Jump to content
Българският форум за музиканти

H.R.

Members
 • Content Count

  225
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

Everything posted by H.R.

 1. С цел да си спестя една камара чудене реших да попитам за мнение. Трябва ми софтуер за записване на домашни проекти - китара, VST, MIDI барабани с AKAI PAD и т.н. Днес пробвах Audacity -2,3,1 наистина лека програмка, но ми се струва на пръв поглед нещо дървена. Играх си доста с настройките, но не успях да сваля латенцията при директния мониторинг - на това което чувам по време на запис. (имам USB интерфейс , знам за Asio4All , латенции , буфери и т.н) Пише че подържа външни VST , но не успях да ги пусна. Струва ли си човек да се занимава с нея - ползвате ли я ? Алтернативата ми е да си купя Cubase 10 Elements за 99 Еuro и да спра се занимавам с глупости. Свикнал съм с Cubase, но ми писна от разни крашове, спънки и всякакави глупости предизвикани от кракнати версии.
 2. H.R.

  Audacity или Cubase 10

  Съжалявам за едрия шрифт - просто копирах от сайта и пуснах директно тук и той си излезе в същия формат. Не е в никакъв случай някаква форма на натякване или крещене - мързеше ме да го преписвам или обработвам. Мача е свирен от повече от три седмици. Cubase го дават безплатен със звукови карти, но забележи тове не е Elements, а AI или LE версия, която е още по-орязана с цел зарибяване - след даден брой дни започва да прави проблеми - няма повече encoding-и и други простотии. Исках нещо, което вече познавам и да работи. Човъркам и други доста сериозни софтуери (нямащи нищо общо с музика) и често главата ми става кошница от нови неща. Това беше още една главна причина да се спра на него. Тепърва има да разучавам тънкости в него. Не мога да правя сравнения между Cubase 10 и Reaper относно лекота и бързина без да съм ги пробвал достатъчно задълбочено и сравнил и двете. Ако твоите впечатления са от версия 3 на Cubase - за още 7 версии може и в някаква степен да са се променили нещата - нямам представа. Моите най-задълбочени бяха от 1-ва версия SX. Въпреки всичко благодаря за препоръката и инфото за Reaper - мога да го препоръчам на познат, който се нуждае от точно нещо такова - най-вече безплатно! Мисля, че трябва да приключим тази тема до тук !
 3. H.R.

  Audacity или Cubase 10

  Както казах ...от преди време някак бях свикнал с Cubase. Относно Reaper - виждам че е безплатен, но за 60 дена: Download and Evaluate REAPER for Free Download REAPER below for a free, fully functional 60-day evaluation. No registration or personal details are required.
 4. Cubase 10 Elements - (пъви лизензиран софтуер за хоби - музика )
 5. H.R.

  Audacity или Cubase 10

  Ами от преди доста време просто си бях свикнал с Cubase (все кракнати истории) и после не се занимавах със композиции и запис. А и ми беше писнало от разни крашове и проблеми поради кракване с броя енкодинги (MP3, WAV) поради нелицензия - особено по-новите версии - от 5 нагоре. За тази цена ми се стори безмислeно да си пилея времето - нека да има нещо , което да си работи. Преди малко си го купих и инсталирах, пробвах и с китарата и с MIDI pad-a с вградените plug-in. -всичко ОК. Cubase_10_Elements.
 6. H.R.

  Audacity или Cubase 10

  Много благодаря за отговорите Ви ! Да така е - наистина са от различен клас програми. Мисля да си купя и e-licencer dongle - ще ползвам една машина, но ако реша да преинсталирам или да сменя машината , или да отида някъде - удобство си пред това постоянно да ровичкаш за активиращи кодове. (Ползвам и друг софтуер пак защитен с хардуерен ключ (сръбски), но не свързан с музика.)
 7. Здравейте, Сякаш в раздел Китара отдавна не е имало такава тема. Замислих се наскоро за мониторни колонки, за софтуерно свирене , а и за непрофесионално смесване и запис в домашни условия - знаете VST-та и т.н. Говорим за една двойка активни мониторни колонки с т.н. плосък звук. Знам, че професионално смесване се прави даже с два комплекта колонки - един за средни/високи и после още едно корегиране с комплект за басовите честоти. Но съм далече от това и едва ли ще стигна до там. Знам че има Behringer, Mackie, M-Audio ...и цяла плеяда. Просто съм подвластен на рекламата и клипове в YouTube и хвърлям поглед към KRK серията Rokit G3. - Примерно 5 ца или 6 ца говорители - не по-голямо.. Нещо за начало, което да не е най-бюджетното. Въпросът ми е с какви свирите вие и имате ли впечатления от KRK Rokit G3.
 8. Пробвай в първата железария тип "Крепежни елементи". На такова място намерих болтчета за заключващ "nut". Е не бяха черни, но си бяха с някаква добре изглеждаща сребриста оксидация - нещо от сорта 6 бр. за лев. Паснаха си точно. Не знам какви са точно за Edge Zero II , но съм сигурен, че не са абсолютно нищо различно от стандартни болтчета с шестограмна глава. Не изключвам вероятността да са с по-добра стомана и якост от оригиналните дошли с китарата!
 9. Съгласен съм за сравнението между KRK и Yamaha. През наличнaта PC системка Creative 5+1 чувам същото като теб - при КRK изпъкват басите за сметка на средни и високи. При Yamaha няма толкова баси, но важните за китарата средни и високи са определено по-добре. Явно някои неща си се отличават дори да ги слушаме през различно озвучаване. Прави впечатление разликата в струнните инструменти колко по-отчетливо се чуват при Yamaha ( Dream a Dream - около 5:50), а и гласовете. Усеща се наистинa при Yamaha някаква стерилност, но всичко сякаш е по-ясно. KRK сякаш са по-направени за техно музика - може да не съм прав съвсем но...
 10. Случайно има едно сравнение в тубата точно между KRK Rokit G3 - 5 и Yamaha HS5 KRK Rokit G3 - 5 и Yamaha HS5 Но както казваш - трябва да са на живо до теб да се чуят в действителност.
 11. H.R.

