Jump to content
Българският форум за музиканти

SethPlate

Members
  • Мнения

    1
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Profile Information

  • Gender
    Male
  • Location
    София

Последни посетители

500 профилни разглеждания

SethPlate's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

22

Обществена Репутация

  1. @Evtim Djerekarov "Машинката изглежда доста интересно! Особено да се гледа как изригва кафето с каймак е много нестандартно. Вероятно балансира топлината по някакъв начин, за да не прегаря кафето като кубинските кафеварки." Принципът на работа е много прост, затова е и гениален (според мен). Водата е така сметната, че когато завиеш горната част на кафеварката, тя измества част от нея в раздела със серпентината (средния отсек дефакто). Когато се загрее най-долната част, водата в нея става на пара (120 градуса) и на 9 бара се отваря клапан, който я пуска нагоре. Така тя тръгва през серпентината, която е потопена във тази изместената вода, която не е затворена (на атмосферно налягане е) и си ври нормално на 100 градуса. В добавка, средната част има и специални ребра (като на радиатор), които в добавка със серпентината и 100-градусовата вода, охлаждат много точно 120-градусовата пара до около 93-94 градуса. По този именно прост, но много точен начин се гарантират консистентно 9 бара налягане и 93-94 градуса температура на водата.
  2. Отдавна не съм писал, просто защото нямаше нищо ново около мен и кафето. Днес обаче имам нещо интересно да ви покажа, което моля да не бъде приемано като реклама на продукт, защото не е. Искам да е ясно, че не съм обвързан по никакъв начин с производителя и не получавам афилиейт комисионни или други подобни. Просто споделям информация за новата си придобивка. И така, успях да се сдобия с бройка от първата разработена самостоятелна кафемашина за котлон на фирмата 9Barista. Уникална джажа! Това нещо може да прави перфектно еспресо напрактика навсякъде, стига да имате смляно за еспресо кафе и нещо, на което да го нагреете. И не само прави еспресо, амо го прави и много консистентно и няма никакви отклонения между шотовете (стига само да не променяте едрината на смилане и начина на нагряване). Изработката на машината е 100% неръждаема стомана и е супер прецизна, с минимално допустимите луфтове. Това разбира се е отразено и в цената (около 250 паунда без ДДС в Англия, което докато дойде до вас си става около 700 лв ориентировъчно). Цената обаче си струва всяка стотинка и горещо препоръчвам на всеки, който има възможност да инвестира в такава машина (да, това е инвестиция, която ако се поддържа, ще ви надживее, защото освен уплътнения, друго няма какво да се амортизира в нея). Времето за направа на кафе от 0 е около 6 минути макс. Включвате котлона на максимум (при мен е степен 9) и в момента, в който чуете, че водата ври (чува се ясно), намаляте силата на огъня (при мен я намалям от 9 на 6) и след малко имате 100% автентично еспресо. Ето и един клип на доста добър шот, който направих (от първия път, между другото, защото мелачката ми е настроена за еспресо машината ми) За по-любопитните, повече клипове и подробности по темата има в Youtube (търсете 9barista espresso machine) и сайта на производителя.
  3. На мен пък този форум си ми харесва и не мисля никъде да се местя.
  4. Прочетох последните мнения относно Дъбов и тъй като съм му фен като цяло, ще споделя и моите впечатления. За съжаление, напоследък и моите наблюдения от там не са много позитивни. Нещата сериозно се насочват от нещо бутиково, където бързата печалба не беше цел (или поне така се усещаше), към поредното лъскаво модерно ново нещо, по което се очаква да въздишаш и да се хвалиш пред приятелите си, че си посетил/опитал. Аз бих го нарекъл кафе-аналога на оная фирма с отхапаната ябълка, която е на практика като секта и каквото и да обърка, все потребителя е виновен (примерно ако телефонът няма обхват, не е в него проблема - във вас е, не го държите правилно ) и това се приема за ОК от потребителите ѝ. Тази тенденция сериозно ме дразни напоследък. И очевидно не само мен. Сещам се за няколко заведения, които предлагаха кафе на Дъбов и просто спряха (защо ли?...). Във фантастико също предлагаха био-кафе, което всъщност беше на Дъбов и последния път като отидох казаха, че вече не го предлагат. Откровено неприятно ми е и че смениха политиката си и започнаха да пишат примерно кафе Етиопия (вместо да пише Етиопия, ферма Моплако да речем). За мен това е epic fail по простата причина, че отделните ферми (в случая Иргачеф е по-цитрусово, с по-малко сладки нотки, докато Моплако е меко и с ясно изразен вкус на мед и по-ниска киселинност) произвеждат различно кафе с различни вкусови и температурни характеристики и купувайки просто Етиопия (която ферма се падне в момента), се губи всякаква консистентност в качеството. Залага се и се препоръчват In-house блендовете (по чисто финансови причини спекулирам) и хората при първа възможност се подканят да се запишат на курсове за бариста и други подобни. Всичко това ме разочарова доста трябва да призная и напоследък все по-рядко си вземам кафе от там, което е тъжно, защото смятам, че Дъбов може да продава най-доброто кафе в София. Зная, че тук има много фенове на Домани, но с риск да се обиди някой ще споделя, че личното ми мнение, след като съм пробвал няколко пъти техни кафета, е че подхождат доста по-аматьорски от Дъбов, а залагам и че купуват доста по-евтини кафета, които препичат една идея повече (аз харесвам умерения City роуст, а те го правят повече към тъмния French, а конкретни партиди отиват дори към по-тъмния Italian) и това се усеща в качеството на напитката. Това разбира се е персонална позиция и не искам да ангажирам никого с нея, а просто да я споделя. Всеки решава сам кое харесва и кое не.
