Jump to content
Българският форум за музиканти

TONY

Members
 • Мнения

  3903
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

 • Топ дни

  17

Всичко публикувано от TONY

 1. Възнамерявам до края на годината да запиша авторски албум на групата ми Уран 242. Имаме басист за репетиции и епизодичните ни участия. С другият китарист, също посвирваме на бас. Но нито един от нас тримата, не е достатъчно добър басист и това си личи от пробните записи. Затова и стигнах до решение да потърся басист за записи. При добро стечение на обстоятелствата, ще направим албума. В по- лошият случай, ще има демо вариант с изсвирени барабани и бас изсвирен от някой от нас. Пък албум догодина.... Нали пътя е по-важен от стигането на крайната цел. Първият ни запис е с бас партия и свирене, каквото очаквам и би ме удовлетворило. За съжаление, човека, който го е записал, вече на свири. Ако намерим басист алтруист, ще е прекрасно. Ако не е алтруист, вероятно би могло да се помисли за заплащане, но това ще е за по-натам. Ето първият ни запис - Ето и домашен демо вариант на това, което трябва да стане албум. Тук сме само аз и вокалиста. и дръм машина. Желанието ми е да направим тези песни, поне с качеството на Шепа дъжд, добре би било - и по-добре.
 2. TONY

  Вицове за музиканти!

  Поправка - казвал се е Арматур, а на галено му викали Артур!
 3. Наскоро привърших едно парче, Валпургиева нощ ( измислено преди повече от 2 години) ( от домашните записи с дръм машина и тн) Записите са за слушане на нещо по-прилично(хайфай или студийни монитори), за да се разбере нещо. На телефон и пс колонки, няма смисъл. Нямам акустично третирано помещение, нито много разбирам от записи. Оформих и нещо, като проекто албум. Като идеята е, да се запишат тези песни с барабани, бас , да се смесят и в крайна сметка да има албум с 8 - 10 песни. Тук сме само аз и певеца. Целта на тези домашни демота, е да се чуят песните и да се ползват/разучат от другите в групата. Миналата година почнахме пробни демо записи с барабани, извода ми е, че ще най-добре, някой басист да ни запише бас партиите. И това е така, защото, като слушам първият ни студиен запис с Явор, баса е супер. Ако някой ни харесва и може да покрие такова ниво и е достатъчно алтуристично настроен да ни помогне. Да заповяда.(Ще питам познати басисти, вкл и Явор) Споменвам го между другото, защото днес го реших, като му дойде времето, ако няма басист за запис, ще пускам отделна тема. Това е въпросният запис - Първо записваме някакви странични песни, дето ги свирим по участия, но няма да влизат в албума. Стилистично различни и тренираме записният процес на тях. Тази компилация, която съм кръстил Песни от тавана, е основната стилова насоченост на Уран242. На второто парче, нивото е доста силно, намаляте и после пак усилвате. Ако изобщо издържите, де.. Някакви мнения, съвети, критика са добре дошли, ако нещо може да променим в положителна насока. Та това е проекто албума Songs from the attic. Идеята е да докараме, поне нивото от записа на Шепа дъжд.
 4. TONY

