Jump to content
Българският форум за музиканти

CyberGene

Mods
 • Content Count

  1,720
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  91

CyberGene last won the day on June 28

CyberGene had the most liked content!

Community Reputation

1,681 Excellent

About CyberGene

 • Rank
  Тежко пристрастен
 • Birthday 10/15/1979

Previous Fields

 • Инструмент
  пиано

Contact Methods

 • Website URL
  https://soundcloud.com/evgeny-kumanov/sets/selected-1
 • ICQ
  0

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  София
 • Interests
  Пиано, Класическа Музика, Джаз, Хармония

Recent Profile Visitors

3,993 profile views
 1. Да, това е N1X, но аз го имам от около година, поръчах си го от Томан навремето на сляпо, не съм имал възможност да го пробвам. За съжаление няма къде да се пробва в България, защото толкова скъпи инструменти тук почти никой не купува и затова ги нямат в наличност. Baby Grand означава малък акустичен роял с дължина под 160см. Това са най-евтините рояли, имат леко кух бас, понеже тази дължина е на практика дължината на най-дългата струна, т.е. най-ниската басова струна. Но са най-евтините акустични рояли. Моята Yamaha N1X е от серията AvantGrand - това са хибридни дигитални пиана. Имат същата клавиатура като на baby grand, т.е изцяло дървени клавиши с пълна механика от истински роял. Това не е същото като дървените клавиши на Kawai, защото там макар и да има аналогични дървени клавиши, липсва специфичната механика на истинското пиано с истински ескейпмънт, а не симулира и т.н. Дълго е за обяснение, писал съм и пиша за тези неща по американски форуми, тук при нас няма с кого да се обсъждат такива детайли За мен лично усещането от истинската пиано механика не може да се пресъздаде от дигиталните пиана, макар и да се доближава. Има специфични особености на целия механизъм, които са толкова сложни, че не могат да се имитират, а трябва просто да се направят същите, т.е. на практика да се ползва истинска механика, което са и направили. Но няма струни, звукът е дигитален - както при нормалните дигитални пиана. Както и да е, това са доста специфични инструменти и понеже няма голям интерес в България, няма да се разпростирам. Като странична тема мога да отбележа, че аз самият си направих MIDI-контролер от механика на роял, като си проектирах електрониката - сложих оптични сензори и т.н., за това съм писал тук в отдела за изработка, но и това е доста нишов проект като за България Отворил съм го като проект - дизайн и код са опън-сорс в GitHub, има няколко човека, които имат интерес да го направят същото. Както и да е, не се засилвайте засега с някакви ъпгрейди. Добре е човек да свири на каквото има дотогава, докато му върши работа и не се чувства ограничен по някакъв начин. Сериозни класически пианисти свирят вкъщи на клавинови и други евтини дигитални пиана и не се оплакват Така че нещата са сложни... Радвайте се на сегашното си пиано и свирете много, другото ще си дойде от само себе си.
