Jump to content
Българският форум за музиканти

vaska

Members
  • Мнения

    42
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от vaska

  1. От ника с името ми, може би, си личи това... Определено е по-различен, но не звучи добре, когато човек пее само на него. Именно затова се опитвам с течение на времето да му кажа "Сбогом, дано си щастлив утре далече от мен..!"
  2. От много време се опитвам да се "отърва" от убийствения ми фалцет и може би накрая ще успея...
  3. Бих ти препоръчала този сайт: http://www.bgkaraoke.hit.bg/
  4. Няма нужда да убиваш човек, за да си върнеш предишния глас. Просто направи нещо за него /гласа си/, като например откажеш цигарите, които са враг №1 на гласните струни. Мутацията на гласа е напълно нормално явление и това не бива да те притеснява в никакъв случай. Просто мисля, че трябва да започнеш с "новия си глас" отначало. Да започнеш от пеенето на тонове, които са в диапазона ти и не натоварват гласа и постепенно да се разпяваш с все по-високи тонове. Така и напрежението в гласа при пеене постепенно ще изчезне. Трябва да пееш често, без да претоварваш гърлото разбира се, за да си във форма.
  5. vaska

    Два въпроса

    Болките в гърлото не са нормално явление при пеене. Всъщност всеки тон трябва да излиза без напрежение и напълно свободно. В противен случай започват проблеми с гърлото и недай си Боже с гласните струни, който при някои хора са много уязвими. Гърлото трябва да е напълно отпуснато при пеене, без стягане /което довежда до ранно пресипване на гласа или други усложнения/. По принцип преди пеене избягвам употребата на всякакъв род газирани напитки, не само бира, защото гласа ми пада от тях.
  6. vaska

    има ли начин?

    Аз имам вибрато, но не "вродено", а придобито. Т.е. в процеса на пеене си го изработих.
  7. Не е само това. Можеш да пееш в професионални ансамбли или оркестри, където ти "тикват" нотния текст на определена песен под носа и върви да я учиш после, ако не си музикално грамотен. За да си пианист, цигулар, акордеонист и т.н. работата е съвсем същата - трябват ти учебници, школи, свирене на кратки етюди отначало, спазване на определен ритъм, трайност и т.н. и т.н. Разбира се, човек може да стане и певец без музикално образование - примери за това на родната музикална сцена - колкото искаш, но винаги хората с такова образование ще бъдат по-лансирани и с крачка напред. Това е личното ми мнение все пак.
  8. Преди година и аз бях изправена пред подобна дилема - дали да кандидатствам във висше музикално училище /АМТИИ в случая/, или да кандидатствам нещо друго и пак да си се занимавам с пеене. Човек може да си пее и без да има висше музикално образование, да участва в конкурси, фестивали и т.н. Но висшето музикално образование ти дава онази подготовка, която наистина ще ти е много необходима, ако си решил да се занимаваш професионално с музика.
  9. Само преди два дни кандидатствах в АМТИИ - Музикалната академия в Пловдив за специалност народно пеене, но се провалих на изпита по солфеж...но другата година продължавам атаката! 50 кандидати за народното пеене само за...15 места! А за вокалната ми педагожка мога да говоря само хубави неща - страхотна е!!!
  10. Имам по някаква случайност учебника на Параскев Хаджиев - "Елементарна теория на музиката" и наистина ми е полезен, макар че забелязвам, че на някои места е написано вместо "тази" - "тая" или вместо "този тон" - "тоя тон" и това се среща на много места. Но това няма значение де - важното е, че върши работа.
  11. vaska

    изнасяне на тона

    Това досега е най-добрия и изчерпателен съвет, който съм чувала! Дори и вокалния ми педагог не успя да го обясни така... Благодаря ти!
  12. vaska

    изнасяне на тона

    Пея от 4 години, но едва наскоро посетих вокален педагог, който откри някои неща, над които трябва да поработя. Едно от тях е, че когато пея, пея някак си с половин глас. Аз това го знаех отпреди, но ми е доста трудно за съжаление да преодолея този "проблем", както го наричам аз, защото за мен наистина си е проблем. Иначе вокалния ми педагог каза, че вече съм имала ясно изграден стил на пеене, справяла съм се добре с извивките и орнаментиката в народното пеене /защото аз се занимавам с този стил/, но трябва да поработя върху изнасянето на гласа си. Някой от вас - пишещите тук имал ли е подобен проблем и ако да, как се е справил с него?
  13. Тъпотия и половина!
  14. Вижте това! www.ken-li.com Е, бива ли пък чак такава подигравка...!
  15. В сутрешния блок на БТВ даваха Фънкито - и за това, че народа се бил разделил на две - едните срещу него, а другите - които го харесват. Абе точен ми се вижда човека - казва си всичко каквото мисли в прав текст /макар че му е малко пиперлив езика/, но прекалено много забележки прави за външния вид на айдълите...
  16. На мен лично ми направи лошо впечатление, че снощи пуснаха онова момиче само защото майка й е банкер...и то самия Вили Казасян в прав текст си каза, че я пуска заради това.
  17. Тази година реших да не участвам в Мюзик айдъл 2. Стига ми, че миналата година бях. Сега съм на други конкурси - само за народна музика.
  18. Е, определено има къде да пея - вкъщи, на репетиция с ансамбъла, на концерти...
  19. Някой може ли да ми каже как да вмъкна тук мой запис? Искам да пусна една композирана от мен песничка, обаче не знам как...
  20. Колко струва това микрофонче?
  21. vaska

    учител в пловдив

    Ако мислиш да се занимаваш професионално с музика определено ще са ти необходими пианото и солфежа, не само музикален педагог.
  22. Явно от целия форум само аз съм оринтирана в коренно различен стил като народното пеене - всички останали са или рокаджии, или поп и джаз изпълнители...
  23. vaska

    Добре дошли!

    Слушала съм много за марката Shure и все хубави неща. Един приятел /също певец/ използва тази марка и е много доволен от нея. Аз съм друг случай. Всеки път пея на различни микрофони от всевъзможни марки, така че съм се пригодила на всички и нямам абсолютно никакви претенции относно марка микрофон.
  24. Благодаря за думите! Работя усилено по въпроса.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.