Jump to content
Българският форум за музиканти

Yordan_Andonov

Members
  • Мнения

    99
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от Yordan_Andonov

  1. Защо да е глупаво? Момчето няма опит с такива кирари и е решило да заложи на по-сигурно и да си закупи от магазина. И аз като съм дал 600 лв за ново епифонче съм постъпил глупаво ли? Че един познат на мой познат ми предлагаше 2-ра ръка епифонче за 500 лв... Не е много по-евтино. Не може всички да разбираме от китари и да знаем колко е качествена само по мириса. Затова има музикални магазини и консултанти, на които им се плаща да презентират конкретна стока. Какво ако я вземе втора ръка и примерно е сменен половината хардуер и тнт, продавачът ще му уважи рекламацията ли? Съгласен съм с покупка втора ръка, но само ако знам какво да гледам. И в двата случая има риск, но поне в единия има някаква гаранция.
  2. Има доста истина в това. Аз свиря само на бридж и много рядко на нек. Отначало си мислех, че е някаква спойка на самия адаптер, но когато го разцъкам се оправя. Най-вероятно масово е от ключовете, щом и други колеги имат подобни проблеми.
  3. Същият проблем с мойто ЕПИ Лес Пол Стандарт. Явно им е болежка този превключвател (ако е от него).
  4. Не знам дали е точно това, което търсиш, но е все нещо. http://akordite.com/index.php?option=com_chordbase&Itemid=26&task=viewSong&song_id=15 Поздрави!
  5. Ще си позволя да възродя една "прашлясала" тема. От доста време търся и не мога да открия таб на Supermax - It ain't easy. Не е задължително да е за Guitar Pro, може и да е някакъв линк, но каквото и да е ще свърши работа. Ако някой ще ме пита, не не мога по слух. Благодаря предварително.
  6. Хаха, разпиля ги, но е факт! Може би единственото, което ми липсва е рекламите за дамски превръзки, където дават кайсии в светли панталонки в близък план.
  7. На мен темата ми е интересна (казвам го като начинаещ). Ще си позволя да направя едно сравнение с автомобилизма, което за мен е доста сходно. Имаш бърза и добре подготвена кола. Иска ти се да натиснеш на някой прав участък, или другаде, където те "погъделичка". Ами и при мен е така. И аз искам да натискам и да доближавам колата до нейният максимум. Тук обаче идва голямото "НО!". Закона не го позволява! И така е правилно. По цял свят има писти, ралита, италиански преследвания и куп други дисциплини, където можеш да извлечеш максимума от автомобила си. Всичко друго е незаконно! За мен до голяма степен е така и със свиренето в къщи. Вярно, нямам лампов усилвател и скъп гиг, но сте наясно, че с моето 20 ватово транзисторно кубче на Роланд, озвучавам половината квартал. Винаги обаче гледам да се съобразявам с часа и малкото пъти в които си позволявам е да си пусна бекингтрака и да усиля повече, го правя за една две песни. Ей така да се изкефя. Честно казано и на мен няма да ми е приятно да съм се върнал от нощна смяна и някой да почне да опъва жици. Изводите, които аз съм си направил са, основни свиря на слушалки. Да ефекта е доста далеч от свиренето без слушалки, но за практис е ок. Второто нещо, което за съжаление рядко правя е, че имам едни познати с репетиционна и пичовете са ми казали да ходя, когато искам, но може би възпитанието ми и чувството за натрапчивост се пробуждат в мен и не ми е много удобно. Най-удачния вариант за мен е точно такъв. Репетиционна, група, участия. Та да си начешеш крастата както трябва. Вярно скъпо и ангажиращо, но клишето гласи, че кефа цена няма. Някой може да каже "...Да, ама ние говорим за усилвател за вкъщи..." Да има такива, но който иска да жули яки жици и сола... има слушалки, който иска китарата му нежно да засвири ББ Кинг, пуска си клийн каналчето на едноватовият усилвател, сипва си едно питие и се отдава на мекия лампов тон. Всичко друго е некоректно и незаконно.
  8. Викаш, да не се притеснявам Всичко е трупане на опит. За другия път ще знам.
