Jump to content
Българският форум за музиканти

Yo The Real

Members
  • Мнения

    912
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

  • Топ дни

    11

Yo The Real last won the day on Декември 30 2023

Yo The Real had the most liked content!

Относно Yo The Real

  • Рожден ден 04/24/1996

Previous Fields

  • Инструмент
    Китара

Contact Methods

  • AIM
    y0_the_real
  • Website URL
    http://

Последни посетители

2391 профилни разглеждания

Yo The Real's Achievements

Apprentice

Apprentice (3/14)

  • Very Popular Rare
  • Conversation Starter Rare
  • Posting Machine Rare
  • Collaborator Rare
  • First Post Rare

Recent Badges

228

Обществена Репутация

1

Community Answers

  1. Не знам за какво 4-кабелно свързване говорим, аз само на тази снимка виждам достатъчно кабели да свържем електропреносната система на България и Гърция. P.S. Иначе крайното ми мнение е, че е ненужно сложна веригата ти, освен може би ако свириш U2, Muse, White Stripes и други такива.
  2. Бил съм и с двата варианта. Конкретен отговор на въпроса ти, накратко, е невъзможно да се даде - първо няма универсален такъв, второ зависи за каква техника въобще говорим и трето - зависи какво цениш. В случая с процесора - преди години бях с Line6 HD500, вързан с четири кабела към Kettner Tubemeister 18, след няколко години ползване само на Кетнера. До голяма степен от скука и нужда за промяна, си взех процесора и седнах да си направя звук. Получи се що-годе добре, имаше много неща, които можех да правя с него, крайният резултат беше задоволителен. Но в един момент, както е споменал и @Ламби, се появи въпроса - ами то с това връзване, за чий ми е да мъкна Кетнера и кабинет към него? И в централното да съм, разликата в крайния звук е минимална. Разделих се с процесора, защото всякакви корекции по звука изискваха абсурдно дълго време да се направят. Удобно е да можеш да цъкаш всичко с крак, но веднъж щом искаш да промениш нещо по някой ефект, тогава се подготви за 30-40 минути въртене на глупави врътки и тежки болки в кръст, колена и глава. В моя пример обаче става дума за сравнително евтина техника, като накрая замених и двете за голямата дискотека на H&K с MIDI педалиера към нея. Затова е много удачен въпроса какво е това отляво, тоест усилвателя и кабинета. Ако става дума за истински як усилвател с истински як кабинет, процесорът ще го направи безсмислен, без да ти даде по-добър звук. Ако става дума за наистина готин процесор и не си тежък пуритан като @Baby Thomas, тогава за какво ти е това връзване с 20 кабела? Вържи го в централното и толкова. Сигурен съм, разбира се, че има случаи, в които връзването си заслужава, за да достигнеш някакъв свръхконкретен тон, който ще излезе само по този начин, но аз лично не съм чак толкова придирчив.
  3. Е, те да не са държавни съдии. Разбирай, че в абсолютно всичко има елемент на субективизъм, не е като Rolling Stone да са грешници, а всички останали светци.
  4. Класациите на Rolling Stone са неразбираеми за нас и често изглеждат глупави, поради няколко причини: - Първо, хората които пишат в Rolling Stone действително познават или са познавали тези хора, което придава много тежък личен елемент. - Второ, те си живеят в един много малък балон и в този малък балон Джони Мичъл е по-влиятелна, отколкото Ричи Блекмор или Дейвид Гилмор, поради простата причина, че вторите просто не са били част от този конкретен американски социален кръг. - Трето, никога не е ясно какво точно се опитваш да докажеш с тези класации. Техническа грамотност? Бързина? Колко хора си вдъхновил да хванат китара? Колко си променил музиката след себе си, като си добавил своя собствен стил? Ако ще са само първите две, там ще бъде пълно с YouTube китаристи, които вероятно не съм чувал (освен едно японче с едни едноминутни видеа, което гледам с кеф). Ако ще е за вдъхновения брой хора - ами сигурно Джон Ленън, Джими Хендрикс и Кърк Хамет наистина ще свършат повече работа от Гътри Гован, Стийв Вай и Джо