Jump to content
Българският форум за музиканти

blaf

Members
 • Content Count

  18
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

9 Neutral

About blaf

 • Rank
  Ослушващ се
 • Birthday 01/29/1987

Previous Fields

 • Инструмент
  кавал, барабани

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  София
 1. Здравейте, нещо съм на тема ретро чалга и кючеклък напоследък, може би е от жегата, знам ли. Та така, търся някакъв софтуер, който да емулира някои от популярните за тази цел клавири - даваш му Yamaha стил примерно и то ти подрежда отделните части на песента (интро, куплет А, куплет Б и тн.) по някои бутони на МИДИ клавиатурата, акорди по клавишите и тн. Гледах в нета и попаднах на едно чудо One Man Band - това май прави точно това, което искам, обаче е супер сложно, ако искам хем да ползвам МИДИ клавиатурата, хем да ползвам VSTi-та за по-реалистичен звук. Та, някой попадал ли е на някакъв друг софтуер, който да постига тази цел? Освен това ако някой вече го е играл това - какви VSTi-та препоръчвате за адекватни "ретро чалга кючекчарски" звуци? Мерсаж!
 2. blaf

  Pocket sax

  Това със ситните дупки и лепенките също не звучи зле. Начи доколкото съм чел по-голям отвор значи, че тонът ще се влияе по-малко от следващия отвор, защото повече въздушна маса ще излиза през него. Ако отворът е по-малък част от въздушната маса излиза и от следващия отвор, който ако се запуши тонът ще спадне - така правят кръстосани комбинации (и при други инструменти, напр. кавал също). Също така някои отвори могат да се запушват наполовина (това още повче ще влияе предвид малката дължина на покет сакса). По едно време мислех как да направя коничен корпус (т..е като истински сакс), защото коничният корпус има привилегията да качва точно с октава при пренадуване, докато цилиндричният качва с 12 цели тона.. ама работата става трудна - ся съм решил да пробвам с термоформираща пластмаса (такава дето се моделира като пластелин и после се опича и става твърда), ама ще видим кога. Успех и като стане пусни демонстрация и ако искаш размери
 3. blaf

  Pocket sax

  По едно време и аз бях много запален по тоя покет "сакс"... и бях пробвал да си изработя (даже направих мундщука и дори успях да изкарам звук ). Обаче после четох, че покет саксовете имат много големи проблеми с интонацията, а двете октави се покриват всъщност много трудно и повечето хора свирят на около 9-10 тона, които се изкарват най-лесно от първата октава (с подходящо транспониране доста известни парчета могат да бъдат изсвирени в 9-10 тона). В крайна сметка си купих истински алт саксофон втора ръка. Ако все пак решиш да тръгнеш в посока изработка, мога да ти кажа от моя опит какво да пробваш - при мен най-добре за тестове се оказа маркуч - евтин, лесен за пробиване и можеш с малко усилия да го натъпчеш в ПВЦ тръба или друг маркуч. По принцип има елементарна формула, с която се изчислява дължината на вълната в цилиндър с един затворен край (за какъвто се приема корпуса на покет сакса, който всъщност е по-скоро покет кларинет, защото корпусът на саксофона е конус, а на кларинета си е цилиндър), обаче тя не дава много верни резултати, защото не взема предвид акустичния импеданс на мундщука, както и дебелината на корпуса (с малки корекции второто може да се оправи лесно). Та, на принципа проба-грешка можеш с доста прилична точност да видиш къде трябва да имаш отвор, за да изкараш даден тон. Според мен най-добре използвай фабричен мундщук за кларинет или сопран/алт сакс и като видиш кога на маркуча имаш нужните ти тонове, прехвърли дизайна на ПВЦ тръба. Иначе като написах "xaphoon dimensions" в гугъл излизат разни неща, включително ей това: http://blog.nationmultimedia.com/print.php?id=763
 4. @dyrvar ето тук я има книгата: http://kaval-bg.com/resources.php Според мен не е нелегално да се разпространява така, тъй като книгата реално вече не се издава. Аз лично обаче ти препоръчвам "Школа за кавал", която още се издава и струваше май около 10-12лв. Но ако си съвсем начинаещ - http://iskamkaval.hit.bg/
 5. Ами, вчера пробвах Fruity Loops под Wine в Ubuntu - върви изключително добре. Аудиото е с много малко закъснение, отваря VSTi, изобщо работи МНОГО добре за нещо, което не е нативен линукс софтуер. Честно имам чувството, че зарежда по-бързо, отколкото под уин. За съжаление Reaper-а не тръгна толкова добре (а това е софтуера, който предпочитам). Има упътвания в нета как да се подкара Repaer под Wine, но ме мързи да пробвам засега
 6. blaf