  9. Така, редно е да пиша каква я свърших. Ще започна с това, че най-малкия инструмент, който съм държал е ключ 19 за джантите, което не ме оправдава, но по същество. Не можах да намеря дърводелска стяга, пробвах с чешмеджийски ключ ... Не се получи. Минах на вариант 2, с почукване... Еми стана... Но!!! Липсата на опит, придружен с щипка некадърност и малко пренебрежение на съветите ви (за които искам още веднъж да благодаря), доведе до остра вдлъбнатина на предпоследния праг... УЖС!!! Това не ме обезвери и взех най-фината налична щурка и започна търкане... Търкане, което продължи известно време, след което взех по-едра щурка и търкането продължи. Най-накрая постигнах желания резултат (частично). Частично защото, поради детронирането на тази остра вдлъбнатина предпоследния праг стана по-нисък от последния. Нещо, което за мое щастие е решим проблем. Ще щуря и последния праг, за да не се получава един и същи тон на последните два прага, като хубавото в случая е, че проблема е точно там, а не някъде по средата на грифа. Какви са поуките... Първо не ме е срам да си призная глупавата грешка, породена от мързел и пренебрежение. Второ, убедих се, че тук наистина има хора, които чуват петела и знаят за какво става на въпрос и как да помогнат. Дано някой друг ач, като мен прочете това и реши да прави нещо подобно да се вслушва в препоръките "Как да не си съсипем инструмента". Като заключение, когато си подаря Гибсън, ще внимавам повече Приятна вечер.
  10. Какво мога да използвам, за да го притисна?
  11. Така пичове, направих номера с 1-во и последно прагче и дебитната карта. При натиснати 1-во и последно прагче си има лек просвет по средата, както си трябва. Грифът е прав. Когато обаче сложих картата последното прагче не докосва картата. При поглед по-отблизо откривам, че предпоследното прагче е надигнато от основата, точно над 1-ва струна. Все едно е тръгнало да се отлепя. Не знам дали го обяснявам правилно и дали ме разбирате. Сега имам 2 варианта. Да шкуря или да го начукам внимателно да си легне цялото на грифа. Сякаш да пробвам с почукването. Какво толкова може да се обърка? Да го сплескам, ако чукам джаладски. Смятам да пробвам внимателно и постепенно, докато не си легне в "леглото". Да стрелям ли? Едит: Сега говорих с баща ми и след като му обясних какъв е проблема, предложи да ми даде тефлон, който да използвам за подложка, за да не деформирам прагчето. Дайте други идеи, какво мога да подложа.
  12. Благодаря много и на двама ви за отговорите. Дадохте ми доста идеи, които ще експериментирам с цел да си реша проблема. Като за начало ще проверя нивото на прагчетата спрямо едно - друго, ще приложа и номера с първо и последно прагче. Ще се въздържа от чукане и пилене обаче. Китарката си е китайче, но мен си ме кефи и не смея, а и не е на дневен ред друга. Ако не мога да се оправя сам, със сигурност ще я изпращам, най-вероятно в София, на лютиер, за да ми я сетъпне (няколко от шуменските китаристи били много доволни от някакъв пич, забравих му името, на който си пращат китарите). Стига съм плямпал, че след малко някой ще ме захапе, че това е дъфкано вече. Още веднъж мерси пичове. Бяхте ми много полезни!
  13. Проблемът се появява само на 1-ва струна. Относно тръстрода, китарата е чисто черна (хаха как звучи), включително и грифа, като той има бял кант около фингърборда. Казвам го, понеже ясно си личи контраста, когато погледна с едно око от главата към тялото по грифа. Изглежда почти идеално прав. Няма извивки и бялата линия е без дъга. Според мен той е ок, но съм склонен да го регулирам, ако това ще реши проблема. Мина ми през акъла да го начукам (на прагчето ), но честно казано, по-добре да не опитвам, че ще стане по-лошо сигурно.
  14. Относно Кърт Ръсел и 145 годишна китара. http://9gag.com/gag/aGxdn3G
  15. Логично, защото проблемът е към основата на грифа. Ако съм те разбрал правилно, първо да вдигна магарето, след което по-скоро да натегна тръстрода, за да изправя грифа, както казваш? Нямаше да се сетя за това. Благодаря ти много!
