Jump to content
Българският форум за музиканти

никони

Members
 • Content Count

  248
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

никони last won the day on July 5 2020

никони had the most liked content!

Community Reputation

124 Excellent

About никони

 • Rank
  Редовно навъртащ се

Previous Fields

 • Инструмент
  китара, раш пила

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Sofia

Contact Methods

 • Skype
  nikoni_1@abv.bg

Recent Profile Visitors

2,196 profile views
 1. Мога да погледна събота или неделя... да измерим кондензатори, напрежения и токове... Не вярвам да има нужда от смяна на нещо. Ще ти струва една бира...
 2. Стандартна схема на свързване. ако е изпълнена правилно - работи. Ако все пак проблема за който питаш съществува, значи е повреден потенциометъра за усилване. Доста вероятно е , ако си сложил нов, да си го повредил при запояването на кабелите на масите върху корпуса - честа грешка при липса на опит. Измери го с мултицета и ако е така го смени.
 3. С мои думи ще повторя отговора на колегата от предния пост. Независимо дали си променил свързването по схема от нета или твоя схема, вземи лист и молив и си я начертай. Провери си свързването. Ако е грешно, ще си намериш грешката, ако не е, ти е грешна схемата на свързване. Качи я в темата и ще помогнем. Без схема можем само да хвърляме боб... Черен боб в тъмна стая...
 4. никони

  Въпрос за MV3

  Лошо съм се изразил. Аз ремонтирах въпросното MV3 и използвах от него само трансформаторите и кутията.
 5. никони

