Jump to content
Българският форум за музиканти

AzSumTuk

новаци
  • Мнения

    20
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

AzSumTuk's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

6

Обществена Репутация

  1. С перце можеш да свириш и на найлонови струни. Виж Rodrigo y Gabriela, да речем. А металните наистина може да ти изкривят грифа.
  2. Купи си перце. Сериозно, метални струни на китарата наистина ще й навредят, силата на опън е прекалено голяма. Това и колегите горе ти го казаха. Замисли се дали нямаш някакъв проблем със звукоизвличането, който има нужда от остраняване, бтв. Ако имаш познат по-опитен китарист, може да го помолиш да посвири на твоята китара - най-малкото за да разбереш дали този притъпен и слаб звук наистина е такъв или идва от начина, по който свириш.
  3. На класическа китара свирих с нокти около няколко дена... Отгледах ги специално с тая цел, оформих ги както беше показано в "Complete Idiot's Guide to Playing the Guitar", посвирих малко така - вече имах около година опит преди това. Оказа се изключително неудобно, обаче подозирам, че щях да свикна, ако бях продължил. Другият проблем е, че свиването на дясната ръка в юмрук се превърна в адски неприятно упражнение, а това за човек, който по онова време тренираше активно бойни изкуства, е проблем. Затова отрязах ноктите. Звукът е различен. С ноктите е по-рязък, по-остър и по-силен, ако мога да се изразя така, докато без тях е по-приглушен - и също може да е приятен, между другото.
  4. По отношение на самообучението - аз лично започнах с учебника по класическа китара на Валентин Вълчев: http://www.camerton99.com/product.php?ProductID=1168 Така и не стигнах до втората част, впрочем, защото поех в малко по-различна посока. Все пак показаните упражнения ми помогнаха страшно много, особено що се отнася до техниката на свирене с пръсти. В първата част, обаче, няма разписани акорди, та тях по-късно ги търсих по интернет. Само една препоръка - каквото и да правиш, от където и да се учиш, свири упражненията бавно. Не бързай, с бързане техника не се постига - бавно, ритмично и по възможност точно както е обяснено в учебника или съответния урок. И колкото и да си мислиш, че не се справяш, колкото и никакъв да ти изглежда напредъкът, не спирай.
  5. Каквато и китара да захванеш, съвсем сериозно те съветвам да не хвърляш много пари за нея - най-малкото защото все още не знаеш дали наистина искаш да свириш. Китарата, на която свиря в последните пет години, всъщност я подариха на брат ми за рождения ден. Той не я е пипвал изобщо от година-две, а и преди това не се занимаваше особено усилено, а всъщност я получи, защото много искаше да се научи да свири. Естествено, понятието "много пари" е доста разтегливо - за някои сто лева са непосилна сума, за други хиляда са пари за семки. Естествено, щом напреднеш достатъчно и научиш със сто процента сигурност, че свиренето наистина ти е страст, няма да е зле да смениш инструмента с по-скъп, стига да искаш и да можеш.
  6. Не искам да звуча неприятно, но, въпреки хубавата идея на текста на "Прекрасно зло", не можах да усетя нито ритъм, нито мелодия. Може би ако чуем песента, за която е написан, ще е по-добре...
  7. Единственият сериозен съвет, който мога да ти дам, е изобщо да не се допитваш до форума, а да слушаш какво ти говори учителят. В крайна сметка за това му плащаш. Хората тук не те познават, не ти знаят нито опита, нито уменията, за разлика от него, затова един съвет от него би бил доста по-адекватен. Все пак, каквито и упражнения/сола да свириш, не бързай - много по-важно е да ги изсвириш чисто и ритмично, отколкото да ги изсвириш бързо. Доколкото помня от предишната ти тема, опитът ти в свиренето на електрическа китара е по-малко от половин година - а в такъв случай бързото свирене е просто невъзможно. Като съдя по себе си, мисля, че ако сега се опиташ да свириш шестнайсетинки при високо темпо, няма да изкараш повече от два-три тона, преди ръката ти да се заключи и буквално да спре да мърда - просто защото не си свикнала на висока скорост и се стягаш прекалено много.