  Mooer Radar - кабинет симулатор

  Възможно ли е да сложиш най-просто камионче с драйв преди ефекта (както описват). - ДаАко ревърб/дилей ефекта е преди кабинет (и пауър амп) симулацията на радара, ок ли са нещата. - ДА Конкретният не съм пробвал. Пламен е прав, че по добре е да свириш с амп. Но спийкър симулаторите си имат приложение. Може да си носиш за бекъп. Може да си свириш и записваш вкъщи с тях. Примерно за блус - Бос блус драйвър и спийкър симулатор, алтернативно Screamin blues, той е подобен, но с вграден симулатор. Аз ползвам лампови Ви-туин Меса и Тюбмен ХиК, с вградени СС.
 5. Това мисля, вече е приемлив запис. Първо си поиграх с еквилайзър, компресор и мастеринг. След това, вместо да пращам файловете по USB към компа, си бърнах CD. После рипнах СД-то. USB - то скапва файловете. Може и да не съм прав, ама като се сравнят двата записа....нека некой се опита да ме убеждава, че не е така....
 6. В сезона на тиквите, добре ги опичайте! Текста съм го поствал в този форум преди 2 години, сега малко го осъвремених и направих едно демо. Ако някой, чака някакво супер качество, аз не постигам такова в къщи. Все пак, мисля , че съм понапреднал в домашните записи. Надявам се, поне да не е гадно. В крайна сметка песента се върти около текста. Ако някой предостави студио, в името на всеобщата кауза, както е било едно време. Ще направим по добър запис. Ако стане "Цъфнал Гербер, вързал тиква!" лаф, аз съм автора. Продължителност - точно 2:42 , което бога ми е абсолютна случайност. А групата е УРАН 242 Не съм голям физик, но знам, че няма нищо случайно в теорията на случайностите. Квантови работи, от които така или иначе почти никой нищо не разбира. ПС - там на страничката имам още едно пънки парче. то е кросовър, пънк-траш и малко фолк. Чалга пачавра. Ако някой иска да го изпее, като гост певец на Уран, може да се обади. Моите певци са много срамежливи. А , аз си пея откровено фалшиво.
 7. Много е добро. За критика, трябва нещо да си изсмуквам от пръстите.... Случил си и на певица....парчето си е екстра, остава да го чуят повече хора. Успех!
 8. Записа ще се премиксира. Барабаните, китарите и баса, бяха записани на един дигитален мултитракер, след което микс от тях подаден към втори ( защото и двата са 8 тракови). После тракнах вокалите на вторият. ( щото съм тралала и олдфешън и не записвам на комп) И понеже, певеца се появи на 30 декември, ми се искаше до края на годината да съм изкарал примерен запис. И не съм доволен от микса. вокалите примерно на старият запис съм ги миксирал по-добре. Не разбирам достатъчно добре, но мисля , че има да се чистят вокали и да се премиксира. Като идеология, обаче си харесвам микса. На старият запис, вокалите са по-ясни, както и акустичната китара, е по-чуваема в микса. Като композиция, парчето се е развило. Има промяна на текста на 2 места. Разкарах идеята за сола под вокала ( ненужни са). На края, след втория припев, мислех мелодията на китарата, да се допълва от вокал припяваш о-та. Обаче Тефата се вкл с припяване на текст. И набиването на първо време на думата Тиква си дойде от само себе си. Ценни са тези спонтанни моменти, по време на запис...когато се раждат нови идеи. А и един фалцетен писък ми се получи добре, даже култово. Ако някой иска да ни подкрепи, нека гласува за нас в класацията на Райнерс и Зи Рок. Не заслужаваме много, но идеята е ценна, а опозицията фалшива, така че, това е шанс, тази песен да получи качествен запис. Зад нас не седи С(ДС), както едно време зад Васко Дъ Патч с яко пачки.
 9. Изпращаме 2018 с Европредседателството. Медиите ни казват, че Ние сме били най-добри, а сега австрийското е ужас.... Уран 242, изпращат годината с нова версия на песента Цъфнал Гербер, вързал Тиква! Великият ни Вожд, ни води към Светлото бъдеще! Предай Сладката вест!
 10. Ами нека извадя две , три песни тези дни и да видим, колко ще ми се получи. По принцип откъм оборудване, съм ок да извадя Браян Мей звук. Имам Ред Спешъл, а това, че бе вкаран във форма - специални благодарности за Емо -Jackson. Имам требъл бустер, английски амп клас А с ел 84. Така че, като теглим чертата - имам желание, оборудван съм за целта. Нямам много опит с техните песни и стилистика ( т.е . ще ми трябва малко повече време), но един такъв проект ще ми дойде добре, апетита идва с яденето. Обаче, не пея. Ще гледам да подготвя Inuendo, Hammer to fall, Radio Gaga за празниците, ако решиш да ме викнеш за проба.
 11. Освен това - болтове на бриджа, праговете и главата и тн. Това, че се предлага с оригинален Гибсън куфар, поне на мен ми говори за съзнателен опит за измама.
 12. Ето го ментето - https://bazar.bg/obiava-23688039/gibson-les-paul-standard-2013
 13. Коледен урожай. Валят някакви Гибсъни Лес Поли и то Стандарти за по илядо лева..... Да питам за един приятел, оригинални ли са!? Продавача казва , че са оригинални, ама не разбирал много, била подарък. Много моля, ако на някоя мацка съм симпатичен. Да ми подари един. Аз съм скромен, и на Гибсън Студио ще се радвам!
 14. Днес, пак от Ямбол. Отново китайски фейк. https://www.bad_link/ad/kitara-gibson-les-paul-studio-CID618-ID7FSfz.html?requestFromAd=1&track[message_sent]=1&id_at=662618776
 15. TONY

