Jump to content
Българският форум за музиканти

Sasho54

новаци
  • Мнения

    2
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Относно Sasho54

  • Рожден ден 03/14/1986

Contact Methods

  • Website URL
    http://
  • ICQ
    0

Profile Information

  • Location
    София
  • Interests
    Физика<br />

Sasho54's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Обществена Репутация

  1. Здравейте, бих искал да попитам с какъв от достъпните лакове може да се лакира една резонаторна дъска, така че да не й заглъхнат високите честоти? Т. е лак с висок "качествен фактор".
  2. Здравейте. Бих искал да задам няколко въпроса, на които може би не им е тук мястото, но ми се струва излишно да се прави отделна тема за тях. Нека ако някой знае и има желание да помогне на неопитния човек - моя милост, да отговори. Първо, какво е значението на "дишането на дървото" - какво става с едно всестранно лакирано дърво, да речем? Второ, как точно влияе лакът върху звученето - прави плътността на повърхността по - голяма, или прави повърхността по - твърда, или какво въобще става от теоретична гледна точка? Трето, защо резонаторните дъски и до ден днешен се правят от дърво (известни са и синтетични материали със същата разпределена маса, анизотропия и твърдост) - само традиция или има теоретична причина, за която не подозирам? Четвърто, има ли значение подчертаната анизотропия на дървото, и ако да, какво; т. е. какво е различното в звученето на дъска от еднакво ориентирани дъсчици, от шперплат, от пластмаса? Пето, има ли някъде решена гранична задача за резонаторна дъска на пиано? Шесто, защо и до ден днешен за демпфер се използва филц, а не, да речем, силикон? Седмо, защо механиката на клавиатурата продължава да се прави дървена (рядко пластмасова), а не от кухи и леки метални части? И накрая, какво означава изразът "От това пиано нищо не става" - че ремонтът му би излязъл по-скъп от ново пиано ли? Или че трябва да се промени до загуба на първоначалната му същност? Извинявам се предварително в случай, че въпросите ми обиждат някого
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.