Jump to content
Българският форум за музиканти

therealbadmadafaka

Members
 • Content Count

  165
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

therealbadmadafaka last won the day on May 11 2020

therealbadmadafaka had the most liked content!

Community Reputation

56 Excellent

About therealbadmadafaka

 • Rank
  Редовно навъртащ се
 • Birthday 01/01/1981

Profile Information

 • Gender
  Male

Recent Profile Visitors

774 profile views
 1. therealbadmadafaka

  Купувате ли на сляпо?

  Ако разглежда човек обявите из "продавалниците", ще забележи, че има доста китари с описание от типа на "купена е от ХХ сайт, чисто нова е, само е отворена за проба". Това за мен повече от всичко доказва правотата на съвета да се пробват поне китарите.
 2. therealbadmadafaka

  Поддръжка и ремонт на китара.

  Качествен, "истински" материал за пикгард се продава в "Камертон 99".
 3. therealbadmadafaka

  По какво да различим фалшивите китари

  С риск да ме оплюят феновете на Епи (като дисклеймър казвам, че аз самия съм им фен, но на китарите цялостно), за мен с малки изключения, адаптерите им нямат "стойност" дори като за 30-40 лева. На "малките изключения" отзад пише "Epiphone USA" с точно същия стил, като надписите на Гибсън адаптерите. На останалите, не случайно нежно казват "mud-bucker" по западните форуми.
 4. therealbadmadafaka

  Избор на първа китара до 700лв

  Аз съм силно впечатлен от изработката и качеството на евтините, правени в Китай Gretsch. А субективното ми мнение е по-скоро да си купиш само китара за целия бюджет, който си отделил и за двете, а за усилвател да събираш натам. Не за друго, ами китара под хилядарка нова, която да има потенциал да ти остане любима за по-дълго време, е малко вероятно да намериш, поне от моя опит. В този бюджет втора ръка е по-вероятно да намериш нещо наистина стойностно, че и от "класически" дървесини, които стават все по-редки (визирам rosewood-a на фретборда главно).
 5. therealbadmadafaka

  Gibson Owners' Club Bg

  @chris_barnes: Не, че е нещо странно това, което казваш за студиото (че не е било "стабилно" дори след ъпгрейдите), но от чисто любопитство: пробва ли нещо афтърмаркет в областта на бриджа? Имам студио "от новите боклуци" и когато след ваденето от кашона при задължителната за мен смяна на струните погледнах т.н. nashville бридж от задната страна, където ясно личи качеството на изработката на детайла, веднага се зарових в нета за подходящи ъпгрейди - оказа се след малко четене, че този бридж при "евтините" гибсъни е задължителен ъпгрейд. Оригиналния не само, че отзад изглежда ridiculous и недоправен, при внимателно сравнение с новия (в моя случай избрах gotoh пред tonepros, които са двата обсъждани като перфектния ъпгрейд), на оригиналния всичките седла стоят някак накриво (ако го гледаш само него, може да не забележиш, но като го сложиш до "истински" се вижда). Като "екстра" от новия, струните се подравниха перфектно по винтовете на бридж адаптера, което не беше 100% така с оригиналния. След този ъпгрейд, за мен единственото дразнещо нещо в китарата остана качеството на финиша - имах Джуниър 2015, донасян от Щатите и качеството на финиша на двете е тотално несъизмеримо (дори и при всеобщото мнение какво недоразумение е цялата серия от 2015) - буквално след всяко хващане на китарата, намирам следи върху финиша, като последния "хит" беше, след като я бях оставил да хване прах на стойката, после се наложи да полирам с паста задната част, защото беше станала като матирана дори след избърсването на праха с фин микрофибър... Май не е случайно, че повечето по-нови студиа, които гледам из нета са "ъпгрейднати" със сваляне на боята. Добре, че (субективно, според мен), очуканата и захабена, че дори и с напълно изстъргана боя визия, се връзва на Gibson Les Paul.
 6. И тук да напиша: Хиляди благодарности на [mention=11807]lyu_records[/mention]!
 7. therealbadmadafaka

