Jump to content
Българският форум за музиканти

turbo_4i4ka

новаци
  • Мнения

    21
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Относно turbo_4i4ka

  • Рожден ден 06/22/1992

Previous Fields

  • Инструмент
    Класическа/ел. китара

Profile Information

  • Gender
    Male
  • Location
    Созопол/Велико Търново
  • Interests
    Прохождащ китарджия

Contact Methods

  • Skype
    turbo_4i4ka

turbo_4i4ka's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

5

Обществена Репутация

  1. Много готино, поздравления.
  2. Едно кратко инструменталче от мен, надявам се да ви хареса. https://www.youtube.com/watch?v=2MXEcmIk1NI
  3. Скивай сега пич, какво означава дали китарата ти става за нещо? Звучи ли приемливо, удобна ли ти е, значи "става за нещо" - все пак тепърва почваш да се учиш, не ти трябва скъпа китара. Тези струни ти препоръчвам веднага да ги смениш (с найлонови, не метални!). Относно акордите - няма нужда да ги зубриш, ако впоследствие няма да знаеш как да ги използваш. В този смисъл, малко музикална теория не би навредила - най-малкото да знаеш в какъв строй свириш, за да си настроиш китарата, как се построяват интервали (от тях скали и от тях акорди) и прочие. Ентусиазмът ти е похвален, но е добре все пак да намериш някой преподавател, дето да не е "кварталният свирач", за да усвоиш правилно основните неща. Оттам нататък си ти!
  4. Лично на мен много ми харесва! Браво за положеният труд.
  5. Така е, за класическа китара се използват САМО найлонови (пластмасови) струни (medium tension ще ти свършат работа). Класическата китара си е за свирене на класика; за рок и метъл, както каза колегата, си трябва съвсем отделна апаратура.
  6. Евтим Джерекаров, наясно съм, че си къде къде по-напред с материала от мен, изхождайки от известното количество твои постове, които съм изчел досега и уважавам твоето мнение. Обаче човека пита на коя китара първо да свири - на класическа ИЛИ на електрическа, без видимо да се опитва да разбере общите им черти, както и разликите им (макар и да не съм много навътре в теорията, знам отлично че има разлика между джазова и класическа хармония и похватите, които са използвани там например). Изобщо не съм казвал, че ще ''шредва'' ако премине от класическа на ел. дъска. Абстрахирах се от всичко за да му посоча, че въпреки големите разлики, си струва да се обърне внимание и на приликите между тях. Наясно съм, че постановките са различни, както и много други неща, които не съм научил само от ''4-5 песни'' (въпреки твоят безспорно огромен опит спрямо моя, не виждам причина да ме описваш така, без да ме познаваш) и просто се опитах да насоча автора към някакво решение, тъй като се вижда, че силно се двоуми. Това е всичко. Нямам за цел да те обиждам, но се надявам това да е взаимно. Поздрави и весело посрещане на празниците!
  7. Здравей, много добре разбирам твоята дилема. Когато бях на 15, също се чудих дали да започна с класическа или с електрическа китара, но впоследствие реших да отида на уроци по класическа, защото ми допадат етюдите,валсовете и другите класически композиции. Четири години ходих на уроци и научих доста неща. Затова, когато прекъснах поради матури, а миналата година най-накрая си взех електрическа китара, изобщо не я чувствах като талпа в ръцете си, а напротив - просто класическа китара с по-тънък гриф. Е, разбира се, трябват ти около месец-два, докато свикнеш с използването на перо, но пък много от техниките вече си ги знаеш - легато, глисандо, акорди баре,вибрато и прочие. Но най-хубавото е, че ръцете ти са в пъти по-издръжливи ако преди това си свирил на класическа, така че няма да се измаряш толкова бързо, а и ще можеш по-бързо да научаваш сложни неща. Динамиката е друг важен аспект, на който те учи класическата китара - да знаеш къде да успокоиш темпото, къде да го ускориш, къде да затихнеш, къде да ''избухнеш''. Така парчето, което свириш, става в пъти по-интересно за слушателя. Като цяло аз съм много доволен от избора си и съм сигурен, че ако дадеш шанс на класическата си китара, и ти ще се убедиш, че си струва. Надявам се да съм бил от помощ.
  8. Аз лично се намирах в подобно положение и си взех един Behringer Guitar Link (UCG102 ако бъдем по-конкретни) за 80 и нещо кинта и съм доволен, защото няма никакъв delаy, поради това че върви в комплект с оригинални Asio драйвъри. Отделно използвам разни pre-sets на Guitar Rig 5, удобно е също да се записват разни идейки на него. Разбира се, в сравнение с кадърен усилвател, китарата през програмата и през компютърните колони звучи по-постно и ''смачкано'', но определено е доста приемлив вариант, поне докато се съберат пари за кубенце..
  9. Това с чичото беше в кръга на шегата, разбира се. Незнайно защо, реших че този раздел е подходящ за подобна тема, така че приемам критиката и се извинявам. Смирено моля модераторите да изтрият/заключат темата.
  10. Добър ден, уважаеми дами и господа, в последно време се зачетох в теорията с желанието да развия уменията си, а да не седя само на стари навици, придобити при учител. Но доста неща обаче си ми остават неясни, колкото и да ги умувам, въпреки че изчетох доста материали както из интернет, така и из този сайт (включително и Basic уроците от поредицата Basic, Intermediate and Advanced). Но докато другите неща сигурно бих ги разбрал с времето, някои елементи, свързани със скалите, ми убягват. А именно: 1.Как се образуват позициите (positions) на скалите? Разбрах, че всички видове скали се образуват по определени формули. Примерно мажорната е на интервалният принцип RWWHWWWH, като всяка нота си има степен (grade) и от нея могат да се образуват и останалите скали (макар че и двете представляват просто два варианта за постигане на същото, ако съм разбрал правилно). Също установих и че ако една пръстовка (shape) се транспонира нагоре или надолу по струните, се минава в друга тоналност. Дотук добре, обаче в какво се изразяват т.н. позиции? Обикновено са 5 позиции, но съм виждал и 7, или става въпрос за модовете (modes)? Разбрах, че служат за изсвирване на скалата навсякъде по грифа, но не разбрах на какъв принцип са устроени. Мога да построя скалата навсякъде по грифа, почвайки от корена и продължавайки докъдето мога с октави, но дали това се смята за позиция, или просто поредният начин за изсвирване на скалата? Ако вземем за пример До мажор, кои биха били неговите позиции или пък тези на другите мажори? А на минорната същите ли са, или различни/подобни? Единственото, което загрях е, че края на всяка позиция е началото на следващата. 2. Kакво представляват т.н. modes и как се образуват? За тях пък разбрах, че използват същите пръстовки като на определени скали, само с малката разлика, че започват от различна нота. Примерно Сол мажор, Дорийски мод започва с Ла, но завършва със Сол, а самият Сол Мажор пък без никакви промени се явява Йонийският. По същият начин уж стоят нещата и при минора, но как се образуват при пентатониките, хармоничните, мелодичните? Предполагам, че дори и да имат позиции, отново само един тон ще бъде променен, но дали това е така? Бих бил благодарен ако някой се наеме да ми отговори, както и предварително се извинявам, ако съм задал глупави въпроси или съм поднесъл запитванията си неадекватно, във който случай ще доизяснявам каквото се налага до постигане на резултат. Поздрави, Чичо ви Турбо
  11. turbo_4i4ka

