Jump to content
Българският форум за музиканти

Мартин87

Members
 • Content Count

  247
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Мартин87

 1. Мартин87

  <!> Всичко за PА сериите на Korg

  Поздравления за покупката! Някои колеги твърдят и че няма разлика между 900 и 600, но... има.
 2. Мартин87

  Помощ за Yamaha DX7, моля...

  Обади се на ‭087 9832912‬ Това е телефона на Невилиян от Гема мюзик (собственика). Имат добър майстор, който ще ти свърши работа.
 3. Мартин87

  Духови инструменти

  Колеги, както много добре знаете - прост народ не го вълнуват изкуства и духовни неща. А управлението на държавата ни в последните 30 години направи така че наистина народа да е прост в болшинството си. Духовите инструменти (в частност кларинета и саксофона) останаха приоритет на сватбарските музиканти (повечето от тях боята). Пък за медни духови изобщо да не отварям дума, защото просто няма желаещи. Но как и да има, като в БГ няма реализация!? И това го казвам със съжаление.
 4. Мартин87

  Духови инструменти

  XAS, за съжаление си много прав, колега. И аз от години наблюдавам същото нещо и споделям същото мнение. Няма да изчезнем напълно, но е факт, че процентно ставаме все по-малко.
 5. През 2012 г. се явихме на тяхно прослушване тук в София. Едно на ръка, че предлагат ниски заплати, ами се и чу, че собственикът карал музикантите да му работят на къщата (която тогава била в строеж), иначе няма да им дава участия. За да нямаш проблеми, не се занимавай с тях.
 6. Мартин87

  Отчаян съм от GW-8

  Колега, от поста ти разбирам, че не си доволен от барабаните и начинът, по който си намерил решение. Но трябва да кажа, че различните клавири (най-вече различните марки) показват различни резултати на реверби при еднакви стойности. Дължината им е различна, както и вида на самия реверб. Посочените от теб модули и GW-8 са от различни генерации и ако да речем, стойност на реверба на барабаните от 80 (да речем за някоя балада) за старата генерация модули е ОК, то за GW-8 може да е твърде голяма и да става голямо мазало. Това разбира се важи за всички инструменти, барабаните просто ги дадох за пример.
 7. Мартин87

  KORG PA700

  Желязната логика сочи, че 700 е новият модел на 600. Пипал съм 600, а притежавам 900 - разлика в изпълнението има, а не случайно и в цената. Та логиката сочи, че 700 няма как да се приближи като качество до Про серията дори след 10 години, тъй като от компанията нямат интерес да го правят. Съвместимостта ще да е в плюс на новия модел.
 8. Мартин87

  Втори клавир

  А не е ли вариант да вземеш един хубав мек калъф? По този начин се вместваш в 20-21 кг. и максимум 150 лева.
 9. Мартин87

  <!> Всичко за PА сериите на Korg

  И аз не схващам как става тая работа, при положение че Ра3х беше пуснат септември 2011, Ра4х през септември 2015. Та в тоя ред на мисли, не виждам как след 3 месеца ще излезе Ра5х.
 10. Мартин87