  кубе Roland CUBE 20XL

  Да заключа темата - кубето пристигна и беше изпробвано достатъчно дълго време. Определено съм доволен. Има доста приличен звук и на чист и на драйв/дисторшън/метъл каналите, като за дигитално. Power Squeezer-a е доста подходяща функция за намаляване на мощността при свирене в спалня. Може да надвика барабани при репетиция. Единственият възможен недостатък считам липсата на опция да се контролира чрез footswitch секцията за delay-reverb. В по-новите версии това е добавено. Благодаря за вниманието !
 12. Здравейте, Някой имал ли е такова ? Прочитайки спецификациите и от ревютата, които изгледах много ми хареса. Забелязвам обаче, че вече не се произвежда версията за китара - само версията за бас. Подчертавам, че говоря за модела 20XL Guitar (не 20X, 15XL, и т.н.) Говорим за малко, моделинг транзисторно кубенце с 8" говорител - не може да се очаква велико качество. Харесват ми метъл звуците, но и чистия канал, както и акустичната симулация. Дори има нещо като power attenuator от 20 на 2 w. Като цел е свирене в къщи и разнасяне по разни места. You Tube Бих се спрял и на 15XL, но няма изход за footswitch.
 13. H.R.

  кубе Roland CUBE 20XL

  E 100W Katana е друга бира. Сравнително по-голяма, по-мощна, по-тежка, по-скъпа, с повече възможности и си е чист BOSS. Roland 20XL си е Roland с някакъв процесор (обикновенно май слагат на BOSS). Няма USB, съответно и софтуер за управление от компютър. Но като цяло сякаш е оптималното решение за моята цел: - 9 kg, 38x38x24 cm, - 20W - но има бутон power squeezer за 2W, - изход за footswitch - за мен е съществено предимство - някакъв тунер, изход за слушалки и вход за player. - харесва ми звука като за стил - определено е подходящ за метъл. Вероятно ще ползвам 3-4 бленди и толкова. Има си всичко събрано на едно място, грабваш го и разнасяш лесно където ти трябва - по репетиционни, вили, могили - за това ми трябваше - като второ кубе. То вече и пътува де - (втора употреба от Европа). Разбира се не очаквам велико качество на звука- ще пиша като дойде и го пробвам.
 14. H.R.

  кубе Roland CUBE 20XL

  Ами то работата е там, че търся компактност и мобилност - и комбо и процесор - всичко да е събрано там в една кутия, която като и навия захранващия кабел отзад на куките направо да я вдигна и мога да я пренеса лесно пеша или с кола. Имал съм процесори, ползвам и компютър с Amplitube, както и камиончета...но ако тръгна нанякъде то кабелак, то захранвания, то джаджи.... Ясно е, че "мобилното" устройство винаги е с компромис на качеството спрямо "стационарното". П.П. Това, че обработват звука на ревютата съм съгласен. И няма кой и как да ги осъди за това - боли ги ...важното е НЕЩО да се продава.
 15. ...и се оказа се кратковременно......взе да мирише на бакелит, взеха да парят и двата адаптора......... и взех та реших да избера Българското. http://n-audio.net/powerbox-mk2-stompbox-power-supply Вече го инсталирах и се получи доста приятна и за гледане картинка.
 16. Станаха ми много камиончетата - вчера добавих и един компресор и станаха вече 5. -С единият адаптор (захранване) се чува бучене - той е по маломощен. Модван е е мой познат , за да бъде балансиран и за да е достатъчно мощен за 2-3 педала , но изгледжда не за повече. -Другият адаптор (захранване) e по-мощен няма бучене, но пък след като го забравих включен 1 час - позамириса сериозно. Той е 1000 mA MAX. от онези големи кютюци дето имат превключвател за поляритета и такъв за смяна на няколко различни волтажа. Разбира се мога да ги ползвам и двата едновременно, като ги разпределя на две групи педали, но се замислям за нещо единично и по-сериозно, да намаля малко броя на кабелите и контактите. Захранването го разпределям с верижен кабел с шест жака - от онези готовите и идеята е да остане с него. Може би нещо такова: https://www.musicworld.bg/bg/c_544/i_48073/Roland_PSB_230EU.html
 17. H.R.