    Самоучител

    Има един самоучител на Джон Бак, който е доста полезен, тъй като вътре са обяснени всички основни неща, свързани с теорията като образуване на акорди, пентатоники, гами, арпежи, четене на ноти и ритъм, квинтов и квантов кръг, ипмровизация както за класическа, така и за електрическа талпа... само че не знам дали го има тука, тъй като на мен ми го взеха от Украйна и е на руски. Ако го намериш обаче, определено ще ти свърши работа!
  12. turbo_4i4ka

    Cort x11

    Както каза колегата по-горе, иди на място да я пробваш, но все пак ще си изкажа мнението. Oт известно време си мислих да си закупя електрическа китара, затова отидох в Dynаcord-a в Бургас да видя какво предлагат. Първата китара, която ми дадоха да пробвам, бе именно този модел, само че в друг цвят и честно казано всички останали китари, които изпробвах в този ценови диапазон (още един Корт, но по-евтин, един Ibanez, BCRich и Stagg) не можаха да стъпят и на малкият и пръст както откъм звучене, така и откъм визия и най-вече - удобство. Ако не друго, поне гарантирам, че има голям шанс грифът да ти е удобен, тъй като освен мен и други музиканти са я пробвали и са го заявявали (включително и един приятел, който избягва да свири на китари с тремоло и въпреки това се влюби в тази ). Звукът е на ниво,особено високите тонове, тремолото е прилично и дори без сложени нътове не се разстройва бързо. Като цяло според мен за своите 550 лева може да предложи много, но разбира се е препоръчително да се изпробва на място. Лично аз обаче съм много доволен, че си я закупих и само видът и ме изпълва с желание за свирене, което си е също бая голям фактор. ^^ Надявам се да съм бил от полза и ти пожелавам успех в избора на нова китара!
  13. Благодаря, уж го направих както трябва, ама при мен все нещо се обърква.
  14. Онзи ден си взех Cort Х11 - доста прилична китара за парите си и отлична за начинаещ като мен. Също взех и Behringer UCG102 и след няколкочасова борба успях някак си да изцедя звук от китарата (май нещо звуковата карта се бъзикаше, пък и я пробвам на стария ми котлон). А иначе ето
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.