  8. Честно казано, въпросът ми се струва поставен прекалено неопределено, за да получи задоволителен отговор. Единственото, което мога да препоръчам така, е нотният текст да бъде преписан в някаква програма от рода на "Guitar Pro" и преслушан от там.
  9. Това на снимката е класическа китара. Сигурен ли си, че искате да му купите такава, а не китара с метални струни?
  10. Вземи си акустична китара, при която тялото е симетрично относно линията на грифа. Ще можеш да обърнеш положението на струните, ако ти е проблем. Друг е въпросът, че всичките китаристи левичари, които познавам, свирят на китара за дясна ръка. Причините за това са много - основно, че изборът на инструменти е много по-голям, особено в България. От друга страна, поне според моя опит, ръката с перцето всъщност се натоварва много повече - десняк съм, свиря на класическа китара и особено като се опитвам да се правя на ритъм китарист с перце, в дясната ръка усещам много по-голямо напрежение, отколкото в лявата.
  11. Вярно е, че аз съм напълно самоук и това със сигурност е повлияло негативно на темпото, с което съм учил, обаче, все пак, си мисля, че за два месеца уроци все още не си стигнала до ниво да учиш сола. Особено пък на човек като Сантана, за когото се съмнявам да е лесен за свирене дори и за доста по-напреднали. Аз за първи път се хванах да издрънкам нещо различно от упражненията в учебника чак на шестия месец обучение. Преди това - бавни пръсти, липса на синхрон между ръцете и тънъ. Поне при мен беше така, при теб не знам как е, а и аз съм с класическа китара, макар и да съм свирил доста неща за електрическа. Още повече, че интернетът е пълен с нотни текстове, табове, видеоуроци и какво ли не още. Ако толкова държиш да научиш тази песен, пробвай сама. Само имай предвид, че може да се разочароваш от себе си. Друг съфорумник те посъветва да попиташ учителя си какво точно цели с упражненията, които ти дава. Той, поне така си мисля, де, би трябвало да ти е обяснил, но ако не е - питай. За това му плащаш, в крайна сметка.
  12. http://www.5min.com/Video/How-to-Play-Flamenco-Guitar-Triplets-2459195 Това е един доста кратък урок по фламенко китара. Само три минути е, обаче, всъщност, ми беше доста полезен.
  13. Нов съм във форума и не ви знам нито познанията, нито отношенията из останалите теми, но тук се държиш в пъти по-агресивно, арогантно и неприятно от човека, когото нападаш в момента. Не знам как сам не го осъзнаваш, честно.
  14. @ultramega Иска се аргументация за негативно мнение, което да има някаква стойност. Не за всяко негативно мнение, а и дори тук, в тази тема, някои от негативните мнения не са хич подковани с аргументация. Ето това, примерно: http://forum.muzikant.org/topic/120975-odhie-ii-eeoadha-ia-aidhen-nioedhia/page__st__15 Или това: http://forum.muzikant.org/topic/120975-odhie-ii-eeoadha-ia-aidhen-nioedhia/page__st__15 Сега, аз не исках да коментирам, понеже не свиря на електрическа китара и стилът на Малмстийн или блусът са, всъщност, доста далеч от мен. Първият клип не ми допадна - не толкова заради свиренето, колкото заради факта, че човекът дъвче дъвка, докато говори. Нещо, което поне според мен не трябваше да допуска. Още повече, че това не е урок и да се представя като такъв е леко некоректно.
  15. Не е изненадващо. Доста по-лесно е да се пише негативно, отколкото позитивно. Съмнявам се да има човек, за когото това правило да не важи. Иначе на мен втория клип ми хареса много повече, естествено. Звучи по-добре, а и е истински урок, което е важно.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.