Сатриани. - Четвърто, въпреки че третото важи, важи по-голямото правило, че тези класации насочват интерес към издание, което отдавна е минало пика на интереса към себе си. Много пъти съм мислил какъв би бил най-добрия начин да се направи такава класация и в крайна сметка съм стигнал до заключението, че няма оптимален вариант. Ако се питат музикални професори, забравете за повечето рок китаристи. Ако се питат просто фенове, особено онлайн, е ясно какво ще стане - просто някоя група ще мобилизира феновете си по-добре от другите. Ако се питат музикални критици, попадаме пак в проблемите от точка едно и две - тези хора си живеят в много малък балон, концентриран в САЩ и който британец е успял да стигне оттатък океана. Така че може би най-добре е просто да има списък с имена, а не класация. И тогава пак ще има множество проблеми, но поне най-основният ще бъде решен - да се премахне въпроса "ама защо този е 50-и, а онзи е 43-и". Един пак в тубата го беше синтезирал добре - за Rolling Stone е важно отгоре да е Джими Хендрикс, а останалите са си наистина по-скоро списък. Този същия ги беше наредил по собствен вкус и не се беше справил особено по-добре. Гътри Гован може да е невероятен китарист, но за най-велик май се изисква нещо по-различно. Какво точно обаче, това е въпросът.
  5. По-добре нищо не разбирай, защото явно четенето и логическото мислене не са за теб.
  6. Или тролиш, или не осъзнаваш, че всички тези брандирани инструменти на големите музиканти са правени по поръчка от лютиери, просто тези лютиери работят за Gibson, Fender и останалите известни производители. Допълнително, надявам се осъзнаваш, че големите са също така рекламни лица с договори и правят пари от цялата работа. Освен ако не мислиш, че свирят на китари от конвейера и някой идва да им каже с какви адаптери ще им бъде личната серия, без да ги пита. Много е важно и на какъв марж продават отделните марки, за да се направи адекватно сравнение. Ние може да не знаем това, но можем да предположим, че маржът (чистата печалба) при един Gibson или дори Epiphone е по-висок, отколкото на Harley Benton, защото големите брандове таксуват солено за собственото си име. Затова и на мен би ми бил доста интересен експеримента на @Rezachka , ако все още е на дневен ред. При лютиерите пък може да си сметнеш цялото ценообразуване, това е един от големите плюсове.
  7. Предвид колко е паднало качеството на изработка на скъпите китари, си е съвсем резонен въпрос дали китара за 1000 лв. с малко подобрения и сетъп за още 400 да кажем, няма да е сходна с такава за 3000 лв. Отминаха времената, в които след 2000 лв. получаваш на практика перфектна китара, за която всеки е съгласен, че е инструмент от висок клас.
  8. От няколко месеца се чудех какво да си купя, предимно с носталгична нотка. Имах няколко възможности: 1) Най-евтиният вариант беше да намеря стар модел Cort Z44, което беше първата ми по-сериозна китара (въпреки че някои хора във форума не биха се съгласили с тази класификация, предполагам :D), след което да я преправя по свой вкус с нови адаптери, електроника и ключове. Преди години имаше няколко такива бройки в базара и в MMG, но днес явно са ненамираеми. Така този вариант отпадна. 2) Да намеря стария си Fender Blacktop Strat, който имах голямото неблагоразуемие да бартеросам преди години, за да спестя едни хиляда лева. Проследих я обратно по веригата на купуване и продаване и се оказа, че най-вероятно е в един цигански оркестър в Кнежа и няма как да я придобия обратно. Така че забих. :)) Но почнах да гледам по сайтове за нещо интересно и попаднах на новото производство на Cort. Първо мислех да си взема KX300, защото изглежда много добре и е с интересни EMG адаптери (никога не съм имал активна китара и ми е интересно), но после видях една върната G300 Pro, за която бързо сметнах, че с отстъпката отделните ѝ части струват повече, отколкото цялата. Затова: Китарата е направена доста добре, не съм забелязал никакви проблеми по изработката. Бързо