Jump to content
Българският форум за музиканти

blazarov

Members
  • Мнения

    0
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

  • Топ дни

    5

blazarov last won the day on Септември 28

blazarov had the most liked content!

Обществена Репутация

25 Excellent

Относно blazarov

  • Ранг
    Ослушващ се

Previous Fields

  • Инструмент
    Laptop

Последни посетители

60 профилни разглеждания
  1. blazarov

    Кафеджии има ли?

    Аз наскоро си купих този и върши работа. https://www.bluestarcoffee.eu/coffee-dosing-funnel-58mm49mm51mm-7014-p.asp
  2. blazarov

    Кафеджии има ли?

    Май купих най-запазената Бразилия на пазара :-) Приятно съм изненадан от цената и от продавача. Почти перфектен вид на оригиналната боя. Повечето видими забележки са остатъци от тиксо и мръсотия. Ще я оставя да позагрее и почвам с тестовете Поръчал съм разни части и за нея и за Super Jolly-то, но реално и двете са напълно работещи и в сегашния си вид. Sent from my iPhone using Tapatalk
  3. blazarov

    Кафеджии има ли?

    В клипа пише orchestrale nota. Аз да се похваля - действам по план офис сетъп. Взех от един човек в Olx от Пазарджик Mazzer Super Jolly с дозатор. Козметично е в много добро състояние - единствено има забележки по дозатора, който скоро ще го разкарам така или иначе. Има няколко етикета, но на нито един няма жокер за реалната година. Единствено на кабела пише 1996 :-) Тази сутрин я включих вкъщи да я тествам докато дойде и машината за офиса. Първото ми впечатление е, че дозатора е брутална разсипия и абсолютно вреден за домашна употреба Sent from my iPhone using Tapatalk
  4. blazarov

    Кафеджии има ли?

    Аз съм писал по-назад, че ползвам VST 18g ridged и има голяма разлика, супер доволен съм и откакто я имам никога не съм ползвал оригиналните. Даже съм дал клипове с ботъмлес ръкохватка с нея и стандартната за сравнение. Моето подозрение е, че колкото ти е по-добра машината, мелачката и техниката, толкова е по-малка разликата в екстракцията между обикновенните и премиум кошниците. Но пък и така да е - си е доста евтин ъпгрейд и си струва Мисля сега да поръчам по една 7 и 15 грамова също, може да пробвам с IMS тоя път. Другите популярни са IMS, нямам опит с тях. Sent from my iPhone using Tapatalk
  5. blazarov

    Кафеджии има ли?

    Точно. Моите двойни са 18:36 (1:2) или 18:45 (1:2.5) според настроението и кофеиновия кик е чувствително по-слаб от масовото кафе по заведения и офиси. Пия ги заради вкуса най-вече и ме кефи да експериментирам. Принципно се имам за чувствителен към кофеина, но често се случва да си направя едно двойно еспресо след вечеря и до половин-един час да съм заспал като талпа Откакто се запалих по еспресото вкъщи (3-4 месеца) съм увеличил консумацията и може би съм развил лека "резистентност" към кофеина, но все още като нацеля някое гадно кафе навън или пия 2-3 в офиса ме "раздрусва" по неприятния начин. Това ме кара да си мисля, че няма проблем да си пийвам по повечко качествени кафенца вкъщи.
  6. blazarov

    Кафеджии има ли?

    Като съм вкъщи (уикенд) по 3-4 двойни, а през седмицата само като стана 1 двойно и после през деня ако минавам отнякъде, където е хубаво си взимам. В офиса кафето ми е отвратително и не ми се пие грам. Мисля да го реша и този проблем Sent from my iPhone using Tapatalk
  7. blazarov

    Кафеджии има ли?

    Някой да е виждал интересни машини за продаване 2ра ръка? Виждам в olx има и gaggia classic и Brasilia. Има и едно двойно rancilio за 600 дето ми се вижда супер изгодно, само мястото да не беше проблем.. Обмислям да взема втора да имам оборотна, а и да седи в офиса. Силно клоня към Бразилия заради 58мм групата за да са ми съвместими аксесоарите със Silvia. Другия вариант е пък да взема нещо по-добро, а Силвията да стане втора, но на местния пазар ми струва мисия невъзможна интересна машина втора ръка, освен ако не почнем тука да си ги менкаме :-) В UK форума има добри неща постоянно ма нещо хората не им се занимава да изпращат, иначе с Гъбко би се получило ако продавача добре я опакова. Гледам втора ръка машини, защото по-скоро ми е мерак за ъпгрейд на мелачката, едно Niche Zero да ви разсея съмненията в нейните качества Sent from my iPhone using Tapatalk
  8. blazarov

    Кафеджии има ли?

    това пластмаса ли било.. горе има снимка Аз не виждам друго подходящо място - ти имаш ли идея?
  9. blazarov

    Кафеджии има ли?