  16. Подобен проблем и при мен. Преди доста време си играх с екшъна малко (и аз съм почитател на ниският екшън), но когато го настроя така, че да ми е удобен последните прагчета на 1-ва струна звучат еднкаво. Примерно при натиснато 17 прагче издава нота (но звучи глухо), при натиснато 18....20 звукът не се променя (все едно продължавам да натискам 17-то прагче) и чак на 21, 22-ро си издава чист тон. На ясно съм, че струната опира в прагчетата поради ниския екшън, или по-вероятното от некадърно изработения гриф. Това, което е писал Евтим ми звучи най-логичното, ако искам нисък екшън, но въпроса ми е мога ли да компенсирам проблема без вдигане на екшъна от магарето, а с отпускане на тръст рода? Нямам необходимата компетенция за повече. Способностите ми се ограничават с тези два способа. Отдавна съм си наумил да я дам на лютиер, но просто в града няма такъв. Предполагам, че доста от проблемите ми ще бъдат решени по този начин, но за момента търся нещо да закрепя положението. По на татък сигурно ще я изпратя в друг град на лютиер. Поздрави!
  17. Привет. Преди време, когато започнаха много да ме дразнят мътните оригинални адаптери на епифончето и аз започнах четене и гледане/слушане (нещо от което не добих голяма представа) на различни производители на адаптери. След известно време, хората от форума ме насочиха към Димарцио - DP 100 Super Distortion, а хората от Димарцио ми предложиха още (след като им обясних, че свиря от Шадоус до Металика) още два модела - Evolution bridge и D Activator DP 220. Предварително искам да ти споделя, че нито съм музикант, нито имам опит с други адаптери или гиър, просто минах по-този път и реших да ти споделя. Та с две думи D Activatora не бил много много за начинаещ като мен, понеже високия му аутпут допринася всяка малка грешка да бъде силно изразена. В крайна сметка си закупих Super Distortion с който съм и сега. Първоначалното впечатление бе, че разликата беше огромна, това обаче не знам как ще е при теб, поради високия клас на твоя инструмент в сравнение с моето китайче. СД има също доста висок аутпут и определено можеш да свириш от блусарски неща (поради чистотата на адаптера) до неща по-тежки от Металика (заради аутпута). С две думи силен адаптер е, но пак уточнявам, не съм изпробвал друго и не съм професионалист. Поради тази причина, не мога да ти препоръчам друго. Това ще го сторят колегите. Като заключение не съжалявам за избора си. http://www.dimarzio.com/pickups/humbuckers?view=grid Тук можеш да разгледаш и други модели. Също така погледни и Seymour Duncan. Поздрави!
  18. Радвам се, че съм бил полезен.
  19. Моите представи под песни за купон се разминават доста с BFMV, но по темата погледни http://krank.8k.com/Songs.htm Малко странно са дадени акордите, но има легенда и честно казано голяма част от песните не ги бях и чувал, но в тубата има доста от тях. Макар, поста ти да "намирисва" малко, реших да пиша. Дано съм ти бил полезен.
  20. Пич, ако щеш вярвай, но каталясахме да търсим това изпълнение. Чакането обаче си заслужаваше... Прозорците ще паднат. Страхотно изпълнение!!!
  21. Има неточности и малка латенция, но с наличното и знанията - толкова.
  22. Относно скъпия гиър одобрявам, но при положение, че човек знае какъв звук търси или просто има възможност да експериментира. Лично за себе си още съм в самото начало и не мога да кажа нито какъв звук търся, нито какво ми трябва от към гиър, за да го постигна. Дори не бих се нарекъл китарист или музикант или човек занимаващ се с музика. Просто правя някакви опити, издавам звуци и упражнявам техника със сравнително евтин гиър и това ми доставя удоволствие. Едва на по-късен етап бих вложил в по-скъпа китара и оборудване, но всичко това при положение, че съм натрупал необходимия опит и знание, за да бъде оправдан разхода. От друга страна, човек не може да знае кое звучене ще му хареса, ако не пробва различна техника. Та за мен въпроса е малко относителен. Случвало ми се е няколко пъти, хора които са доста по-напреднали от мен да хващат моята китара с моя усилвател и съм оставал изумен от възможностите й. За да не съм офтопик нещата с които аз свиря, макар, че не мога да определя, че точно това е звука който искам, поради по-горе изложеното, но за момента е доста задоволително откъм резултат. Китарата е Епи ЛП Стандарт със сменен бридж адаптер на ДиМарцио Супер Дисторжън, Кубе Роланд 20 XL и едно педалче Бос, с което сменям 2-та налични канала. На фона на това съм учуден от различните звучения, които могат да се възпроизведат, с уговорката, че е налично ограничението на по-расови неща.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.