  Винт за височината на струните

  Не разбирам от floyd тремоло, ама дали случайно не е това: http://camerton99.com/product/7808/catfish-vintche-za-tremolo-s-dve-dupki.html
 8. Ако и двата ти харесват по отделно, аз бих направил два отделни кабинета с тях + бих си направил на тях опции да си ги връзвам един с друг, ако толкова държиш да ги чуваш заедно (ще стане или с къстъм кабел, или с допълнителни жакове на кабинетите, а при някои фабрични кабинети е реализирано с ключе на кабинета - има варианти и не е rocket science да се реализира). С 25 ватов драйвър за 50 ватов усилвател наистина трябва да си внимателен, особено с гейн (аз лично не бих го ползвал така).
 9. Изглежда перфектно, но по-скоро нямам време и желание да се уча на нов tool (да чертая) само заради тая пластмаса. Ако ти се занимава да начертаеш моя и да ме насочиш кой да го изреже, кажи ми какво ще ми струва това и да почвам да търся еднослоен материал... :)
 10. Благодаря за всички предложения и идеи, но както писах, вече купувах два, които не станаха, "алито" съм го изровил и където има показани размери, няма да станат. Ясно е, че сам ще правя пореден опит за качествено изрязване и финиширане на ръка (въпреки, че и това писах, че не става със задоволително качество, а не е като да не съм детайлист), но ако все пак някой с машини и материали реши да помогне (изкарвайки някой лев в процеса), моля да се свърже с мен (на ЛС или да пише в темата).
 11. На клиповете в тубата изглежда доста лесно ако има човек table router (както и да се казва това на български, предполагам някаква фреза), а това, което аз искам е само изрязване на форма, без дупки за адаптери. Дори дупките за винтовете мога сам да си пробия и обработя да са конусовидни, единствено скосяване на ръба трябва да се направи, което изглежда елементарно с този инструмент. Определено не гоня цена от "5 лева", буквално и образно казано. Гоня качество и custom визия.
 12. И аз мисля, че няма да им се занимава в рекламните агенции да копират форма от картон, но тук има лютиери, които имат инструменти, машини и (предполагам) материали да ги изработят, затова съм пуснал темата. Както написах, да си го изрежа сам не става с търсеното качество без специфични инструменти / машини.
 13. Никой ли..? За да осмисля още малко теоретичните усилия на който се навие да направи двата детайла, ако има опция да се направят в цвят "cream" (бяло-бежовото), също от еднослоен материал, бих поръчал два комплекта - един черен и един cream.
 14. Видях няколко теми, свързани с изработка на пикгард, но не намерих решението, което ми трябва. Търся някой да ми изработи еднослоен (черен) пикгард + пасваща към него капачка за trussrod. Китарата е Epiphone SG, Пикгарда е "винтидж" (демек малкия, само от едната страна стои, а не целия в средата, известен като "batwing"). За изработката мога да предоставя прекопирана на картон формата на оригиналния пикгард. Капачето на тръсрод отвора го нямам, но мога да се опитам да го "нарисувам" също на картон (все пак ще е най-добре ако се намери мостра или файл - Епифон слагат еднакви капаци на всички китари от някаква година насам, но са доста трудни за намиране, освен ако не се намери Епифон китара със здрав, от която да се прекопира, или както казах - готов файл някъде). Опита ми досега: Купих два готови пикарда, които уж бяха за точния модел, нито един не пасна. Изрязах сам с дремел от голям трипластов пикгард, но дори и след доста часове труд по "финиширането" му на ръка, не постигнах желаното качество. Същото важи и за капачето за тръсрода общо взето. Въпроса ми е дали тук има, или дали може да ме насочите към лютиер в София, на когото 1) му се занимава да изработи тези неща 2) ще ги направи наистина качествено? Задължително трябва да са от черен, еднопластов материал (какъвто не мога да намеря, тоест човека трябва да разполага и с материала). В други теми видях отговори от типа на "отиди в някоя рекламна агенция" - така зададен отговор не ме урежда, освен ако не посочите точно коя агенция и нямате конкретен опит с нея в изработката на точно такива детайли. Благодаря предварително за отговорите.
 15. Повода най-често е прекалено затягане на винтовете на грифа, а причините могат да са свързани с недобре изсъхнала дървесина, прекалено дебел слой боя или кофти комбинация от двете. Мислел съм си, че теоретично може и да е някаква "структурна недомислица", въпреки, че този модел китари ги има от 70+ години и си се правят все така (демек едва ли). Наблюдава се дори при американски фендери и ако е само в боята няма причина за притеснение. Ако е обаче и в дървото, рано или късно ще стане доста по-зле, лошото е, че много трудно ще прецениш дали е лака или дървото. Повечето евтини китари (скуайърите под топ класа им не правят изключение) са от т.н. basswood (на български май е топола, въпреки, че съм срещал класически преводи като "басово дърво"), което е доста по-меко от клена на грифа в случая и при натягане е логично то да "мръдне" и да се деформира повече и оттам да се получи пукнатината. Можеш да сложиш белег или хартиено тиксо в края и да наблюдаваш дали пукнатината се уголемява. Ако не се - свиркай си (буквално и преносно). На мен лично от снимките не ми изглежда да е проблем.
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.