Jump to content
Българският форум за музиканти

CyberGene

Mods
 • Content Count

  1,728
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  91

CyberGene last won the day on June 28 2020

CyberGene had the most liked content!

Community Reputation

1,685 Excellent

About CyberGene

 • Rank
  Тежко пристрастен
 • Birthday 10/15/1979

Previous Fields

 • Инструмент
  пиано

Contact Methods

 • Website URL
  https://soundcloud.com/evgeny-kumanov/sets/selected-1
 • ICQ
  0

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  София
 • Interests
  Пиано, Класическа Музика, Джаз, Хармония

Recent Profile Visitors

4,117 profile views
 1. CyberGene

  Кафеджии има ли?

  Скоро си купих комплект с механичен датчик за налягане за La Pavoni-то ми. Доста е полезен и ми помогна да правя по-хубаво кафе, но не това ми е думата. Мисля си дали не би могъл да се приспособи някак за дигитално отчитане. Примерно като DIY пианото ми с един CNY70 сензор, който да отчита близостта на пинчето, което върти стрелката? Само давам идеи
 2. Мерси, това за сефте го виждам, изглежда монументално и много интересно. П.П. Всъщност в началото на темата съм писал същото 🤣 Дано тоя път да намеря повече време да го прочета... Без да забравя 😊
 3. Няма такава класация. Иначе Бах, Моцарт и Бетовен може да се приемат за стълбове. Лично мнение.
 4. Интересно, това е едно от най-евтините пиана на пазара и определено не е нищо особено (меко казано), което само идва да покаже, че когато някой е голям талант, инструментът няма никакво значение На нас простосмъртните ни остава само да се възхищаваме.
 5. Yamaha, Кори Хенри е машина, аз понеже все още понаслушвам и джаз (макар че нещо с времето се върнах на класическата музика почти напълно и джазът ми остана на заден план) забелязвам, че много е нашумял покрай онова соло, дето го направо наживо в един запис на Snarky Puppy - Lingus Той е самороден талант, от малък свирил в църква на Хамънд орган, там техниката е изцяло различна от пианото. Майсторите са си майстори... тях няма какво да ги коментираме, те могат на всичко и всякак да свирят. Което е подтискащото.
 6. Точно така, много добре го казваш. В днешно време, особено на конкурс от такава величина, където всички са брутални машини, се гледа индивидуалност и оригинален прочит и без да навлизам в излишна патриотичност, смятам, че там Евгени няма равен изобщо в световен мащаб. Той свири по начин, по който са свирили пианистите от 19-ти век и съвсем в началото на 20-ти век от зората на грамофонните записи - една свобода на двете ръце, почти импровизационно. Самият Евгени съм слушал да свири пет пъти едно и също произведение по пет коренно различни начина, като той самият го е обяснявал, че това му идва отвътре и зависи както от обективни показатели - например акустиката и реверберацията на залата, така и субективни - като настроение, желание за експеримент на момент, отвореност на публиката към експерименти и т.н. Евгени не е от най-техничените виртуози, нито репортоарът му е насочен в тази посока (макар че според мен техниката му е безупречна), той е ориентиран доста повече към лиричните интерпретации, където според мен има много какво да каже и там е недостижим. Напомня на Хоровиц в това отношение. Разбира се всичко е въпрос на вкус. Помня голямото разочарование на Евгени през 2010, когато стана скандал с това, че той до последно беше на второ място по точки, след което журито без да даде обяснения смени регламента и за финалния кръг реши да нулира всички точки до момента и финалното класиране да се определи само от последния кръг, където дадоха на Евгени четвъртото място. Изключително незаслужено, особено като се има предвид, че първо място спечели Авдеева - с тоя скучен и незабележим Шопен. За мен Шопен е религия (както и Скрябин) и се вълнувам много, чета блогове, анализи, така че не е само мое мнение това... Както писа тогава един много уважаван наш пианист от форума - Мартист - който е специализирал във Варшава, Авдеева изпълни два важни критерия - руски пианист, еврейски произход... А имаше и доста сериозни натроения срещу Евгени от страна на един възрастен председател на журито Жан Екиер, когото съм слушал как изпълнява Шопен - нещо като да нацъкаш на компютър нотите, без рубато, без чувство, без нищо. Запънато старче, което не можа изобщо да приеме свободата на Евгени. Както и да е, това е минало, Евгени си изгради име и няма нужда от конкурси. Всъщност тоя скандал дори донякъде му направи и реклама Няма лоша реклама, казват.
 7. Височината на сядане е от изключителна важност. Аз съм доста опитен пианист (свиря от 25 години, макар и самоук), като в класическия репортоар съм на ниво баладите на Шопен и т.н. (не ги свиря хубаво обаче, макар че имах период, в който ми оставаше повече свободно време след работа, когато нямах и семейство и свирех първата прилично). Преди няколко години имах големи проблеми с една токата на Хачатурян, която има доста бързи и синкопирани акорди, които просто не можех да направя добре, бях пуснал видео в Интернет и ми дадоха съвет да пробвам да седя по-ниско. Аз седях така, че ръцете ми да правят прав ъгъл. Пробвах обаче да сваля стола колкото се може повече и да съм една идея под пианото - това се води грешно по принцип. Но един от най-големите ни пианисти Евгени Божанов, който е моят кумир, свири доста ниско, даже си носи специално столче за целта. Аз не свиря чак толкова ниско, но само след като свалих столчето си, започнах да се справям с трудните пасажи в токатата. Така че според мен човек трябва доста да експериментира и да прецени кое как му се отразява, понякога дори зависи от музиката. Не мисля, че има твърди рецепти за тези неща, но със сигурност височината на седеж е много важна и човек трябва да си я намери.
 8. CyberGene

