Jump to content
Българският форум за музиканти

Калоянчо

Members
 • Content Count

  69
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

9 Neutral

About Калоянчо

 • Rank
  Навъртащ се

Previous Fields

 • Инструмент
  Китара

Recent Profile Visitors

476 profile views
 1. Калоянчо

  Ръждясали струни

  ^темата дами е от 2006та или 2019та, мисля че няма значение. А относно струните - каквото и да съм сложил все ръждясва. Няма значение марка и модел. Пробвал съм Elixir, Ernie Ball, GHS, Dunlop и още няколко марки. Ноември ще сменям струни и сигурно ще пробвам Paradigm, но сигурно резултата ще е същия както обикновенно - след две-три седмици ще почнат да ръждясват. Просто е и до ръцете на свирещия. За разлика в звука всеки може да прецени за себе си. Поздрави и мир! Cheers!
 2. Калоянчо

  ESP EC-256 или Epiphone LP Standard Plus Pro

  ^просто е по-слаба точка от конструктивна гледна точка. То по принцип изначалния дизайн на ЛП е по-кекав заради наклона на главата назад, а ако е залепен е още по-слаб. Сега, не ме разбирай, че се чупи с поглед, но просто се чупи по-лесно от други модели на пазара. И тва не важи само за Gibson/Epiphone, а и за ESP/Ltd, Harley Benton и за всички решили да правят техен вариант на ЛП. Едит: така изглежда
 3. Да почна оттам, че РАМ паметта и 16 гига ти стигат. Естествено колкото повече, толкова повече. Процесора според мен е по-важен. Относно аудио интерфейса/звуковата карта - няма да сбъркаш нито с Focusrite-a, нито с Mackie-то. Латенцията, по начина, по който аз я разбирам, е времето в което звука излиза от източника и се възпроизвежда през монитори/слушалки. Там колкото по-малка, толкова по-добре. Естествено не очаквай нещо фрапиращо като закъснение, става въпрос за някоя и друга стотна/хилядна от секундата. От опит казвам, че с микрофон за скайп, включен с 3.5мм как в 10 годишен лаптоп и включени една камара амп симулации в Reaper, латенцията беше под една секунда, така че си вади изводите. Щом тепърва започваш надали ще ти трябват много входове. 2 стигат, но пък след известно време ще искаш да разшириш системата, така че да се "запасиш" с няколко, на първо време излишни, входа не е излишно. Самия интерфейс (USB 2/3/Thunderbolt) - ако имаш възможност вземи си Thunderbolt - към момента това е най-бързия интерфейс. Не мисля, че в момента се произвеждат каквито и да било карти с USB 2.0. Може и да греша естествено. USB 3.0 е най-масовия порт на повечето компютри, с него също няма да имаш проблеми. Може да преровиш форума, има още няколко теми, които биха ти били полезни с решението. Успех с избора!
 4. Калоянчо

  Съвети за бързо свирене?

  В общи линии няма shortcut. Започваш бавно и постепенно увеличава скоростта. След 6 години свирене все още се мъча да изсвиря Master Of Puppets с пълна скорост. Всичко е до това да ти заякне ръката. Конкретно за парчета на Металика, особено за ритъм партиите, се опитай да видиш как папа Хет държи перцето, на мен ми помогна. Отне ми доста време да свикна с тая техника, но още дори като почнах ми беше по-рано да ги свиря. Успех.
 5. Калоянчо

  Усилвател за домашно ползване

  Погледни примерно и Mesa Mark 5.25 или 5.35, също и Mini Rectifier/Rectoverb. Laney IRT Studio и Orange Rocker 15 също са варианти. Всичко изброено до тук става за домашно ползване и за репетиции или клубове. Engl-a е по-ограничен от към възможности, макар че, ако не искаш нещо покриващо спокойно почти всички стилове е добър вариант.
 6. Калоянчо

  Усилвател за домашно ползване

  Mesa, Orange, Peavey, Laney, Hughes & Kettner, Engl - всички имат и малки усилватели, доста често мини версии на големите, предвидени точно за това което искаш. Почвай да обикаляш магазини и да пробваш. Всеки ще ти каже кое звучи по-добре за негоите вкус и уши. Ако си в София ги има всички изброени марки (за H&K не съм сигурен).
 7. Калоянчо