разбрах защо са я върнали предните собственици - няма удари, но първа и втора струна свободни бръждят. Още в понеделник отива на сетъп. С това настрана, тялото е липа, грифът и фретборда са матов печен клен. Адаптерите са Seymour Duncan SH-4 и SH-2, като основна причина да си я взема е, че е с 5-степенен селектор, а не с 3-степенен. Ключовете са заключващи се. Тремолото ще го тествам след интонация, но като цяло никога не съм ползвал много ръчките на китарите си. Цветът би трябвало да е винено червен, но на светлина лилавее. Като цяло смятам, че и частите, и изработката са значително над парите си.
  9. Моят опит е, че от почти всеки педал може да се изкара добър звук. Разбира се, с много уточнения: първо, колкото по-дълга е веригата, толкова по-трудна е задачата. Второ, педалът или трябва да е много добре направен и с малко възможности за корекции, или да е малко по-недобре направен и с няколко корекции, по възможност ниски и високи. Аз с времето започнах да не харесвам педали с прекалено много цъкалки и врътки, понеже никога не мога да се спра на някакъв конкретен звук. Най-добрият педал, който аз лично съм имал, е TS-808 копие от Никифена, за което съм дал фамозните 80 лв. преди десет години. Само дето след доста ремонти в момента май не звучи както звучеше тогава. Така или иначе е показателно, че е възможно да се направи наистина добър, здрав драйв, при много бюджетни условия. Той даже няма корекции за ниски и високи, само общ за тон. Допълнителни пари бих дал за някаква по-здрава конструкция - например въпреки че отдавна не свиря с педали, гледам, че има останали Hardwire (по-скъпата серия на Digitech) драйвове във "Фактор" на старите цени и бих си взел, дори и да стоят в шкафа.
  10. Един странен казус, по който би ми било интересно какво мисли форума. Повдигам темата, защото в базара се появи обява за Bad Monkey на стойност 420 лв. От една страна - успех на продаващия, но от друга, да обясним защо един доста обикновен педал се продава за подобни пари. Предисторията е следната: канала JHS в YouTube качи преди няколко седмици клип, в който, казано накратко, изкарва идентичен звук от Digitech Bad Monkey и доста по-скъпи педали: Klon, Zendrive и дори техния собствен JHS Morning Glory. Ако не сте го гледали, направете го. Доста интересно видео, което е точно в стила на JHS, които постоянно повтарят, че повечето скъпи педали са предимно хайп, въпреки че самите те правят сравнително скъпи ефекти. Това доведе до истерична реакция в този ъгъл на интернета и цените на Bad Monkey в сайтовете за втора ръка техника (доколкото знам в момента не е в производство) скочиха неколкократно - от 50 долара до 200-300-500 долара. Този ефект се опитва да пресъздаде и човекът в нашия базар. Наложи се JHS да направят второ видео, в което първо показват истерията, както и как се е родило първоначалното видео (било е направено доста преди да се появи на бял свят). Общо взето идеята им е следната: те знаят, че повечето драйв педалчета са със сходна платка и съответно знаят, че ако имат корекция за ниски и високи, могат да докарат почти 1:1 всеки звук от други сходни драйвове. Ето го и второто видео, което е значително по-тегаво за гледане: Интересно ми е какво мислите: първо, всички ли подобни драйвове (скриймъри) могат да бъдат настроени да звучат еднакво? Ако да, както предполага тезата на JHS, то какво обуславя плащането на 300 долара за стар TS-9 например, спрямо 50 долара за един Bad Monkey, макар че второто вече изглежда невъзможно? Да не говорим за 10 хил. долара за Klon. И, разбира се, най-важният въпрос: еднакви ли са повечето скриймъри и въобразяват ли си хората разликата конкретно в звука? Друга част от тезата на JHS е, че много китаристи биват манипулирани да мислят, че им трябва по-скъп педал, за да докарат даден звук, докато всъщност могат да изкарат същия или поне сходен резултат от евтина реплика с подобна схема на платката и достатъчно възможности за корекции.