  Калъф за Roland FP-30 BK

  Оригиналните кейсове са прекалено скъпи. Има изключително богат избор от евтини и прилични калъфи, все някой ще пасне. Просто търсете по размер.
 9. Емануил е страхотен пианист, следя го от известно време, бях му и на концерт преди година - изключителен талант! Но мисля, че когато спечели конкурса, вече беше студент в английска консерватория, макар че не знам кой курс. Доколкото знам и по време на средното си образование, е посещавал курсове на учител от България. Дедо Поп, той май е от вашия край (мисля от Пазарджик, а ти беше от Септември, ако не се лъжа), така че може и да имаш повече информация? Не омаловажавам по никакъв начин безсъмнения му музикален гений, но не е съвсем самоук май, макар и да не е бил наистина във формално музикално училище. Какъв Kawai си е купил? Дигитално или акустично? Да не би да е хибридно, например NV-10, което е с истинска механика от роял.
 10. Да, това е N1X, но аз го имам от около година, поръчах си го от Томан навремето на сляпо, не съм имал възможност да го пробвам. За съжаление няма къде да се пробва в България, защото толкова скъпи инструменти тук почти никой не купува и затова ги нямат в наличност. Baby Grand означава малък акустичен роял с дължина под 160см. Това са най-евтините рояли, имат леко кух бас, понеже тази дължина е на практика дължината на най-дългата струна, т.е. най-ниската басова струна. Но са най-евтините акустични рояли. Моята Yamaha N1X е от серията AvantGrand - това са хибридни дигитални пиана. Имат същата клавиатура като на baby grand, т.е изцяло дървени клавиши с пълна механика от истински роял. Това не е същото като дървените клавиши на Kawai, защото там макар и да има аналогични дървени клавиши, липсва специфичната механика на истинското пиано с истински ескейпмънт, а не симулира и т.н. Дълго е за обяснение, писал съм и пиша за тези неща по американски форуми, тук при нас няма с кого да се обсъждат такива детайли За мен лично усещането от истинската пиано механика не може да се пресъздаде от дигиталните пиана, макар и да се доближава. Има специфични особености на целия механизъм, които са толкова сложни, че не могат да се имитират, а трябва просто да се направят същите, т.е. на практика да се ползва истинска механика, което са и направили. Но няма струни, звукът е дигитален - както при нормалните дигитални пиана. Както и да е, това са доста специфични инструменти и понеже няма голям интерес в България, няма да се разпростирам. Като странична тема мога да отбележа, че аз самият си направих MIDI-контролер от механика на роял, като си проектирах електрониката - сложих оптични сензори и т.н., за това съм писал тук в отдела за изработка, но и това е доста нишов проект като за България Отворил съм го като проект - дизайн и код са опън-сорс в GitHub, има няколко човека, които имат интерес да го направят същото. Както и да е, не се засилвайте засега с някакви ъпгрейди. Добре е човек да свири на каквото има дотогава, докато му върши работа и не се чувства ограничен по някакъв начин. Сериозни класически пианисти свирят вкъщи на клавинови и други евтини дигитални пиана и не се оплакват Така че нещата са сложни... Радвайте се на сегашното си пиано и свирете много, другото ще си дойде от само себе си.