 2. Вероятно не сте били свикнали с отворени слушалки. Особеното при тях е, че ушите дишат в буквалния смисъл, но покрай това и самият звук като че ли "диша", понеже не влиза директно в ушите под налягане, така да го кажем, както е при затворените слушалки, а е доста по-естествен и мек. Ако човек е свикнал да слушал на затворени слушалки, каквито са почти всички по-евтини слушалки, очаква да чуе един доста рязък и директен звук в главата си. Отворените слушалки са малко по-отдръпнати като звучене и правят самото пиано да звучи като че ли една идея по-отдалеч. Това може на пръв поглед да се стори и като глухо или притъпено... Но със сигурност отворените слушалки са доста по-добрият вариант за свирене на пиано, това си е общоприект факт при дискусии на много собственици. Единственият недостатък на отворените слушалки е, че от тях се чува звук и ако има някой в същата стая, може да се подразни. Също така в тях влиза звук отвън - не изолират - и това може да е недостатък, ако човек свири в същата стая, в която има и друг шум, аз например свиря на слушалки в хола и ако жена ми гледа някакъв филм, не е много готино От друга страна звукът на отворените слушалки е толкова по-приятен за мен лично, че не мога по никакъв начин вече да се насиля да ползвам затворени - такива ползвах в офиса, за да не смущавам колегите и те - мен. Ползват се и по студията, за да не излиза от тях звук и да се прухваща от микрофоните. За ъпгрейд на пиано. Аз лично смятам, че в този високия клас пиана като CA79 нещата са достатъчно сходни между марките и моделите и не си струват да скачате "настрани". Аз лично скочих "нагоре" - купих си хибридно дигитално пиано (Yamaha N1X), което има истинска механика от роял с истински чукчета, истински ескейпмънт и double-repetition lever. Разликата е значителна и няма ден, в който да не си умирам от кеф. Но и разликата в цената е огромна и доближава цената на ентри-левъл акустични рояли, така че е доста труден избор. Макар че пианото е моята голяма любов вече 25 години и имам добра професия, която ми позволява да си задоволявам прищевките, ми трябваха години да се навия на идеята да дам толкова много пари за пиано. Но все пак го споменавам като вариант - това за мен е струващият си ъпгрейд. Останалите модели от класическите дигитални пиана на мен са ми прекалено близки едно до друго като усещане и звук, сравнени спрямо хибридно пиано, да не говорим акустичен роял. Следващият ми ъпгрейд, живот и здрав след години ще е роял
 3. Да, добре би било да се тестват различни комбинации от всички тези параметри.
 4. CA78 има хубав слушалков усилвател, който е проектиран от Onkyo и даже имаше някакви настройки какви слушалки са - отворени, завторени, с по-висок импеданс и т.н. Но така или иначе сте взели прекрасни слушалки и вярвам, че няма да съжалявате Ако звучат глухо, може да пробвате с тези настройки и да видите дали ще подобрят нещо. Има една настройка какъв тип слушалки са "Phones Type setting", там по подразбиране е "normal", сменете го на "open". Също така има една нстройка phones volume, пробвайте и нея да я смените да видите дали ще подобри нещо, тя е направена за слушалки с висок импеданс. 50 ома не е много висок, но не е и нисък, така че може и от там да дойде някакво подобрение.
 5. И на мен суперлуксовете ми бяха от Музикер. А тези Lewitz изглеждат като копие на Audiotechnica M-50x, които са едни от най-популярните и харесвани слушалки, та ако копието не е само на външен вид, не се съмнявам, че ще са добри.
 6. 250 Ома е бая височък импеданс и ако пианото няма добър амп, може да са тихи, иначе съм имал такъв Байер и са добри слушалки, съизмерими като качество на звука със Зенхайзерите. Според мен за употреба с дигитални пиана, особено от ентри-левъл класа, където е пестено от всичко, е по-сигурно да се ползват слушалки с по-нисък импеданс, до 50 ома.
 7. CyberGene

