Jump to content
Българският форум за музиканти

Ремонт на говорители


Recommended Posts

Нещо не си на кеф тая вечер :)

Основните T/S параметри се замерват сравнително лесно, импулсни характеристики не искам, а за АЧХ си има ориентировъчни обеми в които да се вкара високоговорителя, в зависимост от диаметъра му. Някои фирми разполагат и с така наречените без ехови камери, но при тях наистина ще струва цифра това измерване.

Аз искам най-елементарно измерване на основните T/S параметри, плюс АЧХ, която да дава приблизителен резултат в средите и високите(до колкото тоя говорител може да ги възпроизведе), пък било и то без акустично оформление на говорителя, стига помещението в което се прави замерването да е достатъчно голямо.

Явно тия дни ще се звъни по телефони и ще се пита къде колко взимат за замерване на основните параметри на говорителя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е една статия, която ми даде мой приятел преди години. Не съм се занимавал със  замерване на говорители и не знам доколко получените резултати се доближават до истината....
 
 
ИЗМЕРВАНЕ НА ОСНОВНИ ПАРАМЕТРИ НА НИСКОЧЕСТОТЕН ВИСОКОГОВОРИТЕЛ

Това измерване изисква сравнително лесно достъпна апаратура-нискочестотен генератор с честотен обхват от 10 Hz и изходно напрежение 10 V, стрелкови електронен волтметър с обхват от един до сто миливолта (с цифров става много бавно поради времеконстантата на отчитане), точен цифров мултицет и едно точно съпротивление със стойност 10 k/1%. Необходима е също кутия с басрефлекс и произволен, но известен обем, на която може да се закрепи измервания високоговорител. Свързването става по следния начин: последователно се свързват генератора, съпротивлението и измервания говорител, а паралелно на високоговорителя се свързва електронния волтметър. Добре е ако може честотата на генератора да се отчита с цифров честотомер, защото точността става по-голяма и грешката в определянето на параметрите ще е по-малка.
При подаване на напрежение 10 V от генератора (измерено на клемите му), показанието на миливолтметъра в миливолти цифрово е равно на импеданса на високоговорителя за дадената честота в омове. Изменайки честотата на подаваното от генератора напрежение можем да снемем импедансната характеристика на високоговорителя. Когато той не е монтиран върху кутия и е спазено изискването да не е похлупен върху някаква повърхност, при което затворения пред мембраната обем би повишил резонансната честота, импедансната характеристика има ясно изразен резонанс (при който импеданса може да достигне няколко десетки ома), след това минимум, където стойността на импеданса е истинския импеданс на високоговорителя, и след това импеданса плавно се повишава. Честотата, на която стойността на импеданса е максимална е резонансната честота на високоговорителя fs, стойността на импеданса е Zmax. С помощта на цифровия мултицет предварително сме определили постояннотоковото съпротивление на високоговорителя R. То винаги е по-малко от обявения номинален импеданс.
След това се определя величината а=Zmax/R, и след това произведението b= корен квадратен от а умножено по R (налага се формулите да ги давам така). След това, изменяйки честотата отчитаме двете честоти, намиращи се от двете страни на fs, за които импеданса има стойност b. Тези честоти означаваме с f1и f2. Качествените хактори се определят по формулите:
Qm=b.fs/(f2-f1) ; Qe=Qm/(a-1) ; Qt=Qm.Qe/(Qm+Qe)
За да определим Vas , закрепваме високоговорителя на кутия с произволен обем V и с произволен бас-рефлекс. Например, при кутия 50 литра, басрефлекс с диаметър 70 мм и дължина 50 мм дава удобна за работа импедансна характеристика. Ако тръбата е много дълга или много къса, двете гърбици, за които ще стане дума по-долу са много нееднакви и това затруднява отчитенито на нужните честоти.
При това положение, изменяйки честотата, отново снемаме импедансната характеристика. Този път тя има два максимума в ниските честоти, и след това има ход както при предното измерване. Отчитаме честотата на първия максимум-fl, на минимума между двата максимума fb и на втория максимум fh. Обемът, еквивалентен на гъвкавостта на високоговорителя Vas, се определя по формулата:
Vas=((V.(fh на квадрат минус fb на квадрат).(fb на квадрат минус fl на квадрат))/fh на квадрат.fl на квадрат
Този метод има предимството, че по-слабо се влияе от недоброто херметизиране на високоговорителя към кутията. Има и друг метод, чрез използуването на кутия със затворен обем. Недостатък на този метод е факта, че силно влияние върху крайния резултат оказват недоброто уплътняване на кутията и проницаемостта на мембраната. Все пак, когато се касае за използуване на високоговорителя в затворен обем, този метод се предпочита. При него се използува същата опитна постановка, като високоговорителя е монтиран върху затворена кутия, чийто вътрешен обем е предварително известен. При тези условия се снема импедансната характеристика, която по своя ход прилича на тази при определянето на качествените фактори, и се определя резонансната честота fse, честотите f1e и f2e и се изчислява електрическия качествен фактор Qee по формулата дадена по-горе за Qe. Обемът Vas се определя по формулата:
Vas=V((fse.Qee/fs.Qe)-1)

Успех в меренето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Явно не се изразявам както трябва :)

Аз НЕ искам да си го меря сам говорителя, искам да го дам някъде да го мернат.

Има няколко такива методики и реално мога и сам да си замеря основните параметри, по които да смятам с БасБокс-а или УинИСД-то, но искам да се замери от човек/фирма, който знае какво прави и как да го направи.

