Jump to content
Българският форум за музиканти

sonata_composer

новаци
  • Мнения

    34
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от sonata_composer

  1. На какво по-точно учат, на това как се пише музика ли? Не мисля. 4 акордната музика може да вълнува целия свят, но какво би станало ако Металика или Пинк Флоид започнат да пишат музика в същия стил, но с повече хармония в състава на песните си? Ами, още по-богато звучене, още по-богата гама от цветове.... От усещания също. А израза който може си го може е буквално лицемерие, защото според мен той демонстрира, че тези от нас, които се опитват и учат, ако не го могат не стават. Абсурдното е, че максимата че професионализма е 99 процента труд и 1 процент талант се обезсмисля напълно с този израз. А има хора седящи на инструментите си по 8 часа на ден, упражнявайки едно и също произведение, с цел максимално да заприлича на професионално добре издържано, като в същото време ходят при учители, следват правила и норми и се стараят както да следват структурата, така и да му придадат емоция. Тази дискусия малко на философстване отива, но ето нещо приложимо - ако хората учат тези кръгове по старата изпитана система шанса да запомнят и да разберат според мен е доста по-голям от колкото да се вкарваме в още по-сложна теория, която е базирана на друг тип правила, в комбинация със старите. Това понякога повече обърква от колкото помага. Поне според мен.
  2. Изключително умно от твоя страна да кажеш това. Наистина, основата е най-важна за каквото и да е изкуство. А в случая тук тоналностите е много по-лесно да бъдат разглеждани по оригинал, не по някакви нови системи. Те не са имали учители, но това не значи че учителите са ненужни. Всъщност според мен за всеки човек, занимаващ се с музика е задължително поне малко да понаучи основни неща, като например ЕТМ, елементарни хармонични правила, също и инструментознание, музикален анализ.... Да, тези хора си създават друг тип музика, но от гледна точка на изкуството музика е добре поне малко в основни линии човек да е запознат какво всъщност се оптива да прави или вече прави. Знанията не са демоде. Те са необходимост.
  3. Този последния кръг ми е сложен. Просто се брои... на 5 или 4. И минорните почват с ла минор, а мажорните - с до мажор. Лесно е.
  4. Писа ми четворка, не че има някакво значение, отказах се. Тая специалност ще я завърша на кукуво лято.........
  5. Нищо. Ще мамя. Сори. не мога, пиша ги в програмата, транспортирам на сол и фа ключ и това е.
  6. да де, ама пробвай да научиш на сопранов или на теноров. Бъркам си пръстовките, 3 месеца седя на първата страница и не мога схвана, особено с тоналностите! То си е егати и гадното!
  7. Бъркам си пръстите, при 2 преподавателки отидох на консултация, викат ми, че нямали възможност да ме научат. Е, знам, че няма трикове, ама ако го назубря със солов и басов ключ след тва ке се объркам като ми посочи определен откъс да изсвиря кой е и как се прави. Всъщност има трик да учиш на басов ключ - там нотите са на малка терца като символ от соловия, ама с октава надолу, така че все пак е по-лесно.
  8. Добър ден, колеги, Та, имам един изпит в унито, на който трябва да свиря на до ключ произведения, някакви малки откъсчета, ама материала си е цели 16 страници! Та, има ли някой тук възможност да ме научи как се свири на пиано до ключ в различните му цели 5 на брой разновидности? Наистина ми е много трудно да разчета! Имам време, не е задължително сега да го взимам [ вмомента съм в изпитна сесия], но до началото на Юни трябва да се явя и да го взема! Предмета е Свирене на Партитури, като партитите са на до ключ 2 петолиния или до ключ плюс солов и басов ключ плюс на различни петолиния. Досега не успях да намеря и един преподавател, който да може да ми обясни как да го свиря туй, повечето се отказват. Готов съм да заплащам за тези уроци! Давам снимка на материал от първата страница с ноти.
  9. ето, нещо писано по слух: https://www.youtube.com/watch?v=ggrMdlN4kpA&feature=youtu.be
  10. А, Не. Искам да свиря само хармониите. Мелодия ще измисля за чело или друг подобен инструмент. Да мога да си свиря по 4 тона със всяка ръка отделно. Това ми е идеята. Примера го бива. Ще го пробвам. Tehanox, than why you respond here????????????????????????????????????????? Светът е капризен и подобно на хората има непрекъсната нужда от ласкателства, но истинското изкуство не би забелязало комплиментите / отнпово от Лудвиг/ . Това тука не е тема за умни мисли, а за композиране. Моля, ако нямаш какво да добавиш просто не поствай! Не те карам!