  <!> Всичко за PА сериите на Korg

  Montage 6 не е аранжор и няма място за коментар в тази тема.
 11. Платъците все ще ги уцелиш някак. Навярно мундщука е с някакъв стандартен отвор и предполагам, че Vandoren 2ри номер ще ти върши работа, най-много 2,5. Доста време трябва да мине, за да изчезнат киксовете. Кларинета ти най-вероятно е Си-бемол строй (Б-кларинет), тъй като този строй е най-разпространения по света. Много лесно ще разбереш какъв е строй е със сигурност. Свириш тон Сол - на кларинета това е грифът, при който пръстите ти не натискат нито една клапа и самият ти не запушваш нито една дупка, а само надуваш и с десния си палец го подпираш. Ако този тон отговаря на тон Фа на пианото, значи кларинетът е Б-строй. Това със залепващата лента не те съветвам да го правиш. Чувал съм че не е особено сполучливо и пуска ток понякога. Щом искаш директно да го озвучиш, по-добре пробий бурето. Но трябва да си наясно, че всичко трябва да е много добре уплътнено, без да минава въздух. Не съм в течение какво има на пазара като школа и към момента не мога да препоръчам никоя. Аз преди 15-16 г. се учих от школата на професор Сава Димитров. Твърде вероятно е и към момента тя да е най-разпространената, но наистина не знам.
 12. И аз съм си казвал същото нещо... Но тези неща се научават и се виждат вече на място. Преди това няма как да знаеш. А когато си там, вече е късно.
 13. Да, човърка ме, по този начин работя от точно 2 години. Преди това търсих уникалния саунд (максимално близък до оригинала) на всяко парче и мога да кажа, че повечето пъти парчетата ми звучаха доста близо до оригинала. Но аз до сега работя само в чужбина. Няколко месеца с една апаратура, после с друга - каквото дадат на работното място. Случвало ми се е в хотелски бар да работя без ниските боксове на Bose, само с високите (вадят само среда и високи) и звучиш като Vef. Питам: "Къде са бас-колоните, по принцип вървят в комплект?" Отговор: "Няма ги, така ги купихме, собственикът не обича да е силна музиката..." Навсякъде се чува различно и единствения шанс да няма проблеми е горе-посочения от мен. Демек - принудително е.
 14. Правилно. Точно поради тази причина работя точно с 2 дръм кита (1. Стандартен с акустично звучене, доста добре настроен, 2. Електронен за денс музика) и с 2 баса (Picked Bass и Синти бас за денс парчетата). Направил съм ги нивата да са им еднакви, а самите параметри почти винаги са еднакви. Само по този начин няма проблеми по време на работа.
 15. По същия начин ще я подредиш, по който си я разбъркал.
 16. Има и друго нещо: за да звучат с еднаква сила, не само волюма но и сета трябва да е еднакъв. Има и други подводни камъни - прегледай в траковете дали съответния контролер го няма още няколко пъти с различни стойности.
 17. Темпото не е контролер, а е Meta Event (размерът също е Meta Event). Номерът му е 81 и ще го намериш в Мастър трака на файла.
 18. В МИДИ файловете не всичко е само и единствено volume контролер. Има още един контролер, наречен expression (11), който също определя силата на звука на даден трак. А отделно на това, всяка нота (миди съобщение) в даден трак, има своята динамика (velocity). Не става само от клавира, трябва човек да седне, да почете, да пипне и ще му се изяснят нещата. Отваряш си файловете през компютър, за да ти е по-нагледно и ще разбереш за какво става въпрос.
 19. Точно така е. Понеже разбрах как става процесът, изобщо не се и надявам някой да го направи и да го разпространява просто ей така.
 20. Export-a става с програмата "KORG PA Manager" Де да беше толкова лесно... Асан го е казал как става. И май няма друг начин. Относно желаните от мен китове - става въпрос за 3 - 4 комплекта и то само каси, барабанчета и томове. Но това пак си е работа, не става с няколко цъкания.
 21. Как се екстрактват заводски /ROM/барабани? Ами май няма да стане моята хватка толкова лесно... Трябва някой да ги е семплирал и чак тогава да могат да се зареждат.
 22. Мартин87

  <!> Всичко за PА сериите на Korg

  Губерков, не знам на каква бройка Ра 900 си попаднал, когато си я пробвал, но моята (а и други които съм пипал) има съществена разлика в клавиатурата. Допускам, че е възможно да има някои екземпляри със същите клавиатури като на Ра 300 и Ра 600, но моята не е от тях. Копчетата при Ра 900 също са гумени, но цъкат при натиснато положение - при по-малките събратя от серията няма цъкане. Също така имат къс ход, както при Ра 800, и Pro серията, но са от твърда гума, а не пластмасови.
 23. Имам и аз един въпрос или по-скоро молба към колегите най-вече с Ра3. Дали ще се намери някой, който да експортне заводските барабани и да ми ги прати? Става въпрос за Ambient китовете, другите ги има и при мен. Бих искал да ги заредя в моя Ра 900.
 24. Мартин87