  11. Благодаря на всички за интереса. Пиша на Евтим на лично и да видим той какво ще каже, след като го отвори, защото откровено не разбирам повечето неща, които пишете. Иначе сме намерили техника за участието ни този месец и това няма да е проблем.
  12. Нямам проблем да го пратя, разбира се, поне не и на човек от форума с репутация. А ако не се подразбира от първия пост - не очаквам безплатен обяд. :))
  13. Привет, уважаеми, Темата е по-скоро за секцията с ремонти, но предвид ниската активност във форума, я слагам в китарния раздел. Надеждата ми е, че някой може да помогне или поне да прояви интерес. Накратко, имам Hughes & Kettner Tubemeister 18 глава, която общо взето не работи и никой не знае защо. Минавала е неколкократно диганостики, но пак - нищо. А сега в подробности: Главата е в мен от близо десет години, а преди това беше собственост на Рафо, т.е. Musicman. В това време не е имало никакви проблеми с нея, ползвали сме я и на концерти, и на репетиции - първо аз, а после и втория ни китарист, след като минах на Grandmeister 40 на същата марка. Първоначално проблемът беше, че чистият канал звучеше слабо, с пращене, сякаш сигналът минава през прекъсващ кабел или изгорели говорители. На моменти едва пробиваше, но през повечето време пращеше и беше слаб. При включване на драйв канала звучеше почти нормално - но почти. Още тогава решихме да го занесем на ремонт при Владо Балев. Той го гледа няколко часа, включва го в различни устройства, огледа го и накрая заключи, че проблемът е в потенциометър на чистия канал. Отне му още няколко часа, за да го отоври, заради малко странната му конструкция - наложи се и да среже и потенциометъра на средните честоти, за да успее изобщо да го отвори. Смени потенциометъра за средите и волюм потенциометъра на чистия канал. Тук на теория всичко беше наред - главата заработи и Владо Балев демонстрира пред втоиря ни китарист, че всичко звучи, включено и в кабинет, и чрез опцията за директен изход. Всичко звучеше съвсем нормално. И така до следващото му включване, вече при нас на репетиция, когато звук въобще нямаше. И до ден-днешен не знаем защо. Владо Балев каза, че не може да направи нищо повече по въпроса и да бъде погледнат от друг, като отказа втори преглед при него. Оттам нататък сме го пращали на множество хора - китаристи, инженери, но нищо. Единият от тях предположи, че може би проблемът идва от крайните лампи и ги смени. Отново не успя да извади никакъв звук от него, но каза, че когато е отворен, от самите лампи се чува звук, съответно те самите би трябвало да са окей, както и по пътя от input-a до самите лампи не би следвало да има проблем, иначе от тях нямаше да се чува звук. Провери всички спойки и буксите на output-a и там също няма проблеми. Изключва и вероятността да има проблем в кондензаторите, понеже ако им имало нещо, щели да бъдат подути. Всичко написано в този абзац е преразказ на казаното от човека - аз самият не мога да гарантирам, че е технически вярно. Преди няколко месеца, вече позагубили надежда, го включихме през директния изход - т.е. с микрофонен кабел, в домашна уредба. Изкара звук, но отново като първоначалния проблем - тих, пращящ чист канал и почти нормален драйв, но все пак немощен. И така, горе-долу година след като започнаха проблемите, се обръщам към вас: има ли някой от форума желание да се заниме с казуса, да му занеса главата и да се опита да открие какво не ѝ е наред? На мен самият и да ми обясните, няма особен смисъл. В някакъв дълбоко оптимистичен вариант би било чудесно да проработи до края на този месец, когато имаме важен концерт, но в по-реалистичен вариант ще се радвам въобще да проработи някога, защото първо има сантиментална стойност и второ, според мен е чудесно устройство, което и със звук, и с функции, си е изплатило многократно отгоре на платените за главата 5-600 лв., ако помня правилно. Поздрави!
  14. Китарата е супер за тепърва научаващ се, стига да ти е удобна. Не го мисли въобще. :))
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.