Jump to content
Българският форум за музиканти

SomeoneElse

Members
  • Мнения

    1483
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от SomeoneElse

  1. Ако нещо не е счупено, не би трябвало да има проблем. Като сменяш струните, развий болтчетата колкото се може по-назад, така че малкото метално блокче, което притиска струната да се поосвободи. Разгледай дали то не е повредено (спукано, счупено). Ако не е то, тогава остава да си прецакал резбата на болта, който притиска блокчето, или по-лошо - резбата на самото магаре. Ако и те са наред, просто пробвай да натъпкваш струната колкото се може по-навътре в дупката.
  2. How long has it been since someone touched a part of you other than your body?

  3. Това означава, че ако примем за база свободната струна - всички останали прагчета са високи. Това е нормално, когато се преминава на по-дебели струни. А и като цяло, по-дебелите струни са по-чувствителни на опън - забелязал ли си, че като настройваш първа струна, е нужно да въртиш ключа повече пъти, за да вдигнеш един тон, а шеста струна вдига един тон с около 1/2 оборот? Така е и когато натискаш струните - по-дебелите бягат повече, особено на първите прагчета. Направи си интонацията отново, като особено за 4, 5, 6 струни обърни внимание да са по-точни до 10-12 прагче да кажем, защото в зависимост от стила ти на свирене, може и почти никога да не ги ползваш на по-високите прагчета. Без компенсиращи прагчета и nut е невъзможно да се направи перфектна интонация на всички прагчета. Дори съм чел, че някои студийни музиканти си интонират китарите в точно определен диапазон от прагчета за всеки отделен риф, образно казано. Затова първо направи интонация от бриджа и след това кажи как е положението.
  4. @Belgarad А ако хората по принцип се въздържаха от такива неадекватни включвания, като цяло форумът щеше да е много по-добро място.
  5. Адаш, честито за акустичната, много добре изглежда!
  6. Тази китара (Epiphone-а) е от шпертплат. Един познат си взе и като се махнат адаптерите "вафлите" отдолу си личат ясно.
  7. Пък аз да си кажа - кипих си китара Jack & Danny 805Q, за да имам на какво да свиря, докато ми пристигнат нещата от България. Китарата хич не е лоша, като се има предвид цената ѝ, а и е много по-добра от Squier-ите, които могат да се вземат от България на същата цена. Изработена е добре, няма чепове по тялото и по грифа, от масивно дърво е, пристигна добре setup-ната и опакована. Така че като за начало такъв сет може и да не е чак толкова лоша идея.
  8. Ами...ти сам го каза - размер - от 1/4 до 4/4, като 4/4 е най-големият. Има и други размери, като 7/8 например, но те са по-редки. 4/4 е "стандартният" размер китара, всички по-малки са за малки деца или много дребни хора, за които не е удобно да свирят на китара с голяма мензура (разстоянието между горното и долното магаре, най-общо казано) . Но намалянето на размера на китарата има доста минуси пред 4/4 китара, затова е само преход, ако започваш да се учиш от малък. Затова на теб ти трябва китара 4/4.
  9. Това е просто разчистване, защото може би чакат нови модели за 2011г., че иначе тези старите ще залежат. Има добри оферти де.
  10. По принцип няма нищо лошо в това, в смисъл че нищо не е повредено. Просто завий малко видиите, които държат пружините отзад - по половин-един оборот трябва да е съвсем достатъчно - и след това настрой китарата пак, докато тремолото не застане в хоризонтална позиция спрямо тялото на китарата (опитваш, докато стане). Аз ти препоръчвам да позатегнеш малко повече, докато не опре в тялото при настроена китара, така че да може да се движи само напред. Така или иначе това не е флойд роуз и не се очаква да можеш да го ръчкаш кой знае колко, а е за по-нежно "вибриране" на струните (тремоло ефект) и само надолу ти е достатъчно.
  11. Аз бих избрал Ibanez-а. От функционална гледна точка има всичко, което може да ти потрябва, а и ще има най-стабилно тремоло. Грифът на китарите от S-серията е тънък и удобен, ако си падаш по-"стройни" грифове, имаш лесен достъп до високите прагчета, а и конкретната китара като цяло изглежда гъзарско. Нищо няма да се деформира. В крайна сметка си дал китари от различни ценови класове, подбрал си ги по някакъв критерий в собствената си глава. Ако е нещо различно от начина по който изглеждат, прецени кое най-много те привлича във всяка от китарите и си направи равносметка с плюсове и минуси Измежду трите, мисля че Cort-ът отпада като вариант, така че вече си изправен пред дилема
  12. И аз така мисля. Slacoth, адекватно включване.
  13. Аз. От събота вече ще живея в Лондон.
  14. В магазина на Койчев във филхармонията провери ли? Там по прицнип държат доста богат асортимент от струни, възможно е да има. Хвърли едно око и в другото магазинче, което е навътре под стълбите
  15. Fender_str, спокойно бе, всеки се учи от някъде. И ти някога си питал как се познава часовника, например... Може би съди по формата на главата и вида на ключовете, които приличат на такива за класическа китара, на която на свой ред се слагат найлонови струни. Но на тази китара се вижда, че частта, около която се увиват струните накрая, е метална, тоест направена да издържа "впиването" на струните и по-големия опън. Затова може да се е заблудил. А и на бриджа се вижда, че няма възли. Китарата наистина е с метални струни, просто звукът няма как да се сбърка.