  Усилвател за домашно ползване

  Както казах вече, към ламповия усилвател си взимаш атенюатор или каб сим и си свириш тихо без да губиш от качеството на звука. А като ти се отвори възможност отиваш някъде, бичиш волумето на 10 и си правиш кефа. Axe Fx е доста близо до това, което НЕ искаш да правиш - да забиваш в плъгини. Имаш десетки симулации на ампове, ефекти, кабинети и what not и тогава като се почне с "ама кое ми харесва повече? Ама тоя дилей или другия?..." и няма край и в крайна сметка повече време губиш в търсене на Звука, отколкото в свирене. Което не мисля, че е целта в крайна сметка. От чиста проба любопитство - отговорил ли си, сам на себе си, какъв звук търсиш? Ако не кажеш какво търсиш, надали някой ще ти каже как да го постигнеш.
 8. Калоянчо

  Усилвател за домашно ползване

  Дали си струва ти сам ще си прецениш. Освен Revv G3 има още една камара драйв/дисторшън педали на пазара. За домашно ползване си струва. Това важи, ако си доволен от останалите ефекти и чистия канал на Катаната. Ако ли не, бих инвестирал в някакъв high-gain лампов амп и атенюатор/cab sim. След това бих си донагласил звука с камиончета. Axe-FX и АХ8 са интересни, но мисля, че са по-адекватни за живо свирене. В крайна сметка всичко опира до вкус и бюджет. Възможните сценарии са доста. И всичко си зависи какво точно искаш. Можеш да изчетеш и всички теми във форума. Поздрави и успех!
 9. Калоянчо

  Ъпдейт

  Като влизам от телефона не намирам бутона "Нови мнения". Ако имате идея къде е, казвайте.
 10. Калоянчо

  Избор на китарен усилвател

  Blackstar-чето не е лошо. Преди време пробвах 30 ватовото за един приятел. Ефектите са адекватни, амп симулациите задоволителни като за такъв амп. TVP технологията е интересна, позволява да избираш какво стъпало да симулира. Минус, за мен лично, е че не идва с фуутсуич. От Line 6 Spider нямам наблюдения над петата серия, но ако съдя по 4ката може би само чистия канал ще е що годе адекватен. Може да погледнеш и Roland Cube 80, Orange Crush CR60. Последния не е моделиращ, но звучи прилично. Успех с покупката!
 11. Гласувах за Master Of Puppets, защото е най-добрата комбинация от сложност на композициите, агресия, текстове и всичко останало. Много добре балансиран във почти всяко едно отношение. От композиционна гледна точка - Justice без да се замислям. От гледна точка на агресия - Kill 'em All, но става ли въпрос за комерсиален успех - Черния албум. Load/Reload са ми твърде блусарски и нетипични за групата, но естествено си имат своя чар и в тях има някои много добри парчета. St. Anger - агресията е налице, но е доста експериментален и на доста хора не им допада (особено заради барабаните), на мен ми харесват някои парчета. Death Magnetic - опит за повторение на Justice. Подобна ситуация като при Justice - нов басист и т.н., но е леко скучноват и няма нещо, кой знае колко запомнящо се. Hardwired - old school Metallica с по-модерно звучене. Пак - нищо кой знае какво. Но знам ли и аз, може би след години хората ще го броят за един от класическите им албуми пръкнал се във времена на ниски китари, джент и т.н.
 12. Калоянчо

  EMG 81TW/89R смяна?

  EMG ползват т.нар. solderless система. Така че, ако искаш да сменяш адаптрите и не ти се рискува с поялник всичко на EMG би трябвало да ти свърши работа. От гледна точка на звук всичко опира до вкус, експерименти и т.н.
 13. Калоянчо

  Еквивалент на RG321MH

  Тъй... китарата от втория линк е с флойд тремоло, допълнителен среден single coil адаптер, китарата от първия линк е с двойка хъмбъкъри и фиксиран бридж. Ако намериш на приемлива цена и в прилично състояние Epiphone Matt Heafy сигничър модела, бих ти казал да го пробваш и ако ти хареса да го вземеш. Със сигурност ще се доближиш до саунда на Trivium и една купчина други групи. Доста по-добър вариант е от тези китари, които си посочил.
 14. Калоянчо

  Домашно студио

  В такъв случай бих ти препоръчал Shure SM7 и някакъв преамп. Един интерфейс, примерно Focusrite 6i6. Готини монитори и Monitor control за идеята ти за switching. Едни хубави затворени слушалки за тракинг и едни отворени за миксиране. А с останалото може да се погрижиш за акустиката на стаята.
 15. Калоянчо

  Китара cort cr250

  Силно се съмнявам. CR мисля, че е абревиатура на Classic Rock - серията от която е китарата.
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.