  Мнение за текст на песен

  Това със сигурност не е текст за песен. Ако остане така, може и да мине за стих. Но, не е добър. Може да се преработи и нещо да излезе , все пак. Ето, това само става - Чуй ме приятелю, тя винаги е крачка пред теб, тя винаги знае, има нюх за тези неща. Това е приличен припев. Останалото трябва да се пренапише. Ако има желание, мога вероятно мога да помогна, да стане текст на песен, а защо не и цяла песен, стига да има добър глас, който да я изпее.
 16. TONY

  Въпос за компресори

  Ами изясни по-добре нещата. Написал си "Аз опитвам с 2 компресора, един във веригата, един в луупа." и "ама аз питах за 2 компресора- във верига серия или в паралел." Това, което си опитал, са различни места на копмпресора във веригата. Едното е преди предусилвателната част, другото е след нея. Вероятно ще има сериозна разлика, как един ( и същ) компресор ще работи, в тези две части на веригата. ( и два различни да хакнеш, все тази, определящото ще е мястото, не начина на включването) Аз съм олд фешън и бих сложил компресор преди ампа, т.е. преди предусилвателната част. Ако ще пробвам с 2, ще ги вържа в серия. ( паралела отпада, кой би си играл със сплитери, за да върже 2 копресора в паралел) Ако имам усилвател, който има и сериен и паралелен луп, тогава, тази проба може да стане. Мисля до края на седмицата, да направя проба с два компресора, в серия, пред амп. Мисля, преди да съм правил проба, че 2 компросора могат да ми седят в веригата, примерно един за клийн( комресор/ лимитер) и един за лийд ( за състейн), предвид there's a difference between "running" two comp pedals in a chain and "using two comps in a pedal chain at the same time", so if a given artist does "have" two comps in their chain, they're not necessarily always on at the same time. За изполване на компресор Back to your live use question: If it were a big venue and FOH was running a comp, I would probably be running less SPLs and mic'ing, so one comp on the board and the second comp from the FOH. On a small gig with a cranked amp, the valves will already be compressing, so probably a single compressor for cleans. I really like using a compressor after modulation, phase in particular, as phase can make my tone unpredictable. И още нещо - You can definitely do two comps serial in an effect chain. Bass players do it all the time.
 17. TONY

  Въпос за компресори

  Понеже, сега пробвах мелодията на For the love of God. Компресор в състей режим e benefiacial. Да, има и приложение на драйв. Еврика.
 18. TONY

  Въпос за компресори

  Ту копрес ор нот ту компрес.... Човека от видеото, каза, че като бонус да сме ползвали компресора, да накараме транзисторният амп да се приближи към ламповият. Така и не съм използвал още компресор в свиренето си (засега само съм тествал), ламповите ампове добре си компресират. На видеото се чуват някакви разлики. Изцепен лампов амп и свириш с ниво на барабанист, що да компресирам, като ампа си е достатъчно набримчен и компресиран и какво да му компресираш. Ако имаш и хубава китара, ще ти изкара достатъчно състейн... Ако свирех повече с чиста китара, примерно кънтри, фънк, сигурно вече щях да съм включил към педалборда и компресор. За сега още се чудя, да компресирам или не....и те така. И така от много години... Имам читави компресори, трябва да ги пробвам по-обстойно. Днес тествах зелен биг маф, това си заслужава по принцип, не знам дали ще го ползвам, за мои неща. Пробвах и бустер на Кюсак, пак си заслужава. Обичам бустери. Този от видеото не ме убеди, че с компресор е по-добре, малко по-различно е. Но защо да буствам с компресор, вместо с бустер. … така и не разбрах. Изобщо, ако ще се ползва за клийн до крънч, виждам приложение за комресора…. за ситуации с повече драйв, не. Аз толкова разбирам....и сега ще пробвам комресор. Днес ми е ден за тестове.
 19. TONY

