Jump to content
Българският форум за музиканти

Linchpin

Members
  • Мнения

    152
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Previous Fields

  • Инструмент
    китара

Contact Methods

  • Website URL
    http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=227547868

Profile Information

  • Gender
    Male
  • Location
    Пловдив

Linchpin's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

35

Обществена Репутация

  1. Имам няколко приятелчета, с които се гордея и един от тях безспорно е Евгени Димов. Наскоро той сътвори един шедьовър по поръчка на клиент, а именно- Gibson Zemaitis style. Понеже не ми се свалят и качват снимки, давам линк към неговия блог, дано не бъде разпознат като реклама, защото единствената ми цел е всички да изпитат нирваната, в която изпаднах аз при вида на завършената китара: http://www.i-school.dimovengraving.com/2013/09/gibson-zemaitis.html Аз лично, ако бях поръчител, бих пожелал дърворезба с инкрустации върху дървото... но що е време- все е пред нас- може и това да видим! Сигурен съм в едно- Евгени ще го направи както никой друг!
  2. Аз се снабдявам с такива от " Викиват"- имаше и със задръжка и без, предполагам че все още ги има. Без задръжка съм намирал и в " Електронинвест". Щанда с бутоните на " Викиват" вече е в съседната сграда , да не ги търсиш на старото място.
  3. След като има шум още на първото стъпало смени транзистора с друг полеви, естествено внимаваш за разположението на изводите. Така ще си сигурен дали не си попаднал на кофти j201. Аз съм попадал на ментаци 2SK117. Ако шумът продължава да го има- още веднъж си провери окабеляването- какъв е този диод, за който са свързани масите- светодиод или друг някакъв, не става ясно, нито може да се проследи по снимките. Захранването комутираш ли го на входа на ефекта, за да прекъсва при изваден жак на входа? Ако да- провери и там още веднъж дали прави добър контакт. Ако всичко до тук е о.к. и все пак има шум, тогава можеш да се съмняваш в други елементи. Успех. п.п. Кондензатор с обозначение 200 обикновено е 200пФ, ако е .002 е 2нФ, провери си още веднъж стойностите на елементите, ако имаш някакви съмнения питай.
  4. Провери си още веднъж стойностите на резисторите. Ако всичко е о.к. закачи изхода на ефекта след първото стъпало, т.е. на средния крак на потенциометъра за " gain". Виждам, че си сложил цокли- пробвай го с всеки един транзистор поотделно- така ако има дефектен транзистор ще го елиминираш. Ако отново всичко е о.к. започни да местиш изхода на ефекта след всяко стъпало.Така ще установиш кое стъпало точно е проблемното. Аз трудно настроих преднапреженията. Нашият съфорумник Марин ( Liquid death) ме посъветва да започна настройката им отзад- напред и беше прав. Огромно благодаря за което. Една детайлна снимка на ефекта от страната на пистите с навързани потенциометри и т.н. може би ще е полезна.
  5. Хванах го, най- после! Дефектен потенциометър на DELAY (50 kOhm), чисто нов! За пръв път ми се случва да ме предаде потенциометър. Между двата крайни извода няма съпротивление, поне моят мултицет не го хваща. А трябва да е 50 кОм! Счупи ми нервите. Благодаря на отзовалите се.
  6. Както писах вече първо го направих на експериментална платка и заработи. След това направих и платката от tonepad, прехвърлих елементите и вече не работи, поне не и ехото- работят само буферите. Захранващите 5 волта са налични, чипа е правилно ориентиран, мерих пистите и връзките една по една да няма някъде прекъснато- всичко е о.к. На 15 крак има сигнал , а на 14 (изхода) го няма. Всички подозрения падат върху PT2399, затова го смених с нов, но няма промяна. Другият вариант е да правя някаква глупост, която не мога да хвана, поне за сега. Кондензаторите 82nF и 27nF са съставни, но едва ли е там проблема.
  7. Здравейте! Преди време направих на експериментална платка въпросният ефект. Сега реших да го прехвърля на нова платка и... изненада- не тръгва! Ползвал съм платката от tonepad. Буферите работят и на изхода има сигнал от китарата, но без ехо! Реших, че се е скапал чипа PT 2399, сложих нов, но не е от него (освен ако и двата не садефектирали). 5 волта на 1 крак и 2,5 волта на втори са налични. На 15 крак (delay in) има сигнал, но на 14 го няма! Никой от потенциометрите не внася корекция в сигнала по какъвто и да е начин. Някой има ли идея какво може да става? Този чип има ли някакви изявени претенции и капризи?
  8. Плочката е 1мм от огледална неръждавейка- има си предпазно фолио и след свалянето му е наистина като огледало. Предишната я полирах на ръка- след часове търкане резултата беше доста по- лош от готовата.
  9. Аз тази "гимнастика" вече 2 пъти я правя на моята китара. Китарата някога е била притежание на една бивша младежка организация и като всичко "държавно" беше доволно ограбена- от оригиналния хардуер не беше останало почти нищо. На снимките се вижда пикгарда, с който тя беше оборудвана. Вижда се и как някой "майстор" е дялал с теслата за да набута вътре новите чаркове. Качвам снимки на това как изглеждаше когато попадна у мен, след първия и след втория ремонт. Макар, че има страт форма, плочката е много по- различna (и по- голямa) от този на фендерите. За целата изрязвах няколко шаблона от картон, докато заприлича горе- долу на оригинала.
  10. При китарите корпусите на потенциометрите са изолирани от екрана (фолиото), а замасяването им става посредством отделен кабел за всеки потенциометър поотделно към една обща точка. Ники фена това го е обяснил и онагледил със снимков материал. Също от там може да се види, че буксата не е изолирана от екрана (фолиото) . За ефектите няма нужда да изолираш корпусите на потенциометрите, само захранващата букса, ако е в метален корпус. Старай се всички маси да са събрани в една точка.
  11. Не съм пробвал, но съм чел, че в подобни случаи се нагрява винта с мощен поялник (в твоя случай ще трябва и остра човка)- така ще изгори дървесината покрай винта и той ще се разхлаби. Като го загрееш добре с леки въртеливи движения на поялника можеш допълнително да увеличиш хлабината. След това трябва да намериш как да го подхванеш (остри пинсети например) и да го развиеш. След това или ремонтираш отворите с подходящо лепило или минаваш на следващия размер винтове. Успех!
  12. Говорителя трябва да е китарен ( с компромиси става и някой широколентов), а импеданса и мощността му да са съгласувани с крайното стъпало на кубето. Няма проблем да е втора ръка, но трябва да е изправен. Ако дадеш още малко инфо за кубето (най- добре снимки) може да получиш доста по- конкретен отговор.
  13. Това. че сте шумоизолирали помещението е добре, а това как сте разположили техниката има значение- зависи в коя точка на стаята се намира "слушащия", а микрофоните- достатъчно далече от колоните. На ваше място бих пробвал да продам наличния усилвател, и бих купил подходящо крайно стъпало. Китаристите не е зле да се снабдят с по едно кубе, достатъчно мощно да надвика барабаните, не разбрах миксера вграден в усилвателя ли е или отделен, така или иначе ще ви трябва и миксер...като за начало, като за репетиция мисля е добре.
  14. Явно имате някакъв проблем със звука, но от определението "всичко се меша" лично на мене не ми става ясно какъв е точно. Не може да се балансира нивото на всеки инструмент поотделно, или глъхнат, влияят си един на друг, какво точно става? Ако репетирате в малко помещение разделянето на инструментите в повече усилватели може да има някакъв ефект, но това в никакъв случай не е правилното решение на проблема.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.