 11. Вероятно не сте били свикнали с отворени слушалки. Особеното при тях е, че ушите дишат в буквалния смисъл, но покрай това и самият звук като че ли "диша", понеже не влиза директно в ушите под налягане, така да го кажем, както е при затворените слушалки, а е доста по-естествен и мек. Ако човек е свикнал да слушал на затворени слушалки, каквито са почти всички по-евтини слушалки, очаква да чуе един доста рязък и директен звук в главата си. Отворените слушалки са малко по-отдръпнати като звучене и правят самото пиано да звучи като че ли една идея по-отдалеч. Това може на пръв поглед да се стори и като глухо или притъпено... Но със сигурност отворените слушалки са доста по-добрият вариант за свирене на пиано, това си е общоприект факт при дискусии на много собственици. Единственият недостатък на отворените слушалки е, че от тях се чува звук и ако има някой в същата стая, може да се подразни. Също така в тях влиза звук отвън - не изолират - и това може да е недостатък, ако човек свири в същата стая, в която има и друг шум, аз например свиря на слушалки в хола и ако жена ми гледа някакъв филм, не е много готино От друга страна звукът на отворените слушалки е толкова по-приятен за мен лично, че не мога по никакъв начин вече да се насиля да ползвам затворени - такива ползвах в офиса, за да не смущавам колегите и те - мен. Ползват се и по студията, за да не излиза от тях звук и да се прухваща от микрофоните. За ъпгрейд на пиано. Аз лично смятам, че в този високия клас пиана като CA79 нещата са достатъчно сходни между марките и моделите и не си струват да скачате "настрани". Аз лично скочих "нагоре" - купих си хибридно дигитално пиано (Yamaha N1X), което има истинска механика от роял с истински чукчета, истински ескейпмънт и double-repetition lever. Разликата е значителна и няма ден, в който да не си умирам от кеф. Но и разликата в цената е огромна и доближава цената на ентри-левъл акустични рояли, така че е доста труден избор. Макар че пианото е моята голяма любов вече 25 години и имам добра професия, която ми позволява да си задоволявам прищевките, ми трябваха години да се навия на идеята да дам толкова много пари за пиано. Но все пак го споменавам като вариант - това за мен е струващият си ъпгрейд. Останалите модели от класическите дигитални пиана на мен са ми прекалено близки едно до друго като усещане и звук, сравнени спрямо хибридно пиано, да не говорим акустичен роял. Следващият ми ъпгрейд, живот и здрав след години ще е роял
 12. Да, добре би било да се тестват различни комбинации от всички тези параметри.
 13. CA78 има хубав слушалков усилвател, който е проектиран от Onkyo и даже имаше някакви настройки какви слушалки са - отворени, завторени, с по-висок импеданс и т.н. Но така или иначе сте взели прекрасни слушалки и вярвам, че няма да съжалявате Ако звучат глухо, може да пробвате с тези настройки и да видите дали ще подобрят нещо. Има една настройка какъв тип слушалки са "Phones Type setting", там по подразбиране е "normal", сменете го на "open". Също така има една нстройка phones volume, пробвайте и нея да я смените да видите дали ще подобри нещо, тя е направена за слушалки с висок импеданс. 50 ома не е много висок, но не е и нисък, така че може и от там да дойде някакво подобрение.
 14. И на мен суперлуксовете ми бяха от Музикер. А тези Lewitz изглеждат като копие на Audiotechnica M-50x, които са едни от най-популярните и харесвани слушалки, та ако копието не е само на външен вид, не се съмнявам, че ще са добри.
 15. 250 Ома е бая височък импеданс и ако пианото няма добър амп, може да са тихи, иначе съм имал такъв Байер и са добри слушалки, съизмерими като качество на звука със Зенхайзерите. Според мен за употреба с дигитални пиана, особено от ентри-левъл класа, където е пестено от всичко, е по-сигурно да се ползват слушалки с по-нисък импеданс, до 50 ома.
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.