  избор на дигитално пиано

  Няма как да се дават рецензии на пиана, които никой дори не ги е чувал като марки, камо ли да ги е пробвал. Много пъти е казвано: купете си дигитално пиано от някоя от следните марки: Yamaha, Kawai, Roland, Casio, Korg. Всичко друго са компромиси.
 8. В следния ред: Sennheiser HD599 - 300лв (имам предшественика им 595, перфектни са) Sennheiser HD559 - 150лв (почти подобни на предишните като звук, за половината пари са перфектни, но съм чувал оплаквания от качеството на материалите) AKG K240 Studio - 100лв (много популярни слушалки, прекрасен звук, за цената си са екстра, макар че изглеждат малко паянтови като качество) Superlux HD-681 Evo - 60лв (тези имат бял вариант, получих ги като подарък преди време от една голяма поръчка, за тая цена е изумително колко са добри 😮)
 9. CyberGene

  За купуване на пиано

  Това не е нещо ново. Yamaha първи въведоха такива пиана през 2013, като при тях се нарича TransAcoustic, Kawai пуснаха аналога Aures преди 2 години. Интересна концепция е, но мен не ме влече по никакъв начин Разликата с т.нар. silent пиана е, че последните в тих режим работят само със слушалки, докато при тези трансакустични пиана дигиталният звук се генерира чрез трансдюсер в резонаторната дъска и да свириш да кажем с по-тих дигитален звук - през резонатора, подобно на говорители. Или пък да смесиш акустичния пиано звук с някакви дигитални неща, тип стрингс... Аз направих вече година и половина с хибридната ми Yamaha AvantGrand N1X, което за моите нужди е възможно най-доброто: истинска механика от роял, дигитален звук. Живея в апартамент и съседите не биха ми позволили да свиря на акустично пиано по никое време на денонощието, дори и законът да казва друго - просто не искам да си разваляме отношенията. Те дори като свиря на говорители ми се сърдят Така че съм основно на слушалки.
 10. Еми и аз искам да гледам новия Фарго, бих си платил за Hulu в България... няма как. От години не бях ползвал торенти, вчера изтупах прахта. Но да де, говорехме за друго 👍🏻
 11. Не мисля, че този извод е с позитивен подтекст и повод за радост. И е хубаво това да си го припомним следващия път като се запитаме защо политиците са корумпирани и крадат. Защото нещата вървят отдолу-нагоре, а не обратното. Ако човек си "крадва" софтуер, филмчета и музика и го смята за нещо много яко, да не се учудва, че това разбиране се екстраполира и нагоре.
 12. CyberGene

  Малко история на форума...

  Тоя форум го открих малко след основаването му, май беше през 2005, преди това се изявявах основно в джаз-форума на dir.bg. Мисля, че kitaratapesho ме насочи тук, той отдавна спря да влиза. Помня времената, когато не излизах от клавишния подфорум, ставаха готини лафове, някои хора отдавна не съм ги мяркал, а дори сме си правили сБирки. Но нещо замряха нещата от години, не знам защо така. Може би хората се изместиха повече по социалните мрежи и YouTube. Форумът като платформа започва да остарява и само динозаври като нас все още ги ползват - това не е само тук, а изобщо го забелязвам във всички форуми, в които участвам.
 13. CyberGene

  Народна музика (Помощ)

  В Ютюб не може да няма някакви неща, ако държиш да се учиш по Интернет. Когато аз бях дете, имах съученици, които ходеха по някакви читалища да свирят на акордеон, от там се научиха да свирят народно. Иначе смятам, че народната музика е от тази, дето ти идва отвътре и там хората са все добри слухари, които не разбират много от теория, така че едва ли има много "учители" в класическия смисъл на думата. Изцяло като офтопик, се чудя защо така в тоя форум последно, ама... Кво да правиш.
 14. Не бързай да се засилваш с усилватели. HD-599 са наистина страхотни слушалки, но импедансът им е 50 Ома, което не е изобщо висок импеданс. Аз имам техния предшественик HD-595 със същия импеданс и работят с всякакви дигитални пиана - евтини или скъпи. Също така имам HD-650, които са 300 Ома и пак не е особено голям проблем, евентуално с някои пиана биха били по-тихи, но чак да се чува глухо и да е кофти звукът - това говори за изцяло различен проблем. Пробвай ги с латпоп и други източници да видиш дали слушалките изобщо работят добре, като отново казвам 50 Ома се водят за среден, та даже нисък импеданс и свирят достатъчно силно с всякакви неща След това пробвай пианото с други слушалки да видиш дали не е нещо в неговия изход. Но усилвател не ти трябва за момента.
 15. Не съм убеден, че въпросът ти е за този раздел, но както и да е. Също така не съм убеден, че в този жанр някой използва ноти. Вероятно вариантът за теб е да си намериш MIDI-файлове и от тях да си направиш ноти.
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.