Jump to content
Българският форум за музиканти

praetorian

новаци
  • Мнения

    3
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Previous Fields

  • Инструмент
    каба гайда

praetorian's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Обществена Репутация

  1. Това е клипа на Бешенджиев.ПП според мен не си прецакал ручилото си, нещо е станало с пискуня. Моето ручило е отначало дебело смазвано с овча лой и пак си свири яката.Смазана отначало ми е и гайдуницата, тя също свири много ясно и силно.
  2. Здравей.Ами, технически ще ми е доста трудно да направя клип как се изработва пискун.Има особености, които трябва да се овладеят на принципа проба - грешка. Изработката на пискун от бъз се различава от тази от бамбук. Има клип в youtube на майстора Здравко Бешенджиев, там има момент с направа на пискун. Като за начало ти трябва много остър нож /аз ползвам нож на Опинел/, сух материал - бъз, или бамбук, ама много сух. И здрави нерви, упоритост. Като за начало аз мога да ти направя пискун бамбуков за ручилото- пари няма да ти искам, да си го ползваш със здраве . Хубаво е да напишеш и отде си. Телефона ми е 0884 596067.
  3. Здравей, моето ручило е правено от Манол от Девин. Аз не ползвам зехтин за смазване/ импрегниране на дървенията на моята гайда. Излолзвам само чиста - пречистена овча лой. Няма проблеми със смяна на звука към заглъхване, или нещо друго. Забелязал съм,че зехтина не върши много работа, освен ако не си нагрял дървената част до степен силно загряване. Та да си дойдем на думата за твоя проблем. Предлагам ти да смениш пискуна на ручилото с бамбуков такъв. Звука е много рязък и ясен. Аз като пусна ручилото имам чувството, че пушилка дига от килима, образно казано. . Ако искаш, мога да ти направя бамбуков пискун да пробваш. На моята гайда съм сложил бамбукови пискуни и на ручилото и на гайдуницата. Не изменят много при влага и студ, а звука е много силен и ясен.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.