо против - издържливи коли са) и предполагам че цената му е най вече заради шареното и затова че е хендмейд. Иначе електрониката доста мяза на самоделка, а неекранираните кабели по микрофоните (и на мен ми мязат на слушалки) не вдъхват доверие...освен това не виждам басите да са озвучени. А и каквото и да е, нямам намерение да повреждам акордеона на колегата, да го дупча и ръчкам. Единствения вариант си остава външен микрофон и тъй като засега липсва финансов ресурс явно някак ще опъвам острани някакъв динамичен микрофон с надеждата да хваща и...това е

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Слагаш микрофона, обаче от пулта за този микрофон намаляваш високите и средите, щото може да се наложи да го поусилиш повечко, и микрофонията е в кърпа вързана. Като са намалени високите и средите, вероятността да писне е по-малка. Също микрофонът не е задължително да е отпред, а встрани, защото звукът от басите идва отстрани.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами снощи направихме сефтето с новия формат на бандата в София Лайв Клуб (като специални гости на конкурса "Златна Пролет"), та за басите на акордеона сложихме една 58-ца отстрани, но малко отдалечена за да не се блъска при отваряне на меха. Поради голямата лудница и никакво време не съм настоявал да бъда зад пулта както обикновено (като персонален тонрежисьор на групата), но момчето което беше там свърши много хубава работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://www.tutti.ch/glarus/sports-hobby-freizeit/musik-musikinstrumente/angebote/Neumann_Gefell_CMV563_Vintage_Tube_Mic___Comp_1220106.htm

С един такъв озвучавах един хор и не съм виждал по-чувствителен.Но е доста скъп и дали си заслужава за един акордеон :no:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

В оркестър акордеонът обикновено свири само с дясна ръка. Характерния му тембър е интересен. Както и техниката на атаката, която идва от движението на меха. По този начин няма невъзможност да бъде добре озвучен. А басова линия има кой да прави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 10 months later...

Здравейте и Весели Празници на всички.

Аз търся да купя 4 микрофончета за акордеон.

И ми трябват за часта на клавиятурата.

Мога да озвуча и басовата част но не ми се дупчи дървенията. .

Ако е от дястната част със един женски жак за вграждане и една малка дупка на капака от долу.

Ако някой знае къде се продават да ми пише защото е спеешно.

Благодаря ви предварително..........

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
  • 5 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.