    След кратко проучване установих, че тези лентички са безполезни за моя тип машина. При тях не се затопля чак толкова видимата част на групата. Гледам че все на lever-и ги слагат, което е напълно логично. Ще ги махам направо. Sent from my iPhone using Tapatalk
  10. blazarov

    Кафеджии има ли?

    Тези лентички при мен нищо не отчитат дори и след час и половина работила машина. Групата на пипане е топла, без да пари, т.е. наистина може да е под 60C.. При Вас как е? Sent from my iPhone using Tapatalk
  11. blazarov

    Кафеджии има ли?

    Нова Gaggia Classic - no no Днес пристигнаха някои неща Снимката е яко нагласена - тези от bluestarcoffee са ми пратили дръжка с M10 вместо с M12 резба. Наложих я да видя как изглежда и не е зле мен ме кефи. Нови са и фунията (която ще замени изрязана картонена чашка дето се разпада вече), тампъра (този е 58.5мм и влиза супер плътно в кошницата), лентичките термометър и чашките шотове - отдавна искам такива. Sent from my iPhone using Tapatalk
  12. blazarov

    Кафеджии има ли?

    Ще се цитирам себе си, че явно не мога да се редактирам след като някой е писал под мен. Искам категорично да се поправя от горното мнение. Писах го само след първия шот от 6:00, а явно рано сутринта за първото кафе имам доста занижени стандарти Мнението ми на база на реална консумация и правене на кафета след около 70% от 250-грамовата опаковка Illy е доста по-лошо. Ако любимото ми Domani Espresso Vivace (когато се е получило, защото не винаги идва еднакво ) е 9/10, а средностатистическа Lavazza или друго от уж хубавите от средностатистическо заведение в София е 3-4/10, това е максимум 5.5/10 и то според мен идва от това, че при мен всичко е старателно изпипано - доза, мелене, дистрибуция на кафето в ръкохватката, налягане, време на изтичане и т.н. В повечето заведение повечето неща са доста мърляво изпълнени Дори само гледайки как тече от bottomless портафилтъра се вижда голяма разлика. Illy-то тече някак си "сухо" и дори при на пръв поглед перфектна екстракция отдолу припръсква. Каймака няма типичната мазна и захарно-лепкава консистенция, на която съм свикнал.. Ако вземем предвид и цената на прясно изпеченото кафе от любимите ми 2 пекарни, което купувам за около 15лв/250гр, Illy-то го оценявам на 7-10лв, а не 22, колкото му искат всъщност..
  13. blazarov

    Кафеджии има ли?

    Снощи забелязах, че сме останали без кафе, само някакви стари пакети дето не са ме изкефили и направо трябва да хвърлям. Реших да спася положението, пък и да пробвам за първи път да купя кафе от магазина. Кафето от горната снимка в Солун дето най-много ми хареса беше Illy червено в големите ламаринени контейнери дето направо ги набиват отгоре на мелачката вместо hopper. Сигурно не е същото, но купих това 250гр за 22лв от кварталния магазин. Сигурно също има значение и техниката - la marzocco linea + mazzer (super jolly може би?) Честно да си кажа въобще не е лошо първото (излезе бавничко - 18гр - 36гр - 40сек), макар че ми трябват още 2-3 шота за да насторя перфектно мелачката. Досега бях останал с впечатлението (от четене на форуми и разговори с местните пекари), че пия кафе от друга категория - specialt, прясно изпечено, бла бла, несравнимо с шир потребата (дори и много скъпата) от магазина дето е печена преди месеци в най-добрия случай. Друг е въпроса, че на тази цена Illy-то е почти двойно по-скъпо от блендовете дето купуваме от пекарните и гони най-скъпите им Single Origin. Все пак за мен това е приятна изненада. Със сигурност ще пробвам и Julius Meinl, както и ще съм по-спокоен ако пропуна да се запася от пекарната, че пак ще пием екстра качество еспресо :-) Друго интересно Illy-то иска мнооого по-едро смилане - който има опит с Миньон знае колко голяма разлика е от 0.4 до 1.3 на врътката (грубо). Това е доста добре, защото при миньона колкото по финно, толкова повече буци и повече ръчни интервенции на практика с това кафе мога да пропусна момента с WDT (меля в чашка, разбърквам с дървена пръчка и тогава изсипвам в ръкохватката) и пак резултата ще е добър в повечето случаи.
  14. blazarov

    Кафеджии има ли?

    Аз мога да услужа с манометър или направо с целия портафилтър за Ранчилио с навития манометър и съответните преходници. И без това ти трябва веднъж за 10мин както каза колегата по-горе. Sent from my iPhone using Tapatalk
  15. blazarov

    Кафеджии има ли?

    Крайбрежната на Солун. Тук не ми липсва хубавото кафе вкъщи Sent from my iPhone using Tapatalk
×

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.