Jump to content
Българският форум за музиканти

JUPITER

новаци
  • Мнения

    27
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Profile Information

  • Gender
    Male

Последни посетители

Функцията за показване на последните профилни посетители в момента е изключена и не е показна пред останалите потребители.

JUPITER's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

3

Обществена Репутация

  1. 7/8 има 7 осмини ноти (7 времена като всяко време е по 1 осмина нота), които се групират в 3 дяла, (2+2+3). Тъй като третият дял съдържа 3 осмини ноти, то той се явява като удължен дял. При отмерване и тактуване ние всъщност отмерваме броя на дяловете, като броим на 3 и задържаме ръката на третия удължен дял. Vacheto е прав, няма удължено време, защото всяко време е с трайност 1 осмина нота. Тоест, седемте времена са равни помежду си по трайност. Но има удължен дял, който се получава при групирането на тези осмини в дялове. Определението за 7/8 е, че това е 7 временен, 3 делен, неравноделен тактов размер. Нарича се неравноделен тактов размер, защото дяловете му не са равни. Третият дял е удължен.
  2. JUPITER

    Cubase/Nuendo

    В Мануал-а на Cubase 5, стр. 429, прочетох, че Cubase може да изпраща "MIDI clock" съобщения към други устройства, но не може да получава "Midi clock" съобщения от други устройства. Тоест, Cubase като Slave устройство (подчинено устройство) не поддържа "Midi clock". Така ли е? И защо са го измислили да е така? При другите DAW софтуери, пак ли е същото положението? Моят Roland E-68, в раздел MIDI, има за изпращане само на "MIDI clock" съобщения. Той е включен на "On", но няма опция "MIDI Timecode", чрез който клавирът като Master устройство да изпраща "MIDI Timecode" съобщения. При другите клавири, пак ли е така? Вие как постъпвате, за да използвате Cubase като Slave устройство (подчинено устройство), а клавира като Master? Тоест, като натиснете клавиш от клавира или Start/Stop бутона на клавира и автоматично на стартират траковете в Cubase.
  3. JUPITER

    Cubase/Nuendo

    Продължение: Има зададен Midi трак в Cubase. В транспортния панел на Cubase съм натиснал бутона "SYNC" Иначе, има сигнал, записва и възпроизвежда изсвиреното. В Cubase (като Slave устройство) File > Preferences > Midi > Midi Thru Active (е с отметка) Уж, всичко е направено, но Cubase (като Slave устройство) не може да стартира запис автоматично, след като натисна клавиш на клавира (Master Устройството). Искам да го накарам да направи това, но не успявам. Моля, някой, който работи с Cubase 5 и го може това да помага!
  4. JUPITER