  Забавна простотия

  Отворете сайта на musicworld.bg Напишете Yamaha в търсачката и вижте какво ще ви излезе
 18. Както написах, това си остава временно, компромисно решение. Най - си е добре нещо с повече на брой изолирани линии, а също така да има възможност за различни волтажи - 12, 18 V ...., а защо не и за смяна на поляритета. Не се знае кога, в кой момент, човек може да си хареса някой по-нестандартен/бутиков ефект, пък и да се чувства сигурен - взимаш го веднъж и забравяш. Както написа и Svanio - каква е драмата човек да ивенстира сумата за един ефект в качествено захранване. Всичко според текущите възможности и способности.
 19. Три са само в случая, но ако са адапторите са два от дебелите ще се съберат на 4. Конспирацията е разкрита !
 20. Временен, компромисен вариант: https://imgur.com/z9PSskq - 1,3 A (1300 mA) - две изолирани линии - Всяка изолирана линия има по един Daisy chain. - На 1,0 А - три дигиталки - 9V , - На 0,3 А - два аналогови - 9V , - поляритет: "-" в средата - Наличие на старт-стоп бутон !!! (превключва свободно без да опира в малкия адаптор - направо на 1-2 милиметра - велика случайност - както се казва "голямо шано ") - Няма шум, няма брум ! (не се знае докога)
 21. Благодаря на всички проявили старание да напишат повече коментари и обяснения по темата. (Особено Baby Thomas и DaftFunk) Надявам се да се окаже полезно и за други.
 22. Няма музикален магазин , в който да съм влязал и по-голямата част от китарите да не висят на стената окачени на главата/грифа си. В много случаи и от тавана - по същия начин. Същото се вижда и от снимките на китарните центрове по света. Ако е здрава стената, стойката не е от тел или пластмаса и дюбелите са хванали нормално здраво (не да ги измъкваш с пръсти) - всичко останало е филмиране. Единственото, което може да се случи е да изтървеш китарата, като я окачваш или взимаш. В случай на земетресение - стойките често са закривени нагоре - китарата ще започне да се клати, но няма да може да се откачи. Възможни са леки удари в стената, но както е видно ще бъдат от много близко растояние - т.е. нищожни. Ако все пак земетресението е толкова силно, че тези удари да станат малко по-силни - повярвайте ми, състоянието на китарата вече ще ви е най-последна грижа, след земетресението ! (до скоро София попадаше в зона с 9-та степен по MSK, Варна в 7-ма, а максималната е 12-та) Едната ми китара е на бетонна стена на стойка от Китай за 2,50 $ заедно с четири дюбелчета. Единствено не мога да правя набирания на нея - само тогава ще се счупи.
 23. Като казах по-сериозно се имаше в предвид - да успее да захрани поне 5 педала без да бучи или прегрява. Не е на живот и смърт и нямам участие тази или утре вечер. Любител съм - както много хора, а и оборудването ми се върти около средното ниво. Смятам, че повече от 5 педала вече ще са ми излишни. Ако ли пък станат повече вече ще го мисля. Загледах се и по това: https://www.musicworld.bg/bg/c_544/i_44529/PALMER_MI_PWT05_MkII_Power_Pack_5_Outputs.html Харесва ми, че има и старт/бутон - няма нужда да вадиш всеки път щепсела и е точно за 5 педала ако се ползват изолирани. Благодаря за всички предложения и коментари до момента - имам ги в предвид !
 24. Да - уместно беше да спомена все пак и какви са: 1.Dunlop Cry Baby - GCB95 - (analog) - 900 mic A (микроампера) 2.Digitech - Main Squezee - Compresor/Sustainer - 4,8 watts 3.Digitech - DF-7 - Distortion Factory - 4,8 watts 4.Digitech - Digiverb - Digital Reverb - 4,8 watts 5.Caline - Time Space Delay - (analog) - 30mA (милиампера) http://calinemusic.com/article/?90.htm Не съм добре с електрониката, но това са стойностите, като консумация посочени на всеки педал - едните са дадени, като мощност другите, като сила на тока.
 25. Здравейте, Само питам някой има/имал ли е наскоро такава да сподели две-три изречения. www.muziker.bg/esp-ltd-mh50-bk Прочетени са ревюта, слушано е в тубата. Четена е и информация в други форуми, както и в този, но тя е доста стара. Правя нещо, като услуга на познат с ограничени финансови възможности. Напълно е ясно, че е нисък клас и не може да се очаква кой знае какво велико от адаптори и тремоло. Стила музика за който ще се ползва също си е ясен - този за който е произведена тази китара - метъл. Просто е харесана, като цена, наличие на Floyd - тип тремоло, брой позиции, форма на тялото, цвят и .....звук от разни клипове. Както се казва - тя е ! Но поне във Варна я няма някъде да се продава, че да се пробва на място. Има вероятност направо да се поръча от сайт, но само по клипове и картинки някак не е много разумно.
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.