Jump to content
Българският форум за музиканти

H.R.

Members
 • Content Count

  237
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

H.R. last won the day on September 27 2019

H.R. had the most liked content!

Community Reputation

53 Excellent

About H.R.

 • Rank
  Редовно навъртащ се
 • Birthday 08/28/1978

Previous Fields

 • Инструмент
  китара

Contact Methods

 • Website URL
  http://
 • ICQ
  0

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Варна
 • Interests
  Heavy , power-progresive metal.

Recent Profile Visitors

639 profile views
 1. Определено интересен пост, който може да накара много колеги тук да се замислим! ! ! Често в този подфорум (китара) се пише предимно за инструменти, джаджи, усилователи, ефекти, но рядко за това какво правим на тези китари, когато са в ръцете ни. А това си е най-важното за да има удоволствие.
 2. Благодаря много за отговорите и отделеното време ! Явно си е индивидуално при всеки човек - по каква техника е свикнал, как мисли ... и т.н. п.п. не са ужасно дълги пръсти - малко, като депутатски кебапчета (ама не е депутат ) И хроматизми и блус бокс .....увличане по Andy James ..и др. подобни китаристи...
 3. Здравейте, Вероятно ще прозвучи малко странно, но е констатация породила въпрос. (на колега домашен китарист, с който от време на време си композираме по нещо. Забелязва се, че когато се свири някаква фигура ходеща по гама , скала, арпеж ......най-често от 6-та към 1-ва струна по голяма бързина се постига ако е разпределена така по струни и позиции, че на всяка струна да се падат четен брой удари на перото. При нечетен брой скоростта (точността) пада. Сякаш мозъкът контролира по-добре четен брой удари. Аз лично никога не съм се замислял над такава зависимост, но ..някой по-опитен и по-теоритик може да знае за логично обяснение.
 4. H.R.

  Студийни Монитори

  Да - поне това се предвижда - килим, мебели някакъво меко, поглъщащо покритие по стените, но нищо специално (поне за начало). Няма да се голи стени. За стойките се убеждавам -Gravity определено са по-скъпи спрямо другите, но са значително по-добре измислени. https://www.youtube.com/watch?v=r0G4lkUrg-E
 5. H.R.

  Студийни Монитори

  Здравейте, Пиша този пост с молба за някакъв съвет относно мониторите, с които искам да се обзаведа и начина им на закрепване. Помещение: - стая 12 кв.м. в панелка - т.е. домашно студио за лични нужди. Не се предвижда някаква специална изолация по стените. Мониторни колонки: - Kali LP6 - 6,5" woofer и 1" tweater . Мощност 40 w + 40 w (общо 80 w за една колонка - всяка си има отделен усиловател за баса и пищялката ). Размери 36x22x26 (вис, шир, дълб.) Тегло 7,1 kg. Закрепване: Колебания между стойки на пода или стойки със скоби за плота на бюрото. (Бюрото идва късо т.к. има стойка с два монитора и ако стоят върху него ще се закриват от мониторите). Въпросът е към потребителите с опит - дали колонки с подобни размери, тегло и мощност е удачно да стоят на стойки със скоба за бюро - дали няма да има доста вибрации, от които да се разхлабва скобата на стойката например (дори да има изолирани подложки под колонките). Стойките са тези: https://www.thomann.de/intl/bg/millenium_desktop_monitor_mount_dm1.htm или вероятно колонки с такава големина, тегло и мощност е добре да си стоят на по стабилна повърхност - здраво опряли в пода https://www.thomann.de/intl/bg/gravity_sp_3202_studiomonitor_stand.htm Благодаря предварително !
 6. Надявам се да пиша в правилния раздел. Преди време попаднах на този сайт със всякакви видеоуроци и по-специално на този курс -на Nonlinear - записване нa китари с Cubase. (ползвам Cubase): https://nonlineareducating.com/nle-platform?nleloc=course/3367/studio-series-recording-guitars/curriculum-undefined&sess_id=i6kup64boagmdest0lfhv1mag4 Изгледах първите три демо видеа. Много неща са ми ясни и познати, но има и доста нови за мен и ми се струва, че има какво да се научи - поне за домашни записи. Чудя се дали някой вече го е гледал и дали има впечатления?
 7. Само да потвърдя, че въпросният китаец дойде и върши чудесна работа. Изработен е прилично здрав и удобен заради малкия си размер (това търсех). Върши чудесна работа , а и особено за ниската си цена.
 8. H.R.