  Steve Vai - for the love of God (cover)

  Вярно, че е тихо, но това не е проблем. Като си усиля повече, се чува. Би трябвало следващият ти запис, да го направиш с по-нормално ниво. Ученето да се записваш, е почти толкова важно, както и самото свирене. Ако искаш взимай съвети от неуспял човек, като мен. По принцип, трябва да работиш по бендовете и пикинг артикулацията си. Вибрато, разбира се, колкото повече го тренираш, ще е в полза. Това е прекалено изискваща пиеса. Според мен е по-разумно, да си свириш различни неща, а не да се вторачваш върху точно тази пиеса. Понатрупваш опит и като я пробваш, след известно време, ще е по-добре. Сега доста си се постарал и нещата са се получили прилично. Между другото, не съм се пробвал на това парче от много години, ще взема да се пробвам сега. Имам предвид за себе си, няма да поствам.
 20. Напоследък се замислям за страничен проект. Понеже не съм сигурен с колко време ще разполагам, не случайно пиша страничен проект, а не втора група (но не е изключена възможност). Последните години съм бил в 3 групи, различни от моята. Бяха и в различни стилове, но определено си заемаха време и усилия. За това пиша страничен проект, не толкова втора група. Наскоро преоткрих творчеството на Куортън, като нямам никаква релация с неговата музика (поне досега). Обаче така или иначе и аз ползвам дръм машина за композиране на песните си. Нямам подготвен материал, нито конкретна насока. Но примерно да е различно от това , което правя със собствената си група Най-малкото текстовете да са на английски, това е първа насока. Цел, примерно някакъв демо запис. И така, какво търся. Певец, който може да е и текстописец, композитор, вкл инструменталист. Може и още един певец за основната ми група Уран242, за там задължително да е тенор. Метъл тенор, както обичам да казвам, такъв глас ми липсва в Уран, може да свири и клавирни партии (стига да може и да иска, това е само като опция). Ако ще е за страничен проект, може да е всякакъв глас, стига да е интересен и да пише текстове на английски (доста желателно). В мойта си банда, си пиша песните на български. Търся нещо различно. Което да ме накара да творя в друга посока. Обадете се с идея, пък ще видим, какво може да стане. Преди няколко години, бях за няколко месеца китарист в Паралакс. Там един клавирист, сериозно ме инспирираше да творя. Най-интересният музикант, с който съм свирил. Така, че клавирист също може да се обади. Защо не и китарист. Когато, започвах, човекът който ме запали, се казваше Сами и с него се събирахме и шредвахме, колкото си можем. Интересното е , че клавириста за който споменах, е бил в групата на Сами, след като съм я напуснал. Светът е малък и няма спасение...( обратно на светът е голям и спасение дебне от всякъде) После съм свирил с не малко други китаристи, но все групарски истории. Така , че няма лошо, ако ме потърси и китарист. Ако случайно някой няма идея за мен - основно съм китарист, падам си по хеви метъл (примерно в последно време най често слушам Кинг Даймънд, Мърсифул Фейт , Батори, преди две три седмици пък бях на вълна АОР - примерно Стийлхарт, другата седмица нещо друго и така нататъка, много от любимите ми банди са в подписа ми) Ползвам бас, за да си композирам песните и да си драсна демо, не съм басист. Мога да правя дръм програминг, не съм спец, но колкото да си завърша идеята(песента), ми стига. В моята си група съм и композитор и текстописец. Най-лесно ще стане, ако се обади някой певец, има готов текст, още по-добре и готова нотирана мелодия по него. Или пък обратното, хармония по която иска да пее. Нещо на което да се стъпи. Идея на какво горе долу да прилича. Да видим, дали нещо може да се получи. То, това е идеята на поста. Ако ме потърси някоя група, лошо няма. Стига да ми харесва, ако свири авторско или трибют на някоя от любимите банди. ОК Но тук има много да се коментира и то, ако някой прояви интерес. Относно ангажименти, очаквания и тн.
 21. Тенорите са супер за метъл - английските Айрън Мейдън, Джудас Прийст, немските Хелоуин ( Майкъл Киске) и Праймъл Фиър. Естествено, има различни типове гласове- Дио, Ози, Удо, Рок Ен Ролф и тн, който пак си пеят супер, без да са в небесата. Хеле Дио. Вярно, съм захванал няколко неща. С едната група реализирам авторските си идеи. Втората я направи певец , на който съм фен ( и на групата в която пееше), от ученик. Между другото, наскоро се обади певец и за Айрън Мейдън трибют, така че, вече си припомних 6-7 песни , и направихме една пробна репетиция. Въпросният певец ще е извън България за месец и половина, тамън да направим поне десет песни инструментално, докато се върне. Много се надявам, да тръгне и твоят трибют на Бийтълс! Стискам палци да намерите варненският Ринго Стар! С това ще се справя, защото в Уран и Мейдън трибюта, сме трима и в двата проекта и ще репетираме един след друг, тоест няма да отделяме допълнително време или да ходим по други репетционни. За онлайн проект, ще глeдам да подкарам мултитрака ( по USB) с компютъра и то тези дни, че за момента нямам саунд карта.
 22. Дано скоро намерите вашият Ринго Стар! Даже чувството за хумор, трябва да е задължително условие. Не си представям някой намръщен тип, да свири партиите на Ринго!
 23. TONY