  11. Благодаря за примера. Аз се опитвам освен гласоводене да успявам да хващам тоновете на хармонията на пианото. Твоя пример ще наложи и двете ми ръце да участват.
  12. CyberGene , Опитах се да променя гласоводенето на акордите, които постнах в примера. Искам мнението ти: наименованията са същите както в реда на предишния пост. Отново Ре, Сол на 7ма, до, сол на седма / минора / и до минор на 7ма. Някакви идеи?
  13. Точно на това са ме учили, честно казано,че квинтите и октавите са забранени. Аз не разбирам кое те е подразнило толква в моите обяснения колко съм добър. Това там постче е самата истина, колкото и да не вярваш. А, ако не си забелязал последната седмица почти всеки ден поствам нови тракове, което означава,че освен,че пиша тук се занимавам и с композиране и видеоклипове едновременно. Ако за тебе това е нещо лошо окей. Не съм те карал да пишеш тук. Постнах, защото искам да се науча да пиша сонатна форма. Затова трябва хармония. И слава на Бог намерих хора, които да ми обърнат внимание. Ако не си забелязал един от последните ми постове съдържа опити по задания на хора, поствали в темата. Т.е аз не съм толкова горделив колкото ме изкарваш. А търпя и критика. Тук не сме дошли да спорим що за характер съм. А що за композитор съм.
  14. CyberGene, за съжаление когато пиша мелодии в повечето случаи се въртя много често в едни и същи последования. Последното мотивче, което постнах в саундклауд е пример за това. Затова сега искам да се съсредоточа върху акордите, които си посочил. После ще се опитам от тях да направя тема.
  15. CyberGene, ще се опитам да напиша акордите, които ми даваш един по един. Така ли трябва да бъде написан първия пример? Този, за който споменаваш най-напред? Втория ти пример / минор / - така ли трябва да е ? Опит за модулиране: Моля за мнения. Засега спирам дотук.
  16. А, забравих - в Моите произведения ако си забелязал има цикъл на тоналностите,който е странен. Пример за това е ето това произведение: https://www.youtube.com/watch?v=56dCpkEeje0 Тук хармонията на първата част е наистина много странна. Това е мнение на всички, които са го чували. Казах ти вече, че Прокофиев е много висока топка за мен. Аз искам помощ по хармония. Хармония на повече от 4 акорда. Предполага се,че тук има хора,които могат да ми дадат съвет. Кое не разбираш от молбата ми?
  17. Въпроса ми е - как да пиша повече от 4 акорда. Какъв е проблема да модулирам- не зная как.
  18. Polyphonie eine е опит за полифония по зададени правила. Имамхе право на 2 октави разположение на двата гласа,като ноти, секвенциите и другите бяха забранени. Целта му е опит. Освен това няма как да се изпълни на живо, защото няма къде да се запише. Не е канон. Това е свободна форма, произведението се казва полифония едно. Каноните са различно нещо от това. Те са структурирани, за разлика от туй. Има опит за сонатна форма в него - до повторението е експозиция, след това е разработка, после реприза. И така. Но аз не съм го постигнал, следователно не е форма. Измислица е. Целта беше да се напишат повече тактове, госпожата ни накара да изпишем поне 2 страници. Това е 4.