  Ръждясали струни

  И може би като заключение - съфорумецът явно си е новак (няма лошо всички сме били такива ) и затова още няма опит и наблюдения. Купил си е някаква китара втора ръка и е сложил някакви струни, като за начало. След време вече, когато задобрее и реши да си купи малко по-хубава китара (примерно среден клас) и маркови струни - там лака не се лющи толкова лесно (да не кажа въобще) както и стуните се държат по съвсем друг начин. Като за първа китара - може да се пробваш да я лакираш сам, а ако има наблизо лютиер - можеш да я дадеш да я лакира той. Потвърждавам тезите за потта и почистващите средства. От моите наблюдения - струните за китара са малко като ножчетата за бръснене - трябва да си мноого добър в леенето на качествена стомана (сплав) за да направиш хубаво, режещо ножче. Както знаем производителите произвеждащи качествени ножчета хич не са много - производителите на качествени струни са значително повече от тях, но има и десетки такива произвеждащи евтини боклуци.
 9. Без да съм наясно с лапмови ампове само да вметна .... Струва ми се, че benstav иска да каже, че иска да усили повече за да се ОТПУШАТ ЛАМПИТЕ - т.е. да ги натовари, че да им излезе хубавия звук- да се напомпи звука, динамиката, да почне хубаво да реже и т.н. , не да усили нивото на звука и да си пръснат тъпанчетата. 1. Нали се знае, че всеки усиловател трябва да се натовари вече над 60 и повече % че да "му излезе звука". 2. В случая идеята е да се махнат две лампи за да падне мощността на ампа уж наполовина и по този начин да е нужно да усили двойно повече (вече само с две лами ) за да постигне същото ниво на сила на звука (децибели). Но натоварвайки вече само две лампи, то те ще са натоварени уж двойно повече и вече уж би трябвало да извадят по-добър звук - съгласно точка 1. Та идеята е не да се УСИЛИ два пъти повече силата на звука и да се пръснат ушите :) , а да се натоварят два пъти повече лампите за да излезе по-хубав звук, при същото ниво на шума. Нарочно използвам думата УЖ много кратно , защото и аз не разбирам :), а и Baby Thomas, го написа така: "Откъм сила разликата ще е незначителна, ще я компенсираш със завъртане на MV "
 10. Problem solved. MOSKY DUAL SWITCH Guitar Pedal Dual Footswitch Направих си един кабел стерео 6,5 към стерео 6,5 (не бях хващал поялник от много време) за тест. Припомних си младежките години каква мъка беше да запоиш сам кабел и то стерео - все опира и дава на късо поради малките разстояния. Малко изолирбанд реши проблема. Точно non-latching си е и при докосване на масата с един от активните си се превключва съответната функция - това , което се очаква да се случи. Т.е. momentary педал - точно какъвто е показаният на връзката. Кубето е с вграден процесор - т.е. няма реално превключване на канали на реален усиловател, където е нужно бутонът да задържи, а е нужна само тип "кнопка" да смени пресета. Благодарности на Baby Thomas за подсещането какво да направя. Остава да чакам доставката.
 11. Благодаря за идеята .....май си е баш non-latching. Съдеийки и по вида на "копчето" за превключване между двата канала самото ампче - като се натисне и се връща в същата си позиция - все едно само е цъкнало за смяна на пресет. За разлика от Fender-a, където копчето на самия амп при смяна на канала остава натиснато навътре (заключено-latch). Ще намеря един стерео 6,5 жак и ще запоя едно парче стерео кабел (два активни и маса) , а на другия край ще окъсявам последователно краищата да видя какво се случва. Ще погледна и в базара.
 12. Здравейте, Някой ползвал ли е алтернатива на BOSS FS-6 - препоръчван от производителя на това кубе - идва малко голям, ненжуно скъп, ненужно много функции и нужда от 9 v батерия. В мрежата има цяло море от всякакви, но остава неясно кои точно ще вършат работа. Функция: 1. Педал - превключва между двата канала - чист и драйв. 2. Педал - управлява FX- секцията с ефекти - т.е. само я включва или изключва. (предварително е настроена в какъв ефект да бъде). Долу помествам две снимки от инструкциите към кубето. Виждам алтернатива в Behringer FS AB200 Текущо съм заврял временно един на Fender, но не функционира коректно на това кубе - личи си, че е правен по друга схема за друго и е с други функции (трябва да го натисна два пъти за да превключи на другия канал , а втория прекъсвач не функционира) Поздрави !
 13. H.R.

  Audacity или Cubase 10

  Съжалявам за едрия шрифт - просто копирах от сайта и пуснах директно тук и той си излезе в същия формат. Не е в никакъв случай някаква форма на натякване или крещене - мързеше ме да го преписвам или обработвам. Мача е свирен от повече от три седмици. Cubase го дават безплатен със звукови карти, но забележи тове не е Elements, а AI или LE версия, която е още по-орязана с цел зарибяване - след даден брой дни започва да прави проблеми - няма повече encoding-и и други простотии. Исках нещо, което вече познавам и да работи. Човъркам и други доста сериозни софтуери (нямащи нищо общо с музика) и често главата ми става кошница от нови неща. Това беше още една главна причина да се спра на него. Тепърва има да разучавам тънкости в него. Не мога да правя сравнения между Cubase 10 и Reaper относно лекота и бързина без да съм ги пробвал достатъчно задълбочено и сравнил и двете. Ако твоите впечатления са от версия 3 на Cubase - за още 7 версии може и в някаква степен да са се променили нещата - нямам представа. Моите най-задълбочени бяха от 1-ва версия SX. Въпреки всичко благодаря за препоръката и инфото за Reaper - мога да го препоръчам на познат, който се нуждае от точно нещо такова - най-вече безплатно! Мисля, че трябва да приключим тази тема до тук !
 14. H.R.

  Audacity или Cubase 10

  Както казах ...от преди време някак бях свикнал с Cubase. Относно Reaper - виждам че е безплатен, но за 60 дена: Download and Evaluate REAPER for Free Download REAPER below for a free, fully functional 60-day evaluation. No registration or personal details are required.
 15. Cubase 10 Elements - (пъви лизензиран софтуер за хоби - музика )
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.