  Въпрос за MV3

  От оригиналното MV3 останаха двата трафа и кутията... Запазих концепцията, разбира се. Ако на някой му е интересно, ще кача схемата.
 6. Два грифа съм направил досега от акация. Много звучна дървесина, като камбана е. Малко по капризна е при обработка и финиш, но си струва.
 7. Провери в " Ангел Стоилов-96" АД.
 8. Един кратък семпъл. С микрофон пред говорителя. Без външни ефекти. https://soundcloud.com/kate-blues/vga-samples-reverb-2?fbclid=IwAR1I45hAGHtXCxE9lxNsG2GSaYmeF6SQzGbm1peGyCfToqKek0zERhlQlNg
 9. Нещо несериозно ми изглежда цялата работа - шаблонно клипче, шаблонни приказки на лош английски... Ние всичко си правим сами, а в клипа почти нищо не правят - е, очертаха с дървен шаблон и молив контура на тялото преди да пуснат CNC фрезата - че иначе машината откъде ще знае какво да изреже... "Всяка сутрин се събуждаме с нови идеи..." - че аз не виждам ни нови ни стари техни идеи. Поне собствен дизайн на телата да бяха си направили... Вятър и мъгла... Ако работят наистина, / нещо на актьорчета ми приличат/ може и да се научат... Работата ми намирисва на префасониране на готови китове, купени от китайците...
 10. Ето и аз какви ги върша. Когато имам време сглобявам няколко лампови усилвателя и преампа. в момента довършвам тези двата. На двойния му остана само задния панел, а комбото тепърва трябва да влиза в кожата си. И няколко шасита, които чакат ред : Идеята за двуканалния беше, когато дойде някой приятел на гости, да си свирим на две китари. Първоначално единия канал беше с триод за предусилвателна лампа, а другия с пентод. Понеже имаше място на шасито, сега и на двата канала има и триод и пентод, които се сменят от безименното ключе над жака за вход /панела вече беше готов/. В единия канал триодът е 6Ф5М, пентодът е ECF80, на другия триода е ЕСС83, пентода - 6Ж1П. Диста на единия канал е с 6Ф12П, а на другия с EF80. За дилей съм използвал РТ2399. Фазоинверторът е с ЕСС83, крайното стъпало с 6П3С-Е, РР в режим АВ, като работната точка на крайните лампи е избрана по близо до режим В. Токът на покой на крайните лампи е около 15% от максималния аноден ток и затова стъпалото е с фиксирано преднапрежение. Чистия канал и диста са с отделни корекции за тон и сила, затова може би панела изглежда малко претрупан - както каза един приятел "Обилно си го поръсил с копчета"... Комбото е с ЕСС83 и EF86 за предусилвателни, 6Ф12П за дист, ЕСС85 за фазоинвертор и 6П6С за крайни лампи. Говорителя е Selestion G12T-75. По шаситата, които чакат ред за кутии, за предусилвателни лампи съм ползвал 6Н2П, 6Ж3П, 6Ж8, EF94, EF183, EF804. Изпробвал съм поне десетина други триоди и пентоди, които отпаднаха след първото прослушване... За дистове съм ползвал 6Ж4, 6Ж5П, 6Ж9П, 6Ж10П, 6Ж11П, ECF80. За крайни лампи съм ползвал 6П1П, 6П3С, 6П6С, 6П13С, 6П14П, 6П36С, 6П41С, 6Ф5П, ГУ50, ECL82, ECL86, ЕL34, EL84, EL95. Повечето крайни стъпала са готови, някои чакат за фазоинвертори, други за изходни трансформатори... Когато някое шаси влезе в кутия и наближи финалната права, ще качвам снимки, със семплите не се оправям... Ако Jabs реши да удари едно рамо в това отношение - работилницата ми е в Под-Уяне - тогава и семпли току-виж се появили...
 11. Наскоро ремонтирах един стар корейски "Squier bullet" - прилична изработка, класика като дървения / тяло елша, кленов гриф и палисандров фрет/, три сингъла с керамични магнити, тон и волюм. Оставих само дървенията и бриджа и смених всичко останало. Интересният момент беше смяната на адаптерите и потенциометрите. Реших, че конфигурацията на адаптерите ще е SSH, а потенциометрите ще са два за тонконтрол и един волюм. Петстепенният ключ, който купих има две еднакви секции, а едната е достатъчна за да осигури стандартното свързване на адаптерите на страта. Решиш да използвам другата секция, в комбинация с ключовете на двата пуш-пул потенциометъра, за да изцедя всичко възможно от адаптерите. Получи се следното - от единия ключ /На пуш-пул потенциометъра/ се управлява втората секция на петстепенния ключ и могат да се включат нек и мидъл адаптера последователно, за да работят като хъмбъкър. В друга позиция нека и мидъла са свързани последователно като хъмбъкър и работят паралелно с бридж адаптера. От своя страна хъмбъкъра на бридж позицията се управлява от другия ключ /На втория пуш-пул потенциометър/. Там вариантите са два - двете секции последователно или успоредно - двете секции последователно или само едната работи като сингъл. Ето и схемата на свързване , ако някой реши да се заиграва в тази посока. Аз останах много приятно изненадан от резултата.
 12. Тръгваш от Женски пазар по Симеон по посока Мария Луиза по левия тротоар и след стотина метра ще видиш магазина. Ако там нищо не си харесаш, продължаваш към Мария Луиза, но по десния тротоар. Трийсетина метра преди булеварда има безистен, и там има магазин за ел. компоненти. И там има интересни нещица.
 13. Купих потенциометрите от едно магазинче на "Симеон" което едва ли има сайт. Потенциометрите са RFT. Китайските които взех преди това се оказаха със занитена ос към плъзгача - можеш да го счупиш, не да го разглобиш. Някои от руските и тези на Tesla също се разглобяват и сглобяват без проблем.
 14. Наскоро имах подобен казус - трябваше ми стерео потенциометър, двете секции с различни стойности и едната линейна, другата логаритмична. Купих два еднотипни потенциометъра - 2х50к лин. и 2х220к лог. Разглобих ги и размених долните съпротивителните писти... Ако намериш разглобяеми такива потенциометри можеш да използваш същия подход.
 15. Вече не помня конкретните резултати от измерванията, но се наложи да изправя отоплителното напрежение.
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.