    Cubase/Nuendo

    Как настройвате Cubase 5 в ролята на Midi Slave устройство (подчинено устройство)?. Свързвал съм един Roland keyboard към компютъра. и искам като натисна някой клавиш да се стартира миди трак от Cubase 5 на който да се запише изсвиреното. Всъщност, всичко уж съм настроил. Записва, но трябва да стартирам първо от транспортния панел на програмата и тогава да свиря. А това не ме устройва. Искам, като натисна клавиш на клавира и записващия трак в Cubase автоматично да тръгне. Тоест, не мога да настроя нещо, което да накара Cubase да изпълнява ролята на подчинено устройство. Обратно, нямам проблеми когато Cubase e Master, а Roland-a е slave устройство. Много ръководства изчетох, мануали на Cubase, на клавира за синхронизирането, и не се получва, и не се получава.. Ето какво съм настроил: В Роланда в Midi секцията: MIDI clock - on Start/Stop - on Local -off Song Position - on В Cubase Cubase > Transport > Project Synchronization Setup Midi Timecode - е с отметка Midi Timecode Source > MTC Input - вярно зададен Midi Machine Control Slave > MMC Slave - е с отметка MMC Input и ММС Output са правилно маршрутизирани Ако може някой, да помага!
  5. Браво Steppenwolf ! Много ти благодаря! Супер си! Шапка ти свалям, за знанията които имаш! Весели празници и щастлива Нова 2017 година!
  6. Весели и светли Коледни и Новогодишни празници момчета! Бъдете живи и здрави! Много сте печени, много сте готини и много сте навътре в нещата! Страхотни сте! Благодаря Ви за отговорите и помощта! Благодаря Ви, че не жалите сили, време и търпение да помагате на хората! Всичко си е една голяма наука, и нещата са много дълбоки! Ето например, в мен изникват и още въпроси: 1. Steppenwolf в коментара си беше написал: Цитат: "Ако пък е подадено по-високо ниво на входа, примерно 8.4dBu, тогава оразмерената мощност усилвателят ще достига преди крайната дясна позиция на атенюаторите ..." Изходът на смесителният пулт е свързан с входа на усилвателя. Има ли начин да пресметнем, колко dBu сме подали на изхода на смесителния пулт (на входа на усилвателя)? Как разбираме, само от позиционирането на плъзгачите по скалата на атенюаторите в Мастер секцията на смесителния пулт ли, или се добавят още неща, нивото на отваряне на gain контролите в dB, както и нивата на високи, средни и ниски честоти в dB. Как да изчислим, колко dBu излизат от изхода на смесителния пулт, за да влезят като ниво в dBu във входа на усилвателя? Бих искал да помоля Steppenwolf да се произнесе по въпроса. Той е голям спец и капацитет в тези неща и бих се радвал, ако ни поясни малко. 2. Атенюатори (затихватели) и потенциометри, едни и същи неща ли са, или има някаква разлика в смисълът на тези понятия? Може ли да използваме и двете значения на думите, отнасящи се за едни и същи плъзгачи за регулиране на звука?
  7. Успях да разбера всичко! Много научно обяснено! Цитат: "Ако от този усилвател ни трябват 400 W ..." Как определяме колко вата ни трябват от усилвателя към ОТ, така че качествено да оползотворим озвучителните тела, без да ги повредим? Ето пример: Имаме трилентови тонколони с ефективна стойност на мощността на всяка от тях 517,2 W До колко процента от тази мощност (до колко вата от тази мощност) тонколоната ще работи в нормален работен режим, без да изкривява сигнала, без да се претоварва и без да има опасност от повреда? Как да преценим, че от усилвателя ни трябват 400 W към ОТ. Защото, ако гледаме така на око, всеки може различно да прецени. Един може да каже, че и 450 W от усилвателя към ОТ също е добре, а друг може да каже, че 400 W към ОТ е много и трябва да подаваме сигнал не повече от 350 W. Как да преценим докъде е границата на подаваната мощност към озвучителните тела, така че качествено да оползотворим ОТ, без да ги повредим?
  8. Ей, страшни сте! Браво, Steppenwolf ! Много професионално обяснение! Супер! Това което разбрах е, че средното квадратично (RMS), което съм изчислил по-горе за една от трилентовите тонколони "Обертон" е 517,2 W. Това е и ефективната стойност на мощността на това озвучително тяло. Нали така? В мен обаче възникват още няколко въпроса: 1. Нека приемем, че поставим по-мощен усилвател от ефективната стойност на мощността на озвучителните тела, например, поставим усилвател 2 х 600 W. Тогава естествено изниква въпросът: До колко да усилваме усилвателя, и как да разберем, докъде е безопасната граница на усилването, за да не повредим говорителите? Как да разберем (пресметнем) това? - Математически ли? Примерно: При ниво 2/3 от общата стойност на усилването, мощността, която ще подава усилвателя към озвучителните тела, ще е около 400 W. Така ли? Отбелязваме си докъде е нивото, и така работим, без да го надвишаваме. - По слух ли? Като следим, кога сигналът ще започне да криви и да премодулирва. Да, но тук сигналът идващ от усилвателя ще е все линеен и може да не усетим кривенето. Или просто, няма начин как да не усетим това? - С уред ли? Всъщност, има ли начин, по който може да се измери мощността идваща от усилвателя до определено ниво на усилване. С какъв уред? 2. Ако обаче, усилвателят ще се усилва докрай и решим да поставим по-маломощен усилвател, от мощността на ОТ, какъв е разумният процент на по-малка мощност на усилвателя, спрямо тази на тонколоните. 20-30% ли? В случая 2 х 400 W или 2 х 350 W усилвател? Кой е по-добрият избор? 3. Ако усилвателят е с доста по-малка мощност от мощността на озвучителните тела, ОТ ще изгорят ли? Например: Ако тонколоните са по 500 W ефективна стойност на мощността, а поставим усилвател 2 х 100 W (или по-слаб). Ще изгорят ли говорителите, поради нагряване на жичките в бобините в говорителите или просто няма да може говорителите да се захранят със сигнал, без да изгорят?