  Най-грозната китара

  Тази Голяма Бяла е Зла! Само бих и сложил един сет EMG - та! Трябва и истински шарк байт.
 24. TONY

  Най-грозната китара

  Тази Акулка ми харесва. Идейна е. Грифа е крак на човек, предполага се че само той е останал за доизлапване. Кефи ме как е решена цветово, адаптерите - розов сингъл при устата, черен дабъл блейд за бридж. Ако окото на акулата е измислено с дабъл предназначение, и освен око, е и кил суич, ще е екстра. Според мен това е китара само за шоу и то да я изкараш, примерно за да извириш кавър на Shark Attack на Wehrmacht. Джей Търсър също предлага китара Акулка, Ама е доста по-смотана от тази на Фешън.
 25. TONY

  Усилвател за домашно ползване

  няма условия за това в къщи. Катаната свири при 0.5 вата и е силно ( с волюм на 10 часа) Значи, оттук насетне всичко, което ти пишат за лампови, атенюатори си е тракане на клавиатурите. Щом нямаш възможност да свириш на прилично усилено ниво. Решението е едно, намери си помещение за свирене - таван, мазе, репетиционна. При свирене на домашни нива, идеята е да звучиш прилично, не да си отвяваш главата. Което става само с изцепен усилвател. Като бях млад, цепех яко усилен, сега мога да си свиря с транзисторен, хибриден, моделиращ, лампов, според моментният ми кеф. Ниво ми трябва, колкото е нивото ми на слушане на хайфай усилвателя ми. И така мога да свиря със запис, примерно разучавам някое парче. И тогава няма, чак толкова разлика, дали ще съм примерно с добре звучащ транзисторен или лампов с мастер волюм. В репетиционните проблема е друг, как да се усилиш, така че, да си с барабаниста, ама и да не увисва вокалиста. (трябва си мощно крайно стъпало за централното) Проблема ти идва, от това, че не свириш с група. Ако репетираш 1 - 2 пъти седмично, ще си си надул достъчно главата и после в къщи няма да имаш мераци за силни нива. ( като бях по-млад, имах нужда постоянно да си надувам главата) Найтуиш нали са от Кити, няма ли други банди там, прикрепи се към някоя.
×

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.