  <!> Всичко за PА сериите на Korg

  Аз като човек, който се докосвал до повечето модели на Ра серията, а и от 3 години работя с Ра 900, нека кажа няколко реда по въпроса. Преди да реша, че Ра 900 ще е клавирът, с който ще работя години наред, имаше голяма дилема аджеба кой да е този клавир. Не всичко обаче опира до парите - изборът на един клавир, който да съчетава в себе си функционалност, надеждност и добра хардуерна изработка, хич не е лесен. А в моя случай теглото на клавира (заедно с хард кейс) е от съществено значение, защото по самолетите приемат до 32 кг. Багажите, надхвърлящи това тегло, пътуват като карго - а аз за карго не искам и да чувам повече. Колонките също трябва да присъстват, демек най-скъпите модели автоматично отпадат. Иначе съм наясно, че Ра1х има колони, но теглото му от 21кг. моментално го изхвърля от списъка. Пък и не мисля, че първото Pro Pa e нещо повече от Ра 900. Тогава имах PSR-3000 и така изборът логично започна с най-новото от PSR серията, съответно тогава това бяха S-750 и S-950. И двата модела отпаднаха безславно и мигновено, секунди след като се докоснах до тях. Причините: - същата паразитно мека клавиатура - копчетата в сравнение със PSR-3000 са с откровено влошено качество. Гумени са и не си сигурен дали си го натиснал или не си. Такова положение е абсурд поне за мен. На PSR-3000 копчетата са пластмасови и цъкат при натискане, сигурен си че си го натиснал. Уви, от Ямаха се насраха (даже стана и рима ) и оставиха хубавите копчета само на Tyros. Тяхна си работа - те губят. - саунд енджина няма почти никаква промяна. Да, има вкарани нови неща, но като цяло звучи все така старо. В следващите минути се прехвърлих на най-новото от Ра серията, съответно 600 и 900. Усещам, че Асан вече си задава въпроса "А защо не 800?" . Затова, в знак на колегиално уважение веднага отговарям лично на него. Причините са няколко : 1. Дисплеят на 900 е по-голям, по-хубаво се вижда и по-лесно се работи. 2. 900 чете информация от 3х (не малко от песните ги правим точно със стилове от него) 3. Fill-овете са си на самите вариации, нужно е само Auto Fill да е включен (а той е включен постоянно). За някои това е минус, щото искат да разполагат винаги с 3 Fill, но за мен (и жената) това е по-скоро недостатък. 4. MP3 борда е вграден, докато при 800 се плаща допълнително. За мен е важен, защото по време на почивките от втория плеър пускам музика, без да се занимавам с допълнителни кабели и устройства и без да закачам първия плеър. 5. по-компактен и по-лек е с почти 3кг Знам, че веднага ще кажеш за семплирането и РАМ паметта, но аз не ползвам семплирани звуци. Използвам 2 вградени дръм кита, които съм пипнал по мой вкус и са в юзера. Така че дали 192МБ или 256МБ, за мен няма никакво значение. *** И така пръв беше 600, но отпадна бързо-бързо, след като усетих същия проблем с копчетата, както при PSR серията. Клавиатурата също бие на евтино. Така се стигна до 900, в него намерих всичко това, което търся - компактен аранжор, който съчетава в себе си много добра функционалност. За тези, които не са го пипали или нямат възможност да го направят, клавиатурата е нещо средно между тази на 600 и 3х. Стегната е, не е супер лека. Естествено, всички стилове си искат настройка, но няма как, знаете че вкус другар няма... След много чудене, от 2-3 месеца се реших да му ползвам и вокалиста. Поиграх си и настроих няколко различни пресета за различните парчета. Ами, мога да ви кажа, че е съвсем друго нещо. Не се мъча постоянно да подлагам на жената невъзможни за мен височини. Двойният ефект на вокалиста също е голяма благинка. Трябва ти Reverv-Delay, имаш го! На пулта го няма, не и на тези, с които работя аз (най-често Ямаха). Тези, които работят с Dynacord, да ме прощават, но по хотелите никой не купува такива пултове. Пък и цената беше доооста добра, на нас ни излезе 1700 евро. От Турция беше покупката, а там Корг имат най-добра договорка що се отнася за цена... съвсем нормално, там Ра серията се продава като топъл хляб. Надявам се да съм бил полезен на някои колеги, които имат колебания и въпроси, относно бъдещия си избор.
 25. Мартин87

  Тенор саксофон

  Да, разбира се. Точно заради това, всичко се пробва.
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.