Jump to content
Българският форум за музиканти

Vanden

новаци
  • Мнения

    5
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Относно Vanden

  • Рожден ден 03/02/1976

Previous Fields

  • Инструмент
    Squier Strat

Profile Information

  • Gender
    Male

Vanden's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Обществена Репутация

  1. Да, в Ютюб всичко изглежда много лесно, съзнавам че там първо има монтаж, после хората, които са го снимали не го правят за пръв път... Всъщност пърия ми опит беше с бор (което знам, че е лесно за обработка), от който направих китара-играчка за дъщеря ми и беше зор само с ръце, но така се вманиачих, че не ме виждаха вкъщи докато я правех. Оттам се зарибих да проучвам как се правят истински китари. С повечето ръчни инструменти съм се оборудвал. Махагона не е за масички а за подови на настилки на открито - на много заведения съм виждал такива - имат едни кантове по продължението си; и се надявам, че наистина ще е сух. Май се пренасочвам към идеята да го направя от много различни слепени трупчета. И май ще взема да направя грифа отделно - ако има нужда от дори малък ъгъл завучи по-логично... Китарата на Patzo е убийствена! (Незнам как съм пропуснал този пост като преглеждах целия форум първоначално.) Благодаря за съветите! Надявам се до една година да съм започнал с експеримента
  2. За подкрепата искрено благодаря! Даже съм много приятно изненадан от вниманието. Ще обърна сериозно внимание на дървото и ще изчакам, докато открия нещо добро, защото така съм се вманиачил в проучвания последния месец, че ме сърбят ръцете да започна още утре. Относно материала - забелязал съм, че на много места се предлага "декинг екзотична дървесина", сред които фигурира и махагон (което забелязах, че е по-точно вида сапеле) и за кето се твърди, че изсушено до 2% вода (нормално изсушената дървесина била около 12%). Веднага щом открия търговец, който е навит да ми продаде само една дъска, ще я пробвам дали се работи лесно или ще ми счупи триона Ако се поддава на обработка ще пробвам да я вкарам в сглобката на общото парче.
  3. Благодаря за съвета! Успокоих се, че може и без ъгъл Много е възможно за подхождам грешно, типично като за новак. Реших, че да направя джоб в тялото и край на грифа, които да си паснат толкова добре, че всичко да е право и центрирано, ще е много по-трудно, отколкото всичко да е от едно парче. Затова стигнах до тази идея. А за дървото - разбирам - много информация изчетох, но май докато не опитам няма да схвана напълно последиците. Разчитам че тръсрода и много лак отгоре ще я предпазаят от изкривяване... Ако на някой му е интересно ще споделям как върви (и евентуално какво не може да стане в домашни условия). В крайна сметка най-лошия вариант ще е да си я окача на стената за украса
  4. Благодаря за отговорите! Досещам се, че има някакъв хумор във въпроса ми, особено за тези, които са в час, но съм съвсем сериозен в намерението си Да, търсил съм building plans, имам свалени на различни китари, изгледах много филмчета със съвети, с как се прави. Но това не го разбирам и затова питам. При Гибсъна и цигулките бриджа е много висок и според скромната ми информация това е причината за големия ъгъл. Neck thru китарите например имат ли ъгъл?
  5. Здравейте на всички! Аз съм аматьор музикант и наскоро бях обсебен от силно желание да си направя сам китара! Не защото искам да ми излезе по-евтино, защото ще ставам лютиер или друго, а просто обичам да правя неща, искам да пробвам дали мога да направя нещо, което ще свири Като хоби. Преди да започна дизайна прерових всичко, каквото може да се намери в интерент по темата (включително и тук, във форума на muzikant.org), на теория почти всичко ми е ясно, с изключение на т. нар. neck angle или ъгълът под който се съединява тялото с грифа. По този въпрос искам да помоля за помощ и съвет. Малко информация: ще използвам дължина на струните 25.5", Fender тип "nut" и подобно заобляне на фретборда. Ще има само един хъмбъкър при бриджа. Преди да завърша самия чертеж на хартия ще закупя всички части, които няма да изработвам сам (ключове, nut, прагчета, trus rod, хъмбъкър, бридж, копчета, изход за аудио кабел и тнт), за да мога да направя точни измервания с реалните части. Т.е. китарата, погледната в лице, ми е приблизително ясна. Засега планирам да я направя от едно цяло дърво (клен може би) - тялото и грифа няма да се разделят. Ще я правя изцяло на ръка, единствения електрически инструмент, който имам засега е бормашина, но може би ще инвестирам в една оберфреза. Това, което не ми е ясно e профилът й, и по-точно ъгълът, под който ще бъде грифа спрямо тялото (neck angle). Защо ми е неясен? Четох защо съществува този ъгъл (височина на бриджа), как варира в различните модели китари; как се определя; намерих готови калкултори за изчисляването му. Но... ..след като поръчам от дърводелец дърво с размери (грубо) 100/40/5 см, което да изгладено откъм страните, очертая и изрежа формата на китарата ще имам един равен от всички страни контур на китара. Как от тази позиция (като имам да изкопая канал за trusrod-а и да залепя отгоре му фретборд) мога да направя ъгъл на грифа с подръчни инструменти??? (така и не разбрах как се постига този ъгъл на Fender-ите, при положение, че и долната част на грифа и самото му седло в тялото са под един ъгъл на всички чертежи - там, където се съединяват с винтове) След това започнах да разсъждавам: ЗАЩО трябва да има ъгъл на грифа спрямо тялото? Направих си една схема (извинете грубия чертеж), на която грифа и тялото са на една равнина. Ако успея да вдълбая нъта така, че да държи струната на 1мм от прагчетата и вдълбая бриджа така, че седлата му да са на същата височина спрямо върха на лицето (още незнам какъв ще е бриджа, но най-вероятно тип fender без тремоло) и си поиграя с височината на фретборда, ми се струва напълно възможно между струните и тялото да има около 1 см пространство за свирене, както и това ще е достатъчно за да може да се настройва височината на хъмбъкъра. Това измислих за този ъгъл - че ако го няма, всичко ще е наред. Дали съм прав или бъркам някъде?
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.