Jump to content
Българският форум за музиканти

legop4o

новаци
  • Мнения

    34
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Previous Fields

  • Инструмент
    глас, барабани, пиано

Profile Information

  • Gender
    Male

legop4o's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

4

Обществена Репутация

  1. Загрявай хубаво преди пеене (!!!), пий достатъчно вода, не се напъвай да взимаш тонове, които не можеш да вземеш, имай търпение с развитието на гласа си и спирай да пееш, когато усетиш болка. Давай си големи почивки без да говориш, ако те заболи. Ако изобщо има някакво напрежение при пеенето, това идва от стягане на корема, а не на гърлото. Най-добре - отиди на 2-3 урока по пеене при добър вокален педагог.
  2. Здравейте! Ще съм благодарен, ако някой може да ми препоръча добър вокален педагог в Пловдив. Ходил съм на уроци и преди, пея сериозно (всеки ден) от година, включително по концерти с групи, но имам чувството, че съм стигнал до едно ниво, от което не мога да реализирам никакъв прогрес и искам да поговоря с някой, който ще може да ми каже как да продължа оттук нататък. Имам контакти на разни учители, но реших все пак да попитам, защото съм се насочил специфично към рок музиката и ще се радвам, ако мога да намеря педагог със същата... наклонност Благодаря ви предварително!
  3. Всеки може да крещи, почти нищо общо с пеенето няма. За да го правиш без да се повредиш, обаче, трябва наистина да внимаваш, а за да звучи плътно и "мъжествено" ще ти е нужна бая практика...
  4. Хубавият сън - определено. Ако искаш чисто пеене де, поне при мен като не съм се наспал се получават едни интересни ефекти, дето понякога не са неприятни, но всеки път са различни... Иначе за храната, май наистина е доста индивидуално и с опит/грешка се получава с времето. Примерно навсякъде пише, че медът помага много, ама аз съм алергичен към него Твърдият алкохол пресушавал тялото и пречел на пеенето - на мен едно малко уиски (без лед) ако ще пея вечер ми помага точно, защото леко изсушава (а принципно се наливам с течности като риба и преди да пея преглъщам на място по 20 часа докато си усетя гърлото чисто). Бирата обаче наистина почти изцяло съм я спрял, както и всичко газирано и студено. МНОГО препоръчвам лукчетата с билки (зелените) - по левче са за цял пакет и правят чудеса. Има и едни таблетки за смучене "ИслаМус" (5лв в аптеките) с екстракти от някакви исландски лишеи - принципно са против дрезгав глас при настинка и като изсмучеш едно такова имаш чувството сякаш нещо ти е покрило със съвсем тънък слой всичко в устната кухина и, особено за разни по-ръмжащи места в рока, където може да прекалиш ако не внимаваш и да те заболи, някакси те пази, не мога да го обясня... Направо като се замисля си имам цял ритуал, образувал се с времето. Ставам поне 2 часа преди репетиция, пия половин литър вода или чай или сок или нещо веднага след ставане. Ако съм в настроение правя упражнения за дишане докато се къпя/обличам. 1 час преди да пея се разпявам за около 20 минути (от 15 до 28, включвам още 1-2 упражнения за загрявка на устните към тези). И с повече разпяване съм пробвал, ама противно на всякаква логика не се усещам толкова добре след това. Ако репетираме по обяд/ранния следобед изобщо не закусвам - отново, не мога да го обясня, но по-добре се получава така. По пътя за репетицията изяждам едно лукче и после един исламус вече като съм там. След всяка песен пия 1-2 глътки вода и за по-големите паузи си пазя още лукчета в джоба. Като допълнителен бонус освежават дъха и китаристите не припадат като им викам нещо в лицата. Засега това ми е оптимално
  5. Според мен трудно ще ти помогне някой без да знае точно на какво ниво си... Ако можеш да качиш някакъв запис ще е много по-лесно да ти се даде адекватен съвет. Във всички случаи най-добре е да отидеш при истински учител, било и еднократно в друг град, за да те насочи в някаква посока и да ти каже върху какво да работиш.
  6. Наистина най-добрият вариант е да пробваш. Няма "добър" и "лош" микрофон, има микрофони с различни възможности, които вършат работа за различни предназначения. Такъв за 100 лева (че дори и за 20...) понякога може да ти свърши по-добра работа от такъв за 300 (или поне същата). И докато примерно за бас каса или, да кажем, за акустично пиано сравнително лесно може да се препоръча "правилният" микрофон, всеки човешки глас е специфичен и единствено ти можеш да намериш какво ти трябва за лично твоите нужди. В thomann.de имат записани семпли с различните микрофони, които предлагат, но не бих ти препоръчал да избираш по това - не са записани с твоя глас, а и все пак са в студийна обстановка, докато ти търсиш за лайф. Но евентуално можеш да си набележиш няколко модела, които да изпробваш след това на живо. SM58, разбира се, е универсален и винаги ще свърши работа, но аз лично не бих го препоръчал на сляпо - има много по-добри варианти като звучене за същите пари. Разбира се, тук става дума за моя глас Други важни критерии, на които да обърнеш внимание - усещане в ръката (тежест, грип,..), сила на сигнала при едно и също гейн ниво спрямо алтернативите, издържливост на изпускане (това по-добре не го пробвай в магазина, а прочети в нета), доколко лови звуци от ръцете ти, както и общо ниво на шум по канала (внимавай да не попаднеш на кофти кабел), pick-up pattern и не на последно място - няма какво да се лъжем - външен вид. Успех с избора и да се похвалиш после!
  7. Наскоро взех Blue Encore 200 - активен динамичен микрофон за около 110 евро. На сцена пищи повече от стандартните пасивни, но не особено много - може би 10% разлика в GBF и със сигурност нищо общо с кондензаторните. Лесно може да се избегне проблема, ако на озвучителя му се занимава да отдели няколко минути. Също така има леко по-забележим handling noise в сравнение с, например, SM-58. Иска фантомно захранване, което в някои репетиционни може да е проблем. Но като изключим тези недостатъци определено е най-добрият микрофон, на който съм пял досега. За първи път мога да оставя всичко по EQ-то на 0 и да съм напълно доволен със звученето на гласа си от-до без да го мисля. Пробвахме го и на китарно кубе и на соло барабанче - справи се идеално и в двата случая. Доста съм доволен от вградения поп филтър, макар че има още какво да се иска, импендансът е 25 ома, т.е. за шум от микрофона може да забравите. Тежък и приятен в ръката е, изглежда чудесно, идва с много яко калъфче, ако имаш възможност да го купиш от производителя можеш и името да си гравираш на него. Препоръчвам с две ръце, особено ако не разчитате на други хора да ви правят озвучението.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.