Та за това моля, ако някой е давал някъде да му мерят говорител и е доволен от услугата, да ми препоръча, за София.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами инж. Манов може да го измери, но както и той сам написа не е рентабилно. 
Въпросният говорител няма ли си спецификации ? (някакви ?) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само тук намерих някакви параметри, ама е на френски... : http://petoindominique.fr/php/mysql_thiele_seul.php?hp=1308

Но е означено, че са за Celestion G15-100, което си е друг говорител.

А и след 25-30 години едва ли са даже подобни на заводските параметри :)

Иначе намерих, че тия говорители се ползвали в едни бас комбота на Маршал, а 16 омовата версия в едни кабинети 2х15" пак на Маршал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Ремонт, съживяване, реставриране на говорители за китара, бас, про, Hi-Fi, автомобилни. Пресмятане, навиване и измервания на бобини за филтри. Проектиране и изработка на филтри за озвучителни тела. Цени -народни.Намирам се в Девин, получаване и изпращане лично или с Еконт.

При интерес: 0885 067 687, 0878 627 135

скайп: kocito81

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://govoriteli.com/

 

Пренавиване на високоговорители

 

Подмяна на трептилки, гофри и мембрани;

Освежаване и възстановяване на стари високоговорители;

Центроване на разместени магнити;

Изработка на шпули за високоговорители от алуминий, стъклотъкан и  каптон с различни диаметри, съпротивления и мощност;

Доусъвършенстване и премахване на фабрични недостатъци и дефекти при някой високоговорители;

 

 

За контaкти:

Ненко Ненков 

Адрес: гр. Пловдив 

Бул. "Васил Левски" № 101 

Телефон: 0887701820 

skype - nenko80

Email: nenkoguitar@abv.bg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 months later...

Потрябваха ми отново услугите на някой който поправя говорители и се сетих за старата си тема тук, гледам поразвила се е. Смятам да допълня и аз малко. Реших като доволен клиент от работата на фирма Соло да се обърна пак към тях, но като работещ човек силно се интересувах от работното им време. Проверих в интернет, но гугъл който уж знаел всичко, хабер си нямаше от фирма Соло или дейността им, да не говорим за работното им време (на врата им също няма работно време) Но все пак не се притесних безкрайно и звъннах на телефона който имах. Попитах даже съвсем културно какво е работното им време и те ми казаха от 10:00-17:00 казах, че по това време съм на работа и не ми е удобно, а на въпроса ми дали случайно работят в събота получих тоговор, че това е офис не часно лице!? Сдържах се да не ги пратя на майната им по телефона, но определено няма да им се обадя пак.

Полезната информация е, че ако някой се интересува работното време на Соло е от 10:17 само в делнични дни.

И че фирма Соло е типичен пример за това как с познания, малко медна тел и лепило можеш да изкараш 35 лв (толкова ми взеха минали път), но от тъпотия няма да го направият.  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кво да правим, мързеливи леваци много в тая държава. Зорлян искаш пари да им дадеш а те се дърпат. Често попадам на такива фирми и им тегля майните. От англия, щатите, китай и къде ли не съм пазарувал ебаси знаят хората как да си продадат стоката и да си събират клиенти и рейтинг. Сори за  :offtopic-001:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мислех да напиша разни неща, ама размислих. Убедил съм се, че няма смисъл.

Направо ме пишете в графата "мързеливи леваци".

Така де, толкова самовеличаещи се индивиди съм отрязал, че напълно в атмосферата на форума, мога да бъда класиран в посочената графа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така е работното им време не пасваше и на моето , но намерих в обедната почивка и си дадох моите 35 левчета за пренавиване на 50 ватов Селесчън . Че освен намотката ми го и намазаха и съм страшно доволен от резултата . 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами който ме е разбрал погрешно сори. Точно пък инж. Манов изобщо съм нямал и мисъл за работата която вършиш. Мисля че нещата се случиха абсолютно коректно когато имахме един вид бизнес отношения. При полежение че не се и бяхме виждали. Не визирам и фирмата за говорители, даже не ги знам. Нито работното време. И аз съм от 9 до 5 на работа и ходя в почивката да си върша лична такава. И да, не всеки заслужава да му се обърне внимание. Може пък аз да не съм разбрал нещо. А "мързеливи леваци" че има това е неуспорим факт.  :icon_shithappens:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не оспорвам факта, но не може да се прилага ей-така, без да познаваш хората. Най-малко за SOLO може да се каже.

Хората са коректни и точни. Ако на някой не му изнася - да не ходи там. Но да им се сърди, защото не може да се самоорганизира, е неправилно.

Значи Бирчо може да се организира, и не плюе по форумите, а друг не може...

Я да видим първия пост в темата какво има в края си? Отказ от повторно ходене ! Сега пак същото. А трети път ще има ли?

Всички сме напрегнати и стресирани от прекрасния живот, ама хайде холан, по-внимателно.

 

И, ей Син Лимон! Не сме имали бизнес отношения! А колегиални, бих казал приятелски отношения, които се надявам и сега да са същите  :thumbs_up:

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пак казвам че изобщо не съм имал предвид СОЛО. Тия дни имах някаква идиотска случка с няколко фирми и може да е прозвучало с умисъл това дето съм писал. По късно прочетох началото.

Иначе за отношенията абсолютно си остават същите, приятелски!  :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.