  тромпетист

  Защо само ако е от "братята"?
 7. blaf

  Мнения за този кларинет

  На мен лично ми изглежда достатъчно нерисково да се вземе, ако е за 100лв... Така, че ако ти няма да го направиш, вероятно ще го направи някой друг (например аз)
 8. Мисля, че е напълно естествено английският да изглежда по-богат, най-вече поради това, че много от днешната култура се прави на този език. Това кара хората да свикват с определени изрази и словосъчетания, които са типични за английския. Българският, обаче, също е доста богат (а дори и в некнижовното си всекидневно използване вероятно има по-богат речник от английския) и единствената причина да се пуска тази тема е културната хегемония на англо-говорещите държави. Тоест, при условие, че днешният lingua franca е английският, обективността при подобни сравнения ще е нарушена. Ако след няколко десетилетия испанският придобие по-силна известност (напълно възможно според мен), тогава вероятно английският ще изглежда беден.
 9. Българите не са ли хора?
 10. Ми пич, като България се явява голяма част от проблема ти, емигрирай в Казахстан. Там няма чалгари и всеки ще те оцени. (Подобни теми и някои от отговорите в тях ме карат да ставам лаконично заядлив)
 11. Това факт ли е? Виждаш как в България, освен българите, има десетки други етноси - роми, турци, арменци, евреи, каракачани, руснаци, китайци и др. Всеки от тях, за да просъществува тук, по някакъв начин явно се е опазил от асимилация от страна на доминиращия етнос - българския. Разбира се, има и някои асимилирали се(напр. чрез смесени бракове), но като цяло тези народи съществуват тук заедно с българския. Защо българинът не може да направи децата си българи в чужбина? Всички тези други народи явно успяват да го направят тук. Но не, българинът е предпочел да се "спасява поединично"... Всеки ден си тровим главите с подобни фрази - "бягай от България докато можеш", "всеки сам да се спасява". Тези неща доста са навлезли в народното мислене. Широк е въпросът и не желая повече да разводнявам темата, ще кажа само: "Спасението поединично е най-бързият път към всеобщата гибел."
 12. По какъв начин да научиш децата си на български и да имат представа за произхода си пречи на това да живееш "тук и сега"? Принципен въпрос, не към теб.
 13. Проблемът с емиграцията за мен е потенциалната асимилация. Познавам двама българи, които въпреки, че емигрираха с съпругите си - българки в Англия, сега децата им не говорят почти никакъв български. Те са издигнали нихилизмът до революционно ниво. Като ги запитам защо поне малко не научите децата си на български, отговарят "че защо им е, тука български не се ползва". В едното семейството забелязах, че майката и бащата помежду си говорят на български от време на време, а после превеждат на английски за детето си. Пълна отврат! Много българи са възприели българската идентичност за държавна идентичност, а не за етническа или народна. А българите като народ са съществували много преди някой европеец/византиец да измисли националните държави. Сега техните деца няма да говорят български, няма да знаят що е българско хоро, няма да знаят какво е "Излел е Дельо хайдутин", няма да знаят какво е каба гайда, нищо българско няма да знаят. На всичкото отгоре едното дете се казва Джеймс! Чуждопоклонничеството, срамът от произхода си са силно развити в много българи. За съжаление. Не казвам, че трябва всички да викаме "България на три морета" или някаква подобна глупост! Не. Но, съгласете се, че българската култура си струва да се запазва, както всяка народна култура по света! Съжалявам за офтопика, но се почувствах длъжен да го напиша.
 14. Моят житейски опит е, че най-добрият вариант да се намали чалгарското влияние е да не страним от хора, които слушат подобна музика, а просто да се държим нормално и приятелски с тях, и да им покажем/обясним, когато е удобно, че има и друга музика. По подобен начин вече успях да накарам чалга фенове да слушат дори по-рокаджийски неща. Иначе аз също смятам, че все някога на чалгата ще й мине модата. Историята помни, че всеки музикален стил си има пик в слушаемостта и след това спад. Мисля, че пикът на чалгата е точно някъде в момента и дори вече е поотминал. Въпросът с културата и правилното възпитание винаги ще е факт, независимо дали във връзка с чалга или не. Иначе, не съм привърженик на чалгата и се старая да я отбягвам, но това не значи, че отбягвам и хората, които я слушат (както обясних в първия абзац).
 15. А имаш ли идея откъде да намеря подходящи метални обръчи (или как/от какво да си направя? В момента съм си направил 'обръч' от дебела медна тел, но телта все пак си се гъвкава и не успява да опъне добре навсякъде (и примерно в някои страни тонът е по-нисък, отколкото по средата). Сега общо взето експериментирам със следната конфигурация: http://img824.imageshack.us/i/img20110409007.jpg/ която с максималното опъване, което постигнах звучи сравнително силно (личи си, че вече кожата започва да трепти както трябва и звука да реверберира в корпуса), обаче звукът е с нисък тон, т.е. не е достатъчно опъната кожата (въпреки, че има гадни "пластмасови" средни някакви): http://www.4shared.com/audio/BQCMen_i/typan1.html Също така тоя милар дето съм взел е наистина доста дебел за страната, която ще се удря с пръчицата, а по-тънък няма(поне засега) Чудя се какво да направя... по принцип исках да пробвам да изшкуря повърхността му (така уж да намаля масата на кожата), но не се получи забележима разлика (може да не съм шкурил достатъчно също). Та, освен въпроса с обръча, също така приемам идеи как да премахна пластмасовото звучене на кожата? Виждам, че някои комерсиални миларени кожи имат разни покрития уж да намалят тези пластмасови среди, но не знам от какво са..
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.