  9. Много, много ти благодаря presly !!! Отлично обяснение, много достъпно и много точно! Да си жив и здрав! Много ми помогна!!! Благодаря ти!
  10. Много ти благодаря presly! Сега вече ми се изясниха нещата. Линкът, който ми даде ми беше много полезен. Значи, като направих сметка, се получи следното: 4502 + 2502 + 502 = 267500 корен квадратен от 267500 е = 517,2 тоест приблизително 500 W , е мощността на цялото трилентово озвучително тяло. Това означава, че усилвателят, който може да се постави на тези 2 трилентови тонколони, без да им се случи нещо, при усилване докрай, е 2 х 500 W. Правилно ли съм разбрал? По-добре ли ще е ако усилвателя е с 20-30% по-малка мощност от тази на тонколоните. Примерно: 2 х 400 W или 2 х 350 W. ? Кой е най-добрият избор за усилвател в случая, за тези трилентови тонколони на Обертон? 2 х 500 W 2 x 400 W или 2 х 350 W Тук омовете на усилвателя, и на тонколоните са еднакви (тоест, все са си 8 ома). За това не говоря за тях.
  11. Бих искал да попитам какъв усилвател е подходящ за трилентови тонколони Обертон S 153/1 с говорители, с RMS мощност: за баси 450 W, за среди 250 W, високи 50 W (тоест, общата сумарна звукова RMS мощност на озвучителното тяло е 750 W. Знаем, че ватовете на усилвателя, трябва да са равни или по-малко от ватовете на озвучителното тяло, защото ако мощността на усилвателя превъзхожда мощността на озвучителните тела, при усилване докрай, тонколоните ще изгорят. При избора на усилвател, кое всъщност при трябва да се гледа Общата сумарна мощност на цялото трилентово озвучително тяло (която е 750 W, и да се търси равна такава усилвателна мощност, или ... да се гледа само мощността на най-големия говорител (450 W), и усилвателят да не надвишава 2 х 450 вата. Казано по-просто: Ако купим и закачим усилвател 2 х 750 вата и го усилим докрай, тези трилентови тонколони ще издържат ли това натоварване, без да им се случи нещо и без да се издърмушат? Или тонколоните максимално ще могат да понесат товар от усилвател 2 х 450 W (каквато е мощността на басовия говорител) ?
  12. Бих искал да попитам, и аз нещо. Ако са ни необходими повече от един чифт слушалки за изпълнителите в домашното студио, към какво и как трябва да ги свържем? Например, ако са ни нужни едновременно 3 или 4 чифта слушалки, които изпълнители да използват по време на запис, за да чуват какво се получава, как да постъпим? И какви слушалки в този случай са за предпочитане - високоомни или нискоомни? Също и ако са ни необходими 3 или 4 микрофона. Към какво трябва да ги свържем? Към някаква външна конзола на звуковата карта на компютъра ли или се използва друг начин?
  13. Здравейте VSTi ! Благодаря Ви за желанието да ми помогнете! Опитвах всичко, което Вие ми казахте, но не помага. Възстанових всички фабрични настройки на клавира, както за всички параметри, така и за всички миди настройки, Local control е на OFF, не са включени никакви ефекти, също не са активирани и никакви филтри, за които Вие споменахте, но ... няма резултат. Имам чувството, че Pitch Bend-a си бърка нещо или контрол ченджовете или програм ченджовете, не знам вече. Или Cubase не е настроен нещо да ги приема правилно. Все ми се струва, че може причината да е в кабела на свързване, който е USB to MIDI интерфейс. Вероятно този вид кабели, тъй като не се включват директно към звуковата карта, може да правят някакви проблеми. Не знам, дали има други колеги, които ползват подобен кабел, дали имат някакви оплаквания, или всичко при тях си работи нормално. Ако някой колега ползва такъв вид кабел го моля да сподели впечатления от работата с него. Иначе, когато клавира не е с миди връзка, Pitch Bend-a си работи както трябва. Нищо, няма значение. За сега ще карам с Pitch Bend на OFF. А пък по нататък като поизуча Cubase, ще търся друго решение на нещата.
  14. VSTi бих се радвал, ако можем да се чуем по Skype. Оставил съм го в профила си.
  15. Два дни вече се въртя, но не успях да оправя Pitch Bend-a да работи правилно. Всъщност midi съобщенията на Pitch Bend-a изискват ли насочване по отделен канал или си вървят по същия канал където е насочен Upper 1 да изпаща midi съобщения. В случая при мен върви всичко на първи канал. Вие как насочвате Pitch Bend-a по кой канал да върви? Задавате ли му някакви специални настройки? Кoгато Pitch Bend-a ми e на OFF, нямам никакви проблеми. Всичко си работи идеално. Когато го дам на ON обаче, не работи нормално и създава проблеми.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.