  19. ето нещо, което съм писал преди година и половина. https://www.youtube.com/watch?v=I2d8uK12xQo
  20. Проблема бил преподавателите ми......................... Аз уча в СУ. Не уча само музикални предмети. Уча музикална педагогика.Това значи и педагогически предмети. Общо по 14-17 предмета на семестър. Това което виждаш като знания е натрупано 75 процента от мен и 25 от СУ. Там единствения предмет, по който бях обучаван правилно и наистина научих нещо беше Дирижиране на Хор от клавир при професор Теодора Павлович. По Солфеж нямахме никакви лекции- голяма част от нотно грамотните говоря, защото има много нотно неграмотни. Те бяха обучавани на основите на Елементарна теория и солфеж. Ние, останалите буквално бяхме зарязани и нямаше смисъл да идваме на лекции. По хармония ни обучаваше същата асистентка, която обучаваше по теория и солфеж. Жената е на сериозни години, но за съжаление има проблем с обясняването - тя ни изпитваше по хармония, като ни караше да хармонизираме задача с квинтакорди и секстакорди. Никакви други. Това е в първия семестър. Във втория семестър дойде Николай Градев. Този човек започна да ни обучава реално. За година и един семестър той обучи курса на материала до медиантите. Аз не се явявах на изпит при него. Защото на мен бяха възлагани задачи от рода на хармонизирай стария химн на будителите в подходяща форма за изпълнение на хора ни в концерт в Аулата. Или напиши вариации по Тебе Поем на Добри Христов. Реално този човек считаше, че аз съм на много по-високо равнище от останалите по хармония. Неколкократно молих да ми обърне внимание и да ме обучава. Той не искаше, под предлог, че аз пиша хармония, която ми идва от вътре, но нямам нужда да се обучавам по предмета, защото моето равнище на хармония е много по-високо от равнището на останалите в курса. Не желаеше да ме изпитва и не ми даваше да хармонизирам задачи като всички останали, за което аз бях обект на подигравки от курсантите. Пишеше ми винаги отличен шест и ме караше заедно с професор Павлович да се преместя в НМА и да ме учат на теория и композиция за напреднали. Аз нямам самочувствие на добър хармоник. И това е абсолютна истина, след като повечето хора тук очевидно са на мнение,че пиша аматьорски. Понеже не мога да си позволя да уча в НМА и не мога да си позволя да уча частно при преподаватели аз създадох тази тема с цел професионални музиканти да ми дадат практически съвети. В подписа ми има линк към саундклауд. Вие можете да чуете как пиша авторски произведения. Не обръщайте внимание на кавърите и аранжиментите. Те са там за да набирам популярност, защото имам нужда от нея. С цел да мога да се развивам. Затова се извинявам за тази лекция и се надявам,че ще можете да ми давате и други съвети. Защото имам нужда от тях. Тъй като няма къде другаде да ги намеря. А и считам,че от теоретик мога да науча много по-малко от колкото от практици като вас.
  21. Извинявам се за тона си. Преди години се бях опитал да създам сонатна форма. Мисля,че се получи. Всички хора обаче, които я чуха са на мнение,че е съвременна хармония. Ще се опитам да направя хармонизация на мажорна гама. Ще я публикувам тук. Надявам се на мненията ви!
  22. Да, разбирам, TrendKiller. и съм го правил. @CyberGene Аз композирам по слух. Не по правила. Те сами си се спазват. В повечето случаи. нямам квинти и октави в произведенията си. Прочети ми профила, защото се изказваш неподготвен за мен.
  23. Добре. Говориш ми за poliphonie eine. Това произведение ми е изкарало 4 по полифония- какво не е полифоничното в него?????Опитвал съм се да правя анализ на моцартови и Бетховенови произведения. Но тяхната хармония за мен е сложна. И то доста. Една елементарна първа част от соната на Моцарт съдържа цели 14 акорда! Окей, ще пробвам. И ще публикувам.
  24. Драги Dirk, Аз не съм просто начинаещ композитор. Аз съм учил солфеж. Хармония. Музикален анализ. Инструментознание. Симфонична оркестрация. Дирижиране на хор от клавир. И уча полифония. Оркестрово дирижиране. Аз имам нотна грамотност. Аз имам знания по музикална форма. Въпроса е как да приложа на практика Експозиция, разработка, реприза. Аз не мога да си позволя индивидуални уроци. За да се научи човек да пише сонатна форма трябва да знае как да напише хармония с повече от 4 акорда. Затова питам - някой може ли да ми даде съвет? Публикувал съм примери. Аз не съм начинаещ композитор. Аз съм композитор. Защото аз вече имам почти 100 авторски произведения зад гърба си. Аз вече 3 години и повече публикувам свои неща. Писани в нотен редактор, свирени пред публика, свирени на пиано в катедрата ми. Така че не ме сравнявай с темата как се става композитор. Аз не съм начинаещ в това. Аз имам знания по тези науки. Аз мога да обучавам по тях. Въпроса е как да развия хармонията си. Защото аз съм учил хармония до медиантите. По-нататък - не. Аз съм чел учебника на Хаджиев. Но има неща, които не разбирам там. Аз съм класически композитор, прочети профила ми! Целта ми тук е да разбера- как да пиша повече от 4 акорда. Tehanox ме хвърля в безпросветни обяснения. За 2 страници аз не съм видял и един съвет.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.