  5. Аз също от личен опит мога да потвърдя, че единичния портафилтър е с изначално компрометиран дизайн (заради коничната форма) и в общи линии прави посредствено кафе. На моята Бразилия съм установил че 18 грама кафе са перфектното количество за ристрето допио (20тина секунди за 20-25 мл шот). Имам нормален и bottomless портафилтър и с двата резултатът е перфектен на вкус (аз не мога да направя вкусово разлика между двата шота). Според мен основното е по-скоро да имаш хубаво кафе (задължително току що смляно), да си загрял и подсушил групата, портафилтъра, кафето да е с консистентен грайнд и коректна текстура (едрина на частиците) за конкретната машина. За горещата и подсушена чаша с яйцевидно дъно няма да казвам, защото тя се подразбира. Това направено ли е - няма как да не стане хубаво кафето.
  6. А с Gabco не може ли, не доставят ли на UK адрес?
  7. Убеден съм, че е много добра мелачката, но си е за ентусиасти само. Иначе те разбирам прекрасно (ако не те разбирах, нямаше да си играя правя час и кусур сладолед у дома, вместо просто да купя от някъде занаятчийски).
  8. Ръчната мелачка изглежда страхотна наистина, но няма как разумно да ѝ оправдаеш цената от близо 700 лева (освен с ентусиазъм, както аз си оправдах купуването на домашна сладолед-машина за 2000 лева ). За тези пари ще вземеш доста сносна електрическа (ако не е нова, ще е дори топ марка), която да няма да е преносима, но няма и да въртиш (освен пък ако не държиш). За преносима, Хорио-то е перфектна (аз я ползвам за еспресо и за турско кафе). Е, не е като тази разбира се, ама тя струваше и 10 пъти по-малко от тази. Все пак, ако си вземеш такава, CyberGene, ще се радвам ако я вземеш някой път в офиса за да я видя и да я тествам.
  9. Има доста видове но на мен лично фаворита ми е Portaspresso. Ето линк: Друга хубава машинка (доста под горната според мен) е ROK Espresso. https://youtu.be/wqtgnSnoAao?t=193 За съжаление, никоя от тях не е евтина и трябва много (ама наистина МНОГО) да ги искаш за да си ги купиш. Но ако човек държи на хубаво кафе в гората примерно, не са много вариантите.
  10. Днес правих малък тест с ръчна кафемелачка. Ето и малко информация по темата... Отдавна се канех да си купя една мелачка на Харио (моделът е Харио Слим) за да я ползвам като ходя някъде и не мога да си меля с електрическата. Та днес най-накрая я получих и реших да тествам за да видя ще стане ли за хубаво еспресо. След 2 тестови опита за настройка на едрината, от 3-тия път успях да направя перфектно еспресо, не по-лошо от това с електрическата. Неприятното е, че с ръчната мелачка се мели доста бавно на ръка, но аз набързо я оптимизирах с винтоверта и един преходник от комплекта ми с накрайници за отвертки. Та с винтоверта за около 3 минути смлях кафето безпроблемно и шота стана страхотен. И така, ако някой се чуди, става ли с Харио мелничка хубаво еспресо с машина, отговорът е - да, става. Особено ако имате винтоверт под ръка (и без него ще стане, ама си трябва търпение). Отделно ползвах и ъглов адаптер като този: http://www.mashini-instrumenti.com/en/nakrajnici-i-bitove-za-otvertki-i-vintoverti/1106-drzhach-glov-s-rkokhvatka-1-4-90-narex.html , за да са ми винтоверта и мелачката на буквата П, вместо едно върху друго.
  11. Аз не разбрах, че ти си от клуба Направи си сам... Ето ти още малко информация за трипосочния клапан: http://www.baristaexchange.com/profiles/blogs/more-than-you-ever-wanted-to
  12. Явно няма да стане без да обяснявам... Това, за което питаш, е така наречения 3-way solenoid valve или трипосочен клапан - нещо, което се счита за екстра при кафемашините и както се сещаш, на евтините го няма (аз поне не съм виждал машина под 200 лева, която да има такъв). Презюмирам, че под китайска/пакистанска ти всъщност имаш предвид евтина машина и в тази възка, няма нужда да припомняш въпроса си, защото отговора е на 99,99% ясен - просто нямаш такъв клапан. Колегата Евтим, когото много уважавам, неслучайно ти е написал, че става дума за машините от по-високия клас. Именно затова ти обърнах внимание за скъпите и евтините машини - подробност, която има своето значение (вярваш или не) за крайния резултат, в това число и за "спеченото" кафе от цедката, за което говориш. Все пак, ако искаш да провериш и останалия 0.01%, можеш да намериш в интернет пълната спецификация на твоя модел кафемашина и да видиш дали пише, че има 3-way solenoid valve.
  13. Шанса да има такъв клапан на ниския клас кафемашини клони към 0 (в масовите машини за 100-200-300 лева няма със сигурност). Относно това, че не ти трябва мелачка и скъпа машина (дефинирай скъпа?)... Трябваше с това да започнеш. Щяхме да сме наясно какво искаш да постигнеш. Сега знаем, че пари не ти се дават, което на практика означава, че не ти е важно да пиеш хубаво кафе, а нещо там да прилича малко от малко на кафе. Ако наистина си прочел темата, предполагам си наясно че няма вариант, в който хем пиеш истинско еспресо, хем минаваш със 100-200 лева - или е едното или другото.
  14. Ако искаш да пиеш хубаво кафе, остави китайците и си купи хубава мелачка.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.