  16. Почвай Черно Фередже...Ми-мажор - Ла-минор - Ре-минор. И тук-там Фа-мажор и Сол-мажор Иначе тези които изброих по-горе са точно такива, които стават за свирене и пеене едновременно - на събиране с приятели, или лятно време в някой парк и т.н. Вече координацията със свиренето и пеенето идва с малко повече практика. Ето още няколко: Meredith Brooks - Bitch Guns 'n' Roses - Don't Cry Chris Isaac / Him - Wicked Game Joan Osbourne - What if God Was One of Us P.I.F. - Невидимо дете Контрол - Леле Како Контрол - Най-щастливият ден Подуене Блус Бенд - Нека бъде светлина Los Lobos & Antonio Banderas - Cancion del Mariachi Lucie Silvas - What You're Made Of (за свалки ) Staind - Outside Засега тези, по-късно може да помисля за още
  17. Puddle of Mudd - She Hates Me Wet Wet Wet - Love Is All Around Nirvana - Where Did You Sleep Last Night Bon Jovi - Wanted Dead or Alive Counting Crows - Mr Jones Eagle-eye Cherry - Save Tonight Goo Goo Dolls - Iris Още? :Р
  18. Байц - колкото се може по-тъмен, например абанос. Има предимство пред боята, че не е плътен и може да се наслоява (за по-голямо насищане на цвета) до постигане на желания резултат, освен това запазва релефа и шарките на дървото, а не е плътна маса като боята. И се работи по-лесно с него, стига да се внимава достатъчно.
  19. Сега пробвах да направя тремсетъра да действа от нормална в drop настройка. И стана. Просто изходното положение не трябва да е нормалната настройка, а drop-настройката. Тремсетърът се отключва, китарата се настройва в drop-А (в моя случай) - A-E-A-D-F#-B, с болтчето за фина настройка на шеста струна възможно най-развито. След това тремсетъра се заключва, настройва се на максимална стабилност и шестата струна се вдига един тон - B-E-A-D-F#-B от фината настройка. Tremsetter-a успява да компенсира и задържа правилните тонове, като по този начин позволява да се преминава от drop в нормална настройка. Поне при мен с моите струни и китара проработи. Дано съм помогнал.
  20. 1. Пробвай да настройваш китарата като последното движение на настройване да ти е винаги в посока повишаване на тона. Тоест, ако насройваш с тунер и видиш, че струната ти е настроена малко по-високо от колкото трябва, не просто да отпуснеш до желания тон, а да отпуснеш до по-ниско (примерно с цял оборот на ключа назад), и след това внимателно да достигнеш желаната височина на тона само в посока повишаване. Така се избягва "наместване" на навивките на струната около ключа и се постига и по-добра стабилност при бендове. 2. Пробвай да стегнеш малко ключовете и от големите гайки в основата им, и от малките винтчета, които са в центъра на главата на всеки ключ (ако има такива). 3. Ако струните са нови ги изчакай да се разтегнат както трябва. 4. Ако нищо друго не помага - сменяш ключовете.
  21. Да се похваля и аз...от името на един приятел, но споделям радостта му, понеже китарата в момента е в мен, да се позабавлявам: Paul Reed Smith SE Singlecut Tobacco Sunburst Не точно моят тип китара, но всичко в нея е изпипано доста добре - от прагчетата, ключовете, setup-а от магазина, до самата форма, удобство и визия на китарата. Binding-ът дори не е точно binding, а е просто оставена небоядисана част от кленовия top, поне на мен така ми изглежда. Звукът е събран и отчетлив, адаптерите са доста горещи и изскачат хармоници от (почти) всякъде, където си пожелаете - натурални или изкуствени. Това комбинирано със set-neck и дебел гриф дава състейн на килограм. Много приятна китара, която си оправдава парите изцяло. А това е бюджетната серия.
  22. До преди няколко години се продаваха такива струни без марка, опаковка (освен най-обикновено найлоново пакчетче), или каквито и да било други признаци за произход, производител и т.н. Купуваха се само в крайни случаи, когато нямаше пари, или за безнадеждно лоши китари, които просто се нуждаеха от някакви струни. Накрая имат конец за по-добро захващане за ключовете на китарата, а топчетата на краищата им бяха доста големи и често не влизаха в дупките на китари с through body струни (като старите Puldin-и, например ). Иначе имаха ужасно дрънчащ звук и бяха много неприятни на пипане като цяло и живот от около...една седмица с адски мъки Общо взето пълна ужасия, но и те си имаха някакво приложение. Знаехме ги само като "българските струни", когато си ги купувахме от магазина. А иначе мен лично ме съмнява да има някъде оцелял комплект от тези струни чак от 1978 година, защото металът ръждясва дори и при контакт с въздуха, макар и по-бавно. За това време би трябвало да са се разпаднали.
  23. До колкото съм чел по други форуми, Zero Edge системата е сходна на нормално тремоло с ножове + tremsetter. Т.е. действа когато се прилага повече сила върху пружините, което накланя тремолото напред. Когато се drop-не някоя от струните, тази сила става по-малко и самото тремоло хлътва леко назад, което води до разстройване на останалите. That's incorrect. It will go out of tune if you break a string. The ZPS is only contacting the trem's sustain block when it is at rest or when pressing down/diving. It is not in contact when you pull up on the trem which is what will happen when you break a string. Теоретично, мисля че Tremsetter-ът може да се настрои да действа в обратната посока, но не съм пробвал с моя, защото е много пипкава работа, а в момента на тази китара съм с дебели струни, при които малки промени в опъна водят до големи промени във височината на тона и не знам дали резултатът няма да е подвеждащ.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.